17-07-12

ALWEDER JURGEN CEDER...

Philip Dewinter opperde eergisteren dat de groep ‘oude kameraden’ in de N-VA wel eens de splijtzwam van dienst kon worden. Mochten de zaken verkeerd uitpakken in electoraal opzicht bijvoorbeeld. Dewinter krijgt sneller gelijk dan hijzelf mogelijk achtte. Slecht afgelopen verkiezingen waren er niet eens voor nodig...

De N-VA zit met een probleem: Jurgen Ceder en de mediaheisa rond zijn persoon in de voorbije dagen. Een probleem dat de partij - voorlopig althans - niet echt onder controle krijgt. De N-VA - ‘screeners’ gaan geheid nog enkele slapeloze nachten tegemoet.

Om de commotie van de laatste dagen wat te temperen, probeerde ex-VB senator Ceder gisteren in ‘Ter Zake’ zo mak als een lammetje over te komen. Ceder was nooit een tafelspringer maar dit was, euh, toch even wennen.

Tijdens het interview werd zonder veel moeite afstand genomen van ’n aantal oude standpunten - niet alle - en werd de vroegere rol in het Vlaams Belang tot de ‘juiste proporties’ herleid. Dat laatste combineert nogal moeilijk met de functies die Ceder bekleedde bij zijn vroegere werkgever. Wie fractieleider was in de senaat én tegelijk hoofd van de juridische dienst van de partij kan maar moeilijk als onbelangrijk worden bestempeld.

Verderop in het interview werd de aantrekkingskracht van het project van de N-VA meermaals naar voor geschoven naast het beperkte belang van de 6de plaats op de N-VA-gemeenteraadslijst in Dilbeek. Kortom: helemaal niets aan de hand. Waar maakt men zich eigenlijk druk over?

Uitgerekend vandaag pakt De Morgen uit met een even oud als gewelddadig verhaal waarin de jonge Ceder, toen nog als preses van de extreemrechtse studentenvereniging NSV, een hoofdrol speelt. Of beter: zou spelen. Ceder heeft zijn aandeel in de zaak steeds ontkend. Hij werd voor de feiten vervolgd maar niet veroordeeld.

Het gaat om een uit de hand gelopen actie van het Leuvense NSV in maart 1984 tegen de niet-erkenning van de extreemrechtse studentenvereniging door de Algemene Studentenraad (ARS). Wegens “racistisch en fascistisch”. Zoiets. Wat er ook precies van zij; door deze beslissing liep het NSV o.m. subsidies mis. De protestactie waaraan ook de jonge Philip Dewinter deelnam, mondde uit in een ordinaire knokpartij met een aantal tegenbetogers.

Behalve blauwe plekken en bloedneuzen leverde het straatgeweld ook een zwaargewonde op. Eén tegenbetoger, Bart Germeys, hield een beenbreuk en blijvende invaliditeit over aan zijn ‘ontmoeting’ met de NSV-militanten. Professor internationaal recht Van de Meersche wijst vandaag in de krant Ceder aan als de verantwoordelijke voor het geweld en het blijvende letsel. Ceder ontkent echter iedere betrokkenheid en de rechtbank volgde hem hierin.

In de loop van de dag besliste Ceder om klacht in te dienen tegen de professor die hem onomwonden “crapuul” noemt en tegen ‘De Morgen’ die de oude knokpartij weer tot leven bracht. Ceder: "Iedereen weet dat ik dat niet gedaan heb. Waarom moet ik mij hier na dertig jaar nog voor verantwoorden?” Bij De Morgen laten ze zich naar eigen zeggen niet intimideren en kijken ze de klacht vol vertrouwen tegemoet.

Of de N-VA met evenveel vertrouwen de directe toekomst van haar ‘VB-bekeerlingen’ tegemoet kijkt valt te betwijfelen. Dergelijke media-aandacht kan iedere partij met steile ambities missen als kiespijn. Hoe De Wever dit gaat oplossen is een groot vraagteken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

18:56 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.