27-04-12

EXIT BELFORT

De Belfortploeg komt dan toch niet op bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Eind februari kondigden ze aan dat wel te doen. "We denken dat we één of twee verkozenen halen, maar dat volstaat niet om politiek iets te betekenen", luidt het nu.

Kopstukken Francis Van Den Eynde en Kristina Colen (foto 1) richtten in maart vorig jaar de Belfortploeg op, met in hun kielzog Geert De Jaeger (foto 2), Omer Denis en Mireille Van Bellegem. Alle vijf zijn ze Gentse gemeenteraadsleden; Colen en De Jaeger zijn ook provincieraadsleden. Ze kregen de steun van Frank Van Hecke, maar dat belette niet dat ze in juni vorig jaar al uit het VB werden gezet. Eind februari kondigde de Belfortploeg aan dat ze zouden opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen, al zou dat niet met een volledige lijst zijn. De lijst zou de naam Vlaams Belfort krijgen, maar die naam werd alvast als internetdomeinnaam gekaapt door Tanguy Veys. De man die, samen met voorzitter van het VB-Gent Johan Deckmyn, de Belfortploeg doet schuimbekken.

 

"We zouden wel kans maken op één of twee verkozenen", vertelde Kristina Colen gisteren aan Het Laatste Nieuws zonder te preciseren hoe ze die kansberekening maakt. “Het zou ons persoonlijk wel voldoening geven, maar de vraag is of de Gentenaars daar iets mee opschieten”, vervolgde de zus van Alexandra Colen. “We vinden wel dat een wissel van de macht in Gent dringend nodig is." Bij het Vlaams Belang zal de forfait van de Belfortploeg ongetwijfeld op gejuich worden onthaald. "Ik wil met die partij niks meer te maken hebben", zegt Kristina Colen. "Alles aanklagen maar geen oplossingen zoeken. Door niet op te komen doen we hen inderdaad wel een cadeau, maar we kunnen toch moeilijk opkomen uit wrok."

 

Net als Francis Van den Eynde stopt Kristina Colen met de actieve politiek. Ze wil wel nog met de Belfortploeg verdergaan als ‘denktank’. Het moment van bekendmaking door Kristina Colen is wel eigenaardig. Hét boegbeeld van de Belfortploeg, Francis Van den Eynde, is momenteel in het buitenland. En gemeente- en provincieraadslid Geert De Jaeger is verrast door de verklaring. Geert De Jaeger: “Ik dacht dat er nog overleg zou zijn met Kristina Colen, maar ze heeft besloten een verklaring te doen. We zullen ons erbij moeten neerleggen, denk ik. Voor de Vlaamse zaak is het wel beter dat we niet meer opkomen.” De Jaeger, twaalf jaar gemeenteraadslid en twee jaar provincieraadslid, wil wel nog verder gaan in de actieve politiek en overlegt nu met Omer Denis en Mireille Van Bellegem over hun toekomst. Ze dreigen de pineut van de situatie te worden.

 

Als de Belfortploeg nog goed zou zijn voor één of twee gemeenteraadsleden in Gent, maar toch niet opkomt op 14 oktober 2012, zou men een stemadvies aan hun enkele duizenden kiezers mogen verwachten. Moeten zij nu toch maar stemmen voor de mensen die de Belfortploeg uit het VB hebben gegooid, of moeten ze nu stemmen voor de N-VA van ex-salonsocialist Siegfried Bracke? In de ogen van een Belfort’er lijkt ons dat een keuze tussen de pest en de cholera. Kristina Colen antwoordde niet op onze vraag wat het stemadvies van de Belfortploeg zou zijn, maar intussen weten we waarom ze niet antwoordde. 

 

Na het artikel in Het Laatste Nieuws geraakte gisteren bekend dat één van de dochters van Colen, Geertrui Vercaemer (19 j.), in oktober op de Gentse N-VA-lijst zal staan. “Ik heb geen zin om tegen mijn eigen dochter campagne te voeren”, reageert Kristina Colen vandaag in Het Nieuwsblad. “Ik wil haar niet voor de voeten lopen. De komende maanden doe ik mijn termijn als gemeenteraadslid uit. Wat er daarna gebeurt, weet je in de politiek nooit.” Voor Colens dochter is de beslissing geen verrassing. Geertrui Vercaemer: “Mijn moeder heeft binnen het Vlaams Belang en de Belfortploeg goed werk geleverd om bepaalde onderwerpen in de aandacht te brengen. Maar Gent heeft nu een frisse wind nodig. En dat zal best lukken met de N-VA.”

Siegfried Bracke is in zijn nopjes met het niet-deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van de Belfortploeg / Vlaams Belfort. Siegfried Bracke: “Ik ben blij dat de versnippering aan de Gentse rechterzijde nu kleiner is. Maar ik ben vooral blij met Geertrui.” Met Geertrui Vercaemer krijgt Siegfried Bracke iemand op zijn lijst die haar vorming, naast ten huize Vercaemer-Colen, kreeg als leidster van de Kerlinnen (5 tot en met 9-jarige meisjes) bij de VNJ.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belfortploeg, colen, gent, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.