22-05-12

CAMPAGNE FRANSE PARLEMENTSVERKIEZINGEN IS GESTART

In Frankrijk is de campagne voor de parlementsverkiezingen op 10 en 17 juni gisteren officieel gestart. Volgens Filip Dewinter zijn de volgende verkiezingen altijd de belangrijkste verkiezingen voor een politicus, maar dat geldt zeker voor de volgende verkiezingen in Frankrijk. Die bepalen immers of de nieuwe socialistische president François Hollande zal kunnen dan wel zal moeten regeren met een linkse of een rechtse meerderheid in het Franse parlement.

 

Marine Le Pen heeft goede kaarten in handen voor de komende parlementsverkiezingen. Bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 22 april dit jaar kwam Marine Le Pen als eerste of als tweede uit de stembusslag in 116 van de 577 kiesomschrijvingen in Frankrijk. In 572 van die 577 kiesomschrijvingen heeft het Front national (FN) een kandidaat-parlementslid, waarvan iets meer dan de helft vrouwen. Daar kunnen ze nog van leren bij het VB. Misschien nog belangrijker is dat de partij van de vorige Franse president Nicolas Sarkozy, de UMP, geen echte kopman meer heeft, en de partijkaders verdeeld zijn over de te maken keuzes. Moet men – zoals Sarkozy deed – het FN naar de mond praten, of daarentegen de eigen identiteit benadrukken? Wat als in de tweede stemronde de keuze gaat tussen een kandidaat van links en een extreemrechtse kandidaat? Marine Le Pen is niet bereid tot een akkoord met de UMP, of het moet op haar voorwaarden zijn. De dochter van Jean-Marie Le Pen wil immers van de gelegenheid gebruik maken om klassiek-rechts te verpieteren en zelf de belangrijkste politica en partij te worden ter rechterzijde.

 

Maar wat wordt het in de 11ste kiesomschrijving van het departement Pas-de-Calais, waar Hénin-Beaumont is gelegen – de fief van Marine Le Pen? Met 31,4 % van de stemmen bij de eerste stemronde van de Franse presidentsverkiezingen zou Marine Le Pen daar met de vingers in de neus de parlementsverkiezingen kunnen winnen. Maar intussen heeft de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon (bovenste foto), de revelatie van de Franse presidentsverkiezingen, aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de Franse parlementsverkiezingen in dezelfde kiesomschrijving als Marine Le Pen (onderste foto). Vrienden van Mélenchon hebben het hem nochtans afgeraden.

 

Marine Le Pen woont niet echt in Pas-du-Calais, maar Jean-Luc Mélenchon nog minder. Hoe gaan de inwoners van Hénin-Beaumont en omstreken reageren op de tientallen journalisten die er gaan neerstrijken om de tweestrijd Le Pen - Mélenchon te volgen? Gaat de tweestrijd niet ontaarden in verbaal en fysiek geweld, en wie gaat daarbij winnen? Gaat men Mélenchon niet beschouwen als een kandidaat van het establishment, spijts zijn radicaal-links programma. De charismatische zakenman en eigenaar van voetbalclub Marseille moest in 1992 toch ook de duimen leggen voor Jean-Marie Le Pen. Marine Le Pen en haar adjunct, de echte sterke man van de streek Steeve Briois, is groot geworden door de corruptie bij de socialisten. Maar met  Philippe Kemel, burgemeester van Carvin, als kandidaat-parlementslid hebben de socialisten nu beter volk in huis. Wat komt Mélenchon er dan nog doen? And last but least zal bij eventuele nederlaag van Mélenchon het Front de Gauche niet uit elkaar vallen in de verschillende groepen waaruit het Front is ontstaan?

 

Maar volgens een recente opiniepeiling in opdracht van Le Journal du Dimanche zou Jean-Luc Mélenchon het halen. Hij zou bij de eerste stemronde eindigen vóór de kandidaat van de socialisten, en bij de tweede stemronde het halen op Marine Le Pen. Bij de eerste stemronde zou Marine Le Pen (FN) 34 % van de stemmen krijgen, Jean-Luc Mélenchon (FdG) 29 %, Philippe Kemel (PS) 18 % en Jean Urbaniak (MoDem, gesteund door de UMP) 16 %. Bij de eerste stemronde van de Franse presidentsverkiezingen behaalde François Hollande in deze streek nog 28,8 % van de stemmen, en Jean-Luc Mélenchon slechts 14,9 %. Maar nu zou de verhouding tussen de PS en het FdG omgekeerd liggen. Als nog slechts twee kandidaten zouden overblijven bij de tweede stemronde van de Franse presidentsverkiezingen zou Mélenchon het halen met 55 % van de stemmen, tegenover 45 % voor Le Pen. Ook als Urbaniak nog zou meedoen bij de tweede stemronde zou Mélenchon het halen (met 44 % voor hem, tegenover 36 % voor Le Pen).

 

Mocht Kemel ook nog meedoen, krijgen we terug een situatie zoals bij de eerste stemronde, en plaveit de PS de weg naar het Franse parlement voor Marine Le Pen. Laat ons hopen dat de PS niet zo dwaas is. En natuurlijk is dit slechts een opiniepeiling. Tussen nu en 10 en 17 juni kan nog veel gebeuren. Intussen is Marine Le Pen overigens om een reactie gevraagd over het succes van de Griekse neonazi’s van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’). Marine Le Pen wist niet goed wie tevreden te stellen met haar antwoord: “Et d’accord et oui, et? L’extrême-gauche aussi ça fait peur non?” Het verbaast niet dat het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), dat de neonazi’s van Chrysi Avgi “broeders in de strijd” noemt, het een slecht idee vindt dat Jean-Luc Mélenchon Marine Le Pen in haar eigen kiesomschrijving wil bekampen. Omdat Jean-Luc Mélenchon wel eens Marine Le Pen uit het Franse parlement zou kunnen houden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.