30-05-12

JURGEN VERSTREPEN, EINDE VERHAAL IN ANTWERPEN

Het is van september vorig jaar geleden dat hier nog bericht werd over Jurgen Verstrepen, en dan nog onder de titel Hoe is het met Jurgen Verstrepen? De keer daarvoor was in maart vorig jaar toen Verstrepen voor zichzelf al geen toekomst meer zag bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. De bevestiging hiervan kreeg gisteren een vette kop op de voorpagina van Gazet van Antwerpen. Dat Jurgen Verstrepen nu adviseur zou zijn van de Piratenpartij is vooral grootspraak van Verstrepen.

 

“Jurgen Verstrepen (45 j.) heeft moeilijke jaren achter de rug”, meldt Gazet van Antwerpen, “met een vechtscheiding en een vertroebelde verstandhouding met LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker. Nu heeft hij zijn zaken weer op een rij. ‘Ik blijf binnen de LDD-fractie in het Vlaams Parlement mijn werk doen als mediaspecialist (…).’ ‘Ik wil in 2014 proberen om opnieuw verkozen te geraken’, zegt hij. ‘Ik weet nog niet voor welke partij , want LDD is sowieso een aflopende zaak. (…) Maar in Antwerpen kom ik in elk geval niet meer op. LDD stelt er niets meer voor en de restanten heulen met het Vlaams Belang, ook al zullen ze dat wel ontkennen. Ik heb het VB verlaten omdat ik die partij te radicaal vond, en sindsdien is ze nog radicaler geworden. Daar doe ik niet meer aan mee. Maar ik zal ook niet in de weg staan.’” Daarna volgt een warrig verhaal over Verstrepen die toch nog een gemeenteraadszetel wilde behalen zonder lid te zijn van een partij, maar zijn partner haakte onder druk van Filip Dewinter af omdat hij werkt voor een mediabedrijf waarvan het VB massaal reclamepanelen huurt. In het najaar zou Jurgen Verstrepen een nieuw radioprogramma lanceren: “een soort geleide anarchie in combinatie met gebruik van de nieuwe media”. Typisch Verstrepen dus.

 

Na een eerste radioprogramma op een vrije zender, begon Jurgen Verstrepen in 1988 aan een zwerftocht langs een tiental internet-, radio- en televisiebedrijven. Met programma’s waarin elke zin voor nuance zoek was, denk maar aan ZwartWit. Toen er voor Verstrepen geen toekomst meer was in de media, zocht hij zijn heil in de politiek. CD&V en VLD wilden Verstrepen wel, maar hijzelf kiest voor het Vlaams Blok. Een partij waar hij in 2004 door Filip Dewinter wordt binnengehaald als ‘vernieuwer’. Op mediatechnisch vlak zal hij inderdaad een aantal vernieuwingen aanbrengen, zonder echter te vergeten deze door zijn bedrijf te laten factureren. In 2007 stapt Verstrepen over naar Lijst Dedecker, met enkel als verdienste in zijn Blok/Belang-periode dat hij aan het licht bracht dat op Vlaams Belang Jongeren-fuiven wel eens om nazi-liederen wordt gevraagd, en ook de ‘volwassen’ VB’ers zich wel eens bezondigen aan het zingen van nazi-liederen. Dat laatste vertelde Verstrepen in zijn boek Zwart op Wit, waarin hij daarentegen bijvoorbeeld opvallend zwijgzaam bleef over de financiers van het VB. Het boek bezorgde Verstrepen een rechtszaak wegens zijn verklaringen over de liefdesrelatie tussen VB-voorzitter Frank Vanhecke en ‘vernieuwster’ Marie-Rose Morel. Maar die zaak eindigde op een sisser omdat Vanhecke niet kon aantonen dat hij een onherstelbare schade had opgelopen door de beweringen van Verstrepen.

 

“Een mens die zichzelf niet graag ziet, is maar een triestig mens”, schreven we ooit in een artikeltje over Jurgen Verstrepen op Laundry Day (foto: Jurgen Verstrepen te midden van Bart Debie en Anke Van dermeersch op Laundry Day in 2006). Jurgen Verstrepen ziet zichzelf graag. Vandaar dat hij in Gazet van Antwerpen gisteren vertelde dat hij nu de Piratenpartij adviseert. Door ons gecontacteerd zegt één van de bezielers van die nieuwe partij-in-de-maak, met wel al verkozenen in Zweden, Duitsland en nog vier andere landen, dat Verstrepen eenmaal gecontacteerd is om met zijn handtekening als Antwerps gemeenteraadslid de deelname van de Piratenpartij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen te vergemakkelijken. Verstrepen wilde wel tekenen, hield daarna zijn handtekening in beraad, om uiteindelijk dan toch zijn handtekening te geven. Zoals iedereen kan hij natuurlijk nog opdagen tijdens het ‘schrijfcongres’ van de Pirantenpartij op 2 juni, maar verder gaat Verstrepens adviseurschap alsnog niet. Als Antwerps gemeenteraadslid kan Verstrepen verder niemand van nut zijn: als hij al eens aanwezig was, was hij meer aan het twitteren dan wat ook, en als het op stemmen aankwam was het negen keren op tien hetzelfde stemgedrag als het VB.

 

Maar – het is waar – Verstrepen kreeg ons wel eens aan het lachen. Met name toen men bij De Pappenheimers vroeg: “Wie mocht ooit, bij gebrek aan beter, bij de vrije radio beginnen, werd dan, bij gebrek aan beter, verruimingskandidaat bij het Vlaams Blok, werd vervolgens, bij gebrek aan beter, Antwerpse lijsttrekker voor Lijst Dedecker en presenteert nu, bij gebrek aan betere ideeën, nog maar eens het programma ZwartWit dat GUNKtv, bij gebrek aan beter uitzendt?” De De Pappenheimers-kandidaat wist meteen het juiste antwoord. Jurgen Verstrepen. Bij gebrek aan beter.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verstrepen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.