29-08-12

DAAR ZIJN DE GAS-BOETES WEER

Het is lang geleden. Hoelang weet niemand nog. Maar in elk geval vóór Bart Somers in Mechelen burgemeester werd, Patrick Janssens in Antwerpen, en Bart De Wever zich opmaakte om burgemeester te worden in alle 308 Vlaamse gemeenten tegelijk. Toen, toen zong men nog over de mannen die de gas doen branden. Intussen kennen we ‘gas’ vooral van de GAS-boetes, Gemeentelijke Administratieve Sancties. En van: “De gas wordt weer duurder.” Dat natuurlijk ook.

 

Diablo Boulevard, de metalgroep van comedian Alex Agnew (foto 1), mocht zondag twee dagen Maanrock afsluiten. Het aanhoudende crowdsurfen, stagediven en andere fysieke spelletjes deden de Mechelse politie besluiten om het optreden vervroegd stil te leggen. "Het publiek heeft zich niet aan de regels gehouden", klinkt het bij de Mechelse politie. "Ook de betrokken artiest wist dat crowdsurfen niet toegestaan is. Maar het gebeurde toch veelvuldig. In het publiek deden ze ook aan moshing, waarbij de fans tegen mekaar springen en slaan, en wall of death, waarbij grote groepen eerst uit mekaar gaan en daarna op mekaar inlopen. We hebben geoordeeld dat de veiligheid niet meer gegarandeerd was." Jaja. Bij de Mechelse politie hebben ze een cursus jeugd- en muziekcultuur gevolgd, maar enig begrip voor de jeugd- en muziekcultuur was er niet bij. Toen de maat vol was voor de Mechelse politie werd al wie nog durfde anders te bewegen dan de dansmariekes een proces-verbaal aan de broek gesmeerd. Van de weeromstuit hebben de mannen van Diablo Boulevard belooft dat al wie zijn of haar proces-verbaal scant en opstuurt, een cadeaupakketje van de groep krijgt.

 

In een opstoot van voorheen ongezien ecologisch bewustzijn hebben SP.A, N-VA, CD&V en Open VLD in Antwerpen gemeend dat aanplakborden in verkiezingsperiodes een verspilling zijn. Het besef is laat gekomen, want pas in de gemeenteraadszitting in juni werd daarover een motie gestemd. De gemeenteraadszitting die het politiereglement hiervoor moet aanpassen moet nog plaatsvinden, en dus trokken PVDA+ en Rood! naar de rechtbank om de plaatsing van de verkiezingsborden te eisen. Niet alleen is het voor discussie vatbaar of het stadsbestuur kan weigeren verkiezingsborden te plaatsen. De waarnemend provinciegouverneur vindt alvast dat zolang het politiereglement niet is aangepast de borden geplaatst moeten worden. Partijen als PVDA+, Rood! en Groen wordt de mogelijkheid ontnomen zich op een goedkope manier bekend te maken bij de kiezers. Hoe democratisch zijn dan nog verkiezingen?

 

De rechtbank besloot gisteren met haar uitspraak te wachten tot wanneer de verkiezingsperiode officieel start op 14 september. Intussen besloot het Antwerps stadsbestuur om de gemeenteraad op 10 september vervroegd bijeen te roepen over de niet-plaatsing van verkiezingsborden. Raap op de extra zitpenningen voor de gemeenteraadsleden. Peter Mertens (rechts op foto 2) krijgt ‘zijn’ verkiezingsborden niet, maar kreeg wél een GAS-boete. Peter Mertens: “'We vragen het recht op publieke borden, en wat krijgen we? Een overlastboete van de Stad omdat er een vijftigtal mensen zijn die ons komen steunen bij die democratische vraag (verslag). Dat is toch ongezien, neen? Het lijkt wel of Poetin-aan-de-Schelde. Hoe dan ook, het spreekt vanzelf dat we die overlastboete niet betalen.”

 

Het is niet de eerste keer dat in Antwerpen een overlastboete om politieke redenen wordt uitgedeeld. Ook de mensen van Occupy Antwerp en Geneeskunde voor het Volk werden ermee bedacht. Geneeskunde voor het Volk pleitte ervoor dat alle zestigplussers een gratis griepvaccinatie te geven, en had van het Antwerps stadsbestuur toestemming gekregen om een aantal gratis prikjes te geven aan Het Steen. Omdat diezelfde avond een gemeenteraadszitting plaatsvond en de actie voor gratis griepvaccinatie voor zestigplussers zich verplaatste naar een café aan de Grote Markt… kreeg dokter Mie Branders een GAS-boete van 150 euro. Ze weigert die boete te betalen en wil desnoods in de plaats een paar dagen een plaatsvervangende gevangenisstraf uitzitten… maar zo’n mediatiek gebeuren zal men haar waarschijnlijk niet gunnen vóór 14 oktober. Ook de brave jongens en meisjes van de Chiro weigeren de hen opgelegde GAS-boete te betalen, het misbruik met de GAS-boetes beu.

 

Na een vorige opstoot van klachten over de GAS-boetes verklaarden zowat alle politieke partijen achter het idee van de GAS-boetes te blijven staan, maar die overlastboetes moesten wel oordeelkundig(er) uitgeschreven worden. De GAS-boete die gisteren uitgedeeld werd omdat een aantal mensen protesteerden op de trappen van het Antwerps justitiepaleis, blijkbaar niet op voorhand keurig aangevraagd of ze dat wel mogen, alleszins zonder iemand te hinderen, hebben alleen iets te maken met politieke pesterijen. Zoals ook de processen-verbaal in Mechelen getuigen van een reglementitis een vrije samenleving onwaardig.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gas-boetes, mechelen, cultuur, antwerpen, 14 oktober, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.