26-05-12

EUROVISIESONGFESTIVAL BEROERT HET VB

Vanavond wordt vanuit Bakoe (Azerbeidzjan) de 57ste editie van het Eurovisiesongfestival uitgezonden. Dat festival leverde wel eens een leuk liedje op, maar tegenwoordig is het vet toch wel van de soep. Dat de Vlaamse Iris dit jaar niet eens door de halve finale geraakte, vergroot niet de belangstelling. Bij een internetpeiling van Gazet van Antwerpen zegt 91 % dat ons land niet meer moet deelnemen aan dit circus van de wansmaak.

 

Veel eer valt er voor de Vlamingen trouwens niet te halen. België won eenmaal het festival, in 1986 met de Waalse-Italiaanse Sandra Kim. Het beste Vlaamse resultaat werd in 1959 behaald met Bob Benny, met slechts een gedeelde zesde plaats. Het belet het VB niet het Eurovisiesongfestival te agenderen voor een discussie in het Vlaams Parlement. Onmiddellijke aanleiding daartoe is dat een groepje Vlamingen twee jaar geleden voor Tom Dice ging supporteren in Oslo, en daar problemen kregen met de Vlaamse Leeuw-vlag waarmee ze wilden zwaaien tijdens de Eurovisiesongfestivaluitzending. Ze werden voor de keuze geplaatst: de vlag afgeven of het gebouw verlaten. Karim Van Overmeire diende daarop een voorstel van resolutie in om bij de European Broadcasting Union (EBU) aan te dringen dat als Vlaanderen aan de beurt is om iemand af te vaardigen (zoals Iris dit jaar), er rekening mee gehouden wordt dat het een Vlaamse inzending is, die de Vlaamse deelstaat vertegenwoordigt, en als dusdanig wordt aangekondigd en voorgesteld. Het Belgisch vlaggetje hierboven (foto 1) moet dus vervangen worden door een Vlaams Leeuwtje.

 

De zaak wint voor het Vlaams Belang nog aan belang omdat Karim Van Overmeire, toen hij het voorstel twee jaar geleden indiende, nog VB’er was. Zoals bekend is Karim Van Overmeire intussen N-VA’er. In de commissie Media van het Vlaams Parlement was er daardoor voorbije dinsdag enige verwarring, maar de commissieleden waren niet te beroerd om mede-indiener, en nog steeds VB’er, Johan Deckmyn (foto 2) het voorstel te laten verdedigen. Volgende week start de bespreking ten gronde. Bij het Vlaams Belang leven ze dezer dagen op de tippen van hun tenen. “Volgende week start de bespreking van dit eerste N-VA/Vlaams Belang-voorstel in de commissie Media. We hopen dan ook dat alle indieners achter dit voorstel blijven staan”, zegt de nieuwe VB-fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Van Hauthem in een persmededeling. De tekst van de persmededeling werd gepost op de blog van meerdere VB'ers. Van Johan Deckmyn tot bij Filip Dewinter, en bij nog anderen. Blijkbaar is het een zaak van het allerhoogste belang.

 

Bij het VB staat intussen alles klaar voor na de bespreking, en misschien al stemming, in de commissie Media volgende week. Zowel het Vlaamsche Leeuw-bier om het succes van een N-VA/VB-samenwerking te vieren, als een goedendag voor het geval Karim Van Overmeire als N-VA’er anders denkt dan als VB’er twee jaar geleden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, van overmeire, deckmyn |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.