07-05-12

HERDENKINGSSTEEN VOOR OOSTFRONTER OP eBAY

Wat een mens tegenwoordig niet vindt op eBay. Kerstmis is nog niet achter de rug of je vindt er al kerstcadeaus die men liever niet kreeg en dan maar te koop aanbiedt. Maar het kan nog gekker: vorige week werd er een herdenkingssteen voor een Oostfronter te koop aangeboden (foto’s).

 

Zowat 10.000 Vlamingen dachten dat ze Vlaanderen vooruit zouden helpen door in het uniform van de Waffen-SS aan de zijde van nazi-Duitsland in Rusland te gaan strijden tegen het Rode Leger. Dat bekwam hen slecht, maar sommigen vinden nog steeds dat ze alle waardering verdienen. Het Sint-Maartensfonds kocht in 1968 een 6.624 vierkante meter groot weiland te midden een bos in Stekene dat als erepark voor de Oostfronters werd ingericht. In 2004, twee jaar voor het Sint-Maartensfonds ontbonden werd, werd het erepark overgedragen aan het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) die de eer van de Oostfronters verder moet hoog houden. Elk jaar is er – dit jaar op zondag 20 mei – een herdenking van de Oostfronters waarvoor ook bij Voorpost voor gemobiliseerd wordt. Vooral voor het praktische werk, maar natuurlijk ook voor het eresaluut. Hier een fotoreportage van de herdenking vorig jaar, reportage door de plaatselijke pers. En hier een fotoverslag van Voorpost.

 

Een herdenkingssteen zoals nu op eBay aangeboden werd niet opgemerkt toen een Blokwatch-medewerker een bezoek bracht aan het erepark in Stekene. Maar het was alleszins in de kringen vertrouwd met het erepark dat men een koper hoopte te vinden voor de herdenkingssteen. "Top - originele herdenkingsteen - Oostfront - Sint-Maartensfonds - Stekene - Berkenkruis" waren de trefwoorden om de aandacht te vestigen op de verkoop. Duitsland en andere Duitstalige gebieden werden gezien als een tweede mogelijke afzetmarkt, want de herdenkingssteen werd ook in het Duits op eBay aangeboden. Verkoper en koper zijn niet bekend. Aan de toog in café's als De Leeuw van Vlaanderen (Antwerpen), De Gezelle (Roeselare) en De Klokke (Duffel) vroeg men zich af wie die verkoper wel zou kunnen zijn, waar hij (men gaat ervan uit dat het een man is, nvdr.) die steen vandaan heeft, enzomeer. Na tweeëntwintig biedingen ging de herdenkingssteen uiteindelijk de deur uit voor 212,50 euro.

 

“Geluk ermee”, zegt de veilingmeester in ons. Maar veel geluk is niet te bekennen in de idealen en de daden van de Oostfronters. Om zo’n herdenkingssteen te kopen… moet je al zwaar heimwee hebben naar het Derde Rijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: collaboratie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.