28-04-12

MET MARINE LE PEN GEEN LIBERTÉ, EGALITÉ ET FRATERNITÉ

Met 17,90 % van de stemmen behaalde Marine Le Pen (foto) bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen meer stemmen dan voorspeld werd bij de laatste opiniepeilingen, meer stemmen bij de ‘historische’ verkiezingen in 2002 toen vader Jean-Marie Le Pen afklokte op 16,86 % van de stemmen, maar een pak minder dan de 23 % die haar een jaar geleden nog in opiniepeilingen toegedicht werden.

 

Intussen proberen de twee overblijvende kandidaten voor het Franse presidentsschap, François Hollande en Nicolas Sarkozy, elk op hun manier de stemmen van de Le Pen-kiezers op te pikken. De Napoleon van de Franse politiek vrijt de Le Pen-kiezers op door zijn standpunten nog meer te verrechtsen en door te verklaren: “Le Pen est compatible avec la République” (“Le Pen is verenigbaar met de Republiek”). Zijn woordvoerster Nathalie Kosciusko-Morizet heeft daar nochtans een radicaal tegenovergestelde mening over. In haar boek Le Front anti-national schrijft ze dat het Front national (FN) de Republiek afwijst. Met Marine Le Pen in de plaats van Jean-Marie Le Pen is er op dat vlak niets veranderd. Ze zondigt tegen de drie centrale begrippen van de Franse republiek: vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid.

 

Marine Le Pen zegt dat zij “de laatste verdediger” is van de vrijheid. Maar haar programma gaat niet in de richting van meer vrijheid. Integendeel. Er is slechts sprake van meer orde, repressie en verbod. Marine Le Pen droomt van een land waarin de rechters zich niet mogen verenigingen in een vakbond, waar manifestaties voor mensen zonder papieren verboden zijn, waar mensen met twee nationaliteiten een ervan moeten afgeven, waar mensen zich niet mogen kleden volgens hun religieuze overtuiging en journalisten zich zorgen moeten maken. De “laïcité” waar Marine Le Pen zo’n voorstander van is, moet het onmogelijk maken dat moslims hun geloof op straat belijden, maar de katholieke processies mogen de straten blijven innemen onder het mom van dat het “oude tradities van bij ons” zijn.

 

Marine Le Pen verwerpt de gelijkheid door haar versie van Eigen Volk Eerst!, de “préférence nationale”. Tegenwoordig spreekt Marine Le Pen ook over de “priorité citoyenne”, de Franse burgers die voorrang moeten krijgen… waarbij ze de toegang tot de Franse nationaliteit moeilijker wil maken dan nu het geval is. Het bemoeilijken om de Franse nationaliteit te verwerven heeft natuurlijk ook gevolgen voor de sociale hulp, de gezinstoelagen, de huisvesting, de zorgverlening enzomeer die ze bij voorrang aan de Fransen wil voorbehouden.

 

Marine Le Pen verwerpt ‘broederlijkheid’. Haar programma is gebaseerd op het omgekeerde: het verwerpen van de anderen. De Franse nationaliteit mag niet meer toegekend worden aan wie al jaren op Frans grondgebied woont en bijdraagt aan de Franse samenleving, de Franse nationaliteit kan alleen door bloedverwantschap doorgegeven worden. Wat ook al niet bijdraagt tot de broederlijkheid is de weigering van Marine Le Pen om recente lofbetuigingen van haar vader aan de Franse dichter, en wegens collaboratie met de nazi’s gefusilleerde, Robert Brasillach te veroordelen.

 

Dinsdag zal Marine Le Pen, tijdens de traditionele 1-meimanifestatie van het FN, haar stemadvies geven voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Waarschijnlijk wordt dat niet gaan stemmen, thuis blijven. Overigens heeft nu ook Nicolas Sarkozy aangekondigd een 1-meimanifestatie op te zetten. Voor het eerst, maar om de stemmen van de Fransen te winnen wil Sarkozy alles doen. Voor wie toevallig in Frankrijk is op 1 mei: hier de kaart van de echte 1-meimanifestaties.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.