20-05-12

FOUTE FOTO

Vrijdag stelde het VB, met zicht op het Antwerps stadhuis, haar campagne ‘Knikker ze buiten’ en haar zwartboek over zes jaar beleid in Antwerpen voor. De tekst van het zwartboek verscheen in de loop van de dag op de website van Filip Dewinter, opgelucht met foto’s van de persconferentie en van hét persmoment voor de fotografen. En toen liep het mis.

 

Voor het VB is in Antwerpen niets goed. De witte stadsvlucht is niet gestopt, de stad is onveiliger geworden, verpauperd en een haard van moslimextremisme. Het onderwijs is een chaos en het stadsbestuur voert een beleid dat automobilisten pest. Op het gebied van openbare werken is er veel beloofd, maar weinig gerealiseerd. En er is een onverantwoord beleid gevoerd met de aandelen van de Gemeentelijke Holding. Op de persconferentie gaf Filip Dewinter het huidig stadsbestuur een 3 op 10, maar waaraan het stadsbestuur die 3 punten alsnog verdiend heeft, is niet duidelijk voor wie het zwartboek leest. Of het moet zijn voor de ‘look and feel’ die Patrick Janssens introduceerde. “Permanent feestgedruis, een schitterend geregisseerde A-campagne met gratis gadgets, het uitdelen van geld voor straatbarbecues en andere vormen van stadhuispropaganda zijn voor de liefhebbers allicht wel toffe initiatieven.” “Maar”, merkt Dewinter op, “(die toffe initiatieven) hebben als eerste bedoeling uiteraard te camoufleren dat Antwerpen allesbehalve een veilige, een bereikbare en een leefbare stad is.”

 

Zelf gaat Dewinter overigens ook gadgets uitdelen. De beloofde zakmesjes hebben de Antwerpenaren nog niet gezien, de komende weken gaat het VB wel bij marktbezoeken 50.000 knikkers uitdelen. Omdat knikkers niet echt fotogeniek zijn, werd vrijdag op de Antwerpse Grote Markt een kegelspel gespeeld (foto 1), maar daarover zo dadelijk meer. Eerst nog over de inhoud van het zwartboek. Als “extra” bij het zwartboek, een extra die een kwart van het zwartboek in beslag neemt, wordt opgesomd wat Bart De Wever de voorbije zes jaar allemaal goedkeurde in de Antwerpse gemeenteraad: wijkcirculatieplannen, aankoop van een pand voor hulp aan drugsverslaafden, het parkeerbeleid, het subsidiereglement voor ondersteuning van het samenleven in diversiteit, het OCMW-budget, enzovoort. Allemaal zaken die Dewinter De Wever aanrekent. De Wever was driemaal niet aanwezig in de gemeenteraad toen daar evenveel moskeeën erkend werden voor subsidiëring door de Vlaamse overheid, maar De Wever protesteerde daar niet tegen en ook dat wordt De Wever aangerekend in het zwartboek.

 

Het verbaast dan ook niet dat de kranten gisteren titelden: Vlaams Belang richt pijlen op Bart De Wever (Het Nieuwsblad), Filip Dewinter: “De Wever is een hypocriet” (Gazet van Antwerpen) (foto 2) en Dewinter: “Ik heb medelijden met Janssens” (Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet). Filip Dewinter: “Geen enkele keer hebben wij De Wever op dissident stemgedrag kunnen betrappen. En wat doet De Wever nu? Die geeft Janssens nu een ezelsstamp. De man die gisteren zijn vriend was, heeft hij nu tot grootste vijand gemaakt. Zo iemand noem ik een ‘tweezak’.” En hoe noem je iemand die oproept om een bestuurscoalitie VB - N-VA te maken, desnoods wil opstappen als VB-lijsttrekker om die coalitie of elke andere rechtse coalitie mogelijk te maken, en  nu zo afgeeft op Bart De Wever?

 

Maar dan was er het kegelspel. Filip Dewinter – wie anders? – rolde met een bal, die het VB moest voorstellen, naar twee rode, twee oranje, twee blauwe en twee zwarte kegels die respectievelijk de SP.A, de CD&V, Open VLD en N-VA moesten voorstellen. N-VA = zwart. Moest het VB met een zwarte of nog maar een bruine kleur voorgesteld worden, het kot zou te klein zijn voor de verontwaardiging bij het VB. Een groot deel van de huidige Antwerpse VB-gemeenteraadsleden en een overenthousiaste partijmedewerker (Sam Van Rooy, nvdr.) keken toe. En wat presteert Filip Dewinter dan? Eén kegel van de SP.A, één kegel van Open VLD en de twee kegels de CD&V voorstellend vallen om. En welke twee kegels hebben geen last van de VB-bal? De twee kegels die de N-VA voorstellen (foto 1). Tja. Dat kan gebeuren, maar dan uitgerekend die foto als eerste (!) plaatsen op de website van Filip Dewinter? Echt slim is dat niet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.