06-07-12

KARL MARX MAANDAG IN ANTWERPEN

Het toneelstuk Marx in Soho, dat de Amerikaanse historicus en activist Howard Zinn in 1999 schreef en sindsdien overal ter wereld wordt opgevoerd, komt naar Antwerpen. Antwerpse autonomen hebben acteur Jerry Levi uitgenodigd (foto) die Marx in Soho aanstaande maandag 9 juli solo opvoert in 't Klooster, Ploegstraat 25/27 (vlakbij het Centraal Station van Antwerpen).
 
In Marx in Soho keert de grondlegger van het marxisme, Karl Marx, terug naar de aarde om zijn naam te zuiveren. Auteur Howard Zinn schetst in zijn toneelstuk een ander beeld dan het totalitaire systeem waarmee Marx vaak geassocieerd wordt. Zinn laat Marx zien als een complex man wiens passie voor, en ideeën en analyse van het kapitalisme nog steeds relevant zijn. Het stuk is zeker geen droge economieles, maar geeft een indruk van de tijd waarin Marx zijn ideeën ontwikkelde en de verschrikkelijke armoede waarin hij en zijn vrouw Jenny hun kinderen groot moesten brengen. Ook de nachtenlange discussies met de anarchist Michail Bakoenin – als die soms, op de vlucht voor de autoriteiten, bij Marx’ gezin verbleef – komen voorbij.
 
Howard Zinn (1922-2010) was een invloedrijke Amerikaanse historicus en toneelschrijver. Hij is bekend van zijn meesterwerk A people’s history of the United States. Hierin beschrijft hij de geschiedenis van de Verenigde Staten, bekeken door de ogen van indianen, zwarten (slaven), vrouwen en arbeiders. Acteur Jerry Levi is docent sociologie aan het Marlboro College in de Verenigde Staten. Door zijn achtergrond als socioloog en zijn betrokkenheid bij het onderwerp weet hij een fascinerende blik te geven op persoon en ideeën van Karl Marx en diens relatie tot de sociale beweging.
 
De monoloog Marx in Soho duurt een uur en wordt in het Engels opgevoerd. Aanvang: 20.00 uur, toegang is gratis, donaties zijn welkom. “Smart. Funny. Perfect for the times in wich we live”, was het commentaar van cineast-activist Michael Moore bij een eerdere voorstelling.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.