24-05-12

‘HOER NOCH SLAVIN’ IN DE BOEKHANDEL

Bij het Vlaams Belang wordt geklaagd dat hun boeken niet tot in de gewone boekhandel geraken. Toen in 2009 Dewinters boek Inch Allah? verscheen was het onder andere Karim Van Overmeire – intussen N-VA’er – die daarover steen en been klaagde. Maar tijden veranderen. AFF/Verzet vond het voorbije weekend, na een tip van VB-partijmedewerker Sam Van Rooy, het jongste anti-islamboek van het Vlaams Belang in de rekken van een Standaard Boekhandel (foto).

 

Zelf hebben wij ons exemplaar van Hoer noch slavin van Anke Van dermeersch  in een VB-partijsecretariaat gekocht. Maar het kan ook anders. In de Standaard Boekhandel in de Huidevettersstraat in Antwerpen zagen we het voorbije weekend twee exemplaren van Hoer noch slavin in de rekken staan. Vlak naast – is dit toeval? – Islam voor dummies. Daarnaast stond het interessantere Het vierde beest van Tom Holland, over het ontstaan van de islam. Eén exemplaar, maar elders in de boekhandel zagen we nog exemplaren van Het vierde beest staan. Maar Anke Van dermeersch – haar boek althans – kon je dus ook zo meenemen. Hoe is dat in andere Standaard Boekhandels? We belden er negen op.

 

In Mechelen, Turnhout, Sint-Niklaas en Hasselt moest de medewerk(st)er in de computer opzoeken of men het boek had. In deze vestigingen had men het niet, boek en auteur deden bij de medewerk(st)er geen belletje rinkelen, maar we konden het boek bij hen wel bestellen. In Vilvoorde en Zelzate kende men het boek blijkbaar wel. Hier was geen opzoeking in de computer nodig. We kregen een ferm “Neen” op onze vraag of ze het boek in voorraad hadden. “Alleen op bestelling”, voegde men op één van die twee plaatsen er aan toe. In Gent en Oostende had men één exemplaar op vraag van een klant in bestelling staan. In Leuven had men het boek niet meer in voorraad. Maar men had het wel in verkoop gehad. “Absoluut."

 

Elke boekhandelaar beslist vrij wat in voorraad genomen wordt en wat niet. Je kan een boekhandelaar niet verplichten (het is een vrije markt!) om een boek, dat niet eens pretendeert objectief te zijn, in huis te halen. Maar overal kan het besteld worden, en sommigen hebben of hadden het in huis. Een reden tot vreugde bij het VB? Anke Van dermeersch, in een reactie aan Sam Van Rooy: “Als er geld te verdienen valt, verdwijnt het cordon als sneeuw voor de zon ;-)” Nu ja, veel geld valt er niet mee te verdienen. Anders hadden de twee andere Standaard Boekhandels in Antwerpen, de Standaard Boekhandels aan de Meir en aan de De Keyserlei, het boek eveneens in huis gehaald. Maar dat is dus niet gebeurd.                               

 

                                                                                   Voor een recensie van Hoer noch slavin: klik hier en hier.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, islam, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.