27-08-12

VB-LIJST IN SLECHTS HELFT VAN LIMBURGSE GEMEENTEN

In het weekend van 15-16 september moeten de lijsten ingediend worden om te kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. In Limburg lijkt het een uitgemaakte zaak dat het Vlaams Belang in slechts 22 gemeenten lijsten zal indienen, 22 van de 44 Limburgse gemeenten. Dat zijn er 15 minder dan in 2006 (- 40 %). In een gesprek met Het Belang van Limburg legde het Genkse VB-parlementslid Chris Janssens (foto) uit waarom.

Volgens Chris Janssens (in Het Belang van Limburg van 22 augustus 2012) heeft de daling van het aantal VB-lijsten in Limburg te maken met een strengere stelregel voor het opstellen van kieslijsten. In drie gemeenten, Dilsen-Stokkem, Overpelt en Beringen, heeft het Vlaams Belang een coalitie gevormd met onafhankelijken en mensen uit andere partijen. In Dilsen-Stokkem is dat ‘Leefbaar Dilsen-Stokkem’, met VB’er Wim De Meester als lijsttrekker. In Overpelt de ‘Lijst Linda Vissers’, genoemd naar VB-parlementslid Linda Vissers. In Beringen is dat ‘Veilig Beringen, Lokale Dorpen’, met VB-parlementslid Bert Schoofs als haantje-de-voorste. Chris Janssens rekent die lijsten niet als echte VB-lijsten. In twaalf Limburgse gemeenten kunnen de inwoners helemaal niet meer op het Vlaams Belang. In 2006 kon men al niet stemmen op een VB-lijst in Alken, Hechtel-Eksel, Herstappe, Nieuwerkerken, Opglabeek, Voeren en Wellen. Nu komen daar nog bij As (12,1 % en 2 verkozenen in 2006), Borgloon (9,1 %, 1), Gingelom (9,4 %, 1), Heers (6,9 %, 0), Herk-de-Stad (9,9 %, 1), Kortessem (8,6 %, 1), Kinrooi (9,1 %, 1), Lommel (9,8 %, 2), Diepenbeek (11,1 %, 2), Lummen (9,6 %, 1), Riemst (7,4 %, 1) en Zutendaal (9,2 %, 1).

 

"Die daling is het gevolg van onze nieuwe stelregel bij het opstellen van de kieslijsten", zegt Chris Janssens. "In 2006 hadden we in een aantal gemeenten onvolledige lijsten. Dan loop je het risico – zoals in As gebeurde – dat iemand wegvalt en het zitje onbemand blijft. Dat vinden we niet kunnen. Daarom dat we besloten hebben enkel lijsten in te dienen indien minstens de helft ervan gevuld is." Dat je een uitleg van Chris Janssens altijd best met een korrel zout neemt, blijkt niet alleen uit de Breivik-affaire (1, 2). In 2006 wás meer dan de helft van de mogelijke plaatsen op de VB-lijst in As gevuld. Van de negentien mogelijke plaatsen was tweederde ingevuld. En het was niet alleen “iemand” die wegviel. Na het ontslag om gezondheidsredenen van lijsttrekker Leo De Graeve werd niemand nog gevonden die hem kon en/of wilde vervangen in de gemeenteraad. En de tweede VB-verkozene in As – Marleen Croes – is sinds mensenheugenis niet meer verschenen in de gemeenteraadszaal. Maar het gaat verbeteren. Chris Janssens: "We hebben (nu, nvdr.) bewust gekozen voor kwaliteit en minder voor kwantiteit."

 

Dat het de volgende legislatuur beter zal verlopen… is een verhaaltje dat we al elke keer opnieuw horen als de periode van zes jaar gemeenteraden in zicht komt. "Ik denk dat onze huidige kandidaten iets in hun mars hebben en iets kunnen betekenen in hun gemeente", zegt Chris Janssens nog. Van een N-VA-effect is er volgens hem geen sprake. "Daar heb ik toch alleszins niet veel van gemerkt. Althans wat overlopers betreft. Ik kan mij op dit moment niet één voor de geest halen.” Misschien eens onze lijst VB’ers bij de N-VA bekiijken? Ook over een leegloop bij het Vlaams Belang wil Janssens het niet hebben. "Ik hoor ook wel van leegloop bij het Vlaams Belang in andere provincies. Maar in Limburg is dat niet het geval. We hebben zelfs heel veel nieuwe kandidaten." Chris Janssens is al vergeten dat begin deze maand Jimmy Wenmeekers in Genk, het Genk waar Chris Janssens zelf woont, is opgestapt. Gemeenteraadslid André Camps weg is in Lummen. De gemeenteraadsleden Simon Cardinaels en Marijke Geraerts in Maasmechelen. Enzovoort.

 

Het Vlaams Belang gaat lijsten indienen in de Limburgse gemeenten Ham, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Tessenderlo, Genk, Hasselt, Zonhoven, Halen, Bocholt, Bree, Meeuwen-Gruitrode, Maaseik, Peer, Houthalen-Helchteren, Neerpelt, Hamont-Achel, Maasmechelen, Lanaken, Tongeren, Bilzen, Hoeselt en Sint Truiden. Soms zijn dat wel geaccidenteerde lijsten: lijsten na het vertrek van de plaatselijke sterkhouders, zoals in Maasmechelen en Sint-Truiden. Met veel, maar natuurlijk niet overdreven, plezier zullen we melden hoeveel verkozenen het Vlaams Belang hier nog bekomt op 14 oktober. In 2006 verkreeg het Vlaams Belang in deze gemeenten samen nog 71 verkozenen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.