16-07-12

TROP IS TEVEEL

De toestroom van ex-Vlaams Belangers in de N-VA blijft de gemoederen sterk beroeren. Zowel binnen als buiten de N-VA. Vraag is of De Wever het morrende volk snel onder controle krijgt. Zijn partij heeft in de voorbije dagen ontegensprekelijk averij opgelopen.

Vandaag maakten de liberale boegbeelden Patrick Dewael en Marleen Vanderpoorten zich uitgebreid druk over de groeiende aanwezigheid van extreemrechtse figuren in de N-VA. “Het extreemrechtse gedachtegoed is een sluipend gif. Als je dat in je lichaam toelaat, raak je aangetast” stelt het duo onomwonden in een vrije tribune in De Morgen.

De Open VLD - kopstukken springen allerminst zuinig om met hun kritiek; “Door tal van ex-Vlaams Belangers in de partij op te nemen, is N-VA een platform geworden voor extreem rechts”.

Dat laatste valt nog te bezien maar de vrees is niet onterecht. Figuren als Jurgen Ceder, Luc Sevenhans en Karim Van Overmeire waren jarenlang exponenten van het VB in zijn meest radicale vorm. Zij zijn niet naar de N-VA overgestapt om er kleurenwies te gaan spelen. Het spreekt voor zich dat zij, en in hun kielzog  vele anderen, hun visie en ideeën meenemen naar het nieuwe politieke onderdak.

De N-VA is zelf verantwoordelijk voor de lastige situatie waarin ze momenteel verkeert. In de eerste plaats door te rekruteren in VB-middens. Of daar een uitgekiend plan achter zit of helemaal niet doet niet eens ter zake. In de tweede plaats door ‘flou artistique’ te laten bestaan over de screening van ex-VB’ers en de uitkomsten van deze screening.

Wat mag men zich trouwens voorstellen bij die screening? Werd er eigenlijk al een (ex-) VB’er met enige naam & faam geweigerd? Hebben de nieuwe N-VA’ers uit extreemrechtse hoek uitdrukkelijk afstand gedaan van hun ideeën die geleid hebben tot de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme? 

Zolang de N-VA top weigert  om klare wijn te schenken hierover maakt ze het vooral zichzelf moeilijk. En formuleert de boze buitenwereld uiteraard zelf de antwoorden.

De analyse die Philip Dewinter gisteren maakte voor de kranten van de VUM - groep zou wel eens correct kunnen zijn; “de dag dat het minder goed gaat met de N-VA dreigen zij de splijtzwam te worden want ik kan me niet voorstellen dat zij hun ideeën uit het verleden gaan verloochenen”. En passant bevestigde Dewinter de cijfers die het AFF eerder al verspreidde over het reële aantal ex-VB-mandatarissen (een 50-tal) dat zich recentelijk aansloot bij de N-VA.

Als het goed is zeggen we het ook.

14:33 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.