30-07-12

NA DE ZAAK-CEDER (1). WAT NU N-VA... EN VB ?

De voorbije weken werd met scherp geschoten op de N-VA naar aanleiding van het binnenhalen van zoveel VB’ers, met als hoofdvogel Jurgen Ceder. Gelukkig was er ook kritiek bij de N-VA zelf. Al wil de aanvoerder van die critici, Jan Peumans, er geen publieke verklaringen over afleggen.  

 

Patrick Dewael (Open VLD) waarschuwde dat extreem rechts binnen de N-VA een nieuw platform krijgt, een standpunt dat veel bijval kreeg bij de partijvoorzitters. Wouter Verschelden (De Morgen) vroeg zich, met vele anderen, af wat dan wel de selectiecriteria zijn om als VB’er aan de slag te kunnen bij de N-VA. Jos Bouveroux (oud-hoofdredacteur VRT-nieuwsdienst en auteur van onder meer Van Zwarte Zondag tot Zwarte Zondag) wees op briljante wijze hoe dicht het VB en de N-VA bij elkaar staan. Etienne Vermeersch (hoogleraar emeritus UGent) greep terug naar het iets verder verleden, Marc Spruyt (auteur van Grove borstels, Wat het Vlaams Blok verzwijgt en Wat u moet weten over het Vlaams Belang) haalde er de recentere geschiedenis bij, om uit te leggen waarom het aanvaarden van Jurgen Ceder bij de N-VA hen verontrust. Ceder heeft intussen verzaakt aan zijn plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Dilbeek, maar mag lid blijven van de N-VA. In augustus-september zou hij op vakantie vertrekken, maar wie weet zien we hem terug bij de Vlaamse, federale en/of Europese verkiezingen in 2014. Pol Van Den Driessche maakt zich (ook) alvast klaar voor 2014.

 

De kritiek op de N-VA, en zelfs de vergoelijkende taal van Bart Brinckman (De Standaard) omdat Bart De Wever zijn verdienste heeft in de strijd tegen het VB, maakte nog maar eens duidelijk wat een te vermijden partij het Vlaams Belang is. Al zijn we evenmin een fan van de N-VA, omwille van haar rechtse agenda zoals ook uitgelegd door Marc Reynebeau. Maar wat intussen met het Vlaams Belang? In VB-kringen circuleerden de voorbije week bovenstaande ‘vakantiegroeten’ van de vijf jaar geleden overleden stichter en voorzitter-voor-het-leven Karel Dillen. Het zal de VB’ers nog ver brengen. In welke richting, dat zien we op 14 oktober.

 

Illustratie: GAL in de jongste Knack. Links een krantenuittreksel: “Liberaal Kamerfractieleider Patrick Dewael waarschuwt de toekomstige kiezers van de N-VA. ‘Het extreem rechtse gedachtegoed is een sluipend gif. Als je dat in je lichaam toelaat, raak je aangetast.’” Op het gezicht van Bart De Wever: de VB-pukkels. Links Jan Peumans die binnen de N-VA van leer trok tegen de komst van Jurgen Ceder en andere VB'ers. Bovenschrift rechts: “Reeds 47 partijleden van het voor racisme veroordeelde Vlaams Belang welkom bij N-VA.”  

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, n-va, ceder |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.