04-07-12

JURGEN CEDER: DE KRACHT VAN VERANDERING. VB SCHAMPERT

De kracht van de verandering van de N-VA is dat ze steeds meer VB’ers binnenhaalt. We hadden eerder al meer dan veertig VB’ers bij de N-VA gesignaleerd, bij de voorstelling van de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Dilbeek bleek gisteren dat ook Jurgen Ceder (foto) onderdak kreeg bij de N-VA. Jurgen Ceder schreef twee brochures over 10 vooroordelen tegen het Vlaams Blok (1992, 1999), schreef mee aan het geactualiseerde fameuze zeventigpuntenplan (1996), was lid van het VB-partijbestuur, hoofd van de juridische dienst en fractieleider van het Vlaams Belang in de Senaat tot hij in juli vorig jaar opstapte bij het Vlaams Belang.

 

Vlaams Parlementslid en Dilbeeks schepen Willy Segers is lijsttrekker van de N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober in Dilbeek, tweederde van de mensen op zijn lijst is nieuwkomer in de politiek, maar hét nieuwsfeit was de man helemaal rechts op de groepsfoto: Jurgen Ceder. Na zijn ontslag bij het Vlaams Belang onafhankelijk gemeenteraadslid in Dilbeek en onafhankelijk senator. Nu met goedkeuring van de nationale partijleiding N-VA’er, zesde op de Dilbeekse N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ceder heeft met ons contact opgenomen met de vraag om lid te mogen worden en kandidaat te kunnen zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Willy Segers. “Eerst de lokale afdeling en daarna het nationaal partijbestuur van N-VA heeft hiermee ingestemd. Wij kennen Ceder als een gedegen politicus die voor ons zeker een meerwaarde zal zijn. Wij kennen hem bovendien als een integer persoon die de doelstellingen van N-VA volledig onderschrijft”, aldus nog Willy Segers.

 

Jurgen Ceder zei vorig jaar “met droefheid” ontslag te nemen uit het Vlaams Belang, partij waarin hij 25 jaar actief was waarvan 19 jaar als personeelslid of mandataris. “Met droefheid” maar toch “blij dat in schoonheid te kunnen doen, meer bepaald met een juridische overwinning in de zaak van de partijfinanciering (het VB dat haar overheidssubsidiëring mocht behouden na nieuwe klachten over racisme, nvdr.). Jurgen Ceder, die erg close was met Marie-Rose Morel, volgde in juli vorig jaar Karim Van Overmeire, Bruno Stevenheydens, Marie-Rose Morel, Koen Dillen, Frank Vanhecke en anderen die opstapten bij het VB omdat ze zich niet meer konden vinden in “de oude en versleten methodes van drammerige propaganda en politieke provocatie”. Jurgen Ceder bleef tot op het laatst proberen om het Vlaams Belang van koers te doen veranderen. Eén week voor zijn ontslag diende hij nog een voorstel in voor vervroegde verkiezingen voor de partijvoorzitter en het partijbestuur, maar dat viel op een koude steen.

 

Over zijn motief om over te stappen naar de N-VA zegt Jurgen Ceder: "Voor het eerst heeft een partij een reële kans om de macht van de traditionele partijen te breken." Ook is hij gecharmeerd door de "zeer sterke ploeg onder leiding van Vlaams parlementslid en schepen Willy Segers" in Dilbeek. Zich kandidaat stellen voor de Vlaamse of federale verkiezingen in 2014 is volgens Jurgen Ceder niet aan de orde. "Dat is vandaag noch mijn verwachting, noch mijn betrachting."

 

Bij het VB werd gisteren geschamperd over de overstap van Jurgen Ceder. Stefaan Sintobin bijvoorbeeld postte op Facebook: “Is toch logisch. Ceder heeft ook na 2014 nog een politieke job nodig, want anders moet hij gaan werken…” Na de parlementsverkiezingen in 2014 moeten gaan werken, is een lot dat het Izegemse VB-parlementslid Stefaan Sintobin ongetwijfeld zelf wacht. VB-voorzitter Bruno Valkeniers en partijwoordvoerder Joris Van Hauthem zegden in een persmededeling: “We zullen uit beleefdheid niet herhalen wat Jurgen Ceder vond van het beleid van Willy Segers als schepen de laatste zes jaar.” In VB-kringen werd eerder deze week nog een filmpje bovengehaald waarin Karim Van Overmeire, het eerste VB-parlementslid nu N-VA’er, in 2008 als toenmalig directeur van de VB-uitgeverij Egmont, bij de voorstelling van Jef Elbers’ De poorters van Babel bevestigde dat de racistische passages niet uit de eerste versie van het manuscript gehaald werden (op 1:30 van deze video). 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ceder, n-va, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.