12-06-12

RACISME OP HET EK. DEWINTER VOETBALCOMMENTATOR

Vorige zaterdag kon je in het programma Vranckx (Canvas) de schokkende BBC-documentaire Stadiums of Hate zien, over hooliganisme, racisme en antisemitisme in en om Poolse en Oekraïense voetbalstadions. Intussen werden, bij het Europees voetbalkampioenschap dat nu bezig is, al spelers van de Nederlandse en Tsjechische voetbalploegen geviseerd door racisten.

 

De Nederlandse nationale voetbalploeg genoot voorbije vrijdag de twijfelachtige eer om als eerste kennis te maken met het racisme waar zo voor gevreesd werd. De zaken liepen fout voor Oranje tijdens een ‘publieke training’ in het Poolse Krakau, waar onder meer ook de Engelse ploeg gehuisvest is. Onder de 25.000 belangstellenden voor de oefensessie bevonden zich een aantal zulthoofden die het nodig achtten om de zwarte spelers te trakteren op zogenaamde ‘oerwoudgeluiden’. Vooral Nigel de Jong en Gregory van der Wiel werden geviseerd. De Jong heeft een Surinaamse achtergrond; Van der Wiels vader is uit Curaçao afkomstig.

 

Marc van Bommel, de kapitein van het Nederlandse team, kon er niet om lachen. Van Bommel kreeg het al helemaal moeilijk toen de aanwezige UEFA-officials verklaarden dat er helemaal niets aan de hand was. En als er al iets aan de hand zou zijn, dat het niets met racisme te maken had. Zoiets. Van Bommel ergerde zich blauw aan het gebrek aan serieux, en liet verstaan dat het volstrekt onmogelijk was om de apenkreten niet te horen. In de ophefmakende BBC-documentaire Stadiums of Hate bleek dat dergelijke incidenten geen zeldzaamheid zijn én dat een politieofficier bijvoorbeeld ontkende dat voetbalsupporters de Hitler-groet uitbrachten. Ze zouden enkel met een schuin gesterkte arm gewezen hebben op de tegenstanders (sic).

 

Tijdens de tweede wedstrijd in de eerste groep, tussen Rusland en Tsjechië, maakte Gebre Selassie (foto), de enige zwarte speler van het Tsjechische team, kennis met racistische spreekkoren. Gebre Selaissie, een 25-jarige speler met Ethiopische roots, liet het niet aan zijn hart komen en verklaarde pas van het veld te zullen stappen “als er met stenen wordt gegooid”. Nog tijdens die wedstrijd in Wroclaw werden vier stewards het ziekenhuis ingemept door extreemrechtse Russische ‘fans’ die hun vlag (ter verheerlijking van Groot-Rusland, nvdr.) verwijderd zagen. De UEFA gaf na de wedstrijd toe dat er een “geïsoleerd incident” was met een dertigtal agressieve Russische supporters, dat snel onder controle was.

 

Intussen worden ook op het thuisfront de voetbalspelers becommentarieerd. Zoals de Italiaanse stervoetballer Mario Balotelli, in Italië geboren uit arme Ghanese migranten. In de gewone voetbalcompetitie speler bij Manchester City. Op deze sportwebsite schrijft men dat hij bij de wedstrijd Italië - Spanje, in Gdansk, voor een “fascinerend schouwspel” zorgde. Het Nieuwsblad en andere Vlaamse kranten zijn minder lovend tot negatief over Balotelli. Zo ook Filip Dewinter: “Al dat gezaag over racisme op EK in Oekraïne. Voetbal kijken zonder politiek correcte indoctrinatie! Balotelli was slecht, neger of niet!”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.