11-06-12

FIJNZINNIGHEID IS NIET HET HANDELSKENMERK VAN HET VB (1)

Alexander-Karel Evrard.jpgOlaf Evrard.jpg“Homoseksualiteit is een afwijking, net als klompvoeten en mongolisme.” Dat meent Alexander-Karel Evrard (88 j., foto 1), Gentse emeritus professor psychologie en psychiatrie. Hij kreeg voor de lezersbrief waarin hij dit schreef tegenwind, maar ook steun. Dat laatste van het Vlaams Belang, natuurlijk.

 

“Als biologisch geschoolde kan ik niet anders dan homoseksualiteit als een afwijking te beschouwen. Anders moet je manken, stotteren, scheelzien, albinisme, klompvoeten, mongolisme enz… ook natuurlijk vinden. En dan moet je bijvoorbeeld ook geen Artsen zonder Grenzen meer naar Afrika sturen, want malaria, melaatsheid, tbc, pest en cholera zullen dan ook wel natuurlijk zijn.” Alexander-Karel Evrard, emeritus professor psychologie en psychiatrie, choqueert met zijn uitspraken in Snep, het blad van Natuurpunt Gent, waarin Evrard reageerde op een editoriaal. In zijn lezersbrief spreekt Evrard zich ook uit tegen de “propaganda voor een afwijking”, zoals bijvoorbeeld bij de Gay Pride. Alexander-Karel Evrard: "Met die feesten en optochten door de stad wordt reclame gemaakt voor homoseksualiteit. Natuurlijk zijn veel mensen homo bij geboorte, maar het wordt ook steeds meer een modeverschijnsel." Is dit ook 'wetenschappelijk' vastgesteld?

 

De Universiteit Gent veroordeelt Evrards uitspraken en distantieert zich van de lezersbrief. Rector Paul Van Cauwenberge: “Ik heb nooit geweten dat hij die mening koestert, maar laat duidelijk zijn dat dit niet strookt met onze normen en waarden. Homoseksualiteit in één adem vernoemen met ziektes als de pest of de cholera kan absoluut niet.” Ook Natuurpunt Gent heeft zich gedistantieerd van de lezersbrief. Jean-Marie De Meester, advocaat, homo en Rood!-militant, heeft bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) klacht neergelegd over de uitspraak van Evrard. CGKR-directeur Jozef De Witte vindt de uitspraak van Evrard “van de pot gerukt”, maar of ze strafbaar is? Volgens de rechtspraak mogen “ook schokkende, verontrustende en zelfs kwetsende meningen”. Anders is het als men met die meningen aanzet tot haat, geweld of discriminatie.

 

Alexander-Karel Evrard, op foto 1 twee jaar geleden tijdens een huldiging van zijn vader die oorlogsburgemeester was van Gentbrugge, kreeg voor zijn uitspraken steun van zijn neef Olaf Evrard (foto 2). “Mijn oom is een eminent wetenschapper die wel zal geweten hebben wat hij zei!”, schrijft Olaf Evrard op Facebook. Olaf Evrard is personeelslid op het VB-secretariaat in Gent, VB-voorzitter en -gemeenteraadslid in Nevele, en VB-lijsttrekker voor de provincieraad in het kiesdistrict Deinze op 14 oktober. Olaf Evrard zegt dat zijn oom “allesbehalve homofoob” is, maar heeft blijkbaar geen probleem met de vergelijkingen die zijn oom maakt: homoseksualiteit gelijkgesteld met “manken, stotteren”, over "scheelzien, albinisme" en “klompvoeten, mongolisme”, tot "malaria, melaatsheid" en “tbc, pest en cholera”.

 

Wie het nog bonter maakt, is Bert Deckers. Ook VB-personeelslid, VB-provincieraadslid in Antwerpen en rapper dan zijn schaduw om wat te posten op RechtsActueel. Bert Deckers na de eerste reacties op de uitspraken van Alexander-Karel Evrard: “We gaan niet teveel woorden aan deze hetze vuil maken, maar stellen met u vast dat een debat over homofilie evenmin kan als een debat over holocaust.” Wil Bert Deckers nog graag een debat over de Holocaust? Of schrikt hij dat niet iedereen achter de grove bewoordingen van Alexander-Karel Evrard staat?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holebi, evrard, deckers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.