07-07-12

ASIELCENTRUM: ALLES RUSTIG SPIJTS AGITATIE VLAAMS BELANG

Een tweehonderdtal buurtbewoners kwamen vorige zaterdag een kijkje nemen in het nieuwe asielcentrum in Poelkapelle. De politiekorpschef bevestigt dat er weinig problemen zijn, spijts wat het Vlaams Belang allemaal voorgespiegeld had.

 

In het asielcentrum in Poelkapelle (bij Ieper, provincie West-Vlaanderen) verblijven nu een 180-tal asielzoekers, en dat getal kan nog stijgen tot 200. “De duur van hun verblijf varieert van een maand tot een jaar. We hebben hier heel wat nationaliteiten. Er zitten families bij, maar ook alleenstaanden en alleen kinderen of jongeren verblijven in het centrum”, verduidelijkt Arne Demolder. Volgens Demolder zijn er niet veel problemen met de buurtbewoners. “We werken daar ook aan”, zegt hij. “Laatst was er een klacht over een groep Afrikanen die voor de gevel van een huis op de grond zaten. Ze beseften niet dat dit storend was voor de bewoners. Toen we hen dat duidelijk hebben gemaakt, hebben de Afrikanen zich verontschuldigd bij de bewoners en het probleem was opgelost.” Politiekorpschef Luc Deryckere bevestigt in een reactie aan Het Nieuwsblad dat er maar weinig klachten zijn. “Het is rustig in de omgeving”, zegt hij. “Op 11 november vorig jaar was er nog een protestactie van het Vlaams Belang, maar die had weinig succes. Vorig jaar waren er ook wat problemen op de lijnbus, waar ook de bewoners van het centrum geregeld gebruik van maken. Maar met wat extra toezicht op de bus is ook dat opgelost.” Dat het contact met de buren verbeterd is, was ook zaterdag te merken tijdens Fedival, een festivalletje dat voor het eerst georganiseerd werd en zowel door de bewoners van het asielcentrum als door de buurtbewoners positief onthaald werd.

 

Het Vlaams Belang had gewaarschuwd: “De komst van een dergelijk groot aantal niet geïntegreerde asielzoekers zal in deze kleine, hechte gemeenschap voor veel problemen zorgen.” Een betoging in januari vorig jaar en een 24-urenactie in november moesten de waarschuwing kracht bij zetten, maar de realiteit in Poelkapelle is sterker dan de verbeelding van het Vlaams Belang. In een reactie op Twitter zegt actievoerster Nancy Six dat de VB-actie in november wél een succes was. Dat de buurt zich verzoend heeft met het asielcentrum en dat er weinig problemen zijn met de asielzoekers: daar zwijgt ze over, en dat betwist ze dus niet. Foto 1: De directrice van het asielcentrum geeft een rondleiding. Foto 2: VB-actie in november vorig jaar. V.l.n.r.: Daniël Six, VB-lijsttrekker in oktober in Poelkapelle-Langemark; Nancy Six, dochter van, VB-personeelslid en -lijsttrekster in Ieper; Filip Dewinter, uit Brugge maar op de dool in Antwerpen. Intussen drijft hij het racisme van zijn partij op – hijzelf noemt het “assertieve acties” – omdat alleen een nieuwe klacht wegens racisme hem kan opvrolijken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: poelkapelle, west-vlaanderen, asiel, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.