16-04-12

BREIVIK: OOK ZIJN IDEOLOGIE MOET VEROORDEELD WORDEN

Vandaag wordt in Dendermonde de rechtszaak vervolgd tegen de Blood and Honour-groep bekend onder de naam van haar tijdschrift en website Bloed - Bodem - Eer - Trouw (BBET), in wat waarschijnlijk de laatste procesdag wordt vooraleer het vonnis in deze zaak valt. In Noorwegen begint vandaag de rechtszaak tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik (foto 1).

 

Op 22 juli 2011 ontplofte in het ‘regeringsdistrict’ van de Noorse hoofdstad Oslo een krachtige bom. In de buurt zijn gevestigd: het hooggerechtshof; de belangrijkste bibliotheek; de hoofdzetels van de Noorse vakbond, van de socialistische en van de liberale partij; en de kantoren van de grootste Noorse krant. Na de bomaanslag trekt Anders Behring Breivik naar het eiland Utøya waar de jeugdbeweging van de Noorse socialistische partij haar jaarlijks zomerkamp houdt. 77 mensen werden gedood door Breivik, 158 werden gewond. De vraag “Hoe kon dit gebeuren?”, wisselde in het hoofd van de bevolking met het massale medeleven met de slachtoffers van Breiviks politiek geïnspireerde moorden. Minutieus voorbereid, met een lijvig manifest bovenop dat duidelijk maakt dat Breivik geïnspireerd was door islamhaters wereldwijd.

 

“Anders Behring Breivik was absoluut geen nazi, maar het product van het evoluerend politiek klimaat in Noorwegen de voorbije vijfentwintig jaar”, zegt Tejre Emberland van het Noorse Centrum voor studies over de Holocaust en Religieuze minderheden. “Delen van de uiterst conservatieve rechterzijde in Noorwegen hebben een politiek klimaat geschapen waarin moslims voorgesteld worden als veroveraars van het land, door hun hoog geboortecijfer. Noorwegen zou onder ‘vreemde bezetting’ zijn, en de regeringsleden zouden ‘verraders’ zijn omdat ze nooit de mening van de bevolking over deze kwestie hebben gevraagd.” Bij de populistische ‘Vooruitgangspartij’ en anderen ter rechterzijde werd gezegd dat de ‘politiek correcte elite’ na Breivik elk debat over immigratie wilde verstikken. Ook in Vlaanderen kon je dat lezen. Men dreef het in Noorwegen en elders zover te zeggen dat de islamcritici de grootste slachtoffers waren van Breiviks daden, terwijl het de Noorse socialistische partij is die leden en toekomstige kaders verloor door de kogels van Breivik.

 

Veel aandacht zal vandaag en de volgende dagen uitgaan naar de handelingen van Anders Behring Breivik, waarbij het de voorbije maanden kantje boord was of Breivik toerekeningsvatbaar kon verklaard worden of niet. Maar mag het ook gaan over de ideeën die Breivik aangezet hebben tot zijn daad?, keurig (nouja) verwoord in het manifest (foto 2) dat Breivik op het internet plaatste en ook naar een aantal mensen mailde (1, 2, 3). Eildert Mulder, auteur van Anders Breivik is niet alleen, verwoordt het zo: “Dat manifest hebben de psychiaters niet schizofreen verklaard. Dat kan ook niet, want hoe duivels ook van strekking, Breivik laat een op hoofdlijnen samenhangend betoog na. Het sluit goed aan bij veel andere islamofobe geluiden. (…) Niet alle islamofoben zijn potentiële breiviken, maar het zou naïef zijn om aan te nemen dat niemand van hen hetzelfde zou kunnen doen als deze ontspoorde Scandinaviër.

 

Na 11 september 2001 was het glashelder dat de aanslagen in New York en Washington niet de laatste terreurdaden uit extreem-islamitische hoek waren geweest. Even realistisch is het vermoeden dat ook 22 juli 2011 navolging kan krijgen, en dan niet alleen van psychoten, want een rotte ideologie kan ook mensen die niet aan een geestesziekte lijden, tot moordenaars maken. (…) Opvallend zijn de overeenkomsten tussen Breivik en zijn aartsvijanden, extreme moslims. Met hen deelt hij de overtuiging dat de gewelddadige islam de enige echte islam is. Zijn strategie van buitensporige, veel publiciteit opleverende terreur lijkt gekopieerd van Al-Qaida. (…) Bin Laden was minder mededeelzaam. Stel dat hij een document als dat van Breivik had verspreid, dan zouden experts het uit-en-ter-na hebben uitgeplozen en de media zouden er langdurig op zijn teruggekomen. Maar rondom Breivik bleef het na de eerste schok behoorlijk stil, misschien vanwege de begrijpelijke verbluftheid, misschien ook wel omdat Breivik het Europese zelfbeeld heeft aangetast, en niemand daardoor goed weet wat je met hem aanmoet.

 

De afgelopen decennia associeerden Europeanen het begrip ‘terrorist’ vooral met moslims met een Arabisch of Pakistaans uiterlijk. En nu blijkt ineens ook een blonde blauwogige islamofobe Viking tot monsterlijke wandaden in staat te zijn. Breivik houdt Europa een spiegel voor waarin het een stuk vergeten of verdrongen Europese identiteit ontwaart, niet de bejubelde joods-christelijke, hellenistische beschaving, maar de cultuur van extreme haat, burgeroorlogen, wereldoorlogen en genocide, die in de eerste helft van de vorige eeuw aan vele tientallen miljoenen Europeanen het leven kostte. De neiging om Breiviks spiegel vol walging te negeren mag begrijpelijk zijn, helpen doet het niet. Ook bij een overstromend riool kun je de andere kant opkijken, de stank blijft dezelfde. De kop in het zand steken heeft nog nooit een probleem opgelost.”

 

Onze Britse collega’s van Hope not hate volgen het proces tegen Anders Behring Breivik dag na dag vanuit Oslo, en hebben ook een omvangrijk rapport online gezet over de wereldwijde islamhaat. Een bespreking van het boek Anders Breivik is niet alleen volgt later op deze blog.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, criminaliteit, islam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.