01-08-12

NA DE ZAAK-CEDER (2). WAAR BLIJVEN DE EXCUSES ?

Naar aanleiding van de “Ik krijg rillingen van die NSV’ers”-uitspraak van Jan Peumans blikte het VB maandag terug naar de incidenten in Leuven tussen NSV’ers en anderen in de jaren tachtig. Samengevat: het waren de linksen die fascistische methodes gebruikten. Als niemand anders het zegt, zal het VB het wel zeggen. ’t Pallieterke heeft al enkele malen geschreven over de fameuze rellen met Jurgen Ceder in 1984. Niet zonder reden.

 

Volgens onze informatie is huidig 't Pallieterke-hoofdredacteur Karl Van Camp de man helemaal links op foto 1. De in De Morgen van 18 juli afgedrukte foto van de rellen op 8 maart 1984 in Leuven (helemaal rechts: Jurgen Ceder; foto 2: Karl Van Camp 27 jaar later). Alleszins trok Karl Van Camp onze aandacht door een gedetailleerd verslag van die rellen al in ’t Pallieterke van 11 juli, nadat Groen-Kamerlid Meyrem Almaci die rellen in herinnering bracht in een opiniebijdrage bij Knack online. Karl Van Camp (in ’t Pallieterke van 11 juli 2012): “Op 7 maart 1984 bezette een dertigtal NSV’ers het secretariaat van de Algemene Studentenraad (ASR) in Leuven, in ’t Stuk. Aanleiding was de niet-erkenning door de ASR. Aan de gevel van ’t Stuk werd een spandoek gehangen. Verder gebeurde er in het gebouw weinig. Buiten verzamelde zich een groep linkse studenten. Na enkele uren bezetting kwam het moment dat de NSV’ers het gebouw wilden verlaten. Voor de enige uitgang stonden de linksen hen op te wachten. Eén van de eerste NSV’ers die naar buiten stapte, kreeg een emmer verf over zich heen.

 

Een NSV-por – de latere echtgenote van Joris Van Hauthem – kreeg een fiets toegeslingerd en geraakte gewond. Een linkse student, op de eerste rij, moest anderzijds een klap incasseren. Hij geraakte zwaargewond met een gebroken knie. Voor de NSV’ers betekende de ontruiming van ’t Stuk echt spitsroeden lopen. Ze probeerden hun hachje te redden tegenover een overwicht van ‘democraten’ die het geweld niet schuwden maar integendeel een warme ontvangst hadden voorbereid. Dat de linkse student gewond geraakte in het tumult, was niet omdat hij op honderd meter als toerist stond toe te kijken, neen, hij stond als haantje-de-voorste op de eerste rij, om de tegenstanders van de NSV op te wachten. Beweren zoals (De Standaard-redacteur Bart, nvdr.) Brinckman, dat Ceder meedeed aan een ‘raid’ is dus fameus rammelen met de waarheid. En neen, het was niet Ceder die in onzachte aanraking kwam met die linkse tegenbetoger. Wat Almaci en Brinckman ook mogen insinueren, ik kan de N-VA-onderzoekscommissie geruststellen: het was iemand anders.”

 

Blijkbaar is daarmee de “N-VA-onderzoekscommissie” inderdaad gerustgesteld, maar niet de betrokken student Bart Germeys. Volgens zijn toenmalige vriendin (in De Morgen van 18 juli 2012) wilde Germeys een meisje bevrijden dat gemolesteerd werd. “Op dat moment kwam die trap: een gerichte karatetrap van Ceder naar de knie. Bart heeft nog in een reflex zijn been opgetrokken, waardoor zijn scheenbeen overgestampt werd.” Een andere getuige, huidig professor sociologie Geert Van Hootegem, bevestigd: “Ik zag hoe Ceder Bart Germeys een beenbreuk schopte. Een regelrecht fascistische daad.” Germeys is ernstig gewond. Zijn been blijkt gebroken en hij wordt per ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis zijn er spier- en huidtransplantaties nodig, omdat het vel en de spieren tot op het bot zijn afgestorven. Germeys gaat sindsdien mankend door het leven. Dat leidde tot rugproblemen, waarvoor hij binnenkort geopereerd moet worden.

 

Als Karl Van Camp al dan niet op zijn communiezieltje belooft dat het toch niet Jurgen Ceder was die al het leed bij Bart Germeys veroorzaakte, zou hij toch op zijn minst zijn kameraden van toen kunnen aansporen om zich bij Bart Germeys te verontschuldigen voor het leed dat Germeys werd aangedaan. Minstens de man (het is weinig waarschijnlijk dat het een vrouw was) die Germeys voor het leven gehandicapt maakte. In ’t Pallieterke van 25 juli 2012 wordt nog eens teruggeblikt op de rellen in Leuven, maar enige aanzet tot excuus tegenover Germeys is er weer niet bij. Integendeel, er wordt geschimpt naar onder andere de toenmalige vriendin van Germeys.’t Pallieterke heeft “uit linkse kring” vernomen dat ze Germeys verlaten zou hebben omwille van zijn handicap. “Dat zou ons, de zeden en gewoonten der linkse Belgen in acht nemend, niet verwonderen, maar wij weten niet of het waar is. Links heeft sedert Lenins apologie van de leugen al zo vaak gelogen, ook over mede-linksen.”

 

We herhalen het: waar blijven de excuses van de NSV? Huidig nationaal voorzitter Ruben Rosiers mag het doen, maar het is weinig waarschijnlijk dat hij het wil. Spoort Karl Van Camp dan zijn toenmalige NSV-vrienden aan om dit te doen? Op basis van de artikels in ’t Pallieterke lijkt dat er niet in te zitten, maar een mens weet maar nooit wat nog kan gebeuren. Het zou alleszins gepast zijn. Oneindig meer dan Jurgen Ceder is de nu al 28 jaar gehandicapte Bart Germeys immers het grootste slachtoffer van de veelbesproken rellen in Leuven.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ceder, van camp, nsv |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.