09-06-12

LEIDERS VERBODEN ORGANISATIES ZIJN ER WEER

Vorige zaterdag betoogden in Hamburg een 700-tal neonazi’s (foto 1). Het werd een terugzien van oude bekenden. Rond het middaguur waren 10.000 antifascisten bijeengekomen om te protesteren tegen de bruine mars; ’s namiddags probeerden een 3.500 antifascisten de bruine mars te beletten (foto 2).

 

Maar liefst 4.400 politieagenten waren opgetrommeld om te garanderen dat de neonazi’s hun mars konden houden. Daarvan kwamen 2.400 politieagenten uit andere Duitse deelstaten, en een aantal van hen vond hun auto in brand gestoken terug. Niets kan deze en andere vandalenstreken rechtvaardigen, het leidt de aandacht van de media daarenboven alleen maar af van het massaal en succesvol protest. Want spijts die 4.400 politieagenten kon de bruine mars slechts met uren vertraging starten, en moest de betogingsroute ingekort worden. Bij RechtsActueel deed men nogal luchtig over de organisatoren van de bruine mars: “een los netwerk van kleine onafhankelijke groepen” dat elk jaar protesteert tegen “de golf van racistische gewelddaden door vreemdelingen tegen Duitsers”. In Duitsland ziet men dat toch wel anders. Anders zou er niet zo'n massaal protest tegen geweest zijn.

 

Inrichter van de betoging was Thomas Wulff, een lokale voorzitter van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), oprichter en leider van de verboden Hamburgse neonazipartij Nationale Liste (NL). De bijnaam van Thomas Wulff is ‘Steiner’, naar Waffen SS’er Felix Steiner. In het organisatiecomité zetelde onder andere ook Dieter Riefling, met een strafblad voor aanranding, aanzetten tot rassenhaat en het voortzetten van de verboden Freiheitlichen Deutschen Arbeiterpartei (FAP). Ook Torben Klebe, voorzitter van de Hamburgse NPD, verleende zijn diensten voor de organisatie van de bruine mars. Tot ze in 2000 verboden werd, was Klebe lid van Hamburger Sturm, en een vooraanstaand lid van de Nordmark-afdeling van Blood and Honour.

 

Om maar te zeggen: je kan wel organisaties verbieden, maar als de kopstukken nadien in andere organisaties opduiken, is het probleem nog niet van de baan. Sharia4UK, hét voorbeeld voor Sharia4Belgium, is ontstaan nadat de Britse autoriteiten drie opeenvolgende organisaties van Anjem Choudary verboden. Organisaties verbieden is geen goed idee. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft enige tijd het verbieden van Blood and Honour gevraagd, maar is daar op teruggekomen. Het probleem bleek niet het ontbreken van wetgeving, maar het ontbreken van de vastberadendheid om de bestaande wetgeving toe te passen. Eens de zelfverklaarde onmacht opzij werd gezet, veranderde het.

 

Je moet kordaat optreden als de vrijheid van meningsuiting botst met andere waarden zoals verwoord in de wetgeving tegen racisme, discriminatie en negationisme. Zorg daarbij voor een snelle rechtspraak, een fair proces maar niet gehinderd door eindeloze procedurekwesties die uitgebuit worden door gewetenloze advocaten; een effectieve strafuitvoering; en last but not least het aanpakken van de sociale uitzichtloosheid van een groeiend aantal bevolkingsgroepen. Het verbieden van organisaties heeft een psychologisch effect, maar is geen duurzame oplossing.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: neonazi's, duitsland, internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.