18-05-12

HOMOFOBIE- OF HOMOFOLIEPRIJS VOOR DEWINTER ?

Gisteren, op de internationale dag tegen homofobie, stuurde Filip Dewinter met zijn BlackBerry ons bericht door dat hij zorgde voor de coming-out als homo van politicoloog Dave Sinardet en onrechtstreeks voor het ‘homohuwelijk’. Filip Dewinter: “Waar ik allemaal niet goed voor ben!” Tja. Het was niet zijn bedoeling, maar het gebeurt wel meer dat zijn uitspraken een averechts effect hebben. In een volgende tweet vroeg Dewinter aan Dave Sinardet: "Krijg ik nu de homofobie- of de homofolieprijs?” Wat ons betreft krijgt Dewinter natuurlijk niet de homofolieprijs.

 

In de persmededeling uit 1995 Vlaams Blok wil geen homohuwelijken op het Antwerps stadhuis waar we gisteren naar verwezen, zei Filip Dewinter “geen voorstander (te zijn) van het toelaten van homohuwelijken, omdat het toelaten van dergelijke huwelijken de indruk wekt dat een homofiele relatie (man-man, vrouw-vrouw) evenwaardig zou zijn aan een heterofiele relatie”. Verder luidt het: “Door homohuwelijken in het Antwerpse toe te laten, wordt het traditionele gezin, dat de hoeksteen van onze samenleving is, op de helling gezet.” en: “Alhoewel het Vlaams Blok respect en begrip kan opbrengen voor de anders geaardheid van een minderheid van de bevolking, is de partij van oordeel dat de uitzondering niet tot de regel moet worden uitgeroepen.” We zijn intussen negen jaar na het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in 2003, en zestien jaar na het openstellen van een samenlevingsregister in 1996, maar we hebben toch niet de indruk dat het intussen de regel is geworden, dat de meerderheid van de bevolking van de gelegenheid geprofiteerd heeft, om relaties met mensen van hetzelfde geslacht aan te gaan.

 

De geciteerde persmededeling van Filip Dewinter ligt volledig in de lijn van wat Karel Dillen en anderen vóór Dewinter vertelden. Op 13 juni 1990 sprak Karel Dillen in het Europees Parlement over “de waanzin van een metgezel van hetzelfde geslacht”. Propagandaverantwoordelijke Xavier Buisseret, vorige zondag nog gehuldigd, omschreef homo’s in diezelfde maand in het Vlaams Blok-maandblad als een “opeenhoping van abnormale viezigheid en rioolsmeerlapperij”. En Jef Elbers, van 1992 tot en met 1995 VB-vertegenwoordiger in de Raad van Beheer van de BRTN (de huidige VRT), zei in De Zwijger van 12 januari 1983: “Homofilie is geen natuurlijk verschijnsel. Het is een afwijking. We moeten daar een oplossing voor vinden en zorgen dat het niet meer voorvalt.” Maar er was een evolutie in het denken, zelfs bij Karel Dillen. In de Nieuwsbrief van de Vereniging van Vlaams Blok Mandatarissen van 15 maart 1994 zei Karel Dillen dat men eerbied moet hebben “voor de tragiek van dergelijke toestand”, dat homo’s en lesbiennes in het maatschappelijk leven niet benadeeld mogen worden “mits zij hun situatie niet misbruiken in het openbaar leven” en dat “niemand kan ontkennen dat sexueel abnormaal aangelegden waardevolle bijdragen leverden tot kunst- en geestesleven.”

 

En wat denken ze tegenwoordig bij het VB over holebi’s? In het VB-programma voor de federale verkiezingen in 2010 noch voor de Vlaamse verkiezingen in 2009 vonden we een verwijzing naar homo’s en lesbiennes. In een ‘Wat zegt het Vlaams Belang over…’ op de VB-website luidt het: “Wij hebben niets tegen holebi’s.” Het Vlaams Belang heeft “heel wat andersgeaarde leden” en “ook enkele homoseksuele en lesbische mandatarissen” maar zij “lopen er niet mee te koop”. Ten gronde blijft de houding: homoseksualiteit is geen probleem… zolang men het maar niet publiek toont. “Er zijn grenzen, niet alles moet kunnen.” En: “Homo’s hebben niet minder rechten dan anderen, maar ook niet meer.” Alsof homo’s meer rechten zouden hebben dan heteroseksuelen. Het “wettelijk homohuwelijk” is voor het VB “een brug te ver”. Het VB is ook tegen de kans voor holebi’s om kinderen te adopteren. Het VB vindt haar houding in deze zaken overigens geen discriminatie. Parbleu. Promotie voor een homovriendelijk toerisme wordt in het belachelijke getrokken. De internationale dag tegen homofobie gisteren was geen reden voor een berichtje op de website van het VB. Toen een jaar geleden deining ontstond nadat allochtone jongeren in Brussel een homokoppel hadden aangevallen en geslagen, drong VB-Kamerlid Bert Schoofs bij de minister van Justitie niet aan op maatregelen tegen geweld op homo’s, maar op “specifieke maatregelen tegen religieus geïnspireerd geweld”.

 

Neen, de homofilieprijs is nog niet meteen voor Dewinter en de zijnen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holebi, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.