15-05-12

GRIEKSE NEONAZI’S GENIETEN STEUN VAN POLITIE

Terwijl bij volgende verkiezingen in Griekenland het radicaal-linkse Syriza wel eens de grootste partij zou kunnen worden, gaan in Europa meer en meer stemmen op om de Grieken uit de eurozone te stoten. Het onmogelijke wordt denkbaar titelde De Standaard gisteren boven haar editoriaal. Als de bevolking niet kiest voor ‘redelijke’ politici of moeite heeft om aan de eisen van de banken te voldoen, dreigt het uit de Europese Unie te worden gezet. Intussen blijkt dat de neonazistische Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) op meer dan gewone welwillendheid kan rekenen bij de politie in Athene.

 

Naar eigen zeggen zijn ze bij Chrysi Augi geen neonazi’s maar ultra-nationalisten. Hun embleem dat sterke gelijkenissen heeft met een swasitika is louter een Grieks motief. Dat Chrysi Augi-leden wel eens de rechterarm met gestrekte hand schuin omhoog houden (foto) moet niet verward worden met een Hitlergroet. “Het is een gebaar uit de Griekse oudheid. Wij, Grieken, deden dat al toen de Duitsers nog als apen in de bomen leefden”, legde laatst één van de Chrysi Augi-leden uit in De Standaard. Verbaast het dan dat men ook in extreemrechtse Vlaams-nationalistische kringen mist spuit over Chrysi Augi? In een portret dat RechtsActueel vorige week over ‘Gouden Dageraad’ publiceerde luidt het: “De politie in Griekenland wordt er (…) van verdacht om banden en zeker sympathieën te hebben voor deze beweging. Ook binnen het leger zouden ze op sympathie kunnen rekenen. Of dit nu waar is of niet, valt moeilijk te zeggen.”

 

Moeilijk te zeggen? Dan heeft men de verkiezingsuitslagen niet grondig bekeken. Athene is het Antwerpen van Griekenland. Het is daar dat met 5,3 % van de stemmen in 2010 het eerste (en enig) gemeenteraadslid van Chrysi Augi verkozen geraakte, partijleider Nikolaos Michaloliakos. De score van Chrysi Augi ligt in Athene dan ook hoger dan het landelijk gemiddelde van 7 %, maar binnen Athene kan het nog erger. In stembureaus waar politieagenten met honderden ingeschreven zijn als kiezers haalde Chrysi Augi 18,6 tot 23,1 % van de stemmen. In stembureaus slechts een paar honderd meter verder in Athene daalde het aantal stemmen voor Chrysi Augi tot 12 à 14 %. Ook waar andere afdelingen van de politie gingen stemmen werd een opmerkelijk verschil genoteerd met de vlakbij gelegen stembureaus waar geen politieagenten op de kiezerslijsten stonden. Rekeninghoudend met het aantal politieagenten op de kiezerslijsten komen de Griekse media uit op dat van de politie in Athene 45  tot 59 % voor de neonazi’s van Chrysi Augi stemde.

 

De sympathie voor Chrysi Augi blijkt daarenboven niet alleen bij de stemanalyse. Het blijkt ook op straat. Vorige week, woensdag 9 mei, zat het er bovenarms op om straatventers en andere ambulante handel uit bepaalde delen van Athene te houden. Anarchisten sloten zich aan bij de verkopers. Aan de andere kant stonden de politie en leden van Chrysi Augi die als een voorhoede van de politie opereerden, en ongestoord stenen mochten gooien, stokken mochten gebruiken… zoals op deze video te zien is. Niets nieuw onder de Griekse zon. In een kranteninterview in 1998 zei de Griekse minister voor Openbare orde Georgios Romaios (Pasok) “de fascistische elementen binnen de Griekse politie” te zullen onderdrukken. Datzelfde jaar en later doken in de pers verhalen op over de verwevenheid van Chrysi Augi met de Griekse politie, verhalen die door de overheid steevast ontkend werden. We weten intussen tot wat die struisvogelpolitiek geleid heeft.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, internationaal, neonazi's |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.