29-05-12

2. HOE DE SWASTIKAVLAG TERUGKWAM

Gisteren kon je hier lezen hoe exact 72 jaar geleden de nazivlag die aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen hing, werd weggenomen door een verzetsstrijder. Maar de swastikavlag is terug in de Scheldestad. Sinds wanneer is niet te achterhalen, maar de vlag wordt er nu nog steeds verkocht.

 

Er zijn websites die de swastika wil herwaarderen als eeuwenoud symbool van geluk, bescherming en wisselende jaargetijden. Het symbool, argumenteren zij, bestond al duizenden jaren bij de Boeddha’s, de Vikings, de Kelten…Adolf Hitler spiegelde het, en maakte er tot vandaag een associatie met nazisme van. In die mate dat het gebruik van het hakenkruis in Duitsland bij wet is verboden. In ons land geldt daarover echter vrijheid, blijheid. Naar aanleiding van het verhaal gisteren stapten we een paar dagen terug een winkel binnen, bij wijze van spreken gelegen in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Het adres was ons bekend van correspondentie tussen neonazi’s.

 

En ja hoor, de liefhebber vindt er alles wat zijn hart begeert. Heb je zin om met een armband met een swastika rond te lopen? Je hebt de keuze tussen het model dat men bij de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) droeg, het model dat men bij de Waffen-SS droeg (foto), en het model bij de Hitlerjugend. Voor 15 euro het stuk ben je geholpen. Wil je het minder opvallend houden, maar toch shockerend? Dan kan je kiezen uit meer dan vijftien emblemen om op de mouw van je jas, of op je pet, te naaien (foto, van boven naar beneden: het embleem op de kledij van de SS, van generaals en van gewone Duitse soldaten). Voor 10 euro elk zijn ze van jou. Decoraties met een swastika op vind je ook in de winkel, maar die zijn duurder. 30 euro. Een grote swastikavlag is iets goedkoper: 25 euro.

 

Maar… Er is een grote ‘maar’. Op een enkel embleem na is het allemaal namaak. “Die dingen worden tegenwoordig met kilometers aan een stuk gemaakt”, vertelt ons de uitbater van de winkel. De man legt ons ook geduldig uit welk embleem door wie gebruikt werd. Wat we kopen wordt in een briefomslag weggestopt “want sommigen kunnen daar niet mee lachen”. De grote swastikavlag is in zijn winkel overigens ook wat weggestopt, tussen andere vlaggen. We vragen de uitbater of het waar is dat hij ook dolken verkoopt die de SS vroeger droeg, met daarop de slogan Mein ehre ist true? Éénmaal is het gebeurd dat hij op een website zo’n dolken kon aankopen. Toen ze in zijn winkel arriveerden, bleek het namaakspul te zijn. De winkelier: “Ik heb ze wel nog kunnen verkopen, maar er geen nieuwe meer gekocht.”

 

Het waren wel degelijk neonazi’s die die namaakdolken kochten, geen liefhebbers van militaire spullen allerhande. Het was omdat ze zo stoeften over hun dolk, dat we het adres van de winkel op het spoor kwamen. Net goed dat die neonazi’s bedot werden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, neonazi's |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.