14-07-12

ALLEMAAL WINNAARS

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) en PVDA-voorzitter Peter Mertens met zijn boek Hoe durven ze? zijn de terechte winnaars van respectievelijk de Prijs voor de Democratie 2012 en de Prijs Jaap Kruithof 2012 die jaarlijks uitgereikt worden in Gent. Het boek van Peter Mertens werd door Boek.be daarenboven cadeau gedaan aan minister van Financiën Steven Vanackere. De wereld is hiermee niet in één slag verbeterd, maar het is een begin.

 

De Prijs voor de Democratie wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een vereniging die een fundamentele bijdrage leverde aan de verdediging van de democratische waarden. Zij kunnen bijgedragen hebben aan een verdediging, verfijning of verdieping van de democratie op sociaal, politiek, cultureel of economisch vlak. De uitstraling van de kandidaten moet hun eventueel partijpolitiek engagement overstijgen. De prijs is ontstaan als reactie op de Zwarte Zondag van 24 november 1991 en probeert dan ook zoveel mogelijk aan te leunen bij de democratische strijd tegen racisme, extreemrechts en fascisme. De Prijs Jaap Kruithof wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of vereniging die een bijdrage geleverd heeft aan een vernieuwend en radicaal denken over de democratische samenleving of een radicale actie gevoerd heeft om wantoestanden in onze samenleving aan te klagen. Lees hier wie de vorige winnaars van beide prijzen waren. De prijzen zijn een initiatief van Democratie 2000 en vzw Trefpunt, Democratie 2000 met Eric Goeman (foto) inrichter van de politieke debatten tijdens de Gentse Feesten.

 

Over de winnaars dit jaar lees je elders meer. Waar wij jaarlijks, nog meer dan naar de winnaars, naar uitkijken is wie de genomineerden zijn. Eigenlijk allemaal winnaars. Welke personen en verenigingen surfen op de top van de golven van progressief Vlaanderen? De genomineerden worden naar voren geschoven door Democratie 2000, vzw Trefpunt en de gastjury die met een brede waaier van progressieve mensen is samengesteld: van Jos Vander Velpen (voorzitter Liga voor Mensenrechten), tot Ann Demeulemeester (algemeen secretaris ACW), en onder andere ook Frederik Evers, gepensioneerd vrederechter - voorzitter van de kritische denkgroep ‘Magistratuur & Maatschappij’ die de inertie bij Justitie bestreed.

 

Voor de Prijs voor de Democratie waren er zestien voorstellen waarvan er tien geselecteerd werden voor de tweede stemronde: Financieel Actie Netwerk, het Internationaal Vakverbond (IVV), de Zinneke Parade (Brussel), Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Kif Kif, Brussels Tribunaal, Progress Lawyers Network, de stakers van het voorbije jaar, Occupy / Indignados, en het cultureel initiatief ‘Niet in mijn naam’. Uiteindelijk haalde het Financieel Actie Netwerk het, zelfs nog met veel verschil met de tweede: de Zinneke Parade. Ook al is die Zinneke Parade zeker sociaal versterkend én plezant.

 

Voor de Prijs Jaap Kruithof werden tien namen ingediend, waarvan vijf punten kregen in de uiteindelijke stemming: Peter Mertens, Dries Van Agt, Paul Verhaeghe, Philippe Van Parijs en Rik Pinxten. Peter Mertens haalde het met miniem verschil op Dries Van Agt, en eerlijk gezegd verbaasde het ons al dat  de voormalige minister-president van Nederland op het lijstje voorkomt. Maar dat ligt natuurlijk volkomen aan onszelf. Even googelen leert ons dat de Nederlandse christendemocraat zich tegenwoordig erg inzet voor de Palestijnse kwestie. Omdat de Palestijnse kwestie evenwel niet meteen in orde lijkt te komen, ook een idee voor Kris Peeters zodra die Vlaams minister-president af is? Een brug tussen Israël en Palestina in plaats van de muur van schande? Dat moet toch kunnen.

 

De Prijs voor de Democratie en de Prijs Jaap Kruithof wordt volgende week zaterdag 21 juli uitgereikt in Gent, om 19.00 uur op het groot podium Bij Sint-Jacobs.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.