02-08-12

GEEN GOUDEN MEDAILLE VOOR HET N-SA

De Olympische Spelen zijn met een recordaantal televisiekijkers en radioluisteraars gestart. En “we” hebben al één medaille. “We” voor wie zich Belg voelt, en dan ook verheugd is over de bronzen medaille van de Luikse judoka Charline Van Snick.

 

De Olympische Spelen hebben zelfs de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) gehaald, zij het om minder sportieve redenen. De Griekse hinkstapspringster Voula Papachristou (foto 1) is immers uit het Grieks Olympisch team gezet nadat ze een racistisch ‘grapje’ via Twitter verspreidde. Onlangs stierf in Athene een man aan het ‘West-Nijlvirus’. Vijf andere mensen zijn eveneens geïnfecteerd met dit virus. Voula Papachristou tweette daarop: “Met zoveel Afrikanen in Athene, eten de Westnijlmuskieten nu zoals thuis”. Geheel onverwacht was de tweet niet, want Papachristou verstuurde regelmatig via Twitter berichten verder van Ilias Kasidiaris, het Chrysi Avgi-parlementslid bekend om zijn slaande argumenten bij een televisiedebat begin juni. Ook YouTube-filmpjes van de Griekse neonazi’s werden regelmatig door Papachristou verder verspreid.

Toen de negatieve reacties op haar Westnijlmuskieten-tweet zich begonnen op te stapelen, reageerde Papachristou met: “Zo ben ik. Ik lach.” Toen de reacties bleven aanhouden en ze uit het Olympisch team dreigde gezet te worden, luidde het: “'Ik had dit nooit mogen doen. Het was een ongelukkige en smakeloze grap. Ik schaam me voor wat ik teweeg heb gebracht. Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand te beledigen of te kwetsen.” Het kon de Griekse regeringspartijen niet vermurwen, die eisten de uitsluiting van Papachristou. “Ze mag zoveel gemene 'moppen' maken als ze wil terwijl ze naar de Spelen kijkt op televisie. Maar Griekenland mag ze zeker niet vertegenwoordigen in Londen.” En zo gebeurde ook. De kans dat Papachristou Griekenland een Olympische medaille zou bezorgen, was eerder klein.

Wie we ook niet (meer) zullen zien in Londen, is de Zwitserse voetballer Michel Morganella. Maandag is hij uit de Zwitserse Olympische voetbalselectie gezet voor het verzenden van een beledigend bericht op – ook al – Twitter.”Ik sla alle Koreanen kapot, ga jullie allemaal in brand steken. Ahahahhahahaah bende mongolen', schreef de speler van de Italiaanse eersteklasser Palermo op zijn account na de door Zwitserland met 2-1 verloren wedstrijd tegen Zuid-Korea. Morganella (foto 2, tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea) bood achteraf zijn excuses aan en de beledigende tweet werd van het net gehaald. De beruchte tweet van Papachristou is niet verwijderd. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) schreef geen commentaar bij de door haar gepubliceerde persberichten over Papachristou, maar liet meerdere malen blijken te sympathiseren met de Griekse neonazi’s van Chrysi Avgi.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.