07-06-12

SLAANDE ARGUMENTEN

Waar extreemrechts echt voor staat hoeft niet altijd de inzet te zijn van onderzoeksjournalistiek. Naar TV kijken kan ruimschoots volstaan. Dat werd vandaag nog maar eens duidelijk in Griekenland.

 

Ilias Kasidiaris (31 j.) is één van de kopstukken van het veelbesproken Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’), de Griekse neonazipartij die er op 6 mei in slaagde om eenentwintig parlementszetels te veroveren. Ilias Kasidiaris is één van die verkozenen. In die hoedanigheid nam hij vanmorgen, met de nieuwe verkiezingen op 17 juni in het vooruitzicht, deel aan een politiek debat dat live op ‘Antenna TV’ werd uitgezonden.

 

Toen één van de deelnemers aan het debat opmerkte dat Ilias Kasidiaris verdacht wordt van een gewapende overval, ging ’s mans bijzonder potje stevig overkoken. De heetgebakerde neonazi beëindigde zijn deelname aan het ‘debat’ door eerst een glas water in de richting van Rena Dourou van het radicaal-linkse Syriza te mikken, om vervolgens – tot drie maal toe ! – in te slaan op Liana Kanelli van de communistische partij KKE. Zij had durven protesteren tegen het hooliganesk gedrag van Kasidiaris, een voormalig beroepsmilitair die ook vervolgd wordt wegens illegaal wapenbezit.

 

Studiomedewerkers poogden de extreemrechtse ‘politicus’ nog staande te houden, maar hij kon ontkomen vooraleer de politie ter plaatse kwam. Niet zonder bijkomende rake klappen uit te delen, dat spreekt voor zich. Chrysi Avgi weigerde de slaande argumenten van haar parlementslid te veroordelen. Uit protest werd door de meeste Griekse partijen besloten tot het optrekken van een cordon sanitaire rond Chrysi Avgi. Hun vertegenwoordigers zullen niet meer deelnemen aan debatten waar kandidaten van Chrysi Avgi ook uitgenodigd zijn. 

 

Chrysi Avgi geniet anders wel de steun van de Griekse politie bij rellen in Athene, maar het live uitgezonden ‘tv-debat’ kon het openbaar ministerie niet negeren. Er is nu een arrestatiebevel tegen Kasidiaris uitgevaardigd. De rechtszaak over de vermeende deelname van Ilias Kasidiaris aan een gewapende overval in 2007 zou, na herhaaldelijk uitstel, op 11 juni beginnen. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) noemde Chrysi Avgi “broeders in de strijd”. “Wij onderhouden goede contacten met de Gouden Dageraad”, zei N-SA-kopstuk Eddy Hermy zelfs aan Apache. Proficiat.

18:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.