04-08-12

KOMT OOK JÜRGEN GORIS VERVROEGD VRIJ ?

Gisteren werd in Malonne betoogd tegen de mogelijke vervroegde vrijlating van Michelle Martine, de ex-vrouw van Marc Dutroux. De initiatiefnemers komen uit extreemrechtse hoek. De oproep werd gelanceerd door Sandra Latinis, voorzitster van Solidarité Unitaire, een nieuw partijtje opgericht door voormalige leden van het Front national (FN). Ook Nation, een groupuscule vergelijkbaar met het Nieuw-Solidaristisch Initiatief (N-SA), riep op voor de betoging. Extreemrechts zou ook kunnen gaan betogen tegen de mogelijke vervroegde vrijlating van Jürgen Goris (foto 1) die gisteren uitgebreid de kranten haalde. Maar dat zal extreemrechts allicht niet doen. Jürgen Goris is één van hen.

 

Jürgen Goris schoot in de nacht van 3 op 4 augustus 2002 op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver twee mensen neer. Goris is amper een kwartier op de wei waar de fuif plaatsvindt en geraakt oververhit als een fuifganger wat bier op hem morst. Goris begint onmiddellijk te zwaaien met zijn gloednieuwe Bernardelli-revolver. Securityman Tim Tobback zegt niet onder de indruk te zijn van Goris’ speeltuig. Goris blijft zwaaien met zijn revolver maar zet het dan op een lopen. Tim Tobback en zijn vriend Thierry De Rydt gaan Goris achterna. Goris lost een waarschuwingssalvo,  draait zich even later om en schiet Tim Tobback met drie kogels en Thierry De Rydt met één kogel neer.

Nadat de zaak de pers haalt stuurt de Staatsveiligheid een brief naar het parket van Mechelen om erop te wijzen dat Jürgen Goris volgens hun inlichtingen een goede vriend is van Joeri V.d.P.,  actief bij Blood and Honour Vlaanderen. Mogelijk heeft Joeri V.d.P. het wapen aan Jürgen Goris geleverd. De Staatsveiligheid heeft ook opgevangen dat ene Tomas B., ook al lid van Blood and Honour Vlaanderen, over een indrukwekkend wapenarsenaal zou beschikken. En Joeri V.d.P. en Tomas B. kennen elkaar. Mogelijk kwam de revolver van Goris bijgevolg via Joeri V.d.P. van Tomas B. Maar het zou kunnen dat het wapen rechtstreeks van B. kwam, want B. is bij de Staatsveiligheid bekend als mededader van de mishandeling van een man van Egyptische afkomst bij de IJzerbedevaart in 2001. Volgens persberichten zou Jürgen Goris eveneens betrokken zijn bij dit incident.

Enkele maanden later krijgt Goris één jaar gevangenisstraf met zes maanden uitstel voor de aanslag op de Egyptenaar. B. ontspringt de dans bij gebrek aan bewijs. Enkele jaren later veroordeelt het assisenhof Goris tot dertig jaar cel voor doodslag op de fuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Tomas B. haalt in september 2006 opnieuw de pers als speurders huiszoekingen uitvoeren in vijf legerkazernes en achttien privé-woningen voor wat sindsdien bekend is als de BBET-zaak die de voorbije maanden behandeld werd bij de correctionele rechtbank van Dendermonde (1, 2, 3, 4, 5, 6) maar nu voor onbepaalde tijd is uitgesteld (7).

Drie jaar geleden haalde Humo de zaak-Goris terug boven. Humo-redacteur Jan Antonissen maakte zich druk over het feit dat in het BBET-dossier geen enkele verwijzing zit naar de schietpartij van Jürgen Goris. Er is niet alleen de vraag waar de revolver vandaan kwam. Waar kwamen ook de andere wapens vandaan die in Goris' auto en bij hem thuis gevonden werden? Een uurtje voor Goris de fuifweide opstapte hebben B. en Goris nog vijfmaal met elkaar gesmst en eenmaal gebeld. Waarover ging de conversatie? Ook zouden beiden betrokken zijn bij handel in drugs. De bijnaam van Goris was den Bolle, en niet alleen omwille van zijn lichaamsomvang. Hij verkocht naar verluidt ook 'bollen' - dialect voor drugs als XTC en amfetamine.

Uitgerekend nu het precies tien jaar geleden is dat Tim Tobback en Thierry De Rydt vermoord werden, kregen hun ouders een brief waarin gemeld wordt dat Jürgen Goris vraagt om vervroegd vrij te komen nadat hij eenderde van zijn straf heeft uitgezeten. Tien van de dertig jaar cel waartoe hij veroordeeld is. “Verdriet, woede, verbijstering: het passeert weer allemaal de revue”, zegt de vader van Tim Tobback (foto 2, met een portret van zijn vermoorde zoon). Hij vindt dat Goris het niet verdient om vrij te komen. Wilfried Tobback (in Het Nieuwsblad): “Hij moet ieder slachtoffer 22.000 euro schadevergoeding betalen. Ooit stelde hij voor om 50 euro per maand te storten. Voor de vier ouders samen. Toen we dat wegwuifden, hebben we één keer 265 euro gekregen. Daar is het al die jaren bij gebleven. Bovendien hebben wij nooit excuses gehoord, ook niet van zijn ouders. (…) Moet iemand met zo'n houding dan na een derde van zijn straf al vrijkomen?”

 

Aanstaande donderdag moeten de families Tobback en De Rydt op gesprek gaan. Dan wordt hen uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en wat er kan gebeuren. “Het enige wat we daar mogen doen is luisteren en enkele voorwaarden stellen, maar over de vrijlating, daar hebben we niets over te vertellen”, zegt Wilfried Tobback in Gazet van Antwerpen. Hij leeft met toch wel een beetje angst voor de dag dat Goris vrijkomt. Wilfried Tobback: “Ik herinner me nog altijd het moment op het assisenproces dat hij naar ons een teken maakte van een pistool tegen het hoofd. Ik ben nog altijd bang dat hij ons na zijn vrijlating komt opzoeken om ons ook neer te schieten. Hij ziet ons als de schuldigen voor zijn straf.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, bbet, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.