19-06-12

INTUSSEN IN BRUSSEL

Terwijl Filip Dewinter zijn troepen in Gent verzamelde voor een applauscongres, en in Antwerpen een NSV’er zich kwaad maakte, werd in Brussel op initiatief van de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen betoogd tegen het “islamitisch fascisme”.

 

De rechtse voorman Mischaël Modrikamen verzamelde maar een zeventigtal mensen. “Welkom aan de moslims onder ons, als die er al zijn”, toeterde Modrikamen. Maar de moslims waren er niet. Uit alle mogelijke reportages en enquêtes blijkt dat de over-, overgrote meerderheid van de moslims Sharia4Belgium afwijst, maar dat is natuurlijk nog geen reden waarom ze massaal gehoor zouden moeten geven aan een oproep van een rechtse partij om met hen op straat te komen. Gazet van Antwerpen trapte in de val gespannen door Modrikamen en kopte breeduit Geen moslims op anti-Sharia-mars.

 

Terwijl dé feiten van de betoging waren: 1. De Parti Populaire (PP), goed voor één parlementszetel, kan amper volk mobiliseren voor nochtans een thema waar velen toch gevoelig voor zijn. Ook niet bij het gegoede blanke publiek waarvan de PP haar stemmen krijgt. 2. Als ratten uit de riolen gekropen waren er plots een veertigtal leden van het extreemrechtse Nation present. Om ze even te situeren: het ‘jeugdcongres’ waarvoor Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) veroordeeld werd voor racisme was door het N-SA mee georganiseerd met Nation. En leden van (Jeune) Nation liggen aan de basis van de oprichting vorig jaar van een Waalse afdeling van Blood and Honour. 3. De enkele tientallen antifascistische tegenbetogers, op initiatief van de Franstalige ABVV-jongeren en KAJ (Katholieke Arbeiders Jeugd), werden bijzonder hardhandig aangepakt door de Brusselse politie (foto, meer foto’s). Sale gauchiste, on va te fermer la gueule”, zei één van de politiemensen terwijl hij aan de slag was. Twee antifascisten werden het ziekenhuis ingeklopt.

 

Een paar jaren geleden werd een verboden anti-islambetoging van het Vlaams Belang in Brussel weliswaar manu militari verhinderd, maar dat was nog op zachte wijze in vergelijking met het geweld dat zondag tegenover antifascisten gebruikt werd. Minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet zal door Ecolo geïnterpelleerd worden over de gebeurtenissen zondag. De minister liet al weten dat het Comité P een onderzoek heeft geopend naar het optreden van de Brusselse politie. Volgens aanwezige journalisten van De Morgen en La Dernière Heure gebeurden de erg gewelddadige arrestaties op een ogenblik dat het relatief kalm was (tweede video). Een journalist van La Dernière Heure werd overigens zelf ook gearresteerd.

 

Dit krijgt nog een staartje, maar intussen is er twee keer winst voor (extreem-)rechts: de moslims verwijten dat ze niet op straat komen (nu mocht het) en antifascisten worden door de politie als een groter gevaar aanzien dan fascisten. En dat met een socialistisch burgemeester van Brussel en een christendemocratische minister van Binnenlandse Zaken. Niets rechtvaardigt het politiegeweld dat niet nodig en buiten alle verhouding was, en er moeten dan ook maatregelen komen tegen de verantwoordelijken voor het buitensporig politiegeweld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, parti populaire, nation, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.