01-08-12

NA DE ZAAK-CEDER (3). NSV-BRIEF NA NACHT TE DIEP IN GLAS KIJKEN

Vanzelfsprekend reageerde ook de NSV op de “Ik krijg rillingen van die NSV’ers”-uitspraak van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). Dat die reactie verscheen bij het vooral door VB-personeelsleden bijeengeschreven RechtsActueel, en niet bij één van de NSV-websites, is tekenend voor het vaarwater waarin de NSV zit.

 

Vice-Senior Senorium 2012-2013 Nils Van Roy – zelf net terug van de 'zomeruniversiteit' van de Vlaams Belang Jongeren in Bretagne – opent zijn Open brief aan Jan Peumans met een opsomming van welke N-VA’ers ooit NSV’er waren: jongerenvoorzitster Kim Van Cauteren, partijmedewerker Bruno Stevenheydens die nog leider was van de NSV-‘verbondswacht’ (zeg maar: NSV-‘ordedienst’) en parlementslid Karim Van Overmeire. En nog meer. Er zijn inderdaad nog wel een paar N-VA’ers meer ooit bij de NSV geweest. Berten Vermeulen bijvoorbeeld, ooit bestuurslid van de NSV in Antwerpen en nu N-VA-fractiemedewerker in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Zoon van Luc Vermeulen (Voorpost, VB-personeelslid). Het lijstje VB-parlementsleden en -personeelsleden als student NSV’er is echter nog altijd véél langer. NSV-Leuven pronkt in één van haar jongste berichten er nog mee dat maar liefst vijf van de acht Vlaams Belang Jongeren-voorzitters voorheen NSV’er waren. Foutje evenwel. De huidige is de negende VBJ-voorzitter. Op de Wikipedia-pagina over de VBJ wordt er eentje over het hoofd gezien. Op www.aff.be is de volledige lijst terug te vinden.

 

Vervolgens klaagt Nils Van Roy in zijn Open brief aan Jan Peumans dat “groupuscules zoals Amada, MLB, AFF… (…) de reden waren dat NSV! soms gewelddadig uit de hoek MOEST komen”, om vervolgens de maagdelijkheid van de NSV te prediken. “Wij van NSV! roepen op al onze activiteiten en betogingen (foto) op om niet in te gaan op provocaties van extreem-links en dit wordt steeds goed opgevolgd. Ik ga niet ontkennen dat enkelingen, na een nacht te diep in het glas te hebben gekeken, ooit betrokken zijn geweest bij een vechtpartij. Dit zijn echter uitzonderingen, en zaken die wel eens voorvallen in elke studentenvereniging.” Toen Nils Van Roy zijn Open brief aan Jan Peumans schreef had hij blijkbaar ook een nacht te diep in het glas gekeken.

 

VB-voorzitter Bruno Valkeniers schaamt zich minder over zijn NSV-jaren. Toen hij in 2007 nog maar een week genoemd werd als mogelijk volgende VB-voorzitter zei Bruno Valkeniers in een interview in De Standaard: “Vlaams Belang heeft altijd gerekruteerd in NSV-kringen. Heel wat Belangers waren tijdens mijn NSV-jaren ook vrienden. Inderdaad, dat waren geen koorknapen. Ach, je bent jong en je wilt wat. Dan zoek je de weg van de radicaliteit. Ik schaam me niet voor dat occasionele straatgeweld.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, peumans, valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.