21-06-12

VOETBAL: EEN FEEST!?

Vandaag nog eens een voetbalaflevering op deze blog. Met het vervolg van ons verhaal gisteren over de voetballer-lijstduwer voor het Vlaams Belang bij de gemeenteraads- verkiezingen in Antwerpen en districtsraadsverkiezingen in Wilrijk, en helaas ook over racisme bij het Europees Kampioenschap (EK) in Polen en Oekraïne. Opnieuw.

 

De UEFA heeft een disciplinaire procedure opgestart tegen de Duitse voetbalbond naar aanleiding van het wangedrag van bepaalde Duitse supporters tijdens de EK-wedstrijd tegen Denemarken. Onder de Duitse fans bevonden zich een aantal luidruchtige zielenpoten die racistische slogans lieten horen. Bij die vrolijke gelegenheid werd er ook gewapperd met een neonazivlag, kwestie van het plaatje volledig te maken waarschijnlijk. De vlag verdween naar verluidt even vlug als ze te voorschijn werd gehaald maar was net lang genoeg zichtbaar om gespot te worden. De uitspraak en de (waarschijnlijke) strafbepaling van de UEFA volgt zaterdag.

 

Aan de Kroatische voetbalbond legde de UEFA een boete op van 80.000 euro op wegens het racistische gedrag van sommige fans tijdens de match tegen Italië in het Poolse Poznan. Er werd gezwaaid met racistische symbolen en de Italiaanse aanvaller Mario Balotelli was het mikpunt van verbaal geweld. Balotelli, zoon van Ghanese ouders, werd in de openingswedstrijd ook al met apengeluiden op de korrel genomen. Toen door een 300-tal Spaanse supporters. De leiding van de Kroatische voetbalbond is alvast niet te spreken over het idiote gedrag van haar supporters en kondigde een onderzoek aan tegen de racisten van dienst.

 

Aan een Deense voetballer werd een hogere boete opgelegd omdat hij een reclameopschrift op zijn onderbroek had getoond terwijl hij zijn doelpunt vierde in de wedstrijd tegen Portugal. Dat inspireerde de Belgische trots en kapitein van Manchester City Vincent Kompany (foto) tot het Twitter-bericht Racistische gezangen: 80.000 euro boete. Commerciële stunt: 100.000 euro boete. De UEFA zou beter de volgorde van hun prioriteiten aanpassen, niet? Vincent Kompany heeft op Twitter bijna 400.000 volgers.

 

Gisteren werd ook de Russische voetbalbond beboet voor het uiterst gewelddadige en racistische gedrag van enkele honderden fans vóór, tijdens en na de wedstrijd tegen Tsjechië. Naast het molesteren van securitymedewerkers wordt de Russische fans racisme verweten en het leuren met extreemrechtse vlaggen annex symbolen. De Russische voetbalbond moet 120.000 euro ophoesten en de nationale ploeg mag zich aan puntenverlies verwachten tijdens de WK-voorronde als de gewelddadigheden zich blijven voordoen. De voorzitter van de Russische voetbalbond Sergej Foersenko kondigde aan in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak die volgens hem veel te zwaar is.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.