06-05-12

VB-ZELE IS NIET LANGER VB-ZELE, MAAR VB-ZELE

Ivan De Vadder, Johan Ackaert (Universiteit Hasselt, politicoloog gespecialiseerd in gemeenteraadsverkiezingen) en anderen wordt het niet gemakkelijk gemaakt de volgende afgang van het Vlaams Belang correct in te schatten. Neem nu in Zele (Oost-Vlaanderen, circa 20.000 inwoners).

 

Het VB-Zele is daar niet langer VB-Zele maar wordt VB-Zele. Voluit: Het Vlaams Belang Zele is daar niet langer Vlaams Belang Zele, maar wordt Vlaams Bestuur Zele. De drie Vlaams Belang-gemeenteraadsleden in Zele scheurden zich los van het Vlaams Belang en gaan verder onder de naam Vlaams Bestuur. “Na lang beraadslagen en onderhandelen is de kogel nu door de kerk”, zegt gemeenteraadslid en Vlaams Bestuur-lijsttrekker Andreas Van Driessche (foto 1) in Het Nieuwsblad. “Er zijn een paar argumenten waar wij als Zeelse fractie niet achter staan. Zo geloven ze op nationaal vlak in een cordon sanitaire, terwijl wij dat niet meer doen”, vertelt Van Driessche. “We gaan ook voor een meer zachtere aanpak dan het Vlaams Belang. Soms gaan ze te ver in hun bewoordingen, waarin wij in andere woorden hetzelfde zouden zeggen.” Van Driessche geeft als voorbeeld de nuance tussen “deportatie” en “uitwijzing”.

Het nieuwe VB-Zele is nog steeds een uitgesproken Vlaamse partij. “We profileren ons nog steeds zo en willen het beheer in onze gemeente aanpassen en verbeteren”, legt de lijsttrekker uit. De naam geeft wel duidelijk de sporen van de oude partij aan. “Daar hebben we bewust voor gekozen, omdat we onze eigen kiezers niet willen verliezen. We willen hen tegemoetkomen.” In Het Laatste Nieuws laat Andreas Van Driessche nog enige twijfel of de B in de afgekorte partijnaam blijft staan voor “Bestuur”. Misschien wordt het nog iets anders, maar het blijft wel een B als beginletter. “Vlaamse Babes” zal het wel niet worden, te oordelen naar de portretten van de VB-gemeenteraadsleden. Naast Andreas Van Driessche, Pierre De Bock en Bart Kesteleyn (foto 2).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, zele, oost-vlaanderen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.