18-08-12

CLAUDE MARINOWER DOET BOEKJE OPEN OVER ANDRÉ GANTMAN

In het jongste nummer van Joods Actueel worden de Open VLD’ers Annemie Turtelboom en Claude Marinower (foto) geïnterviewd. Claude Marinower kwam voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 in Antwerpen. In 1988, en ook in 1994, voerde hij campagne samen met André Gantman die eveneens van joodse komaf is. André Gantman werd in 1995 schepen voor personeelszaken in Antwerpen, maar moest dat ambt voortijdig opgeven wegens zijn betrokkenheid bij een fraudezaak. In 2006 werd Gantman voor deze zaak veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. Claude Marinower was van 2001 tot 2007 federaal volksvertegenwoordiger, en is nu nog fractieleider van de Antwerpse Open VLD. In juni werd bekend dat André Gantman is overgestapt naar de N-VA. Opportunisme is Gantman nooit vreemd geweest.

 

Joods Actueel vraagt Claude Marinower hoe hij aankijkt tegen de overstap van Ludo Van Campenhout en André Gantman. Beiden jarenlang lid van de VLD,  nu N-VA’ers. Claude Marinower: “(…) Voor Ludo Van Campenhout lag het breekpunt bij de verkiezingen in 2010 toen hij niet de plaats op de lijst kreeg die hij ambieerde. Ik heb dat van dichtbij meegemaakt en op een gegeven ogenblik speelde enkel nog de vraag hoe lang het zou duren voordat hij de stap zou zetten. Hij gaf ook de richting aan met zijn verwijzingen naar zijn nationalistische jeugdvisie. Ludo opteert voor een overstap en als hij daarmee kan leven, so b it, maar wat André Gantman betreft, denk ik dat diegenen die hem al langer kennen en nu een aantal van zijn verklaringen lezen omtrent zijn overstap naar de N-VA deze enkel als volgt kunnen uitleggen: ofwel gelooft André werkelijk dat niemand die hem tijdens zijn studies aan de universiteit te Brussel in de jaren zeventig heeft ontmoet nog leeft en niemand hem dus kan tegenspreken, ofwel gelooft hij in een collectieve vorm van Alzheimer waaraan deze getuigen zouden lijden.”

 

“Als ik lees dat zijn Vlaamse roots teruggrijpen naar zijn kennismaking met het racisme van het FDF tijdens zijn studentenperiode aan de universiteit in Brussel, dan is dat pure nonsens. André Gantman is, voor diegenen die het niet meer weten, in de jaren zeventig voorzitter van de Unie van Joodse Studenten van België geweest, op dat ogenblik een nagenoeg volledig Franstalig Brussels bastion. Hij is daarna zelfs nog voorzitter geweest van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België (CCOJB), opnieuw een Franstalig clubje. Mensen vragen zich af of hij op het volgend congres van de N-VA gaat plaatsnemen tussen Jurgen Ceder en Karim Van Overmeire, voormalige Blokkers pur sang. Hij is toch de man die het tijdschrift In naam van de vrijheid heeft gecreëerd, hoe ver kan die overstap gaan? Dat is dan André Gantman die in de jaren negentig vanaf de schepenbank de ganse Vlaams Belangfractie met de grond gelijk maakte nadat die het idee opperden om in Berchem een straat naar collaborateur Ward Hermans te noemen. Maar dezelfde man heeft er dus geen probleem mee als N-VA mandatarissen, dus verkozen op een lijst die racistische programmapunten huldigde, en er voor veroordeeld werd – en niet de minsten – uit het Vlaams Belang opneemt. Ik heb het altijd goed met hem kunnen vinden maar dit is misschien een brug te ver.”

 

Claude Marinower staat op de vierde plaats van de Open VLD-lijst in Antwerpen. Volgens de peilingen haalt Open VLD geen vier zetels, en geraakt Claude Marinower dus niet verkozen. Claude Marinower: “Het is altijd mogelijk dat we de vierde zetel niet halen maar ik zou graag nog een mandaat vervullen. (…) Ik denk dat wij een valabel alternatief bieden en dat het mogelijk is om de peilingen te logenstraffen. Bart De Wever zegt: ‘Vlaanderen zou mij dankbaar moeten zijn omdat ik ervoor zorg dat het Vlaams Belang verschrompelt. Maar de waarheid heeft ook zijn rechten want het feit blijft dat de huidige burgemeester, Janssens, de verkiezingen won in 2006 en dat dit punt de ondergang markeerde van het Vlaams Belang. Toen behaalde de N-VA welgeteld één zetel. Wij zijn vooral een valabel alternatief voor wie zijn stem niet aan De Wever wenst te geven of aan de stadslijst van de burgemeester en de CD&V.”

 

Zowel in de Antwerpse gemeenteraad als in de Kamer van Volksvertegenwoordiger en bij publieke debatten is Claude Marinower altijd fel, en met kennis van zaken, van leer getrokken tegen het Vlaams Blok/Belang. In de Kamer diende hij mee een wetsvoorstel in om organisaties als Blood and Honour te verbieden. In juli werd Claude Marinower aangesteld als nieuwe voorzitter van het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Mechelen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marinower, gantman, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.