18-06-12

“IN DE HEMEL IS MEER BLIJDSCHAP OVER ÉÉN ZONDAAR DIE…”

Geüpdatet. De N-VA begint steeds meer op een gewone partij te lijken. Vroeger lekte niets uit over wie naar de N-VA overstapte. Buiten de N-VA wist bijvoorbeeld niemand dat Siegfried Bracke de VRT zou ruilen voor de N-VA. Maar tegenwoordig is dat anders.

 

Zaterdagmorgen brachten twee kranten (Het Laatste Nieuws en De Morgen) uit dat de lijstduwer van de N-VA op 14 oktober in Antwerpen Chris Morel is (foto 1), de vader van Marie-Rose Morel. Bart De Wever wilde dit zaterdagavond bekendmaken, maar de kranten waren hem voor. Op dat vlak wordt de N-VA meer en meer een gewone partij, maar op andere vlakken is het natuurlijk geen gewone partij. Geen partij die zoveel zondaars die zich bekeren in huis neemt als de N-VA. Neem nu André Gantman (foto 2), waarvan vrijdag in Gazet van Antwerpen uitlekte dat hij op de N-VA-lijst zal staan. Een krant schreef dat André Gantman in 2005 ontslag moest nemen als Antwerps VLD-schepen voor Personeelszaken “nadat hij in verdenking was gesteld voor fiscale fraude”. Dat klopt, maar een jaar later werd hij ook effectief veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor misbruik van vertrouwen, witwaspraktijken en het onttrekken van gelden aan de failliete rederij ABC Containerline. Samen met reder Tsvi Rosenfeld moest hij circa 1,2 miljoen euro terugbetalen.

 

“In de hemel zal meer blijdschap zijn over één zondaar die zich bekeert, dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen bekering nodig hebben”, weet men in de bijbel. De vraag is of André Gantman ook terugkomt op zijn vroegere politieke uitspraken. Van uitgever in de jaren tachtig van het antifascistisch Bnaï Brith-tijdschrift In naam van de vrijheid evolueerde hij naar een fanatiek verdediger van Israël, wat hem onder andere tot de uitspraak bracht: “Als ik ooit moet kiezen tussen Filip Dewinter en Vincent Van Quickenborne, die ooit de hand schudde van een Hamas-leider, kies ik resoluut voor Filip Dewinter.” André Gantman moet de N-VA stemmen uit de Joodse bevolkingsgroep in Antwerpen aanleveren. Het was André Gantman die bemiddelde tussen Bart De Wever en de terecht in haar wiek geschoten Joodse gemeenschap toen Bart De Wever zich distantieerde van de excuses die burgemeester Patrick Janssens aanbood voor het aandeel van het Antwerpse stadsbestuur en politiekorps bij de Jodenvervolging in de jaren veertig. André Gantman kreeg intussen van de N-VA een zitje in de Raad van Bestuur van de Vlaamse Opera.

 

Nog zondaars die zich bekeerd hebben. In Dendermonde (Oost-Vlaanderen) is Hilde Raman (foto 3) van het VB overgestapt naar de N-VA.Hilde Raman, nu onafhankelijk gemeente- en OCMW-raadslid, een paar maanden geleden nog lid van de VB-fractie, zal in oktober een plaats innemen op de N-VA-lijst in Dendermonde. “Hilde heeft zich altijd constructief ingesteld om tot een beter beleid voor de stad te komen”, zegt N-VA-schepen Marius Meremans. “Ze voldoet volledig aan de criteria die we stellen voor nieuwe kandidaten. Het afdelingsbestuur steunt haar kandidaatstelling unaniem.” Hilde Raman wil voor een sociale stad gaan, en daarvoor is er volgens haar nog werk te doen in Dendermonde. “Als verpleegster en raadslid word ik voortdurend geconfronteerd met soms moeilijke situaties van mensen die het niet gemakkelijk hebben”, zegt Hilde Raman. Ze is ook vakbondsmilitante voor het liberale VSOA.  

 

In Nevele (Oost-Vlaanderen), waar VB-personeelslid Olaf Evrard het plaatselijk VB-boegbeeld is, is bio-ingenieur Luc Vandewalle, lijstduwer voor het VB bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, één van de N-VA-kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. In De Pinte (Oost-Vlaanderen) kreeg An Wille een plaats op de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. In 2006 werd ze verkozen als gemeenteraadslid als lijsttrekster van de VB-lijst. Vanaf 2010 zetelde zij als onafhankelijk gemeenteraadslid. Vorig verdween ze uit de gemeenteraad omdat ze elders ging wonen, maar terug in De Pinte wonend wil ze de draad van haar politiek engagement opnieuw opnemen. Bij de federale verkiezingen in 2007 kreeg ze als tiende kandidaat op de VB-lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Oost-Vlaanderen 7.091 voorkeurstemmen. Ook Fons Vandebriel is overgestapt naar de N-VA. Zowel in 2000 als in 2006 was Fons Vandebriel VB-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kasterlee (provincie Antwerpen). Hij krijgt nu de zevende plaats op de N-VA-lijst in Kasterlee. In Borgloon (Limburg) stapte Ludo Vansimpsen op bij het VB. Hij was VB-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en enig VB-gemeenteraadslid in deze fruitstad. Eind 2009 weg bij het VB, stichtte hij de plaatselijke partij Loons Belang. Intussen is Vansimpsen opgenomen in het plaatselijk N-VA-bestuur.

 

Het zou ons op 49 ex-VB’ers bij de N-VA brengen. De eerlijkheid gebiedt evenwel te zeggen dat het Boechoutse gemeenteraadslid Christel Uytdewilgen intussen niet langer bij de N-VA is. Ze stapte in de zomer van 2010 op bij het VB, werd N-VA-bestuurslid maar besloot intussen de Gemeentebelangen-lijst van oud-burgemeester Albert Mariën te vervoegen. En Luk Schelfhout (Deerlijk, West-Vlaanderen) is niet weerhouden als N-VA’er na een beslissing van het nationaal partijbestuur. Luk Schelfhout was VB-gemeenteraadslid in Deerlijk en VB-provincieraadslid in West-Vlaanderen. Luk Schelfhout komt nu in Deerlijk op met een eigen lijst, Durf!, terwijl zijn zoon Bert lijsttrekker wordt van de Open VLD in Deerlijk. Na de vorige telling brengt ons dit op minstens 46 VB’ers bij de N-VA (44 + 5 - 2 = 47). Bij deredactie.be lezen we dat “zo’n 20 tot 30 Vlaams Belangers zijn overgestapt naar de N-VA”, maar dat is dus achterhaalde informatie.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.