12-05-12

DEWINTER MISKENT DE VLAAMSE EN ANTWERPSE GESCHIEDENIS

In Antwerpen-Noord wordt vandaag Toer de Nord ingericht, met  een kunstroute en livemuziek, theater en acts, mode en design, een gevarieerd aanbod aan eten en drinken, en als afsluiter een vuurspektakel. Van het Sint-Jansplein, de Handelstraat, de Korte Zavelstraat, het De Coninckplein tot de Offerandestraat. Het De Coninckplein… Ja ja, datzelfde oord des verderfs als waar Filip Dewinter (foto) dit jaar zijn 1 mei-feestje inrichtte.

 

Dewinter kreeg de lachers op zijn hand toen hij in zijn speech zei: “Het Vlaams Belang heeft voor de organisatie van deze 1 mei-manifestatie bewust gekozen voor het De Coninckplein in de Antwerpse Seefhoek. De symboliek ligt niet in de naam van het plein aangezien de enige koning die wij in Antwerpen eren er één is van hoge gisting.” Dat laatste is een verwijzing naar het De Koninck-bier. Eddy Hermy verwees er naar bij zijn 1 mei-speech voor de N-SA later op de dag; ‘t Pallieterke verwees er deze week nog naar. Maar niemand merkte op dat Dewinter de Vlaamse en Antwerpse geschiedenis alweer onrecht aandoet. Het De Coninckplein is niet genoemd naar welke koning ook, maar naar Pieter De Coninck – die samen met Jan Breydel aan de basis lag van de volksopstand die leidde tot de in Vlaamse kringen mythische Guldensporenslag.

 

Tot 22 maart 1869 werd het De Coninckplein in Antwerpen nog het Solvijnsplein genoemd, maar op 22 maart 1869 werd het plein dus naar onze Vlaamsche Held genoemd. Dat Dewinter niet verwees naar Pieter De Coninck typeert hem helemaal: ofwel wist hij niet dat het De Coninckplein genoemd is naar Pieter De Coninck. Net als Dewinter zelf in Brugge geboren en opgegroeid. Ofwel verzweeg Dewinter het… terwijl hij op andere ogenblikken reclameert dat Antwerpen niet Vlaams genoeg is. Filip Dewinter zal nooit een goede stadsgids worden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.