15-04-12

DEWINTER WIL N-VA/OPEN VLD-BESTUURSMINDERHEID GEDOGEN

Dinsdagavond uitgenodigd worden voor Pauw & Witteman (Nederland 1), vrijdagavond voor Terzake (foto 1, Canvas). Het is weinig politici gegeven, maar Filip Dewinter krijgt het. En dan klaagt Dewinter nog dat hij en zijn partij te weinig aan bod komen in de media.

 

Bij Pauw & Witteman ging het vooral over aambeien; bij Terzake zei Dewinter dat hij wel genoodzaakt is om te stunten, anders komen journalisten niet naar zijn persconferenties. Was het illegalenmeldpunt dan maar om te lachen?, vroeg Satanic Samba Lieven Verstraete. Neen, dat nu ook weer niet. Onmiddellijke aanleiding voor het gesprek met Dewinter was de wandeling van Bart De Wever vrijdagmiddag in de Antwerpse Seefhoek, met meer journalisten dan N-VA-leden in zijn kielzog. Bart De Wever kwam er zijn ‘war on drugs’ voorstellen. Volgens Dewinter kijkt De Wever voor zijn voorstellen over het muurtje bij het Vlaams Belang. “Ik weet niet hoe ik De Wever moet noemen. Is het nu Bart Copycat of Ranx Xerox De Wever?” De Wever zelf zegt één van zijn voorstellen uit Colombia te halen: het geografisch in kaart brengen van waar de criminaliteit plaatsvindt. Maar dat doet men bij de politie in Antwerpen al jááááren. Een ander voorstel van De Wever is camera’s installeren en zo bijvoorbeeld de Franse autonummerplaten oplijsten die niets te zoeken hebben in de Seefhoek. Los van het feit dat die camera’s niet enkel Franse autonummerplaten registeren, is het idee anders wel afkomstig van Antwerps districtsvoorzitter Chris Anseeuw (SP.A), die dit idee lanceerde bij een debat op de regionale televisiezender ATV.

 

Het beste werd bij Terzake bewaard tot het laatste. Filip Dewinter vraagt niet langer om in een bestuurscoalitie met de N-VA opgenomen te worden, hij wil ook een N-VA/Open VLD-bestuur gedoogsteun geven. Voor Dewinter is elke formule goed om links uit het stadhuis te houden. Dewinter denkt dat De Wever niet zal vallen over het omstreden illegalenmeldpunt om te praten met het VB. “Kijk naar Nederland, naar het meldpunt van Wilders. De coalitiepartners CDA en VVD maken daar geen probleem van.” Dewinter is een beetje onnauwkeurig in zijn formulering. Zoals wel vaker. De CDA- en VVD-ministers maken geen probleem over het meldpunt van Wilders. De CDA-parlementsleden hebben een motie gesteund waardoor het Nederlandse parlement in meerderheid het meldpunt van Wilders veroordeelt. De Nederlands-Britse wetenschapper en auteur Ian Buruma (foto 2) zegt over die gedoogsteun dit weekend in De Standaard: “Als er vroeger een conservatieve regering aan de macht kwam, was dat nog een redelijk fatsoenlijke regering. Daar kun je nu niet meer zeker van zijn. Ik ben heel erg gekant tegen de gedoogconstructie in Nederland, want die houdt in dat de PVV van Geert Wilders heel veel macht krijgt, maar geen enkele verantwoordelijkheid hoeft te dragen.”

 

Het is zoals Ramsey Nasr in een gedicht liet verstaan: niets ergers dan gedoogd worden door lieden als Wilders en Dewinter.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, de wever, wilders, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.