31-07-12

VB’ERS BIJ DE N-VA: DE MOTIVATIE

HLN 17 juli 2012.JPGDinsdag 17 juli, vandaag precies twee weken geleden, publiceerde Het Laatste Nieuws 47 namen van VB’ers die overliepen naar de N-VA (foto). Waar de krant haar mosterd haalde werd snel duidelijk toen we de namen nakeken. Ze staan in dezelfde volgorde zoals wij die op 8 juli publiceerden, terwijl die lijst enkel aanvankelijk naar gemeenten alfabetisch gerangschikt is. Toen nieuwe namen van VB'ers bij de N-VA bekend geraakten, werden ze gewoon toegevoegd in volgorde van bekend worden.

 

Alleen de naam van Willy Delbecque uit Wervik is weggelaten, maar daar steekt een heel verhaal achter dat we hieronder apart behandelen. Het Laatste Nieuws bevestigde dus 47 van de 48 namen van VB’ers bij de N-VA die wij vonden. Niet slecht dus van ons, al zeggen we het zelf. Het Laatste Nieuws contacteerde elk van de overlopers en/of hun lokale correspondent. En dat leverde een aantal quotes en markante feiten op. We selecteerden er enkele uit.

 

Bediende Tine Van Winkel (Brugge, 48 j.), OCMW-raadslid en voorheen nationaal VB-personeelslid, stapte over naar de N-VA omdat ze verbolgen is over hoe Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke behandeld werden. Ze was bij het VB sinds de jaren tachtig van vorige eeuw.  Advocate Anne-Catherine Cnockaert (Wervik, 40 j.) is provincie- en gemeenteraadslid, en stapte over naar de N-VA omdat ze geen plaats naar haar zin kreeg op de VB-lijst voor het Vlaams Parlement in 2009. Haar man, voormalig lokaal VB-voorzitter, nam ook ontslag bij het VB. Volgens Willy Delbecque is de reden voor het opstappen van Anne-Catherine Cnockaert evenwel genuanceerder dan in de krant in een kort bestek weergegeven (zie ook hieronder).

 

Bediende Pascal Maertens (Zwevegen, 49 j.) is OCMW-raadslid en was lokaal VB-voorzitter. Hij vindt dat het VB teveel de nadruk legt op het bestrijden van de islam. “Daar kan ik me niet meer in vinden.” Grafisch tekenaar Wendy Van Belle (Erpe-Mere, 48 j.) is gemeenteraadslid en vindt dat er “echt wel méér problemen dan criminaliteit en vreemdelingen” zijn. Uitbaatsters van een eetcafé Dirk Souffriau en Annita Sonck (Ninove, respectievelijk 48 en 47 j., de ene gemeenteraadslid, de andere OCMW-raadslid) vinden het gedachtegoed van lokaal VB-boegbeeld en volksvertegenwoordiger Guy D’Haeseleer “te extreem”. Toen het koppel het VB verliet, moest het VB op zoek naar een ander partijlokaal.

 

Bediende Bruno Alens (Zele, 40 j.), provincie- en gemeenteraadslid, wilde na de affaire met Frank Vanhecke helemaal stoppen met de politiek, maar een N-VA-raadslid kon hem overhalen met de N-VA verder te doen. “Bij het VB weet je vooraf dat je in de oppositie eindigt. N-VA staat er stukken beter voor.” Verpleegkundige Hilde Raman (Dendermonde, 45 j.) is in de stad van het Ros Beiaard gemeente- en OCMW-raadslid en zegt: “Veel N-VA-standpunten komen overeen met die van het VB, maar ze zijn milder.” De van YouTube bekende Jeroen Van de Water (Kasterlee, 24 j.), gemeenteraadslid, is het niet eens met de radicale VB-lijn in thema’s als migratie.

 

Bouwvakker Robert Mondelaars (Laakdal, 51 j.), gemeenteraadslid, in 2006 VB-lijsttrekker, zegt: “Wij konden geen mensen vinden die nog op de VB-lijst wilden staan. De N-VA heeft mij in januari gecontacteerd om de overstap te maken. Dat leek me een goed idee.”  De getuigenis van Bruno Alens (zie vorige paragraaf) en van Robert Mondelaars bevestigd, in tegenstelling tot wat de N-VA altijd beweerd heeft, dat een aantal (ex-)VB'ers gevraagd zich te engageren bij de N-VA. Ook Bruno Stevenheydens (Beveren, voormalig VB-parlementslid) is gevraagd naar de N-VA over te stappen. Hij is nu fractiesecretaris van de N-VA in het Vlaams Parlement. Magazijnier Leo Smans en leraar Geert Geens (Lille, beiden gemeenteraadslid, respectievelijk 56 en 48 j.) wilden zich distantiëren van het gedachtegoed van partij- en dorpsgenote Sandy Neel “die contacten had met neonazi’s”. 

 

Gepensioneerde Jenny Van Damme (Lier, 67 j.), gemeenteraadslid, wil niet meer met het VB geconfronteerd worden. Haar collega gemeente- en OCMW-raadslid Etienne De Lombaert (Wuustwezel, 78 j.) kan naar eigen zeggen “niet door één deur met de VB-lijsttrekker in Wuustwezel”. Wat krantenberichten tegenspreekt als zou het bij het VB zoveel gezelliger zijn dan bij de N-VA. Gepensioneerde Theo Stelten (Lommel, 71 j.), gemeenteraadslid, zegt: “Ik ijver voor Vlaamse onafhankelijkheid en die valt met het VB niet te bereiken.” Stadsgenoot Eddy Wouters (arbeider, 40 j.), voormalig lokaal VB-voorzitter, stapte op bij het VB uit onvrede met de partijcultuur.

 

Gepensioneerde Ludo Vansimpsen (Borgloon, 64 j.) sluit het rijtje van 47 namen in onze vorige lijst en in Het Laatste Nieuws. De krant noteerde dat hij naar eigen zeggen opgestapt is na een conflict met Filip Dewinter en als gemeenteraadslid “nooit brokken” maakte. Hij “stapte wél naar de pers toen hij voor de zoveelste keer brokken had met zijn Audi.” We begrijpen dan ook de kop die Het Laatste Nieuws boven de verhalen van de 47 VB'ers bij de N-VA zette: Weinig toppers, heel veel vulsel. Anderzijds blijft het niet beperkt tot die 47. Wij hebben intussen nog drie VB'ers meer bij de N-VA gevonden, wat ons al op minstens vijftig VB'ers bij de N-VA brengt. Wie de vijftigste is, en daarvoor allicht een prijs krijgt van Bart De Wever, lees je hier over enkele dagen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, vb, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

WEG BIJ HET VB, MAAR OOK WEG BIJ DE N-VA

Toen wij vorig jaar de naam van Willy Delbecque (foto) voor het eerst publiceerden als (ex-)VB’er bij de N-VA, werd hij op de website van de N-VA-afdeling Wervik geafficheerd als N-VA-bestuurslid. Willy Delbecque is in 2006 verkozen als VB-gemeenteraadslid, maar stapte in 2009 op bij het VB. Sindsdien zetelt hij als onafhankelijk gemeenteraadslid in Wervik. Hij wordt intussen niet meer vermeld als bestuurslid bij de plaatselijke N-VA-afdeling.

 

We contacteerden de man hierover telefonisch, en naar eigen zeggen was hij er vorig jaar niet van op de hoogte dat hij als N-VA-bestuurslid vermeld werd op de website van de N-VA. Het gebeurde allemaal in een periode waarin hij zwaar ziek was. Toen die ziekte leek aan te houden, kreeg hij de indruk weinig respectvol behandeld te worden door de N-VA. Hij verbrak daarop de contacten met de plaatselijke N-VA-afdeling. Intussen is zijn gezondheidstoestand verbeterd, en kreeg hij al vragen van drie andere partijen om bij hen op de lijst te staan. Maar Willy Delbecque houdt de politiek nu voor bekeken.

 

Willy Delbecque is een welbewuste Vlaming die openstaat voor andere talen en culturen. Hij kwam op de plaatselijke VB-lijst terecht vanuit een vriendendienst en verwachtte niet verkozen te geraken. In 2000 behaalde het Vlaams Blok in Wervik amper 5,4 % van de stemmen, en daarmee geen enkele verkozene. In 2006 kon het Vlaams Belang in Wervik 15 % van de stemmen vergaren, wat haar recht gaf op vier gemeenteraadsleden. Willy Delbecque was de vierde verkozene.

 

De tweede op de lijst, Anne-Catherine Cnockaert, kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim honderd stemmen meer dan de VB-lijsttrekker. Maar toch moest die laatste – een gepensioneerd rijkswachter – aanvankelijk VB-fractieleider worden. De man bakte er niets van, voor zover hij al aanwezig was op de gemeenteraad. Toen Willy Delbecque in 2009 opstapte bij het VB, samen met Anne-Catherine Cnockaert en haar echtgenoot, die plaatselijk VB-voorzitter was, wilden de drie er geen commentaar bij geven.  Intussen wil Willy Delbecque ons wel de reden geven voor zijn opstappen bij het VB: de dictatoriale wijze waarop het VB vanuit Ieper de organisatie van de Wervikse partijafdeling wilde regelen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wervik, west-vlaanderen, vb, n-va14 oktober |  Facebook | | |  Print

30-07-12

VAKANTIEGROETEN KAREL DILLEN AAN VEELGEPLAAGDE VB’ERS

Vakantiegroeten Karel Dillen.JPG

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, dillen |  Facebook | | |  Print

NA DE ZAAK-CEDER (1). WAT NU N-VA... EN VB ?

De voorbije weken werd met scherp geschoten op de N-VA naar aanleiding van het binnenhalen van zoveel VB’ers, met als hoofdvogel Jurgen Ceder. Gelukkig was er ook kritiek bij de N-VA zelf. Al wil de aanvoerder van die critici, Jan Peumans, er geen publieke verklaringen over afleggen.  

 

Patrick Dewael (Open VLD) waarschuwde dat extreem rechts binnen de N-VA een nieuw platform krijgt, een standpunt dat veel bijval kreeg bij de partijvoorzitters. Wouter Verschelden (De Morgen) vroeg zich, met vele anderen, af wat dan wel de selectiecriteria zijn om als VB’er aan de slag te kunnen bij de N-VA. Jos Bouveroux (oud-hoofdredacteur VRT-nieuwsdienst en auteur van onder meer Van Zwarte Zondag tot Zwarte Zondag) wees op briljante wijze hoe dicht het VB en de N-VA bij elkaar staan. Etienne Vermeersch (hoogleraar emeritus UGent) greep terug naar het iets verder verleden, Marc Spruyt (auteur van Grove borstels, Wat het Vlaams Blok verzwijgt en Wat u moet weten over het Vlaams Belang) haalde er de recentere geschiedenis bij, om uit te leggen waarom het aanvaarden van Jurgen Ceder bij de N-VA hen verontrust. Ceder heeft intussen verzaakt aan zijn plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Dilbeek, maar mag lid blijven van de N-VA. In augustus-september zou hij op vakantie vertrekken, maar wie weet zien we hem terug bij de Vlaamse, federale en/of Europese verkiezingen in 2014. Pol Van Den Driessche maakt zich (ook) alvast klaar voor 2014.

 

De kritiek op de N-VA, en zelfs de vergoelijkende taal van Bart Brinckman (De Standaard) omdat Bart De Wever zijn verdienste heeft in de strijd tegen het VB, maakte nog maar eens duidelijk wat een te vermijden partij het Vlaams Belang is. Al zijn we evenmin een fan van de N-VA, omwille van haar rechtse agenda zoals ook uitgelegd door Marc Reynebeau. Maar wat intussen met het Vlaams Belang? In VB-kringen circuleerden de voorbije week bovenstaande ‘vakantiegroeten’ van de vijf jaar geleden overleden stichter en voorzitter-voor-het-leven Karel Dillen. Het zal de VB’ers nog ver brengen. In welke richting, dat zien we op 14 oktober.

 

Illustratie: GAL in de jongste Knack. Links een krantenuittreksel: “Liberaal Kamerfractieleider Patrick Dewael waarschuwt de toekomstige kiezers van de N-VA. ‘Het extreem rechtse gedachtegoed is een sluipend gif. Als je dat in je lichaam toelaat, raak je aangetast.’” Op het gezicht van Bart De Wever: de VB-pukkels. Links Jan Peumans die binnen de N-VA van leer trok tegen de komst van Jurgen Ceder en andere VB'ers. Bovenschrift rechts: “Reeds 47 partijleden van het voor racisme veroordeelde Vlaams Belang welkom bij N-VA.”  

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, n-va, ceder |  Facebook | | |  Print

29-07-12

DE MACHTSHONGER VAN DE N-VA

Bart De Wever - juni 2012.JPGVan de vijf kranten die we dagelijks doornemen, publiceren er dit weekend drie een groot interview met een N-VA’er. Gazet van Antwerpen heeft een exclusief interview met De Grote Leider (foto). De Standaard heeft een groot interview met de man die Bart De Wever aan het diëten kreeg, en nu kandidaat-schepen is voor de N-VA in Brasschaat, Carl Huybrechts. De Morgen zocht Jan Peumans op, maar het eerste wat de krant te horen kreeg was: “Stel me geen vragen over Ceder of andere ex-Vlaams Belangers.” Als Jan Peumans even later zegt: “De N-VA is dus aan het groeien en bloeien. Het is wel zaak om er geen onkruid tussen te zetten”, stelt De Morgen toch nog een vraag over de zaak-Ceder. Antwoord van Jan Peumans: “Je kunt dat volgens mij beter doodzwijgen. Punt.”

 

Jan Peumans wil wel zijn mening kwijt over de NSV, de Nationalistisch StudentenVereniging die nogal wat kaderpersoneel voor het Vlaams Blok/Belang leverde. Jurgen Ceder onder andere, en “de volgende Dewinter” zoals Tom Van Grieken al eens genoemd wordt. Jan Peumans over de NSV: “Als die me vragen om voor hen te spreken, weiger ik resoluut. Nu, ze vragen mij zelfs niet meer. Siegfried Bracke is daar eens gaan spreken. Ik heb hem toen gezegd: ‘Siegfried, voor die mensen? Komaan. Ik bedank daarvoor.’” Waarom? “Dat zijn van die figuren waar ik rillingen van krijg.”

 

Bart De Wever kan niet om een vraag over de zaak-Ceder heen. “We hebben een tik gekregen”, geeft Bart De Wever toe. En: “Ik wil graag erkennen dat ik een inschattingsfout heb gemaakt.” Het ging maar om de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Dilbeek, en dan nog maar om de zesde plaats daar. Waarom dan alle heisa, zo vraagt De Wever zich nog altijd af.

 

Paul Geudens, één van de interviewers, antwoordt Bart De Wever in een redactioneel commentaar: “Het gaat (…) niet om Dilbeek. Het gaat niet om de zesde plaats. Het gaat om de figuur van de ex-VB’er, ooit een van de vurigste verdedigers van het zeventigpuntenplan. De voorzitter van de N-VA, intelligent en strateeg als hij is, moet op voorhand geweten hebben dat die operatie niet rimpelloos zou verlopen. We twijfelen dan ook aan zijn bekentenis als hij zegt dat hij een “inschattingsfout” heeft gemaakt. Ik denk dat hij min of meer besefte wat hem te wachten stond. En dan rijst de vraag waarom hij het tóch deed? Bart De Wever is een koppige man. Elio Di Rupo heeft dat overvloedig ondervonden. Wanneer hij eenmaal overtuigd is van zijn gelijk, dan laat hij het niet meer los. Ik denk dat dit met Ceder ook is gebeurd. Menselijk gesproken vindt De Wever dat hij een nieuwe kans verdient. En dan kan hij die om puur politieke redenen niet weigeren. Hij heeft zijn geweten gevolgd in plaats van zijn politieke feeling.”

Paul Geudens vervolgt: “Misschien wordt De Wever binnenkort verlost van dergelijke vervelende gewetensvragen. Hij onthult vandaag dat hij op dit ogenblik slechts één ambitie heeft: burgemeester van Antwerpen worden en het zes jaar blijven. Tot het voorjaar van 2014 blijft hij nog partijvoorzitter, maar dan is het aan iemand anders om de leiding te nemen. Al zijn er natuurlijk twee reserves. Eén: hij ís nog lang geen burgemeester. Twee: wat doet hij als de uitslag van de federale en Vlaamse verkiezingen in 2014 dermate overtuigend is voor de N-VA dat de partij niet anders kan dan de leiding te nemen in de federale en de Vlaamse regering?” In het interview zegt Bart De Wever: “Ik meen dat het punt van verandering (in de staatsrechtelijke verhouding tussen België en Vlaanderen, nvdr.) zelfs dichtbij is. Wat er dan gebeurt weet ik niet. Daarom maak ik enige reserve (bij wat Gazet van Antwerpen als grote kop boven het interview en op haar voorpagina plaatste Bart De Wever: “Ik wil zes jaar burgemeester blijven”, nvdr.).

 

Het is natuurlijk een gezonde ambitie om burgemeester van Antwerpen te willen worden, maar Bart De Wever wil dit tot in 2014 combineren met partijvoorzitter van de N-VA blijven. Wie enigszins vertrouwd is met het leven op het Antwerps stadhuis weet dat je alleen al omwille van tijdsgebrek geen andere job kan combineren met het Antwerps burgermeesterschap, toch niet als je die twee jobs goed wil doen. Maar daarover noteerden we in Gazet van Antwerpen dit weekend geen enkele kritische vraag of bedenking. Burgemeester willen worden én partijvoorzitter blijven, suggereren dat men zes jaar burgemeester zal blijven maar toch nog een uitweg openhouden naar het Vlaamse niveau… het past anders wel in het beeld dat we kregen na gesprekken die we de voorbije dagen voerden met mensen die ervaring hebben met de N-VA, soms zelfs nog campagne voer(d)en met Bart De Wever.

 

De N-VA is een machtshongerige partij, die er niet voor terugschrikt principes overboord te gooien of mensen die ze jarenlang beschimpt hebben toch binnen te halen als het de partij meer macht bezorgt. Dat geldt misschien wel voor veel partijen, maar bij de N-VA is er geen maat op de graaizucht. Het doel heiligt véél voor de N-VA, en tezelfdertijd schuift Vlaanderen nog meer op naar rechts. Met haar kritiek op de migratiebarometer van de N-VA (niet de recentste cijfers gebruiken, manier waarop het thema wordt aangekaart…) komt de CD&V op de duur nog over als een progressieve partij. Wat ze natuurlijk niet is. Maar in vergelijking met wat de N-VA vertelt, lijkt het wel zo.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, de wever, 14 oktober, peumans, ceder, nsv |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

Vanaf vandaag beginnen we in principe weer dagelijks te bloggen over lief en leed ter extreem rechterzijde, bij uitbreiding soms ook ter minder extreme maar toch zorgen barende rechterzijde. Niet iedereen is in het land (foto: N-SA’er Kris Roman in Moskou – de man in het rood). Desondanks mag je de volgende dagen alvast verwachten:

 

-   Vakantiegroeten van Karel Dillen.

-   Na de zaak-Ceder.

-   VB’ers bij de N-VA: de motivatie.

-   Slechts lichte straf voor BBET-kopstuk die vriendin sloeg.

-   VB’ers bij de N-VA: reeds minstens vijftig.

-   

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

17-07-12

ALWEDER JURGEN CEDER...

Philip Dewinter opperde eergisteren dat de groep ‘oude kameraden’ in de N-VA wel eens de splijtzwam van dienst kon worden. Mochten de zaken verkeerd uitpakken in electoraal opzicht bijvoorbeeld. Dewinter krijgt sneller gelijk dan hijzelf mogelijk achtte. Slecht afgelopen verkiezingen waren er niet eens voor nodig...

De N-VA zit met een probleem: Jurgen Ceder en de mediaheisa rond zijn persoon in de voorbije dagen. Een probleem dat de partij - voorlopig althans - niet echt onder controle krijgt. De N-VA - ‘screeners’ gaan geheid nog enkele slapeloze nachten tegemoet.

Om de commotie van de laatste dagen wat te temperen, probeerde ex-VB senator Ceder gisteren in ‘Ter Zake’ zo mak als een lammetje over te komen. Ceder was nooit een tafelspringer maar dit was, euh, toch even wennen.

Tijdens het interview werd zonder veel moeite afstand genomen van ’n aantal oude standpunten - niet alle - en werd de vroegere rol in het Vlaams Belang tot de ‘juiste proporties’ herleid. Dat laatste combineert nogal moeilijk met de functies die Ceder bekleedde bij zijn vroegere werkgever. Wie fractieleider was in de senaat én tegelijk hoofd van de juridische dienst van de partij kan maar moeilijk als onbelangrijk worden bestempeld.

Verderop in het interview werd de aantrekkingskracht van het project van de N-VA meermaals naar voor geschoven naast het beperkte belang van de 6de plaats op de N-VA-gemeenteraadslijst in Dilbeek. Kortom: helemaal niets aan de hand. Waar maakt men zich eigenlijk druk over?

Uitgerekend vandaag pakt De Morgen uit met een even oud als gewelddadig verhaal waarin de jonge Ceder, toen nog als preses van de extreemrechtse studentenvereniging NSV, een hoofdrol speelt. Of beter: zou spelen. Ceder heeft zijn aandeel in de zaak steeds ontkend. Hij werd voor de feiten vervolgd maar niet veroordeeld.

Het gaat om een uit de hand gelopen actie van het Leuvense NSV in maart 1984 tegen de niet-erkenning van de extreemrechtse studentenvereniging door de Algemene Studentenraad (ARS). Wegens “racistisch en fascistisch”. Zoiets. Wat er ook precies van zij; door deze beslissing liep het NSV o.m. subsidies mis. De protestactie waaraan ook de jonge Philip Dewinter deelnam, mondde uit in een ordinaire knokpartij met een aantal tegenbetogers.

Behalve blauwe plekken en bloedneuzen leverde het straatgeweld ook een zwaargewonde op. Eén tegenbetoger, Bart Germeys, hield een beenbreuk en blijvende invaliditeit over aan zijn ‘ontmoeting’ met de NSV-militanten. Professor internationaal recht Van de Meersche wijst vandaag in de krant Ceder aan als de verantwoordelijke voor het geweld en het blijvende letsel. Ceder ontkent echter iedere betrokkenheid en de rechtbank volgde hem hierin.

In de loop van de dag besliste Ceder om klacht in te dienen tegen de professor die hem onomwonden “crapuul” noemt en tegen ‘De Morgen’ die de oude knokpartij weer tot leven bracht. Ceder: "Iedereen weet dat ik dat niet gedaan heb. Waarom moet ik mij hier na dertig jaar nog voor verantwoorden?” Bij De Morgen laten ze zich naar eigen zeggen niet intimideren en kijken ze de klacht vol vertrouwen tegemoet.

Of de N-VA met evenveel vertrouwen de directe toekomst van haar ‘VB-bekeerlingen’ tegemoet kijkt valt te betwijfelen. Dergelijke media-aandacht kan iedere partij met steile ambities missen als kiespijn. Hoe De Wever dit gaat oplossen is een groot vraagteken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

18:56 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

16-07-12

TROP IS TEVEEL

De toestroom van ex-Vlaams Belangers in de N-VA blijft de gemoederen sterk beroeren. Zowel binnen als buiten de N-VA. Vraag is of De Wever het morrende volk snel onder controle krijgt. Zijn partij heeft in de voorbije dagen ontegensprekelijk averij opgelopen.

Vandaag maakten de liberale boegbeelden Patrick Dewael en Marleen Vanderpoorten zich uitgebreid druk over de groeiende aanwezigheid van extreemrechtse figuren in de N-VA. “Het extreemrechtse gedachtegoed is een sluipend gif. Als je dat in je lichaam toelaat, raak je aangetast” stelt het duo onomwonden in een vrije tribune in De Morgen.

De Open VLD - kopstukken springen allerminst zuinig om met hun kritiek; “Door tal van ex-Vlaams Belangers in de partij op te nemen, is N-VA een platform geworden voor extreem rechts”.

Dat laatste valt nog te bezien maar de vrees is niet onterecht. Figuren als Jurgen Ceder, Luc Sevenhans en Karim Van Overmeire waren jarenlang exponenten van het VB in zijn meest radicale vorm. Zij zijn niet naar de N-VA overgestapt om er kleurenwies te gaan spelen. Het spreekt voor zich dat zij, en in hun kielzog  vele anderen, hun visie en ideeën meenemen naar het nieuwe politieke onderdak.

De N-VA is zelf verantwoordelijk voor de lastige situatie waarin ze momenteel verkeert. In de eerste plaats door te rekruteren in VB-middens. Of daar een uitgekiend plan achter zit of helemaal niet doet niet eens ter zake. In de tweede plaats door ‘flou artistique’ te laten bestaan over de screening van ex-VB’ers en de uitkomsten van deze screening.

Wat mag men zich trouwens voorstellen bij die screening? Werd er eigenlijk al een (ex-) VB’er met enige naam & faam geweigerd? Hebben de nieuwe N-VA’ers uit extreemrechtse hoek uitdrukkelijk afstand gedaan van hun ideeën die geleid hebben tot de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme? 

Zolang de N-VA top weigert  om klare wijn te schenken hierover maakt ze het vooral zichzelf moeilijk. En formuleert de boze buitenwereld uiteraard zelf de antwoorden.

De analyse die Philip Dewinter gisteren maakte voor de kranten van de VUM - groep zou wel eens correct kunnen zijn; “de dag dat het minder goed gaat met de N-VA dreigen zij de splijtzwam te worden want ik kan me niet voorstellen dat zij hun ideeën uit het verleden gaan verloochenen”. En passant bevestigde Dewinter de cijfers die het AFF eerder al verspreidde over het reële aantal ex-VB-mandatarissen (een 50-tal) dat zich recentelijk aansloot bij de N-VA.

Als het goed is zeggen we het ook.

14:33 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

15-07-12

UIT MET DE PRET

Na stevig intern protest tegen de steeds groeiende groep van ex-VB’ers in eigen rangen, heeft de N-VA partijtop besloten om de deur op slot te doen voor personen met een Vlaams Belang-verleden.

De aansluiting van hardliners genre Jurgen Ceder enige tijd geleden was er voor velen, w.o. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans, duidelijk te veel aan. Na een woelig verlopen vergadering van het N-VA bestuur afgelopen maandag heeft De Wever nu aangekondigd dat het welletjes is. Geen plaats meer voor VB-overlopers.

Men kan zich vragen stellen bij de timing. De samenstelling van de kieslijsten ligt immers grotendeels achter de rug. Veel verschil zal de ‘gesloten deur’ dus niet maken, zeker op de korte termijn.

Niet alleen de zwaargewichten van de partij beginnen zich te roeren tegen de komst van zoveel ‘bekeerlingen’. Ook N-VA’ers met een allochtone achtergrond voelen zich logischerwijs ongemakkelijk bij de situatie. Samenwerken met personen die je tot voor kort naar de andere kant van de planeet wilden afvoeren, al dan niet per C130, ligt uiteraard moeilijk.

In Gent wou een kandidaat van Turkse origine zijn plaats op de lijst voor de Oost-Vlaamse provincieraad al vaarwel zeggen uit protest tegen de komst van steeds meer ex-VB'ers. De man bleef uiteindelijk aan boord na een lang en blijkbaar goed gesprek met het lokale bestuur.

Wie de rij overstappers afsluit is vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk gaat Steven Dupont (36) uit Grimbergen met de eer lopen. Gisteren raakte bekend dat het ex-VB gemeenteraadslid en provincieraadslid de Grimbergse N-VA-lijst zal duwen in oktober.

Dupont stapte een jaar geleden uit het Vlaams Belang. Naar eigen zeggen uit protest tegen de verharding van de partijlijn. Dupont zetelde sindsdien als onafhankelijke. Een verrassing is zijn overstap niet. Eerder op het jaar kondigde hij al zijn aansluiting bij de N-VA aan. Zijn naam vind je in oktober ook op de provincieraadslijst terug. 

13:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

WISSELING VAN DE WACHT

Terwijl de chef-AFF op terugweg is naar Belgenland, is de chef-weblog met zijn vakantiegerief vertrokken. Niet naar Jemen of Colombia, of naar Merchtem, hometown van Maggie De Block. Maar naar elders waar het hopelijk veiliger is. De volgende veertien dagen houdt Wim Haelsterman hier de wacht en bericht hij wanneer nodig. Vanaf eind juli berichten wij weer dagelijks over het tranendal ter (extreem)rechterzijde in ons land en daarbuiten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

14-07-12

ALLEMAAL WINNAARS

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) en PVDA-voorzitter Peter Mertens met zijn boek Hoe durven ze? zijn de terechte winnaars van respectievelijk de Prijs voor de Democratie 2012 en de Prijs Jaap Kruithof 2012 die jaarlijks uitgereikt worden in Gent. Het boek van Peter Mertens werd door Boek.be daarenboven cadeau gedaan aan minister van Financiën Steven Vanackere. De wereld is hiermee niet in één slag verbeterd, maar het is een begin.

 

De Prijs voor de Democratie wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een vereniging die een fundamentele bijdrage leverde aan de verdediging van de democratische waarden. Zij kunnen bijgedragen hebben aan een verdediging, verfijning of verdieping van de democratie op sociaal, politiek, cultureel of economisch vlak. De uitstraling van de kandidaten moet hun eventueel partijpolitiek engagement overstijgen. De prijs is ontstaan als reactie op de Zwarte Zondag van 24 november 1991 en probeert dan ook zoveel mogelijk aan te leunen bij de democratische strijd tegen racisme, extreemrechts en fascisme. De Prijs Jaap Kruithof wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of vereniging die een bijdrage geleverd heeft aan een vernieuwend en radicaal denken over de democratische samenleving of een radicale actie gevoerd heeft om wantoestanden in onze samenleving aan te klagen. Lees hier wie de vorige winnaars van beide prijzen waren. De prijzen zijn een initiatief van Democratie 2000 en vzw Trefpunt, Democratie 2000 met Eric Goeman (foto) inrichter van de politieke debatten tijdens de Gentse Feesten.

 

Over de winnaars dit jaar lees je elders meer. Waar wij jaarlijks, nog meer dan naar de winnaars, naar uitkijken is wie de genomineerden zijn. Eigenlijk allemaal winnaars. Welke personen en verenigingen surfen op de top van de golven van progressief Vlaanderen? De genomineerden worden naar voren geschoven door Democratie 2000, vzw Trefpunt en de gastjury die met een brede waaier van progressieve mensen is samengesteld: van Jos Vander Velpen (voorzitter Liga voor Mensenrechten), tot Ann Demeulemeester (algemeen secretaris ACW), en onder andere ook Frederik Evers, gepensioneerd vrederechter - voorzitter van de kritische denkgroep ‘Magistratuur & Maatschappij’ die de inertie bij Justitie bestreed.

 

Voor de Prijs voor de Democratie waren er zestien voorstellen waarvan er tien geselecteerd werden voor de tweede stemronde: Financieel Actie Netwerk, het Internationaal Vakverbond (IVV), de Zinneke Parade (Brussel), Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Kif Kif, Brussels Tribunaal, Progress Lawyers Network, de stakers van het voorbije jaar, Occupy / Indignados, en het cultureel initiatief ‘Niet in mijn naam’. Uiteindelijk haalde het Financieel Actie Netwerk het, zelfs nog met veel verschil met de tweede: de Zinneke Parade. Ook al is die Zinneke Parade zeker sociaal versterkend én plezant.

 

Voor de Prijs Jaap Kruithof werden tien namen ingediend, waarvan vijf punten kregen in de uiteindelijke stemming: Peter Mertens, Dries Van Agt, Paul Verhaeghe, Philippe Van Parijs en Rik Pinxten. Peter Mertens haalde het met miniem verschil op Dries Van Agt, en eerlijk gezegd verbaasde het ons al dat  de voormalige minister-president van Nederland op het lijstje voorkomt. Maar dat ligt natuurlijk volkomen aan onszelf. Even googelen leert ons dat de Nederlandse christendemocraat zich tegenwoordig erg inzet voor de Palestijnse kwestie. Omdat de Palestijnse kwestie evenwel niet meteen in orde lijkt te komen, ook een idee voor Kris Peeters zodra die Vlaams minister-president af is? Een brug tussen Israël en Palestina in plaats van de muur van schande? Dat moet toch kunnen.

 

De Prijs voor de Democratie en de Prijs Jaap Kruithof wordt volgende week zaterdag 21 juli uitgereikt in Gent, om 19.00 uur op het groot podium Bij Sint-Jacobs.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

13-07-12

VEROORDELING SHARIA4BELGIUM ADEPT

Houssein Elouassaki, een 21-jarige aanhanger van ‘Sharia4Belgium’, kreeg vandaag van de Brusselse correctionele rechtbank een werkstraf van 200 uur opgelegd. De man verliest ook zijn burger- en politieke rechten voor een periode van 5 jaar.

De Vilvoordenaar werd veroordeeld voor bedreiging van de politie, gewelddadig verzet tegen arrestatie, smaad en racistische uitspraken. De rechter achtte het lidmaatschap van een groep die aanzet tot discriminatie (‘Sharia4Belgium’) niet bewezen. Hiervoor ging de man dus vrijuit.

De feiten dateren van zondag 3 juni toen het in Sint-Jans-Molenbeek tot relletjes kwam na het zgn. ‘Nikab-incident’. Toen de politie ’s avonds in een teehuis in de Ribeaucourtstraat enkele vermeende leden van ‘Sharia4Belgium’, w.o. Elouassaki, wilde controleren liep het meer dan grondig fout. Na veel geduw, getrek, het slopen van het interieur van het teehuis en het gebruik van pepperspray werden uiteindelijk 13 personen gearresteerd. De rechtbank vond vooral de racistische uitspraken van de man veel te ver gaan. Gratuit en kwetsend, aanzettend tot rassenhaat en voorbij de grenzen van de vrije meningsuiting zo klonk het.

 

17:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

RUBEN ROSIERS NU OOK NATIONAAL NSV-VOORZITTER

Als er één duivel-doet-al is bij de extreemrechtse jongeren in Vlaanderen, is het Ruben Rosiers (foto, Ruben Rosiers met gestreepte trui als hij CasaPound-leider Gianlucca Iannone vorig jaar bij het NSV-Antwerpen voorstelde). Sinds eergisteren, 11 juli, mag Ruben Rosiers zich ook Senior Seniorum van de Nationalistische StudentenVereniging (NSV!) noemen. In gewone mensentaal: nationaal voorzitter van de NSV!.

 

Ruben Rosiers (uit Hombeek, bij Mechelen) is in de eerste plaats actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Vlaanderen kon met hem kennis maken tijdens de Koppen-reportage over het jeugdcongres van het N-SA in 2009 in Oostkamp (foto). Jeugdcongres dat de grand patron van het N-SA Eddy Hermy een veroordeling voor racisme kostte. Vooral door de omkadering van zijn toespraak. Ruben Rosiers geeft zelf ook wel eens toespraken, bij voorkeur in het buitenland. In Duitsland waar Rosiers naar betogingen van de Duitse 'autonomen' trekt. In Nederland waar, naar eigen zeggen tot zijn ergernis, ook Blood and Honour Nederland aanwezig is (Ruben Rosiers rechts op deze foto). Morgen is Rosiers in Italië. Ruben Rosiers is immers een grote fan van het Italiaanse CasaPound die graag de erfgenamen van het fascisme willen zijn.

 

Ruben Rosiers neemt in Italië deel aan een voetbaltornooi van CasaPound. Vorig weekend won hij met zijn kameraden van het N-SA een voetbaltornooi van Voorpost. In Italië zal Rosiers waarschijnlijk sterkere tegenstanders krijgen. Maar gelukkig voor Rosiers wordt het tornooi besloten met een optreden van Ultima Frontiera (op de Facebookpagina van Ruben Rosiers aka Ruben Solidarista is dat niet te zien, maar hier is de volledige affiche). Ultima Frontiera was ook al de hoofdact op het fameuze jeugdcongres van het N-SA, waar een Ultima Frontiera-lid voor de camera van Koppen verklaarde met trots fascist te zijn (zie vanaf 7’:56” van de Koppen-reportage). Ruben Rosiers is overigens zelf ook concertorganisator, voor het N-SA en voor Identiteit door Muziek.

 

Met één van de organisaties van CasaPound, Sol-Ide, organiseerde Rosiers al een paar keer in ons land solidariteitsacties waarvan de opbrengst, voor zover die er al is, naar Orania gaat. Het enige dorpje in Zuid-Afrika dat uitsluitend door blanke Afrikaners bewoond wordt. De jongste maanden gaat Rosiers’ aandacht vooral uit naar Syrië. Op zijn Facebook-pagina en met de zogenaamde onafhankelijke Mediawerkgroep Syrië die iedereen bestookt die niet onvoorwaardelijk achter het regime van president Bashar al-Assad in Syrië staat. Een door Rosiers georganiseerde solidariteitsmanifestatie met Syrië in maart bracht evenwel niet veel ander volk op de been dan de habitués van het N-SA.

 

Met Rosiers als nationaal voorzitter van het NSV! plaatst het N-SA haar tweede mannetje in het bestuur van een Vlaams-nationalistische randorganisatie. Eerder werd bloedbroeder van Rosiers Thierry Vanroy opgenomen in het vernieuwde bestuur van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Volgens Eddy Hermy zetelen zelfs drie N-SA’ers in het tienkoppig VBJ-bestuur; VBJ-voorzitter Tom Van Grieken houdt het op enkel Thierry Vanroy. Eén van de twee heeft het dus verkeerd voor.

 

We hebben Ruben Rosiers een paar dagen geleden twee vragen gemaild over zijn nationaal NSV!-voorzitter worden. Onder andere omdat het toch niet vanzelfsprekend is dat een niet-student voorzitter wordt van een studentenvereniging. Maar Rosiers heeft ons niet geantwoord. Andere keren zeuren dat we hem niet vooraf contacteren, en nu we hem vooraf contacteren niet antwoorden. Als de NSV! denkt met Rosiers haar public relations te verbeteren, dan is het meteen verkeerd gestart.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rosiers, nsv |  Facebook | | |  Print

12-07-12

GERDA VAN STEENBERGE: ANDERE STIJL, ZELFDE INHOUD

Een steentje kan snel rollen. Begin deze week geraakte bekend dat Gerda Van Steenberge als vierde Vlaams Belang-parlementslid niet onder de naam Vlaams Belang deelneemt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Ze bleef wel lid van het Vlaams Belang. Nu heeft ze voorzitter Bruno Valkeniers per brief laten weten dat ze opstapt bij het VB. Dat dit uitgerekend op 11 juli bekend geraakte kan geen toeval zijn.

 

Vorig jaar was het gespreksonderwerp bij de 11-juliviering onder VB’ers de dreiging van Frank Vanhecke om op te stappen bij het VB, maar die ‘dreiging’ werd door menig VB’er op gejuich onthaald. Bij Gerda Vansteenberge ligt dat anders. Ze is altijd een trouwe partijsoldaat geweest, niet iemand die de spotlights opzocht maar wel haar werk deed. Vlaams Belang haalt slag thuis, klonk het nog vorige maand in een persbericht nadat Gerda Vansteenberge, onderwijsspecialiste én juriste, minister Pascal Smet (SP.A) interpelleerde over de gevolgen van een arrest van het Grondwettelijk Hof voor de Vlaamse kinderen in het Brussels onderwijs. Het gebeurt ook niet vaak dat Vlaams Belang’ers opinieartikels buiten de eigen kring kunnen publiceren, maar begin dit jaar lukte het Gerda Vansteenberge met een bijdrage in Advisie, een netoverschrijdend blad voor directeurs in het basisonderwijs. In die bijdrage kloeg Gerda Vansteenberge erover dat “discipline in de klas een vies woord is geworden”.

 

Natuurlijk kon Gerda Vansteenberge haar ei ook in VB-kringen kwijt. Toch als het over onderwijs ging. Ze is de eerste contactpersoon voor de VB-websites Mama is boos en Wijs onderwijs. Twee verschillende url’s, maar twee keer dezelfde website. De eerste titel is de naam van een Antwerps VB-initiatief rond onderwijs, waarmee vooral Anke Van dermeersch zich profileerde. De tweede is de benaming die Gerda Vansteenberge eraan gaf. Het is tekenend voor het verschil in manier waarop VB’ers in Antwerpen en VB’ers elders in Vlaanderen ‘de boodschap’ willen overbrengen. Want laat ons welwezen: ‘de boodschap’ blijft dezelfde. In de drie columns die sinds de lancering van de website in mei vorig jaar verschenen op Mama is boos / Wijs onderwijs vinden we stellingen als: “De steun aan de multiculturele samenleving is heilloos en nefast gebleken. Onze kinderen verdienen beter.” en “Huxley’s Brave New World was één van de vele afschrikwekkende sociale utopieën uit het interbellum. In één ervan was Engeland tot op het bot socialistisch geworden, en de “gelijkheid” was de afgod waaraan alles opgeofferd werd.”

 

In haar ontslagbrief verwijst Gerda Van Steenberge naar het manifest dat ze drie jaar geleden onderschreef met een aantal Oost-Vlaamse mandatarissen, waaronder Karim Van Overmeire en Bruno Stevenheydens die nu beiden N-VA’er zijn. "Wij wensten niet verder de strategie van polarisatie en provocatie te bewandelen, maar wilden een weg zoeken om op een ernstige manier uit het cordon te komen en dus effectief ons programma te realiseren." Maar de partijtop heeft voor de polarisatiestrategie gekozen, stelt Gerda Van Steenberge nu vast. Het VB is volgens haar een one-issuepartij aan het worden: "Alles wordt afgemeten aan de stedelijke problematiek en elk politiek thema wordt teruggevoerd naar de islam (waar we vroeger nog spraken over immigratie)." Een beetje raar is haar kritiek op 'Steden tegen Islamisering'. "Daar waar Steden tegen Islamisering eerst een nevenorganisatie van de partij was, bepaalt ze nu quasi volledig de agenda, de inhoud, het beeld en de campagne van de partij." Gerda Van Steenberge had beter man en paard genoemd: “Filip Dewinter (voorzitter van ‘Steden tegen Islamisering’, nvdr.) bepaalt nu quasi volledig…”

 

"In consequentie met het manifest van drie jaar geleden, waarin ik nog steeds rotsvast geloof, en door de keuze die de partij heeft gemaakt, kan ik niet langer lid zijn van het Vlaams Belang", aldus Gerda Van Steenberge. Ze was anders dertig jaar lid van het Vlaams Blok/Belang en zetelde voor haar partij in alle parlementen (Senaat, Kamer van Volksvertengenwoordigers, en Vlaams Parlement waar ze nu voortaan als onafhankelijke zetelt.). Ook intern nam ze de nodige verantwoordelijkheden op zoals hoofd van de juridische dienst van het Vlaams Blok, voorzitster van de commissie ‘Onderwijs en Jeugd’ (functie die gisterenmorgen meteen gewist werd van de VB-website, nvdr.) en lid van de commissies ‘Gezin’ en ‘Sociale Zaken’ (intussen ook al gisterenmorgen meteen gewist van de VB-website. Aan het schrappen van haar functie bij Mama is boos en Wijs onderwijs had men gisteren nog niet aan gedacht, maar wees gerust: wij hebben er een printscreen van, nvdr.).

 

Niet langer geleden dan vorige week ging Gerda Van Steenberge in het Vlaams Parlement nog te keer tegen het idee om een Vlaams Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding op te richten met de woorden: “Vlaanderen heeft geen politiekcorrecte gedachtepolitie nodig. Weg met dat geldverslindende onding! Weg met die instelling die de integratie van allochtonen geen stap dichterbij heeft gebracht en in de eerste plaats werd opgericht om de Vlaamse onafhankelijkheidspartij Vlaams Blok/Vlaams Belang te bekampen.” Gerda Van Steenberge bekampt het Vlaams Belang nu op haar eigen manier. 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, van steenberge |  Facebook | | |  Print

VB-GEMEENTERAADSLID IN OPSPRAAK

Hans-Peter Luyckx (foto), VB-gemeenteraadslid in Evere, komt voor op de lijst met pedofielen die de hackersvereniging Anonymous online plaatste. Via een e-mailadres dat naar hem verwijst, verscheen een bericht op het forum van de Nederlandse pedofielenvereniging Martijn. ‘Mijn e-mail is gehackt’, reageert Luyckx. Hij dient klacht in tegen onbekenden. Dat meldde De Standaard online gisterenmiddag. Niet iedereen was gisteren 11 juli aan het vieren.

 

 Ook nog een late welkom van mijnentwege 9-10-11 meisjes lover. Zelf ben ik een man van 40 uit Vlaanderen. Groetjes, Mezelf.” Het e-mailadres bij bovenstaande zinnen, die werden gepost op het forum van de Nederlandse vereniging Martijn, verwijst naar Hans-Peter Luyckx. In de teksten die de Nederlandse tak van het hackerscollectief Anonymous de afgelopen dagen online plaatste, wordt hij daardoor bestempeld als een pedofiel. Tot nader order is niet duidelijk of Luyckx strafbare feiten heeft gepleegd. Luyckx, gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Evere, ontkent dat hij die zinnen daar heeft geschreven. “Ik heb de site van Martijn bezocht omdat ik het vreemd vond dat zo’n vereniging kon bestaan, maar heb er nooit iets gepost”, reageert hij. Hoe het dan komt dat zijn e-mailadres gelinkt is aan dat bericht? “In 2009 of 2010 is mijn Hotmailadres gehackt. Ik kan het dus al jaren niet meer gebruiken. Blijkbaar is er misbruik van gemaakt. Hoe dat is kunnen gebeuren, weet ik niet. Ik ben geen computergenie. Vandaag heb ik een ander e-mailadres.” Niettemin staat op de website van de Brusselse afdeling van het Vlaams Belang nog altijd datzelfde e-mailadres als een manier om Luyckx te contacteren. “Dan moet ik dat dringend laten aanpassen”, zegt Luyckx.

 

De pedofiele post via het e-mailadres is niet de enige link tussen Luyckx en ‘Martijn’. Eind juni verbood een Nederlandse rechter de vereniging omdat die wilde dat pedofilie werd toegelaten en daardoor zo’n seksuele contacten als normaal en acceptabel voorstelde. De Vlaamse nieuwswebsite vandaag.be berichtte over dat verbod. Via zijn Facebookprofiel reageerde Luyckx daarop: “Ok, maar waarom nu zo fulmineren? In de jaren '60 tot '90 was het vooral verboden te verbieden en bleek er voor ‘Links’ niks aan de hand met pedofilie, integendeel het werd zelfs gepromoot. En wat te denken van de Europees volksvertegenwoordiger Cohn Bendit? Die openlijk pedofilie verdedigt en er trots op is pedofiel te zijn?” De VB-militant bevestigt dat hij die reactie heeft geschreven. “Net zoals elke politieke partij het recht heeft om te bestaan, vind ik niet dat een rechter zo’n vereniging mag verbieden”, geeft Luyckx als uitleg. De vergoelijking staat haaks op de campagne die het VB momenteel voert met de tekst Frans V. Kinderverkrachter. Levenslang, zonder pardon! Luyckx: “Maar ik heb nooit geschreven dat een pedofiel niet moet worden veroordeeld.”

 

Luyckx is verbolgen over de actie van Anonymous. Hij gaat klacht indienen tegen onbekenden, zo meldt de woordvoerder van Vlaams Belang, Joris Van Hauthem. Die beklemtoont ook dat Luyckx de verdachtmakingen in alle toonaarden ontkent. "Hij zet een stap terug en zal niet op de verkiezingslijst in oktober staan", luidde het gisteren eerst. Later op de dag werd medegedeeld dat Luyckx "tijdelijk ontslag" neemt uit het VB. Hij wil het onderzoek in alle sereniteit laten verlopen, aldus nog Joris Van Hauthem. “Maar indien de beschuldigingen toch zouden kloppen, dan is er voor zulke mensen geen plaats in onze partij.”

 

We blijven het allemaal een beetje raar vinden. Een man wiens mailadres gehackt zou zijn toen er iets in zijn naam gepost werd op de pedofielenwebsite Martijn, die twee weken geleden wél zelf reageerde met een vergoelijking van de pedofielenvereniging Martijn. Het klopt dat Luyckx intussen een ander e-mailadres heeft. Maar een e-mailadres dat in 2009 of 2010 gehackt zou zijn, maar in 2012 nog altijd op de website van het VB staat. Dat geeft niet direct de indruk van zorgvuldigheid. Wie heeft wat niet willen melden aan gemeenteraadslid Hans-Peter Luyckx, terwijl die informatie bij iemand anders zou terechtkomen?! Desondanks werd de naam van Gerda Van Steenberge gisteren sneller verwijderd van een aantal VB-internetpagina’s dan het foute mailadres van Hans-Peter Luyckx. Dat mailadres stond overigens ook in de mailinglijst van Anders Behring Breivik. Wat een mens allemaal kan meemaken met zijn mailadres!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit |  Facebook | | |  Print

11-07-12

“EN NIET ENKEL VOOR JURGEN”

’t Pallieterke telt deze week vier bladzijden extra. Met de festiviteiten rond de Vlaamse feestdag vandaag 11 juli rekent het weekblad “voor mensen met een goed hart en een slecht karakter” op een extra verkoop, en dus mochten vier bladzijden en een kleurtje meer gedrukt. Maar die bladzijden moesten ook gevuld worden.

 

Op de voorpagina wordt het artikel op blz. 5 aangekondigd met De “raid” van Bart Brinckman. Op blz. 5 zelve is de grootste kop Als Youssef de Witte ten strijde trekt… Het is een artikel dat begint met de kritiek die sinds januari dit jaar vanuit diverse hoeken geuit is op directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding Jozef De Witte (‘Youssef de Witte’). Het artikel gaat dan verder over het toetreden van Jurgen Ceder (foto 1) tot de N-VA, waarbij De Standaard-redacteur Bart Brinckman in beeld komt omwille van een artikel in zijn krant het voorbije weekend. Om te eindigen met de waarschuwing: “Het is niet uitgesloten dat het CGKR ook wel eens de N-VA in het antiracistisch visier zal nemen. Want te groot, te machtig en te Vlaams.” De evidentie dat een partij enkel voor racisme kan vervolgd wegens racisme, en niet omdat ze groot, machtig en Vlaams is, ontgaat de auteur van het artikel. KVC, ’t Pallieterke-hoofdredacteur Karl Van Camp (foto 2). De taal- of typfout “visier” krijgen we er gratis bovenop.

 

Ook gratis is het advies van KvC voor de N-VA: “Een gratis advies voor Bart de Wever: neem Jurgen op in uw juridische dienst. De N-VA zal hem daar nog kunnen gebruiken. Wat hij mist als stemmenkanon, is hij dubbel waard als jurist. Hij kent het klappen van de zweep, als het op processen aankomt.” Eerder nam de N-VA gewezen VB-parlementslid Bruno Stevenheydens al aan als personeelslid, als secretaris van de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement. Maar wat weet ’t Pallieterke nog over de overstap naar de N-VA van één van de eersten op de rij bij het Vlaams Blok/Belang na het triumviraat Filip Dewinter, de partijvoorzitter-van-dienst en Gerolf Annemans?

 

“Alle middelen zijn goed om de N-VA in een slecht daglicht te stellen. Dus luidt de opdracht: toon aan dat de N-VA geen haar beter is dan het vermaledijde Vlaams Belang/Blok. Bij het AFF houden ze stipt het aantal ‘overstappers’ bij. Euh, mag dat wel, mensen ficheren op basis van hun politieke overtuiging? Niettemin is het daar dat kwaliteitsjournalist à la Brinckman regelmatig zijn mosterd haalt. De overstap van Ceder kwam niet echt als een verrassing. Eind november kreeg ik het gerucht te horen dat zijn sirenenzang richting N-VA was afgewezen. Zes maand later is de N-VA dan toch bijgedraaid. Dat heeft Ceder te danken aan Chris Morel, vader van Marie-Rose en kersvers lijstduwer in Antwerpen. Eén van de voorwaarden van vader Morel bestond eruit dat iets ‘gedaan’ moest worden voor Jurgen. En niet enkel voor Jurgen, …maar dat zal de toekomst wel uitwijzen.”

 

Over dat “ficheren”. We doen terzake niets meer dan wat… ’t Pallieterke deze week op haar bladzijde 3 doet door alle “sterren” op te sommen die je dezer dagen op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen vindt. Inclusief waar ze voordien gesignaleerd werden. Zo vernemen we in ’t Pallieterke deze week onder andere dat actrice Mieke Bouve is opgedoken bij de SP.A in Gent “terwijl ze ooit erg dicht aanleunde bij Vlaamsgezinde milieus en een Volksunie-etiket droeg”, en dat actrice Tine van den Brande figureert bij de SP.A in Mechelen. “Ook zij werd in de beginjaren van haar loopbaan wel eens opgemerkt op Vlaams-nationale feestjes.” Overigens is na de 48 namen die we zondag opsomden van VB’ers bij de N-VA, ons nog een 49ste naam gesignaleerd. Krijgt de 50ste een gratis abonnement op ’t Pallieterke? We zullen de naam alleszins melden aan de redactie van onze lichtvoetige tegenhanger.

 

Maar vooral te onthouden: volgens ’t Pallieterke is Jurgen Ceder eerst afgewezen door de N-VA – wat we volkomen begrijpen – maar als eis van Chris Morel om lijstduwer van de N-VA te worden in Antwerpen is Jurgen Ceder alsnog opgevist door de N-VA, en er volgt nog meer.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, ceder, 't pallieterke |  Facebook | | |  Print

10-07-12

VIERDE VB-PARLEMENTSLID NIET MET VB-LIJST OP 14 OKTOBER

Vlaams Belang-volksvertegenwoordigster Gerda Van Steenberge (foto 1) trekt met een lijst 'Gemeente-belangen' naar de gemeenteraadsverkiezingen in Erpe-Mere. Ze is al het vierde VB-parlementslid dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober onder een andere naam dan Vlaams Belang opkomt.

Gerda Van Steenberge was achtereenvolgens senator (1999-2003) en federaal volksvertegenwoordigster (2003-2004), en is nu  (2004-…) Vlaams Volksvertegenwoordigster. Tevoren was ze actief bij de NSV en de pro-apartheidslobby Protea. Bij het Vlaams Blok maakte ze naam als echtgenote van de overleden partijmedewerker Reinhard Staveaux en als hoofd van de juridische dienst van de partij. Volgens een bericht van deredactie.be vindt Gerda Van Steenberge dat slogans zoals Igor S, inbreker. Achter tralies, zonder pardon! teveel gericht zijn op de (groot)stedelijke en Antwerpse problematiek. In een landelijke gemeente als Erpe-Mere (20.000 inwoners; provincie Oost-Vlaanderen, vlakbij Aalst, nvdr.) zou dit “choquerende taalgebruik” de kiezers eerder afschrikken dan aantrekken. Gerda Van Steenberge biedt zich daarom in oktober in Erpe-Mere aan met een lijst 'Gemeentebelangen'. Ze blijft wel lid van het Vlaams Belang.

De nieuwe lijst ‘Gemeentebelangen’ moet in Erpe-Mere  een positief verhaal brengen, en vooral focussen op de situatie in de gemeente. "Het is aangenaam wonen in Erpe-Mere”, zegt Van Steenberge. “Zij verdient een uitstekende bestuursploeg die er alles moet aan doen om onze gemeente aangenaam te houden. Ik wil mijn verantwoordelijkheid opnemen indien de kiezer mij kiest. De lijst staat open voor iedereen.” Van Steenberghe hoopt met ‘Gemeentebelangen’ het cordon sanitaire te doorbreken en kandidaten te kunnen aantrekken die niet tot Vlaams Belang behoren. De partij is nog op zoek naar kandidaten. In 2006 kreeg het Vlaams Belang in Erpe-Mere onder eigen naam 17 % van de stemmen. Een niet onaardig resultaat, goed voor vier gemeenteraadsleden waaronder Gerda Van Steenberge. Maar nu is de naam Vlaams Belang eerder een nadeel dan een voordeel.

Gerda Van Steenberge is al het vierde VB-parlementslid dat in oktober onder een andere lijstnaam dan Vlaams Belang deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. Nationaal Vlaams Belang-secretaris en Kamerlid Guy D’Haeseleer was de eerste. Hij komt in Ninove op onder de naam Forza Ninove (foto 2). De door vriend en tegenstander gewaardeerde Vlaams Belang-senator Bart Laeremans trekt in Grimbergen de lijst Vernieuwing. En Vlaams volksvertegenwoordigster Linda Vissers presenteert zich in Overpelt onder de naam ‘Lijst Linda Vissers’. “We merken vaak dat maatschappelijk geëngageerde mensen zich graag ten dienste van de gemeente willen stellen. Toch houdt een drempel hen tegen om zich voor de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat te stellen. Wij willen die drempel verwijderen”, zei Linda Vissers daarover aan Het Laatste Nieuws. Ook Linda Vissers blijft lid van het Vlaams Belang, maar plaatselijk is Vlaams Belang als partijnaam tegenwoordig een drempel.

Zes jaar geleden kwam Guy D’Haeseleer in Ninove nog op onder de naam Vlaams Belang (Vlaams Belang-Vlott, goed voor 23,6 % van de stemmen en 8 gemeenteraadsleden). Bart Laeremans hetzelfde in Grimbergen (Vlaams Belang, 21,8 % van de stemmen en 7 verkozenen). Ook Linda Vissers kwam  zes jaar geleden op onder de naam Vlaams Belang (goed voor 16,7 % van de stemmen in Overpelt, en 4 verkozenen). Gaan Ivan De Vadder en de professoren die de verkiezingsuitslag op 14 oktober en daarna analyseren de scores van de lijsten Gemeentebelangen (Erpe-Mere), Forza Ninove, Vernieuwing (Grimbergen) en Lijst Linda Vissers (Overpelt) rekenen bij die van het Vlaams Belang of niet? Het zijn telkens VB-lijsttrekkers, en de meerderheid op die lijsten komt uit de VB-stal. Maar echte VB-lijsten zijn het niet meer. Waarom anders die naamsverandering, een naamsverandering die nodig was om nieuwkomers op de lijst te kunnen krijgen?

09-07-12

VB’ERS BIJ DE N-VA: DE HOGERE WISKUNDE VAN DE N-VA (1)

Het bekend worden dat Jurgen Ceder aanvaard is als N-VA-lid ontlokte nogal wat reactie. Begrijpelijk. Wat stelt de zogenaamde selectieprocedure bij de N-VA voor als iemand  aanvaard wordt die nog steeds achter het beruchte zeventigpuntenplan staat, en alleen maar het VB verlaten heeft omdat hij het onderspit moest delven in la guerre des chefs?

Hoeveel erger moeten dan de VB’ers zijn die de N-VA wél afwijst? En klopt het verhaaltje wel dat nog steeds opgedist wordt door de N-VA: “Tussen de 90 à 95 procent van de ex-VB’ers die zich aanmelden wordt nog steeds afgewezen.” Laat ons even de berekening maken. Gisteren kwamen wij uit op alvast 48 VB’ers waarvan bekend is dat ze intussen bij de N-VA verzeild zijn. Voor de verdere berekening maken we even abstractie van de 6 die gemeenteraadslid noch OCMW-raadslid zijn. Dat brengt ons op (48 - 6 =) 42 lokale VB-mandatarissen intussen bij de N-VA. Wat allicht nog een onderschatting is. “Tussen de 90 à 95 procent van de ex-VB’ers die zich aanmelden, die afgewezen worden”, dat rekent moeilijk. Nemen we het gemiddelde van de twee: 92,5 % die afgewezen wordt. De 42 lokale VB-mandatarissen die wij terugvonden vertegenwoordigen dus 7,5 % van de VB’ers die zich bij de N-VA aanbieden. Door toepassing van de regel van drie weten we bijgevolg dat minstens 560 lokale VB-mandatarissen zich bij de N-VA zouden aangeboden hebben.

Het VB heeft intussen nog iets minder dan 900 lokale mandatarissen. Het zou dan betekenen dat 2/3 van de lokale VB-mandatarissen zich bij de N-VA heeft aangeboden. Wij willen veel geloven, en we schrijven met veel plezier over de leegloop bij het VB, maar we kunnen moeilijk aannemen dat 2/3 van de lokale VB-mandatarissen zich bij de N-VA heeft aangeboden. En dan rest maar één enkele conclusie: de N-VA wijst minder dan “90 à 95 procent van de ex-VB’ers die zich aanmelden” af. Het kan ook bijna niet anders als zelfs Jurgen Ceder aanvaard wordt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

VB’ERS BIJ DE N-VA: DE HOGERE WISKUNDE VAN DE N-VA (2)

Ook De Standaard vroeg zich het voorbije weekend af wat de zogenaamde screenings bij de N-VA voorstellen als zowat elke VB'er die zich aandient aanvaard wordt. "Bij de partij valt zelfs te horen dat op de 'Antwerpse en Gentse kliek' na eigenlijk geen enkele Vlaams Belanger op een N-VA-lijst zou misstaan." De Morgen interviewde Bart De Wever, en die gaf zaterdag het antwoord op het screeningsvraagstuk.

De overstap van VB’ers naar de N-VA verantwoordt Bart De Wever met: “Ik zie in de wereld terroristen die staatshoofd worden, waarom zou een VB’er dan geen N-VA’er kunnen worden?” De Grote Leider heeft weer eens gelijk. Er zijn terroristen die later staatshoofd werden. Dat is waar. Nogal wat zelfs. Maar om dan al wie minder is dan een terrorist binnen te nemen als N-VA’er? Dan wordt de lat wel heel laag gelegd. Voor Filip Dewinter wil Bart De Wever ook nog een uitzondering maken, maar voor de rest? Hebben ze aan het Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege in Edegem Bart De Wever geen andere notities bijgebracht dan 'in de hemel is er meer vreugde om één bekeerling dan om duizenden gelovigen'?

Wiskunde lijkt overigens niet het sterkste vak van Bart De Wever te zijn. Of is het dat hij na de Calimero-rol een Pinokkio-rol ambieert? In De Morgen zei Bart De Wever zaterdag: “Er zijn 178 mensen bij de N-VA die vroeger ergens anders actief waren. Daarvan zijn 21 procent Vlaams Belanger geweest.” Aha. Voor het eerst geeft de N-VA een cijfer over het aantal ex-VB’ers bij de N-VA: 21 % van 178 die vroeger elders actief waren. Dat zijn dus 37 ex-VB’ers bij de N-VA. En wij, zonder de volledige kandidatenlijst van de N-VA in het hele land bij de hand, komen al uit op minstens 48 ex-VB’ers bij de N-VA. Een grootorde die bevestigd wordt door De Standaard. 37 of 48? Het verschil is groot.

Omgaan met cijfers is niet de sterkste kant van de N-VA. Noch als het gaat om hoeveel procent de VB’ers bij de overlopers naar de N-VA vertegenwoordigen, noch als het gaat om hoeveel procent VB’ers geweigerd wordt als N-VA’er. Wat wordt dat dan niet als de N-VA de stad- en gemeentehuizen intrekt? Gaat in Antwerpen dan toch nog Phaedra Hoste schepen van financiën moeten worden, als opvolger van Luc Bungeneers?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

08-07-12

VB’ERS BIJ N-VA: “DE TELLER STAAT STILAAN OP VIJFTIG”

Bart De Wever.JPG“De teller staat stilaan op vijftig”, schreef De Standaard gisteren over het aantal ex-VB’ers bij de N-VA. Dat klopt. De Morgen citeerde woensdag uit een lijst op deze blog met meer dan dertig namen, maar dat was onze voorlaatste lijst. Onze laatste lijst bevatte al meer dan veertig namen. En intussen komen we uit op achtenveertig mensen, maar het is ook maar waar je de grens trekt. Wij namen: op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 staan, of daaromtrent nog actief geweest zijn bij het VB. Leg je de grens vroeger dan mag je ook mensen meetellen als Jaak Peeters, één van de eerste VB-dissidenten en later lid van de N-VA-partijraad, en Geert Van Cleemput, voormalig hoofd van de VB-studiedienst en nu als N-VA’er zeer actief op Facebook. De vraag is ook: wat doe je met mensen die opstappen bij het VB en in kartel met de N-VA in oktober opkomen? Zoals in Ternat waar de ex-VB’ers Tom Schelfhout en Ronny De Backer met VOLT in kartel met de N-VA naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan. Wij laten al deze mensen nog buiten beschouwing in ons overzicht.

Wél voegen wij aan onze lijst van half juni nog Jurgen Ceder toe, en
het Brugse OCMW-raadslid Tine Van Winkel. Die laatste ons vorige week nog door een volger van deze blog gesignaleerd. Tine Van Winkel werd in 2006 verkozen als VB-gemeenteraadslid maar werd meteen OCMW-raadslid, en is nu terug te vinden op de Brugse N-VA-kandidatenlijst voor 14 oktober. We twijfelen er overigens niet aan dat deze lijst nog kan aangevuld worden naarmate meer N-VA-lijsten voor 14 oktober bekend geraken. Met de 'Contacteer me'-knop rechtsbovenaan deze blog mag je ons altijd informeren.

 

De ex-VB'ers intussen reeds gedetecteerd bij de N-VA zijn in West-Vlaanderen: 1. Viky De Ridder (Brugge), 2. Tine Van Winkel (Brugge), 3. Luc Schelfhout (Deerlijk), 3. Louis Vanhoudt (Houthulst)*, 4. Jean-Luc Gallet (Houthulst), 5. Willy Delbecque (Wervik), 6. Anne-Catherine Cnockaert (Wervik), 7. Pascal Maertens (Zwevegem), 8. Daisy Verbergt (Wingene),.

In Oost-Vlaanderen: 9. Karim Van Overmeire (Aalst), 10. Mia De Brouwer (Aalst), 11. Ignace Verhaegen (Aalst), 12. Bruno Stevenheydens (Beveren), 13. Donald Meerschman (Deinze)*, 13. Wendy Van Belle (Erpe-Mere), 14. Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), 15. Jan Lievens (Lede), 16. Annita Sonck (Ninove), 17. Dirk Souffriau (Ninove), 18. Bruno Alens (Zele), 19. Elsje Sinnaeve (Lebbeke), 20. Patrick De Clercq (Eeklo)*, 21. Hilde Raman (Dendermonde), 22.Luc Vandewalle (Nevele)*, 23. An Wille (De Pinte).

In Antwerpen: 24. Christel Uytdewilghen (Boechout), 24. Luc Sevenhans (Brasschaat), 25. Karina Leys (Hoboken), 26. Jeroen Van de Water (Kasterlee), 27. Robert Mondelaers (Laakdal), 28. Joris Van Dessel (Nijlen)*, 29. Eddy Van den Bossche (Nijlen)* 30. Patrick Verlinden (Schoten), 31. Kristel Geubels (Brasschaat), 32. Leo Smans (Lille), 33. Geert Geens (Lille), 34. Jenny Van Damme (Lier), 35. Etienne De Lombaert (Wuustwezel), 36. Fons Vandebriel (Kasterlee).

In Vlaams-Brabant: 37. Steven Dupont (Grimbergen), 38. Wim Demuylder (Halle), 39. Dirk Jacobs (Zemst), 40. Annick Vanacken (Zoutleeuw), 41. Rudi Matthijs (Zoutleeuw), 42. Jurgen Ceder (Dilbeek).

In Limburg: 43. Michel Laenen (Herk-de-Stad), 44. Theo Stelten (Lommel), 45. Eddy Wouters (Lommel)*, 46. Inge Van Heester (Ham), 47. Olivier Gobba (Sint-Truiden), 48. Ludo Vansimpsen (Borgloon).

De paar met een asterix gemerkte namen zijn niet minstens gemeente- of OCMW-raadslid. De doorgehaalde namen zijn VB'ers die overstapten naar de N-VA maar daar intussen weer weg zijn. Morgen toetsen we op deze blog onze bevindingen over de ex-VB'ers bij de N-VA aan wat de N-VA hierover zelf vertelt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

07-07-12

ASIELCENTRUM: ALLES RUSTIG SPIJTS AGITATIE VLAAMS BELANG

Een tweehonderdtal buurtbewoners kwamen vorige zaterdag een kijkje nemen in het nieuwe asielcentrum in Poelkapelle. De politiekorpschef bevestigt dat er weinig problemen zijn, spijts wat het Vlaams Belang allemaal voorgespiegeld had.

 

In het asielcentrum in Poelkapelle (bij Ieper, provincie West-Vlaanderen) verblijven nu een 180-tal asielzoekers, en dat getal kan nog stijgen tot 200. “De duur van hun verblijf varieert van een maand tot een jaar. We hebben hier heel wat nationaliteiten. Er zitten families bij, maar ook alleenstaanden en alleen kinderen of jongeren verblijven in het centrum”, verduidelijkt Arne Demolder. Volgens Demolder zijn er niet veel problemen met de buurtbewoners. “We werken daar ook aan”, zegt hij. “Laatst was er een klacht over een groep Afrikanen die voor de gevel van een huis op de grond zaten. Ze beseften niet dat dit storend was voor de bewoners. Toen we hen dat duidelijk hebben gemaakt, hebben de Afrikanen zich verontschuldigd bij de bewoners en het probleem was opgelost.” Politiekorpschef Luc Deryckere bevestigt in een reactie aan Het Nieuwsblad dat er maar weinig klachten zijn. “Het is rustig in de omgeving”, zegt hij. “Op 11 november vorig jaar was er nog een protestactie van het Vlaams Belang, maar die had weinig succes. Vorig jaar waren er ook wat problemen op de lijnbus, waar ook de bewoners van het centrum geregeld gebruik van maken. Maar met wat extra toezicht op de bus is ook dat opgelost.” Dat het contact met de buren verbeterd is, was ook zaterdag te merken tijdens Fedival, een festivalletje dat voor het eerst georganiseerd werd en zowel door de bewoners van het asielcentrum als door de buurtbewoners positief onthaald werd.

 

Het Vlaams Belang had gewaarschuwd: “De komst van een dergelijk groot aantal niet geïntegreerde asielzoekers zal in deze kleine, hechte gemeenschap voor veel problemen zorgen.” Een betoging in januari vorig jaar en een 24-urenactie in november moesten de waarschuwing kracht bij zetten, maar de realiteit in Poelkapelle is sterker dan de verbeelding van het Vlaams Belang. In een reactie op Twitter zegt actievoerster Nancy Six dat de VB-actie in november wél een succes was. Dat de buurt zich verzoend heeft met het asielcentrum en dat er weinig problemen zijn met de asielzoekers: daar zwijgt ze over, en dat betwist ze dus niet. Foto 1: De directrice van het asielcentrum geeft een rondleiding. Foto 2: VB-actie in november vorig jaar. V.l.n.r.: Daniël Six, VB-lijsttrekker in oktober in Poelkapelle-Langemark; Nancy Six, dochter van, VB-personeelslid en -lijsttrekster in Ieper; Filip Dewinter, uit Brugge maar op de dool in Antwerpen. Intussen drijft hij het racisme van zijn partij op – hijzelf noemt het “assertieve acties” – omdat alleen een nieuwe klacht wegens racisme hem kan opvrolijken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: poelkapelle, west-vlaanderen, asiel, actie |  Facebook | | |  Print

‘HENK EN INGRID’, ZE BESTAAN

Filip Dewinter doet zijn best om zo racistisch mogelijk te zijn, en daarmee zoveel mogelijk stemmen te vergaren, en had de droom – intussen is die vervlogen, dat beseft hij ook wel – om burgemeester van Antwerpen te worden. Filip Dewinter is echter slechts een kabouter in vergelijking met wat Geert Wilders in Nederland bereikte. 

 

Geert Wilders gebruikte het beeld van ‘Henk en Ingrid’ waarvoor hij opkwam. En ja, die ‘Henk en Ingrid’ die bestaan. Natuurlijk zijn niet alle ‘Henk en Ingrid’s dezelfden. Maar het toeval wil dat Henk en Ingrid gisteren Elsevier haalden. Een weekblad dat Geert Wilders genegen is, en waaruit het Vlaams Belang graag citeert. Vorige zaterdag waren Henk en Ingrid in Almelo betrokken bij een burenruzie. Lees hier hoe het afliep.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, wilders |  Facebook | | |  Print

06-07-12

KARL MARX MAANDAG IN ANTWERPEN

Het toneelstuk Marx in Soho, dat de Amerikaanse historicus en activist Howard Zinn in 1999 schreef en sindsdien overal ter wereld wordt opgevoerd, komt naar Antwerpen. Antwerpse autonomen hebben acteur Jerry Levi uitgenodigd (foto) die Marx in Soho aanstaande maandag 9 juli solo opvoert in 't Klooster, Ploegstraat 25/27 (vlakbij het Centraal Station van Antwerpen).
 
In Marx in Soho keert de grondlegger van het marxisme, Karl Marx, terug naar de aarde om zijn naam te zuiveren. Auteur Howard Zinn schetst in zijn toneelstuk een ander beeld dan het totalitaire systeem waarmee Marx vaak geassocieerd wordt. Zinn laat Marx zien als een complex man wiens passie voor, en ideeën en analyse van het kapitalisme nog steeds relevant zijn. Het stuk is zeker geen droge economieles, maar geeft een indruk van de tijd waarin Marx zijn ideeën ontwikkelde en de verschrikkelijke armoede waarin hij en zijn vrouw Jenny hun kinderen groot moesten brengen. Ook de nachtenlange discussies met de anarchist Michail Bakoenin – als die soms, op de vlucht voor de autoriteiten, bij Marx’ gezin verbleef – komen voorbij.
 
Howard Zinn (1922-2010) was een invloedrijke Amerikaanse historicus en toneelschrijver. Hij is bekend van zijn meesterwerk A people’s history of the United States. Hierin beschrijft hij de geschiedenis van de Verenigde Staten, bekeken door de ogen van indianen, zwarten (slaven), vrouwen en arbeiders. Acteur Jerry Levi is docent sociologie aan het Marlboro College in de Verenigde Staten. Door zijn achtergrond als socioloog en zijn betrokkenheid bij het onderwerp weet hij een fascinerende blik te geven op persoon en ideeën van Karl Marx en diens relatie tot de sociale beweging.
 
De monoloog Marx in Soho duurt een uur en wordt in het Engels opgevoerd. Aanvang: 20.00 uur, toegang is gratis, donaties zijn welkom. “Smart. Funny. Perfect for the times in wich we live”, was het commentaar van cineast-activist Michael Moore bij een eerdere voorstelling.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

NIEUWE VERKIEZINGSAFFICHES

De jongste verkiezingsaffiches in Antwerpen, vandaag precies honderd dagen voor de gemeenteraads-verkiezingen op 14 oktober 2012 (grotere versie van de BDW-affiche en de Phaedra Hoste-affiche).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook | | |  Print

05-07-12

RECHTBANK: “BESTRAF HAAT EN DISCRIMINATIE ZWAARDER”

Het wetsvoorstel-Vanvelthoven om organisaties als Sharia4Belgium te verbieden op basis van de wetgeving tegen privé-milities lijkt definitief afgevoerd te zijn. Nog vóór de parlementaire vakantieperiode komt er in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog een hoorzitting met vertegenwoordigers van het gerecht.

 

De hoorzitting met vertegenwoordigers van het gerecht was gepland voor de allereerste hoorzitting, woensdag 27 juni, maar kon toen niet doorgaan wegens agendaproblemen. Commissievoorzitter Siegfried Bracke stelde daarop voor om schriftelijk advies te vragen. Het advies is er, maar Franstalige parlementsleden drongen aan om de auteurs van het advies te kunnen ontmoeten. Federaal procureur Johan Delmulle (foto) en de Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn zien liever dan het verbieden van organisaties vier andere zaken gerealiseerd.

1. Verhoog de straffen voor aanzetten tot haat en discriminatie fors. Nu zijn die straffen maximum één jaar. Dit is te weinig. Daardoor kan een verdachte trouwens maar even in voorlopige hechtenis worden genomen (de Blood and Honour-organisatoren moest men na een dag alweer vrijlaten, nvdr.). 2. Maak ook lidmaatschap van een groep die herhaaldelijk aanzet tot discriminatie van homo's, niet-moslims en vrouwen strafbaar. Dat kan momenteel niet en het was een groot probleem in de zaak-Sharia4Belgium. 3. Breng alle haatboodschappen voor de correctionele rechtbank. Wie via websites of pers haatboodschappen tegen homo's en niet-moslims de wereld instuurt, moet nu voor het assisenhof verschijnen. Maar een assisenzaak is veel te duur en men doet het niet voor zoiets. Daardoor blijven die haatboodschappen ongestraft. Als alle haatboodschappen in de pers voor de correctionele rechter komen, dan zal er wél gestraft worden. 4. Maak personen die recepten voor bommen of geheime documenten van inlichtingdiensten online zetten strafbaar door de terrorismewet. Nu is dat niet strafbaar, terwijl het van de Europese Unie wel zou moeten.

De voorstellen 2. en 3. werden bij de tweede hoorzitting van de commissie, vrijdag 29 juni, ook al geformuleerd door Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, en komen ook tegemoet aan een verzuchting vanuit de homobeweging. Over het afvoeren van zijn eigen wetsvoorstel zegt Peter Vanvelthoven (SP.A): “Ik wilde eigenlijk alleen maar de discussie starten. We moeten nu alle voorstellen die tijdens de hoorzittingen zijn geformuleerd oplijsten en dan zien wat we op wetgevend vlak hiermee kunnen doen." Die oplijsting gebeurt tijdens de vakantie, zodat men de discussie opnieuw kan starten in oktober. Het ziet er naar uit dat het parlement op een verstandiger manier wil handelen dan de steekvlampolitiek die Joëlle Milquet, Annemie Turtelboom en een paar andere tenoren aanvankelijk wilden doorduwen. Als het goed is, zeggen wij het ook.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, discriminatie, islam, holebi, blood and honour |  Facebook | | |  Print

04-07-12

JURGEN CEDER: DE KRACHT VAN VERANDERING. VB SCHAMPERT

De kracht van de verandering van de N-VA is dat ze steeds meer VB’ers binnenhaalt. We hadden eerder al meer dan veertig VB’ers bij de N-VA gesignaleerd, bij de voorstelling van de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Dilbeek bleek gisteren dat ook Jurgen Ceder (foto) onderdak kreeg bij de N-VA. Jurgen Ceder schreef twee brochures over 10 vooroordelen tegen het Vlaams Blok (1992, 1999), schreef mee aan het geactualiseerde fameuze zeventigpuntenplan (1996), was lid van het VB-partijbestuur, hoofd van de juridische dienst en fractieleider van het Vlaams Belang in de Senaat tot hij in juli vorig jaar opstapte bij het Vlaams Belang.

 

Vlaams Parlementslid en Dilbeeks schepen Willy Segers is lijsttrekker van de N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober in Dilbeek, tweederde van de mensen op zijn lijst is nieuwkomer in de politiek, maar hét nieuwsfeit was de man helemaal rechts op de groepsfoto: Jurgen Ceder. Na zijn ontslag bij het Vlaams Belang onafhankelijk gemeenteraadslid in Dilbeek en onafhankelijk senator. Nu met goedkeuring van de nationale partijleiding N-VA’er, zesde op de Dilbeekse N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ceder heeft met ons contact opgenomen met de vraag om lid te mogen worden en kandidaat te kunnen zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Willy Segers. “Eerst de lokale afdeling en daarna het nationaal partijbestuur van N-VA heeft hiermee ingestemd. Wij kennen Ceder als een gedegen politicus die voor ons zeker een meerwaarde zal zijn. Wij kennen hem bovendien als een integer persoon die de doelstellingen van N-VA volledig onderschrijft”, aldus nog Willy Segers.

 

Jurgen Ceder zei vorig jaar “met droefheid” ontslag te nemen uit het Vlaams Belang, partij waarin hij 25 jaar actief was waarvan 19 jaar als personeelslid of mandataris. “Met droefheid” maar toch “blij dat in schoonheid te kunnen doen, meer bepaald met een juridische overwinning in de zaak van de partijfinanciering (het VB dat haar overheidssubsidiëring mocht behouden na nieuwe klachten over racisme, nvdr.). Jurgen Ceder, die erg close was met Marie-Rose Morel, volgde in juli vorig jaar Karim Van Overmeire, Bruno Stevenheydens, Marie-Rose Morel, Koen Dillen, Frank Vanhecke en anderen die opstapten bij het VB omdat ze zich niet meer konden vinden in “de oude en versleten methodes van drammerige propaganda en politieke provocatie”. Jurgen Ceder bleef tot op het laatst proberen om het Vlaams Belang van koers te doen veranderen. Eén week voor zijn ontslag diende hij nog een voorstel in voor vervroegde verkiezingen voor de partijvoorzitter en het partijbestuur, maar dat viel op een koude steen.

 

Over zijn motief om over te stappen naar de N-VA zegt Jurgen Ceder: "Voor het eerst heeft een partij een reële kans om de macht van de traditionele partijen te breken." Ook is hij gecharmeerd door de "zeer sterke ploeg onder leiding van Vlaams parlementslid en schepen Willy Segers" in Dilbeek. Zich kandidaat stellen voor de Vlaamse of federale verkiezingen in 2014 is volgens Jurgen Ceder niet aan de orde. "Dat is vandaag noch mijn verwachting, noch mijn betrachting."

 

Bij het VB werd gisteren geschamperd over de overstap van Jurgen Ceder. Stefaan Sintobin bijvoorbeeld postte op Facebook: “Is toch logisch. Ceder heeft ook na 2014 nog een politieke job nodig, want anders moet hij gaan werken…” Na de parlementsverkiezingen in 2014 moeten gaan werken, is een lot dat het Izegemse VB-parlementslid Stefaan Sintobin ongetwijfeld zelf wacht. VB-voorzitter Bruno Valkeniers en partijwoordvoerder Joris Van Hauthem zegden in een persmededeling: “We zullen uit beleefdheid niet herhalen wat Jurgen Ceder vond van het beleid van Willy Segers als schepen de laatste zes jaar.” In VB-kringen werd eerder deze week nog een filmpje bovengehaald waarin Karim Van Overmeire, het eerste VB-parlementslid nu N-VA’er, in 2008 als toenmalig directeur van de VB-uitgeverij Egmont, bij de voorstelling van Jef Elbers’ De poorters van Babel bevestigde dat de racistische passages niet uit de eerste versie van het manuscript gehaald werden (op 1:30 van deze video). 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ceder, n-va, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

03-07-12

DE HOORZITTING, DEEL 2

Na de eerste hoorzitting over een mogelijk verbod van organisaties als Sharia4Belgium, volgde vrijdag in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer van Volksvertegenwoordigers een tweede hoorzitting. Iedereen had zijn reden om nieuwe wetgeving om organisaties te verbieden af te wijzen.

 

“Ondemocratische groepen moeten worden bestreden en vervolgd, maar niet verboden worden”, zei Jos Vander Velpen vrijdag als voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. “De wet op de privémilities (die Peter Vanvelthoven als basis nam om ook organisaties als Sharia4Belgim te kunnen verbieden, nvdr.) is één van de minst doeltreffende wetten uit de geschiedenis. Het gerecht had dertig jaar nodig om ze te gebruiken tegen de Vlaamse Militantenorde (VMO).” Jos Vander Velpen verwees ook naar Europese rechtspraak: “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft één keer aanvaard dat een politieke partij werd verboden: de Turkse Refahpartij. Dat kon alleen maar onder een reeks voorwaarden. Eén daarvan was de ‘dringende noodzakelijkheid’. Bij de Refah-partij was die dringende noodzakelijkheid er omdat die partij groot en sterk was, en omdat zij haar visie kon doordrukken en de Turkse democratie om zeep kon helpen. Het Hof dacht toen zeker niet aan dit soort clownachtige en pietluttige organisaties als Sharia4Belgium of Blood and Honour.” Na dit pleidooi kan Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) op zijn twee oren slapen. Het N-SA gaat niet verboden worden. Dank u, Jos Vander Velpen.

 

Chef-Staatsveiligheid Alain Winants zei bij de hoorzitting vorige woensdag, en eerder in Knack, dat het salafisme de grootste bedreiging is voor onze democratische rechtsorde. Professor Rik Coolsaet noemde dit vrijdag een achterhaalde visie. “Wij maken met Fouad Belkacem dezelfde fout als indertijd met Dyab Abou Jahjah. Die hebben we een enorm forum gegeven en dat heeft een aantal zwakkere figuren aangetrokken en de groep rond Abou Jahjah sterker gemaakt. Dat doen we nu weer. Sommige leden van Sharia4Belgium zijn in die zin zelfs eerder slachtoffer.” Volgens Rik Coolsaet wees onderzoek van de Britse inlichtingendienst M15 uit dat er geen verband is tussen salafisme, de extremistische tak van de islam waartoe Sharia4Belgium behoort, en het terrorisme. “Sterker: de extreemste religieuze radicalen zijn het minst vatbaar voor terrorisme. (…) Vrienden en familie zijn veel belangrijker bij het proces van radicalisering dat tot terrorisme leidt. Men radicaliseert eerst en gaat pas daarna de ideologie uitwerken om die radicalisering vorm te geven.” De Britten pleiten er dan ook voor om samen te werken met de salafisten om zo het jihadistisch terrorisme tegen te gaan.

 

Het slotwoord was voor Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Het CGKR is niet echt gewonnen voor een verbod van organisaties. Spijts wat Gerolf Annemans vorige woensdag in de hoorzitting zei is het Vlaams Blok trouwens nooit verboden geweest noch gedwongen tot naamsverandering. Wel is de partij veroordeeld als racistische organisatie. Jozef De Witte: “Organisaties met rechtspersoonlijkheid kunnen al verboden worden, en feitelijke verenigingen en stromingen kan je eigenlijk niet verbieden. Voer een degelijk preventiebeleid en pas de bestaande wetten toe: de antiracismewet, de antidiscriminatiewet, de wet op criminele organisaties. En maak dit soort organisaties het leven zuur. Jozef De Witte pleitte wel voor een aanpassing van de antidiscriminatiewetgeveing, te meer deze wet binnenkort geëvalueerd wordt. “Lid zijn van een groep die aanzet tot haat tegen homo’s, niet-moslims en andere groepen moet strafbaar worden. En wie aanzet tot homohaat in de media moet voor de correctionele rechter gebracht kunnen worden in plaats van voor assisen.” Voor racisme is ‘aanzetten tot’ reeds strafbaar, en volstaat ook een correctionele rechtbank om mediadelicten in dit verband te kunnen vervolgen.

 

Jozef De Witte beklemtoonde dat beide veranderingen in de antidiscriminatiewetgeving dan uiteraard voor alle gediscrimineerde groepen (niet-moslims, moslims, joden, christenen, homo’s, bejaarden, zieken…) moeten gelden. Andere sancties invoeren (iets waarop onder andere Patrick Dewael en Bart Somers eerder zinspeelden, nvdr.) kan, maar liggen moeilijk. Jozef De Witte: “Inbeslagname van goederen of gelden van de organisatie, verbod om op het internet te gaan, eventueel het verbieden van bijeenkomsten, maar dat ligt allemaal al moeilijk. En het mag zeker niet als verplichte straf opgelegd worden, want dan dreigt de rechter om helemaal niets te doen omdat hij de straf te zwaar vindt.” Daags tevoren, donderdag, had Anke Van dermeersch minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet in de Senaat ondervraagd over de stand van zaken met haar wetsontwerp voor het verbieden van organisaties als Sharia4Belgium. De minister antwoordde dat ze het resultaat van de hoorzitting wil afwachten. In een persmededeling achteraf bekritiseerde Anke Van dermeersch de minister: “Minister Milquet slikt haar tekst in.” Bij de hoorzitting in de Kamer zei Gerolf Annemans anderzijds dat dit soort wetgeving (het wetsvoorstel-Vanvelthoven, nvdr.) voor hem niet hoeft. Typisch Vlaams Belang: is er niets, is men er tegen; is er iets, is men er ook tegen; en zelf maakt men zijn handen niet vuil aan het formuleren van een juridisch sluitend voorstel.

 

Morgen zou Peter Vanvelthoven een aangepaste versie van zijn wetsvoorstel neerleggen. De Limburger zegt rekening te houden met de in de hoorzitting gemaakte opmerkingen, maar liet nog niet in zijn kaarten kijken hoe dat wetsvoorstel er dan zou uitzien.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, blood and honour |  Facebook | | |  Print

02-07-12

NEONAZI GRIEKS PARLEMENT ALS BLACK METALBASSIST IN BELGIË

We kenden al Nikos Mihaloliakos die ronduit de Holocaust ontkent. We kenden ook al Ilias Kasidiaris die tijdens een live televisiedebat een vrouwelijk parlementslid tot drie keer toe in het gezicht sloeg. Vandaag stellen we een ander Chrysi Avgi-parlementslid voor: Giorgios Germenis (foto 1).

 

In de dagen nadat Ilias Kasidiaris met slaande argumenten deelnam aan een televisiedebat vond hij noch zijn advocaat tijd om te verschijnen op een rechtszaak over zijn deelname aan een gewapende overval, maar hij vond wel nog tijd om tegen het belaagde vrouwelijk parlementslid en anderen in de televisiestudio klacht neer te leggen. Giorgios Germenis  heeft een andere hobby: hij is basgitarist bij de Griekse Black Metal-groep Naer Mataron. Onder de ‘artiestennaam’ Kaiadas (foto 2). Zijn artiestennaam verwijst naar de kloof in het oude Sparta waar kinderen weggegooid werden en zo stierven nadat ze ongeschikt werden verklaard om de ontberingen van het Spartaanse leven te ondergaan. Iedereen heeft zo zijn inspiratiebron voor het bedenken van schuilnamen.

 

“Hij is hier geen bekende muzikant”, zegt de Griekse muziekexpert Stefanos Stefanopolus (Rockway) over Giorgios Germenis/Kaiadas. “En om eerlijk te zijn, ook zijn groep Naer Mataron trekt niet de aandacht. Het is een gewone Black Metal-groep. Een middelmatige. Niet echt om op te letten.” Na zijn verkiezing als parlementslid in Athene werd Giorgios Germenis/Kaiadas wel een issue in de Black Metal-scene. De groep Naer Mataron haastte zich daarom om in een persmededeling te verklaren dat “elke politieke activiteit van een lid van de groep een persoonlijke keuze is, die als dusdanig gerespecteerd wordt. De groep zelf staat voor Black Metal. Extreme muziek, maar niet politiek. Elke valse beschuldiging tegen de groep zal beantwoord worden met juridische acties.”

 

Naer Mataron is in 1994 opgericht als Black Metal-groep. Volgens Wikipedia onderscheidt Black Metal zich van andere metalgenres door zijn thematiek die over het algemeen “satanisch, heidens en misantropisch” is. Na een eerste volwaardig album, Up From The Ashes, luidt het tweede Scotos Aenaon – een oud Grieks woord voor eindeloze duisternis. We vonden een tiental titels van albums terug, maar bitter weinig positieve recensies. Vorig jaar trad Naer Mataron nog in ons land op. Op een festival in jeugdhuis De Klinker, in het Vlaams-Brabants stadje Aarschot. Wie wil nagenieten (nouja) van het optreden van Naer Mataron daarin Aarschot kan dit met dit filmpje.

 

Allicht zullen de organisatoren niet vermoed hebben dat onder de groepsleden van Naer Mataron zich een toekomstig parlementslid van het neonazistische Chrysi Avgi bevond, maar op het festival zijn al meer groepen geprogrammeerd met een reukje aan. Naer Mataron is dan wel geen National Socialist Black Metal, de groep wordt wel vanuit die hoek aanbevolen als een ‘oorlog en heidenen’-groep. En van oorlog voeren, daar kennen ze alles van bij Chrysi Avgi. Oorlog tegen de vreemdelingen, niet tegen de kapitalisten die de Griekse crisis veroorzaakt hebben. "Als alle drie miljoen vreemdelingen het land uit zijn, is er weer werk voor alle drie miljoen werkloze Grieken."

 

Giorgios Germenis/Kaiadas, het is weer eens een fraaie vriend voor Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) die de neonazi’s van Chrysi Avgi proficiat wenste toen ze op 17 juni hun stemmenpercentage in Griekenland bevestigden (6,9 % van de stemmen, maar nu 18 in plaats van zoals in mei 21 parlementsleden). Giorgios Germenis/Kaiadas is verkozen in één van de kiesdistricten in Athene, waar zowel in mei als in juni ineens drie Chrysi Avgi’ers tot parlementslid verkozen werden. Een grellig kiesdistrict.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, cultuur |  Facebook | | |  Print

01-07-12

HERKENT U DEZE MAN ?

op komstIs het...

 

Wim Wienen (Vlaams Belang) in een onbewaakt moment?

Theo Francken (N-VA) niet langer als ‘waarnemend VNV-leider’?

Luc Vermeulen die probeert meer volk te lokken voor Voorpost-activiteiten?

Eddy Hermy (N-SA) na zijn cursus ‘revolutionaire assertiviteit’?

Een parlementslid van het Griekse neonazistische Chrysi Avgi?

Rik Torfs (CD&V) na zijn bezoek aan Graspop in de ban van de Black Metal?

 

Het antwoord morgen op deze blog.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: op komst |  Facebook | | |  Print