21-05-12

BBET (4): WHITE FREEDOM FIGHTER

De jarenlange procedurekwesties waren voor sommige advocaten nog geen reden om op 12 september 2011 eindelijk aan de rechtszaak tegen de BBET-verdachten te beginnen. De advocaten van twee verdachten vragen bij het begin van de zitting dat eerst een andere rechtbank uitspraak zou doen of het federaal parket de zaak tegen BBET wel had mogen overnemen van het parket in Dendermonde. De advocaten werpen enkel vermeende juridische argumenten op, maar de achtergrond is natuurlijk dat het federale parket anders dan de lokale parketten op een aantal terreinen gespecialiseerde mensen kan inzetten. En dat hebben sommigen niet graag.

 

Van de zeventien gedagvaarden verschijnen op 12 september 2011 maar acht bij de rechtbank in Dendermonde. BBET-kopstuk Tomas B. is er niet. De advocaat die B. bijstond bij de voorafgaande procedure is er wel, maar zegt niet gemandateerd te zijn. Hij komt enkel luisteren. Wel aanwezig: Joeri V.d.P., in een zwart T-shirt met op de rug de boodschap Save the planet, kill yourself. Op de voorzijde wordt verduidelijkt hoe dat kan (foto). Volgens het Openbaar Ministerie is Joeri V.d.P. de oprichter van Blood and Honour Vlaanderen (Combat 18-strekking, nvdr.). Beroepsmilitair Tomas B. is de onbetwistbare leider. Bij een inspectie van zijn kamer in de legerkazerne van Leopoldsburg ontdekt de militaire overheid een video waarop te zien is: hoe met een gsm iets tot ontploffing zou gebracht zijn, hoe vijf met bivakmutsen gemaskerde mannen schietoefeningen houden in volle natuur – waarbij op de schietschijf het hoofd van een Afrikaanse man is getekend, en verder schietpartijen en het gooien van een molotovcocktail naar de pijlers van een brug. De video wordt in de rechtszaal getoond, maar de aanwezigen geraken nog meer onder de indruk van de getoonde fragmenten uit White Freedom Fighter.

 

Het is een document dat ook in Leopoldsburg wordt gevonden en door Tomas B. in de periode 2002-2003 is geschreven. Een handboek voor terroristische activiteiten, met details over vuurwapens en explosieven, met alles wat aan het gebruik ervan voorafgaat (het observeren van doelwitten…) en wat achteraf nuttig kan zijn (EHBO…). Bij een latere huiszoeking wordt een uitgebreidere versie van het document gevonden, met toevoeging van onder andere een verantwoording en een voorbeeld van een opeisingsbrief. Doel is de bescherming van het blanke ras, of zoals Tomas B. het in de video met de schietoefeningen zegt: “Wij zullen tot het einde gaan en het volk beschermen tegen de vijanden die het vandaag kent.” Tomas B. zegt het op de video met naast zich een nazivlag, met swastika. De vijanden, zo wordt in het White Freedom Fighter-document verduidelijkt, zijn onder andere de leiders van de “zionistische en multiculturele lobby”.

 

Het is de bedoeling een aanval te plegen op de Joodse gemeenschap… om dan te laten uitschijnen dat dit het werk is van moslims. Bevolkingsgroepen moeten tegen elkaar opgezet worden met als doel België te destabiliseren en uiteindelijk een nationaal-socialistisch regime te vestigen. Helemaal uitgewerkt zijn die plannen nog niet. Volgens een getuige is men vooral bezig met de hoe-vraag, en nog niet met de wie-vraag. Al wordt geopperd om eerst Dyab Abou Jahjah met een Westers geweer te vermoorden, en daarna Filip Dewinter met een niet-Westers geweer. Eenmaal begint het echt te jeuken: na rellen met allochtone jongeren in Parijs en Brussel wordt het plan opgevat om vanuit een leegstaand gebouw een aantal allochtonen neer te schieten. In Brussel zou men dan wegvluchten naar het huis van Bart V.G. (een bekende Voorpost-militant, nvdr.); Bart V.G. ontkent elke betrokkenheid.

 

Homo’s overvallen staat ook op het programma: enerzijds omdat men homo’s haat, anderzijds omdat die overvallen dan een bron van inkomsten zouden zijn. De verkoop van het BBET-tijdschrift, lezingen en concerten worden gezien als andere inkomstenbronnen. Drugsdealers wil men ook wel aanpakken, maar omdat voldoende concrete informatie achterblijft, komt daar niets van in huis. Naast Tomas B., Joeri V.d.P. en Mark H. komt ook Stijn V.M. als één van de hoofdverdachten in de BBET-zaak in beeld. In de bijrollen: onder andere Chris M. die de BBET-postbus in Antwerpen huurde. Wegens een meningsverschil voeren Tomas B. & Co een raid uit op Chris M., die stapt over naar de concurrentie, het traditionele Blood and Honour Vlaanderen… waar hij echter al even fout bezig is. Op 9 maart 2011 wordt Chris M. door de rechtbank in Veurne veroordeeld als organisator van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen.

 

Een andere vechtpartij ligt aan de basis van het uit BBET stappen van een voor de rechtszaak belangrijke getuige. Op een oudejaarsavond kruisen Tomas B. & Co een groep vreemdelingen. Die vluchten weg van het uitlokken van een vechtpartij, maar komen terug met een ijzeren staaf. Daarmee wordt op de getuige geklopt… die er alleen voor staat want nu zijn zijn BBET-vrienden weggevlucht. Ook andere BBET-leden zouden hun kameraden aan de galg praten, terwijl discretie toch de eerste regel is. Scriptaanwijzingen vinden we niet enkel terug in White Freedom Fighter-document. In een Ideeën-document wordt uitgelegd hoe nieuwe krachten rekruteren (men denkt eraan volk te rekruteren bij de Vlaams-nationalistische studentenvereniging NSV). Een Tussentijdse planning-document voorziet onder andere de aanmaak van kisten met klaar te houden materieel (kledij, munitie…). Een Kalender-document geeft de planning van schietoefeningen en andere trainingen. Nederlanders van de Nationale Alliantie krijgen zo hun opleiding.

 

Het Openbaar Ministerie waarschuwt de rechtbank dat de verdediging zou zeggen dat de BBET’ers slechts een groepje vrienden waren, in het ergste geval nazi-folkloristen. Maar uit de verklaringen van BBET’ers, de ontdekte documenten, de getraceerde uitwisseling van documenten, het relaas van twee undercoveragenten (één in Leopoldsburg en één in de schietclub Le toison d’or in Aalst waar Tomas B. elke zaterdagnamiddag is)… blijkt het om een veel ernstiger zaak te gaan. De stekker is uit de organisatie getrokken, en daar mogen we blij om zijn. Blij dat men er op tijd bij was. In de zeer recente geschiedenis (Anders Breivik die zijn bomaanslag en schietpartij op 22 juli 2011 pleegde, nvdr.) hebben we kunnen zien dat het anders had kunnen aflopen.

00:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.