01-06-12

VARKENSKOP

Vorige zondag kon je hier lezen dat niets nog de bouw van een moskee in Lier in de weg lijkt te staan. Protest van het Vlaams Belang noch beroep bij allerhande instanties konden de bouw beletten. Dan maar andere actiemiddelen proberen, dachten sommigen in Lier of daarbuiten.

 

Alsnog onbekenden hebben een in vier gedeelde varkenskop achtergelaten aan het terrein waar de Turkse gemeenschap van Lier een moskee en verenigingslokalen wil bouwen. Een buurtbewoner ontdekte de gesplijte varkenskop achter de opengegooide poort van het bouwterrein en verwittigde de politie. Die kwam ter plaatse maar vond niet meteen sporen om de daders te achterhalen. “Via sociale media en internetfora is al meerdere keren opgeroepen om zoiets uit te halen, en spijtig genoeg voelde iemand zich nu geroepen om daar gevolg aan te geven”, zegt Adnan Onder van de Vereniging van Turkse Arbeiders van Lier en omgeving (VTAL). “Wij gaan niet in op dit soort provocaties, en hebben onze leden en hun kinderen hiervan op de hoogte gebracht. Wij leven al meer dan veertig jaar vredig samen met de autochtone bewoners van onze mooie stad en willen dat zo houden.”

 

“De daders moeten ook weten dat een varkenskop gooien op een plaats van gebed niet de minste betekenis heeft”, voegt Adnan Onder er aan toe. “Die plaats wordt daardoor niet ontwijd. Dit misverstand doet al enige jaren in bepaalde kringen de ronde en wordt door internetfora in zwang gehouden. Van onze kant nodigen wij de daders zelfs uit tot dialoog.” Burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD) veroordeelde meteen wat er gebeurd is. “Zoiets doe je niet.” In Praag werd anders wel nog in februari een varkenskop, waarvan de ogen waren uitgestoken, opgehangen aan een moskee. De moskee zelf werd beklad met anti-islamslogans. Het laatst dat in ons land nog op zo’n triestige manier actie werd gevoerd was in april vorig jaar, toen in Lodelinsart, bij Charleroi, een moskee werd binnengedrongen en een varkenskop werd achtergelaten.

 

Vlaams Belang Jongeren waren eerder zo fijnzinnig om in warenhuizen tussen halalproducten varkensneuzen achter te laten. Het actiemiddel weerspiegelt de graad van beschaving van de daders.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, lier |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.