09-05-12

ELIO DI RUPO EN DUIZEND JONGEREN IN AUSCHWITZ-BIRKENAU

Je kon hier eerder lezen hoe jongeren – onder andere met een knappe tentoonstelling in het Centraal Station van Antwerpen – zich aan het voorbereiden waren op een bezoek aan de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau. Zo’n 700 Vlaamse, Waalse en Brusselse jongeren maken nu de reis, aangevuld met een 300 jongeren uit andere Europese landen. Gisteren was premier Elio Di Rupo bij hen (foto 1).

 

Samen met Di Rupo was ook minister van Binnenlandse zaken en gelijke kansen Joëlle Milquet (CDH) in Auschwitz en Birkenau, Waals minister-president Rudy Demotte (PS), Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD)… In zijn toespraak onderstreepte Elio Di Rupo de noodzaak van herinnering. Hij wees naar de moeilijke periode tijdens de jaren dertig van vorige eeuw, toen een economische crisis de Duitse maatschappij deed wankelen. "In een land waar cultuur een belangrijke rol speelde, is het vernis van beschaving beginnen afbladderen. Er werden zondebokken gezocht. Hoe meer werkloosheid, hoe verdeelder de maatschappij raakte." Di Rupo meent dat we nu beter gewapend zijn om de nieuwe economische crisis het hoofd te bieden, maar merkt niettemin op dat het wantrouwen toeneemt en kwetsbare groepen met de vinger gewezen worden. "Waarom blijven we elkaar bekampen, terwijl we net de handen in elkaar moeten slaan?" Di Rupo vindt het onaanvaardbaar dat mensen nu zichzelf niet durven te zijn uit angst voor mogelijke represailles omwille van hun geaardheid, huidskleur of geloofsovertuiging. "Jongeren liggen vaak aan de basis van verandering naar een betere toekomst. Ik hoop dat jullie gevoeliger zijn voor rechtvaardigheid, onrecht aan de kaak stellen en jullie altijd en overal inzetten tegen extremisme", zo richtte Di Rupo zich nog tot de aanwezige jongeren. Hij riep hen op om de herinnering levend te houden aan “de gruwelen die extremisme kan veroorzaken”.

Drie bedenkingen daarbij. 1. Waar waren de Vlaamse excellenties? Geen land ligt te ver voor Vlaams minister-president Kris Peeters, maar waarom is hij of een minister van zijn regering blijkbaar niet afgereisd om minstens al de Vlaamse jongeren te begroeten in Auschwitz en Birkenau? FDF’er Olivier Mangain was er ook, maar pakweg een N-VA’er is niet gesignaleerd. 2. Waarschuwen tegen “extremisme” is flauw, als het al geen politieke handigheid is. Extreem pleiten voor gelijke kansen en rechtvaardigheid is geen probleem. Extreem pleiten voor ongelijke kansen en onrechtvaardigheid is wel een probleem. 3. Leg geen te zware verantwoordelijkheid bij de jongeren. Ze groeien op in een wereld die vorm is gegeven door ‘volwassenen’. Als in Griekenland de jongeren, maar evengoed ouderen, in een uitzichtloze crisis zijn beland, fascisten (foto 2) terug parlementszetels bezetten... is dat de verantwoordelijkheid van ‘volwassenen’. Zowel in Athene als in Berlijn en Brussel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.