16-06-12

SCHOTEN, BIS: DAAR IS KOEN DILLEN WEER

In Schoten woont nogal wat bekend volk: gewezen VB-voorzitter Frank Vanhecke, editorialist van Het Laatste Nieuws Luc Van der Kelen, reclameman en opiniemaker Guillaume Van der Stighelen, komiek Luc Caals, gewezen Miss België Véronique De Kock, Tante Kaat van de gelijknamige Gouden Raad, presentatrice Erika Van Tielen, enzovoort. Koen Dillen (foto 1) woont er ook. Deze week is hij terug boven water gekomen.

 

De zoon van VB-stichter Karel Dillen, gewezen Europarlementslid en medewerker in het Europees Parlement, stapte vorige zomer op bij het VB en even later ook bij ’t Pallieterke waar hij sinds jaar en dag de Frankrijk-rubriek volschreef onder het pseudoniem Guitry. Koen Dillen heeft nooit bekendgemaakt waarom hij zijn medewerking aan ’t Pallieterke, stopte, blad waar zijn vader vroeger ook onder pseudoniem aan meewerkte. Was het de oprichting van een nieuwe Vlaams-nationale debatclub vanuit de hoek van onder andere Bruno Valkeniers’ speechschrijver Johan Sanctorum en ’t Pallieterke-hoofdredacteur Karl Van Camp? Concurrentie voor de Vlaams-nationale debatclub waarvan Koen Dillen de voorzitter was en die sindsdien niet meer actief is. Maar deze week staat er voor het eerst opnieuw een bijdrage van Koen Dillen in ‘t Pallieterke. Een recensie van een boek op het kruispunt van twee grote interessesferen van Koen Dillen: Frankrijk en de collaboratie. Ondertekent met “KD”, maar er is geen enkele twijfel dat dit Koen Dillen is.

 

“Wie de geschiedenis van collaboratie en verzet in Frankrijk een beetje kent, weet dat de naam Je suis partout het symbool bij uitstek is van de intellectuele collaboratie van de Franse schrijvende pers met Nazi-Duitsland tussen 1940 en 1944. Antisemitisch, racistisch, voorstander van onvoorwaardelijke militaire collaboratie aan het Oostfront en hoe meer de oorlog vorderde, hoe fanatieker in het geloof dat de strijd tot het bittere einde en zonder compromissen moest worden gevoerd. Zo kan men zonder overdrijving in één zin de redactionele lijn van Je Suis Partout samenvatten.” Zo begint Koen Dillens recensie van een verzameling artikels die tussen 1932 en 1944 verschenen (foto 2), pas gebundeld door de kleine uitgeverij Auda Isarn. Een uitgeverij die nog wel meer boeken over/van collaborateurs tot de fascisten van het derde millennium CasaPound uitbrengt.

 

Of de gemiddelde ’t Pallieterke-lezer hierin geïnteresseerd is, weten we niet. Maar via ’t Pallieterke kan je dit “onmisbaar voor de geïnteresseerden” boek alleszins aanschaffen. We zouden ook niet weten wie anders zoiets wil aanbieden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dillen, boeken, collaboratie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.