24-04-12

GEZOCHT MAAR NIET GEVONDEN

Zondag zei Bart De Wever dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen geen coalitie zal sluiten met het Vlaams Belang. Er was een harde en een zachte lijn bij Vlaams Belang en met Dewinter heeft de harde lijn gewonnen, zei de partijvoorzitter / kandidaat-burgemeester / en-wie-weet-wat-nog-meer. “Als ik het probleem ben, ben ik bereid een stap terug te zetten”, repliceerde Filip Dewinter gisterenochtend.

 

Bart De Wever (foto 1), in De Zevende Dag: "Hoe zit het met Vlaams Belang? Daar zit je natuurlijk met de figuur van Dewinter. De strijd voor de harde en de zachte lijn is binnen die partij gevoerd: de harde lijn van Dewinter heeft  gewonnen. Dus nu zit je met iemand die mij als een schaduw achtervolgt. Vorige week zei Dewinter dat ik te laf was om op te komen, nu zegt hij dat ik een bedrieger ben. Dat is dan wel de man die met mij wil verkeren. Die man leeft in het cordon, die zit daar graag." Geen samenwerking dus met Filip Dewinter? "Met Filip Dewinter zal dat niet lukken. Ik zeg dat eerlijk en duidelijk", aldus nog Bart De Wever. Filip Dewinter (foto 2) repliceerde gisterenochtend op Radio 1: "Indien het zo is dat mijn persoon het obstakel is om het cordon te doorbreken, wie ben ik? Ik zal en wil niet in de weg staan van het doorbreken van het cordon en het opzijschuiven van de socialisten in Antwerpen." En dus is Dewinter bereid om een stap opzij te zetten en het lijsttrekkerschap over te laten aan iemand anders. Maar Dewinter wil wel eerst duidelijk horen van De Wever dat zijn partij zonder hem wel aanvaardbaar is. "Ik wil gerust de hypothetische vraag stellen aan De Wever: is er een Vlaams Belanglijst in Antwerpen die wel aanvaardbaar is voor hem? Een lijst met  Gerolf Annemans, Bruno Valkeniers of Anke Vandermeersch?"

 

Zowel Bart De Wever als Filip Dewinter maken een redeneringsfout. De eerste nog meer dan de tweede. Met “de zachte kant bij Vlaams Belang” bedoelde Bart De Wever Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. Maar waren die écht de zachte kant van het Vlaams Belang? Neen. We hebben beiden nooit afstand horen nemen van het VB-programma, alleen tactisch zouden ze het anders aanpakken. Frank Vanhecke bewees dat onlangs nog toen hij schreef dat het illegalenmeldpunt van Dewinter “mijn ding niet” is, maar hij nog meer problemen heeft met wie kritiek heeft op dat meldpunt, inclusief de Orde van Vlaamse advocaten. En Marie-Rose Morel? Het verst dat ze ging in afstand nemen van Filip Dewinter was in een interview in de Nederlandse krant Trouw van 8 december 2009: “Mijn boodschap zou even hard zijn (dat blijkt ook elders in het interview, als ze pleit voor “een hard uitzettingsbeleid, desnoods manu militari”, nvdr.), maar ik zou die (boodschap, nvdr.) niet brengen in slogans. Wel in een power-pointpresentatie, met alle cijfers over de migratie.” De ene lanceert een illegalenmeldpunt, de andere zou powerpointpresentaties brengen, maar de boodschap blijft dezelfde.

 

Filip Dewinter biedt anderzijds geen echt alternatief door Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch en Bruno Valkeniers naar voor te schuiven. Bruno Valkeniers is slechts VB-partijvoorzitter bij gratie van Filip Dewinter. Anke Van dermeersch is nooit meer geweest dan het poppemieke naast Filip Dewinter. Geheel naar haar bijnaam bij het VB, ‘Blonde Bambi’. En Gerolf Annemans legde op 26 oktober 2009 bij Phara uit dat het Vlaams Blok/Belang groot is geworden door het samenspel van de radicale Filip Dewinter en de als gematigde gepercipieerde Gerolf Annemans. Gerolf Annemans: “Ik gebruik dan het beeld van twee kreeften die elkaars scharen vasthouden, en zo zijn wij altijd dezelfde richting uitgegaan op ’t straat.” Filip Dewinter bevestigde twee dagen eerder in Gazet van Antwerpen de rolverdeling. Filip Dewinter: “Ik heb een andere stijl dan Gerolf. Wanneer hij de scapel hanteert, klop ik al eens met de voorhamer. We hebben daar elk ons eigen publiek voor. Maar dat is steeds in goed overleg gebeurd. Wij streden wel voor hetzelfde programma. (…) Er is overigens nooit een conflict geweest tussen zogeheten radicalen en gematigden. Dat is een verzinsel van de media.”

 

Bart De Wever vergist zich als hij zachten versus harden bij het Vlaams Blok/Belang ziet. Filip Dewinter is hypocriet als hij Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch of Bruno Valkeniers als een ‘alternatief’ voor hem naar voor schuift. Dat is meer van hetzelfde, en dat weet Dewinter natuurlijk ook wel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, dewinter, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.