03-05-12

OOK IN GENT GEEN UNIVERSITEITSLOKAAL VOOR NSV-MEETING

“Wat ze in Antwerpen kunnen, kunnen wij ook”, dachten ze bij de Universiteit Gent. In Antwerpen werd twee maanden geleden een universiteitslokaal geweigerd aan de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) voor een lezing met voormalig NPD-leider Udo Voigt omdat “het profiel van de spreker volledig in strijd (is) met de doelstellingen en de waarden van de Universiteit Antwerpen”. Met de Italiaan Mario Borghezio als aangekondigde spreker kon de Universiteit Gent niet anders doen (foto 1: De affiche van de NSV-meeting; foto 2: Mario Borghezio in een voor hem typische houding).

 

“Ik heb die man zijn voorgeschiedenis laten onderzoeken en bekeken, en stelde een hele waslijst aan veroordelingen en aantijgingen vast”, zegt de Gentse rector Paul Vancauwenberge. Bijkomend is er de vrees voor problemen. “Er werden mij tegenbetogingen gemeld, terwijl ik ervoor moet zorgen dat er geen schade is aan gebouwen, personen of het normale functioneren van de universiteit.” De NSV “reageert verontwaardigd dat een democratisch verkozen politicus geen forum krijgt op de universiteit.” Mario Borghezio is inderdaad een Europarlementslid (voor de Lega Nord) en voormalig Italiaans volksvertegenwoordiger en staatssecretaris van Justitie. Maar bij de NSV en hun supporters weten ze ook wel dat het ene parlementslid niet het andere is, en dat ze met Borghezio een man in huis halen die berucht is om zijn aangebrande uitspraken. Zelfs partijgenoten nemen afstand van Borghezio.

 

Mario Borghezio zei vlak na de bomaanslag en schietpartij van Anders Behring Breivik vorig jaar juli dat Breivik het bij het rechte eind heeft met zijn “tegenkantingen tegen de islam”. Borghezio vindt dat er moet opgetreden worden tegen de “islamitische invasie” zoals de middeleeuwse Tempeliers dat deden. Zoals bekend zag Breivik zichzelf als een moderne incarnatie van die middeleeuwse Tempeliers (1, 2). Toenmalig Lega Nord-minister voor Vereenvoudiging Roberto Calderoli distantieerde zich onmiddellijk van de Breivik-uitlatingen van Borghezio. Borghezio zei wel dat hij zich niet kan vinden in het geweld dat Breivik gebruikte, maar in maart dit jaar nog noemde Borghezio de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic een “patriot”. Ratko Mladic wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van zo’n 8.000 moslims in de Servische stad Srebrenica. Borghezio zei daarover: "De Serviërs hadden de oprukkende islam in Europa kunnen stoppen, maar men heeft ze dat niet laten doen." Borghezio werd uiteindelijk voor zijn Breivik-uitspraak drie maanden geschorst als Lega Nord-lid. En dan de NSV, met in haar zog het N-SA en RechtsActueel, maar klagen “dat een democratisch verkozen politicus geen forum krijgt op de universiteit.”

 

De Universiteit Gent wil inderdaad geen forum geven aan zo’n sujet, voor een meeting die ook aangekondigd werd op het nazistisch Stormfront-forum. Er werd gisterenavond dan maar voor de belangstellenden in Gent verzamelen geblazen aan de Vrijdagmarkt, vanwaar voor de NSV-meeting vertrokken werd naar het poepchique Ghent River Hotel. Een locatie die regelmatig ook gebezigd wordt door de oerkatholieke, intussen niet meer erkende, Gentse studentenvereniging KASPER. Onder de aanwezigen in Gent ook Oostendenaar en peetvader van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), Eddy Hermy (61 j.). Dinsdagmiddag nog in Antwerpen voor een 1 mei-meeting van het N-SA waar het enige rode de foulard van Thierry Vanroy was.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, nsv, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.