20-04-12

WILLY MINNEBO OVERLEDEN

Willy Minnebo, de burgemeester van Zwijndrecht, is de voorbije nacht op 67-jarige leeftijd overleden. Hoewel hij al een jaar tegen een zware darmkanker vocht, is zijn dood toch onverwacht. Willy was een overtuigd antifascist.

 

Willy Minnebo was sinds 1995 burgemeester van Zwijndrecht en was daarmee de eerste burgemeester van Groen. Hij was al op jonge leeftijd politiek actief bij de Kommunistische Partij in Burcht, waarvoor hij nog KP-gemeenteraadslid  in Burcht was. Bij de fusie van gemeenten in 1977 ging Burcht op in Zwijndrecht, gemeente met een belangrijke industriële activiteit vlak boven Antwerpen. Willy Minnebo werd er burgemeester als kandidaat op de Agalev-lijst, partij die in 2003 haar naam veranderde in Groen! (intussen Groen zonder uitroepteken). Zijn Agalev/Groen-lidmaatschap belette Willy niet jaarlijks naar de socialistische 1-meiviering in Antwerpen af te zakken.

 

Hoewel in het voorjaar van 2011 een tumor bij hem werd gevonden, bleef hij hoopvol dat hij de ziekte zou overwinnen en dat hij als lijsttrekker aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zou kunnen deelnemen. “Willy was van plan om in oktober nog een laatste keer deel te nemen aan de verkiezingen, om zo aan twintig jaar burgemeesterschap te komen”, zegt schepen en partijgenoot André Van de Vyver. Willy Minnebo was erg geliefd in Zwijndrecht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 behaalde Groen in Zwijndrecht 10 van de 25 zetels, wat in belangrijke mate te danken was aan de wijze waarop Willy zijn burgemeesterschap invulde.

 

De burgemeester was, wat men noemt, ‘bij de pinken’. Toen Ragna Verreycken, dochter van VB-medeoprichter Wim Verreycken en zus van Rob ‘Klop’ Verreycken, solliciteerde voor de job van politieagente in Zwijndrecht, en zich bij het mondeling examen aanbood bij de burgemeester en de andere juryleden, ging in het hoofd van Willy Minnebo een alarmbel af. Ragna Verreycken slaagde er niet in politieagente in Zwijndrecht te worden, ze werd daarna probleemloos politieagente in Antwerpen. Toen wij Willy vorig jaar verwittigden welk concert het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Burcht plande, had hij maar een halve zin nodig om in gang te schieten. Na de reactie van Willy Minnebo en alarmkreten in de pers laste het N-SA het voorgenomen concert af.

 

De gemeente Zwijndrecht zal een rouwregister neerleggen in het administratief centrum aan het Binnenplein. Dit rouwregister is toegankelijk vanaf maandagochtend, dagelijks van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Groen heeft een online rouwregister geopend. Als verzekeringsmakelaar kende Willy Minnebo het kleine en grote leed van vele inwoners van zijn gemeente; als burgemeester zette hij zijn sociale bewogenheid om in bestuurshandelingen. Hij bleef altijd een overtuigde ecologist, antikapitalist en antifascist, voor en achter de schermen. Zonder de aangename kanten van het leven te verwaarlozen. Mensen van het kaliber van Willy Minnebo zijn zeldzaam in Vlaanderen. Zijn overlijden is dan ook een groot verlies.

16:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in memoriam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.