23-05-12

GOED EN MINDER GOED NIEUWS BIJ VOORPOST

Er is goed en minder goed nieuws bij Voorpost. Het goede nieuws is dat Voorpost deze week werd vrijgesproken voor wildplakken. Het minder goede nieuws – althans voor Voorpost – is dat men bij de jongste activiteiten telkens maar een twaalftal militanten in uniform verzameld kreeg.

 

De Vlaams-nationalistische extreemrechtse actiegroep Voorpost kreeg in mei 2008 een klacht aan haar broek vanwege het Vlaams Gewest. Brugpijlers, elektriciteitscabines en aanplakborden voor sensibiliseringscampagnes rond verkeersveiligheid waren overplakt met slogans als België Barst en Vlaanderen Republiek. Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck (foto 1) en Voorpost-actieleider Luc Vermeulen (foto 2) ontkenden niet dat de affiches hen bekend zijn, maar betwistten wel dat ze die affiches zelf geplakt zouden hebben. Omdat ze niet op heterdaad betrapt waren kon de strafrechtbank hen deze week niet anders dan vrijspreken. Maar laat dat vooral geen pleidooi zijn om volop te gaan wildplakken: met zogenaamde administratieve boetes kunnen voor vaak minder ergere vormen van vandalisme de verantwoordelijke voor affiches enz. wél beboet worden zonder dat bewezen is dat ze die affiches zelf plakten. Wetten en reglementen zijn soms eigenaardig in ons land.

 

Het minder goede nieuws – althans voor Voorpost – is dat ze het daar tegenwoordig moeilijk hebben om nog militanten verzameld te krijgen. Op de Cyriel Verschaeve-herdenking en Operatie Brevier-hulde op 13 mei in Alveringem waren maar een twaalftal Voorpost’ers in uniform aanwezig, spijts voor die herdenking en huldiging uitgebreid gemobiliseerd is. We vroegen ons af of dit toeval was, en keken dan ook uit naar de Oostfrontersherdenking in Stekene voorbije zondag 20 mei. Een jaarlijks hoogtepunt op de Voorpost-kalender. Voorpost heeft (nog) geen verslag gepubliceerd, maar AFF/Verzet heeft ook haar eigen bronnen en die zeggen ons dat Voorpost er maar met dertien man was (twaalf in uniform). Terwijl men er vorig jaar, in 2011, met tweeëntwintig Voorpost’ers was; en het jaar voordien, in 2010, met drieëntwintig. Met ook maar een twaalftal mensen in Alveringem, en in Stekene de voorgaande jaren telkens meer dan twintig mensen, zou dat te denken moeten geven bij de Voorpost-leiding.

 

Het is natuurlijk een zware agenda voor een alsmaar kleiner wordende groep. Op 1 mei de ordedienst bij het 1 mei-feest van het Vlaams Belang in Antwerpen. Op 5 mei een pamflettenactie tegen drugs in Antwerpen. Op 13 mei de Cyriel Verschaeve-herdenking en Operatie Brevier-huldiging in Alveringem. Op 17 mei het opkuisen van het graf van VNV-leider Staf De Clercq in Kesterheide (Gooik). “Zij die ons voorgingen in de strijd mogen niet vergeten worden!”  Op 18 mei een pamflettenactie tegen drugs in Gentbrugge. Op 20 mei de Oostfrontersherdenking in Stekene. En volgend weekend, van 25 tot en met 28 mei, is er het jaarlijkse Pinksterkamp, waarvoor gelukkig (nouja) versterking komt vanuit Nederland. Het Pinksterkamp vindt dit jaar plaats in Oostmalle, deelgemeente van Malle, in de Antwerpse Kempen.

 

De chef-weblog van AFF/Verzet heeft al een paar keren spooktochten ingericht in de omgeving. Misschien moet hij nog eens ’s nachts de bossen van Oostmalle induiken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.