31-08-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Hét citaat van de week komt natuurlijk van Jurgen Verstrepen die tweette niet te zeveren maar geld samen te leggen voor het vinden en betalen van een Albanees die Michelle Martin "neerlegt". Verstrepen leek het te menen  (“Voor weinig geld opgeruimd, veel goedkoper dan een klooster bewaken.”, “Creatief en positief denken heet dat.”…), en pas na aanhoudende kritiek begon hij uit te leggen dat hij het natuurlijk niet echt meende, dat hij enkel een discussie ten gronde wilde uitlokken, dat hij voortaan na elke tweet een smiley zal zetten…  Verstrepen is een zielig ventje. Een hersenenloze en gewetenloze aandachtsjunk, die als hij kritiek krijgt daarvoor dan nog anderen de les spelt. Het leven als parlementslid is natuurlijk zwaar om dragen, maar mogen we toch verwachten dat parlementsleden geen levend bewijs zijn van de verruwing van de omgangsvormen in de samenleving? Noch een repertorium bieden van uitvluchten die men voortaan kan gebruiken na hatelijke uitingen en baldadigheden. "Zullen we eens op de smoel van Jurgen Verstrepen kloppen? Oeps, vergeten een smiley achter de voorgaande zin te zetten." Gelukkig waren er deze week nog andere citaten te onthouden dan die van Jurgen Verstrepen.

 

Voor mijn part komt er niet eens een NSV!-betoging dit jaar. Dat we ons maar eens eerst bezighouden met nuttige herbronning en -vorming, in de plaats van weer karikaturaal de straat op te gaan zonder enig besef van waar het over gaat!” Even een helder moment bij nationaal NSV!-voorzitter Ruben Rosiers (RechtsActueel, 24 augustus 2012)

 

“Volk van Vlaanderen wordt nu toch eindelijk eens razend kwaad op de onzalige staat, die u zolang hij bestaat, heeft geminacht en gehaat!” Bindtekst tussen twee onderdelen op de IJzerwake. Heldhaftig maar ook wel ontgoochelt dat de Vlamingen niet in opstand komen. Geschreven door (en dit is geen grap!) ene Anton Aldi. (IJzerwake, 26 augustus 2012).

 

“Sinds het daar vooral over vrede en verdraagzaamheid gaat, hoeft het voor ons niet meer.” Leen Verreyt legt uit waarom ze niet op de IJzerbedevaart maar op de IJzerwake is. Leen Verreyt is de zus van Hans Verreyt, voormalig voorzitter van de VBJ en VB-kopman in Boom (De Morgen, 27 augustus 2012). Overigens nog dit: Hans Verreyt is VB-personeelslid sinds 2001, maar is ook vooruitziend. Naast zijn job als grafisch vormgever bij het VB is hij vorig jaar gestart met een eigen bedrijfje voor goedkoop drukwerk, PrintR.be. Mocht je nog een adres zoeken voor drukwerk…

 

“Blankenberge is in de zomer een beetje een Antwerpse satellietstad. En dus trekt Filip Dewinter, boegbeeld van het Vlaams Belang in Antwerpen, naar de kust om er stemmen te werven. Antwerpen laat Blankenberge niet los, luidt de slogan. Een uitgekiende campagnestrategie of een noodgreep van een partij die haar kiezers vastklampt tot in hun vakantieoord?” Annelies Beck leidt een Terzake-reportage in over een kroegentocht (foto). Wat niet meer is dan Tanguy Veys die zijn Antwerpse vrienden wil rondleiden in zijn nieuwe woonplaats, en Filip Dewinter die zijn trouwe soldaat wil steunen om bekendheid te verwerven als lokale lijsttrekker, groeit uit tot een nationaal media-evenement. (Canvas, 27 augustus 2012)

 

“Sam Van Rooy is toch een onvoorstelbare mafkikker. Hij was beter coureur gebleven.” Reactie van een vroegere vriend van de familie Van Rooy, na het lezen van ons artikel dinsdag. (Mailbox AFF/Verzet, 28 augustus 2012)

 

 “Het VB had het voordeel van de duidelijkheid. Je wist tenminste waar extreemrechts zat. Bij de N-VA heb je schitterende mensen, maar er zit nu ook verschrikkelijk volk bij.” Bert Anciaux als gevraagd wordt wat hij vindt van de instroom van VB’ers bij de N-VA. Een Antwerps toppoliticus zei ons ongeveer hetzelfde: “Met Bart heb ik geen probleem, daar kom ik persoonlijk goed mee overeen. Maar zijn entourage, wat daar allemaal inzit…!” (Humo, 28 augustus 2012)

 

“Het stond in een oud knipsel uit de krant, Spoorverkeer vertraagd door zelfmoord stond er, dat doen ze altijd, iemand sterft en de vertraging is belangrijker.” Subtiele maatschappijkritiek in de debuutroman van Marnix Peeters, De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. (De Bezige Bij Antwerpen, vanaf nu in de boekhandel)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, verstrepen, nsv, rosiers, ijzerwake, veys, n-va |  Facebook | | |  Print

30-08-12

IJZERWAKE 2012. VLAGGEN EN BLOEMEN

Natuurlijk beheerst Michelle Martin het nieuws, en Jurgen Verstrepen probeert daar nog even boven uit te steken, maar ook de IJzerwake zindert nog na.

 

Bij de lezersbrieven in Het Nieuwsblad stond gisteren een brief van Gilbert Vangampelaere uit Markegem (West-Vlaanderen). “In het journaal zagen we een jonge vrouw die op de IJzerwake nogal plezant haar voeten veegde aan de Belgische vlag (foto 1). Gelukkig was het mijn dochter niet. Een vlag vertrappelen, doe je niet. Dit zou moeten worden bestraft. Zijn al die strijders dan voor niets gestorven aan het front? Zijn het losers in de ogen van die vlaggen vertrappelaars? Als men maar zo veel respect kan opbrengen voor de Belgische vlag, mag men voor mijn part deze personen hun nationaliteit afnemen.” Inderdaad. Als men de Belgische staat zo haat, doe die Vlaams Belang’ers dan een plezier en ontlast hen van de Belgische nationaliteit.

 

Het vertrappelen van de Belgische vlaggen – in meervoud, er lagen er twee aan de ingang van de IJzerwakeweide – was blijkbaar het voornaamste wat de media opgemerkt hebben. Bij het VB werd er met ongeloof op gereageerd. VB-volksvertegenwoordiger Barbara Pas op Facebook: “Wat een nieuws… ’t Is precies de eerste keer dat zoiets gebeurt :-;” Het is waar. De Belgische vlag als deurmat gebruiken, geen IJzerwakeganger kijkt daar nog van op. Bij het VNJ is een van de pedagogische opdrachten zelfs de kinderen daar laten toekijken op het in brand steken van de Belgische vlag. Straffer vonden wij dat de media geen oog hadden voor de bloemenhulde op de IJzerwake, en met name de bloemenhulde voor Verdinaso-oprichter en de voor collaboratie met de nazi’s ter dood veroordeelde Wies Moens. Dit jaar dertig jaar geleden overleden.

 

ATV-journalist en hevig twitteraar Karl Apers had nochtans een voorzet gegeven: “Allez, welke #fascist gaan ze deze keer eren op de #IJzerwake? #dtv”. Wies Moens dus. Karl Apers stuurde ons antwoord nog wel door naar zijn twittervolgers, maar het geraakte niet verwerkt in de verslagen over de IJzerwake (foto 2: de bloemenkrans voor Wies Moens). Het IJzerwakecomité huldigde verder ook nog Frans Van der Linden (Vlaamsgezind soldaat gestorven bij de Eerste Wereldoorlog) en de dit jaar overleden Walter Kunnen (bouwondernemer en mecenas van de Vlaamse beweging), Bruno Huygebaert (VRT-journalist met roots in de Vlaamse beweging), Roger Van Houtte (eerst Gazet van Antwerpen-journalist, laatst tekstschrijver bij de N-VA), Jan Olsen (uitgever van Het Pennoen), Juul Hannes (historicus), Dirk Melkebeek (man die met Punt probeerde een uitgesproken rechts weekblad op de markt te brengen), Aloïs Verbist (Voorpost’er die zich jarenlang inzette voor amnestie voor collaborateurs) en Herman-Emiel Mertens (theologieprofessor).

 

Bij de IJzerbedevaart was er ook een bloemenhulde. Soms werden dezelfde mensen herdacht (Bruno Huyghebaert, Aloïs Verbist…). Soms was het iemand die je eerder op de IJzerwake zou verwacht hebben, maar daar niet herdacht werd. VB’er Raf Liedts bijvoorbeeld. Soms was het een bloemenhulde die je niet op de IJzerwake verwacht, en daar inderdaad ook niet herdacht werd. Nathan Ramet bijvoorbeeld, overlevende van de Holocaust en medestichter van het Joods Museum van Deportatie en Verzet.

 

Maar terug naar de IJzerwake. Wat viel ons daar nog op? 1. Er is geen priestertekort in Vlaanderen, althans toch niet bij de IJzerwake. Maar liefst zeven priesters draafden op voor de mis waarmee de IJzerwake geopend werd. 2. Alle mogelijke Vlaamse vlaggen waren van stal gehaald. Ook van de Oostfronters en van de Vlaamse Militantenorde (VMO). Hun geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met het Vlaanderen waarvan de IJzerwakegangers dromen. 3. Rob Verreycken zocht op de IJzerwake 500 mensen die elk 10 euro willen geven om de boete van 5.000 euro te betalen die de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) moet betalen wegens ‘tergend en roekeloos’ rechtszaken inspannen. Blijkbaar wil het Vlaams Belang dat bedrag niet zomaar betalen voor de VSV. Ocharme.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, media, collaboratie, verreycken, vsv |  Facebook | | |  Print

29-08-12

DAAR ZIJN DE GAS-BOETES WEER

Het is lang geleden. Hoelang weet niemand nog. Maar in elk geval vóór Bart Somers in Mechelen burgemeester werd, Patrick Janssens in Antwerpen, en Bart De Wever zich opmaakte om burgemeester te worden in alle 308 Vlaamse gemeenten tegelijk. Toen, toen zong men nog over de mannen die de gas doen branden. Intussen kennen we ‘gas’ vooral van de GAS-boetes, Gemeentelijke Administratieve Sancties. En van: “De gas wordt weer duurder.” Dat natuurlijk ook.

 

Diablo Boulevard, de metalgroep van comedian Alex Agnew (foto 1), mocht zondag twee dagen Maanrock afsluiten. Het aanhoudende crowdsurfen, stagediven en andere fysieke spelletjes deden de Mechelse politie besluiten om het optreden vervroegd stil te leggen. "Het publiek heeft zich niet aan de regels gehouden", klinkt het bij de Mechelse politie. "Ook de betrokken artiest wist dat crowdsurfen niet toegestaan is. Maar het gebeurde toch veelvuldig. In het publiek deden ze ook aan moshing, waarbij de fans tegen mekaar springen en slaan, en wall of death, waarbij grote groepen eerst uit mekaar gaan en daarna op mekaar inlopen. We hebben geoordeeld dat de veiligheid niet meer gegarandeerd was." Jaja. Bij de Mechelse politie hebben ze een cursus jeugd- en muziekcultuur gevolgd, maar enig begrip voor de jeugd- en muziekcultuur was er niet bij. Toen de maat vol was voor de Mechelse politie werd al wie nog durfde anders te bewegen dan de dansmariekes een proces-verbaal aan de broek gesmeerd. Van de weeromstuit hebben de mannen van Diablo Boulevard belooft dat al wie zijn of haar proces-verbaal scant en opstuurt, een cadeaupakketje van de groep krijgt.

 

In een opstoot van voorheen ongezien ecologisch bewustzijn hebben SP.A, N-VA, CD&V en Open VLD in Antwerpen gemeend dat aanplakborden in verkiezingsperiodes een verspilling zijn. Het besef is laat gekomen, want pas in de gemeenteraadszitting in juni werd daarover een motie gestemd. De gemeenteraadszitting die het politiereglement hiervoor moet aanpassen moet nog plaatsvinden, en dus trokken PVDA+ en Rood! naar de rechtbank om de plaatsing van de verkiezingsborden te eisen. Niet alleen is het voor discussie vatbaar of het stadsbestuur kan weigeren verkiezingsborden te plaatsen. De waarnemend provinciegouverneur vindt alvast dat zolang het politiereglement niet is aangepast de borden geplaatst moeten worden. Partijen als PVDA+, Rood! en Groen wordt de mogelijkheid ontnomen zich op een goedkope manier bekend te maken bij de kiezers. Hoe democratisch zijn dan nog verkiezingen?

 

De rechtbank besloot gisteren met haar uitspraak te wachten tot wanneer de verkiezingsperiode officieel start op 14 september. Intussen besloot het Antwerps stadsbestuur om de gemeenteraad op 10 september vervroegd bijeen te roepen over de niet-plaatsing van verkiezingsborden. Raap op de extra zitpenningen voor de gemeenteraadsleden. Peter Mertens (rechts op foto 2) krijgt ‘zijn’ verkiezingsborden niet, maar kreeg wél een GAS-boete. Peter Mertens: “'We vragen het recht op publieke borden, en wat krijgen we? Een overlastboete van de Stad omdat er een vijftigtal mensen zijn die ons komen steunen bij die democratische vraag (verslag). Dat is toch ongezien, neen? Het lijkt wel of Poetin-aan-de-Schelde. Hoe dan ook, het spreekt vanzelf dat we die overlastboete niet betalen.”

 

Het is niet de eerste keer dat in Antwerpen een overlastboete om politieke redenen wordt uitgedeeld. Ook de mensen van Occupy Antwerp en Geneeskunde voor het Volk werden ermee bedacht. Geneeskunde voor het Volk pleitte ervoor dat alle zestigplussers een gratis griepvaccinatie te geven, en had van het Antwerps stadsbestuur toestemming gekregen om een aantal gratis prikjes te geven aan Het Steen. Omdat diezelfde avond een gemeenteraadszitting plaatsvond en de actie voor gratis griepvaccinatie voor zestigplussers zich verplaatste naar een café aan de Grote Markt… kreeg dokter Mie Branders een GAS-boete van 150 euro. Ze weigert die boete te betalen en wil desnoods in de plaats een paar dagen een plaatsvervangende gevangenisstraf uitzitten… maar zo’n mediatiek gebeuren zal men haar waarschijnlijk niet gunnen vóór 14 oktober. Ook de brave jongens en meisjes van de Chiro weigeren de hen opgelegde GAS-boete te betalen, het misbruik met de GAS-boetes beu.

 

Na een vorige opstoot van klachten over de GAS-boetes verklaarden zowat alle politieke partijen achter het idee van de GAS-boetes te blijven staan, maar die overlastboetes moesten wel oordeelkundig(er) uitgeschreven worden. De GAS-boete die gisteren uitgedeeld werd omdat een aantal mensen protesteerden op de trappen van het Antwerps justitiepaleis, blijkbaar niet op voorhand keurig aangevraagd of ze dat wel mogen, alleszins zonder iemand te hinderen, hebben alleen iets te maken met politieke pesterijen. Zoals ook de processen-verbaal in Mechelen getuigen van een reglementitis een vrije samenleving onwaardig.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gas-boetes, mechelen, cultuur, antwerpen, 14 oktober, actie |  Facebook | | |  Print

28-08-12

SAM VAN ROOY: “NIETS KAN NOG IN DIT GEFEMINISEERDE LAND”

Vorige week kon je hier lezen dat De Zondag een advertentie van het Vlaams Belang geweigerd had wegens de al te eenzijdige link tussen allochtonen en geweld. Voorbije zondag publiceerde De Zondag een bijgewerkte versie van de Vlaams Belang-advertentie.

 

De vette kop in de oorspronkelijke versie Allochtoon geweld. Hoe lang nog? is veranderd in Stop geweld tegen politie!. De achtergrondfoto is niet langer een groep allochtonen klaarblijkelijk betrokken bij rellen, maar een groep politieagenten die klaar staat om in te grijpen. In de tekst van de advertentie werden twee woorden gewijzigd: “allochtone jongeren voor wie elke aanleiding goed is om zich tegen de politie te keren” werden “zogenaamde ‘jongeren’ voor wie…”.  Alleen jammer voor het Vlaams Belang dat de focus intussen gewijzigd is van aandacht voor geweld tegen de politie, naar geweld van de politie. Vooral na een op YouTube gepost filmpje over politieagenten in Etterbeek (foto 1, het oorspronkelijk gepost filmpje is intussen verwijderd, maar iemand anders postte het filmpje opnieuw).

 

In het filmpje zie je de politie van de zone Montgomery met een man die in de boeien is geslagen en op straat op de grond is gezet. Na de eerste politiepatrouille komen nog vier (!) patrouilles ter plaatse. In plaats van de geboeide man onmiddellijk af te voeren met de aanwezige politiewagen, wordt de geboeide man ter plaatse gehouden en brutaal geslagen en geschopt door een aantal politieagenten. Een vriendin die probeert te weten te komen wat er gebeurt, wordt weggestuurd. De geboeide man kreeg later een proces-verbaal wegens slagen en verwondingen en weerspannigheid tegenover de politie aan zijn broek. Tegen de politieagenten is alsnog niets ondernomen.

 

Het probleem is niet nieuw. Maar het YouTube-filmpje zorgde voor meerdere krantenartikels en opiniebijdragen. Wie ook een opinie heeft, is natuurlijk Sam Van Rooy (foto 2). Op non-actief gezet als medewerker van Geert Wilders nadat hij een door hemzelf gemaakt en gepost YouTube-filmpje moslima omschreef als “tuig uit de islamitische zandbak”. Sam Van Rooy is nu door het Vlaams Belang binnengehaald als medewerker van de VB-studiedienst, is kandidaat op de VB-lijst voor de districtsraadsverkiezingen in Deurne en is coördinator van de VB-campagne de volgende weken in Deurne. Sam Van Rooy, immer actief op Facebook en Twitter, heeft het YouTube-filmpje over de Brusselse politieagenten ook gezien.

 

“Half Facebook is blijkbaar 'verontwaardigd' door dit filmpje. Ik bekeek het, en ik moet zeggen: What the fuck is eigenlijk het probleem? Dat meneer de flikken een beetje uitdaagt en dan begint te kreunen omdat hij op zijn plaats wordt gezet? Jongens toch, wat een scheet in een fles zeg. Niemand weet trouwens wat er is gebeurd. Niets kan men nog aan in dit softe en gefeminiseerde land. Als de politie zich eens laat gelden, zoals het hoort, is het onmiddellijk: 'fascisten!' en 'politiestaat!', en wil men een beroep doen op de antidemocratische Europese Unie. Hoe belachelijk allemaal. En de filmende Engelsman is een dramaqueen”, was het commentaar vanSam Van Rooy zaterdag. De geboeide man had men onmiddellijk met een politiewagen moeten wegvoeren, en hem slaan en schoppen is helemaal uit de boze. Dat geeft zelfs de politievakbond toe, anders altijd op de bres om politieagenten te verdedigen.

 

Voor Sam Van Rooy is er helemaal geen probleem. Een geboeide man die weerloos op de grond zit en ligt, en zo door politieagenten geslagen en geschopt wordt: “Wat een scheet in een fles zeg.” Er kan niets meer in dit “gefeminiseerde land”. Als de politie zich eens laat gelden “zoals het hoort”… De Brit Randall Calvin die het slaan en schoppen door de politie filmde, is een “dramaqueen”… We kunnen ons voorstellen dat de Griekse neonazi’s van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) er zo over denken, maar past deze taal bij een VB-personeelslid en -kandidaat voor de verkiezingen op 14 oktober? Filip Dewinter zegt wel dat hij “zeker niet wil vereenzelvigd worden met (…) Gouden Dageraad in Griekenland”, maar wijst hij nu zijn medewerker terecht voor diens onbetamelijke uitspraken? Wat Wilders durft, moet Dewinter toch ook kunnen. Niet?

01:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van rooy, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

27-08-12

VB-LIJST IN SLECHTS HELFT VAN LIMBURGSE GEMEENTEN

In het weekend van 15-16 september moeten de lijsten ingediend worden om te kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. In Limburg lijkt het een uitgemaakte zaak dat het Vlaams Belang in slechts 22 gemeenten lijsten zal indienen, 22 van de 44 Limburgse gemeenten. Dat zijn er 15 minder dan in 2006 (- 40 %). In een gesprek met Het Belang van Limburg legde het Genkse VB-parlementslid Chris Janssens (foto) uit waarom.

Volgens Chris Janssens (in Het Belang van Limburg van 22 augustus 2012) heeft de daling van het aantal VB-lijsten in Limburg te maken met een strengere stelregel voor het opstellen van kieslijsten. In drie gemeenten, Dilsen-Stokkem, Overpelt en Beringen, heeft het Vlaams Belang een coalitie gevormd met onafhankelijken en mensen uit andere partijen. In Dilsen-Stokkem is dat ‘Leefbaar Dilsen-Stokkem’, met VB’er Wim De Meester als lijsttrekker. In Overpelt de ‘Lijst Linda Vissers’, genoemd naar VB-parlementslid Linda Vissers. In Beringen is dat ‘Veilig Beringen, Lokale Dorpen’, met VB-parlementslid Bert Schoofs als haantje-de-voorste. Chris Janssens rekent die lijsten niet als echte VB-lijsten. In twaalf Limburgse gemeenten kunnen de inwoners helemaal niet meer op het Vlaams Belang. In 2006 kon men al niet stemmen op een VB-lijst in Alken, Hechtel-Eksel, Herstappe, Nieuwerkerken, Opglabeek, Voeren en Wellen. Nu komen daar nog bij As (12,1 % en 2 verkozenen in 2006), Borgloon (9,1 %, 1), Gingelom (9,4 %, 1), Heers (6,9 %, 0), Herk-de-Stad (9,9 %, 1), Kortessem (8,6 %, 1), Kinrooi (9,1 %, 1), Lommel (9,8 %, 2), Diepenbeek (11,1 %, 2), Lummen (9,6 %, 1), Riemst (7,4 %, 1) en Zutendaal (9,2 %, 1).

 

"Die daling is het gevolg van onze nieuwe stelregel bij het opstellen van de kieslijsten", zegt Chris Janssens. "In 2006 hadden we in een aantal gemeenten onvolledige lijsten. Dan loop je het risico – zoals in As gebeurde – dat iemand wegvalt en het zitje onbemand blijft. Dat vinden we niet kunnen. Daarom dat we besloten hebben enkel lijsten in te dienen indien minstens de helft ervan gevuld is." Dat je een uitleg van Chris Janssens altijd best met een korrel zout neemt, blijkt niet alleen uit de Breivik-affaire (1, 2). In 2006 wás meer dan de helft van de mogelijke plaatsen op de VB-lijst in As gevuld. Van de negentien mogelijke plaatsen was tweederde ingevuld. En het was niet alleen “iemand” die wegviel. Na het ontslag om gezondheidsredenen van lijsttrekker Leo De Graeve werd niemand nog gevonden die hem kon en/of wilde vervangen in de gemeenteraad. En de tweede VB-verkozene in As – Marleen Croes – is sinds mensenheugenis niet meer verschenen in de gemeenteraadszaal. Maar het gaat verbeteren. Chris Janssens: "We hebben (nu, nvdr.) bewust gekozen voor kwaliteit en minder voor kwantiteit."

 

Dat het de volgende legislatuur beter zal verlopen… is een verhaaltje dat we al elke keer opnieuw horen als de periode van zes jaar gemeenteraden in zicht komt. "Ik denk dat onze huidige kandidaten iets in hun mars hebben en iets kunnen betekenen in hun gemeente", zegt Chris Janssens nog. Van een N-VA-effect is er volgens hem geen sprake. "Daar heb ik toch alleszins niet veel van gemerkt. Althans wat overlopers betreft. Ik kan mij op dit moment niet één voor de geest halen.” Misschien eens onze lijst VB’ers bij de N-VA bekiijken? Ook over een leegloop bij het Vlaams Belang wil Janssens het niet hebben. "Ik hoor ook wel van leegloop bij het Vlaams Belang in andere provincies. Maar in Limburg is dat niet het geval. We hebben zelfs heel veel nieuwe kandidaten." Chris Janssens is al vergeten dat begin deze maand Jimmy Wenmeekers in Genk, het Genk waar Chris Janssens zelf woont, is opgestapt. Gemeenteraadslid André Camps weg is in Lummen. De gemeenteraadsleden Simon Cardinaels en Marijke Geraerts in Maasmechelen. Enzovoort.

 

Het Vlaams Belang gaat lijsten indienen in de Limburgse gemeenten Ham, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Tessenderlo, Genk, Hasselt, Zonhoven, Halen, Bocholt, Bree, Meeuwen-Gruitrode, Maaseik, Peer, Houthalen-Helchteren, Neerpelt, Hamont-Achel, Maasmechelen, Lanaken, Tongeren, Bilzen, Hoeselt en Sint Truiden. Soms zijn dat wel geaccidenteerde lijsten: lijsten na het vertrek van de plaatselijke sterkhouders, zoals in Maasmechelen en Sint-Truiden. Met veel, maar natuurlijk niet overdreven, plezier zullen we melden hoeveel verkozenen het Vlaams Belang hier nog bekomt op 14 oktober. In 2006 verkreeg het Vlaams Belang in deze gemeenten samen nog 71 verkozenen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

26-08-12

IJZERWAKE 2012. DE EXTREME RAND BIJ EEN EXTREME BIJEENKOMST

In Steenstrate verzamelen vandaag bij de IJzerwake enkele duizenden rechtse tot extreemrechtse Vlaams-nationalistisch militanten en sympathisanten. Een sociaal gebeuren als een ander. Maar toch net iets anders dan elders.

 

“Persoonlijk zijn het niet de toespraken noch de randanimatie, in een stinkende tent dan nog, die me warm doen lopen om twee uren in de wagen te zitten, doch wel de vele vrienden die ik dikwijls slechts één keer per jaar terug ontmoet tijdens en na de Wake”, zegt Bert Deckers (VB-personeelslid en -provincieraadslid, redacteur RechtsActueel). N-VA’ers moet je op de IJzerwake met een vergrootglas zoeken, en dan vind je mensen als Luk Lemmens (ondervoorzitter OCMW-Antwerpen, lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen) en Matthias Diependaele (Vlaams volksvertegenwoordiger uit Zottegem, what’s in a name?). Zij waren er alleszins de voorgaande jaren, en toen was het ook al voor discussie vatbaar wat zij er te zoeken hebben.

 

Het merendeel van de aanwezigen op de IJzerwake heeft affiniteiten met het Vlaams Belang. Het programma is dan ook op maat van het Vlaams Belang. Er is vandaag op de IJzerwake onder andere een bloemenhulde voor Wies Moens, een van de oprichters van het fascistische Verbond van Dietse Nationaal-Solidaristen (Verdinaso) en bij verstek ter dood veroordeeld wegens collaboratie. Eén van zijn peetkinderen is Marijke Dillen. Ten huize Edwin Truyens, één van de oprichters van het Vlaams Blok, is het Vormingsinstituut Wies Moens gevestigd. Afgevaardigd bestuurder van het ‘instituut’ is Bruno Valkeniers.

 

En dan is er nog de extreemrechtse rand van de op zich al extreemrechtse bijeenkomst. Altijd was er op de IJzerwake wel een idioot in een Blood and Honour-T-shirt (foto, foto van de IJzerwake 2010). Vechtpartijen met Blood and Honour’ers hebben Voorpost trouwens verplicht om voor hun ‘Kameraadschapsavond’, de avond vóór de IJzerwake, uit te wijken van de IJzerhoeve in Diksmuide naar de  Vleterranch in West-Vleteren. Van Blood and Honour worden in Vlaanderen niet veel activiteiten meer opgemerkt. In de plaats is er op de IJzerwake nu RechtsActueel en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).

 

Om hen te situeren: even terug naar vorige donderdag 23 augustus. De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen verbood toen drie neonazistische bewegingen: de ‘Nationalen Widerstand Dortmund’, ‘Kameradschaft Hamm’ en ‘Kameradschaft Aachener Land’. De eersten richten elk jaar begin september een ‘anti-oorlogsbetoging’ is, kleden zich in het zwart niet zelden met daarbij Palestijnse sjaals om hun afkeer van Israël uit te drukken, en zijn extreem agressief en gewelddadig. Hun harde kern bestaat uit een vijftigtal mensen, meestal tussen 15 en 25 jaar oud, maar zij kunnen nogal wat bevriende kameraden mobiliseren. In 2009 vielen ze zo met enkele honderden een vakbondsbetoging aan met houten stokken, voetzoekers en flessen. Het Kameradschaft Hamm is één van die bevriende groepen. De Kameradschaft Aachener Land liet zich onder andere opmerken door op een website te schimpen op de slachtoffers van de Nationalsozialistische Untergrund (NSU) die negen allochtonen en een politieagent vermoordden. Antifascisten kregen Kerstdag vorig jaar van de Kameradschaft Aachener Land een bloedend varkenshart met de boodschap Een hart voor antifascisten.

 

Bij huiszoekingen op 146 plaatsen in 32 steden in Nordrhein-Westfalen werden onder andere vuurwapens, boksbeugels, ijzeren buizen, stiletto’s en honkbalknuppels in beslag genomen (foto 1). Én een duizendtal plakkaten van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), waarmee nog maar eens aangetoond werd dat er banden zijn tussen de NPD en bepaalde groepen ‘autonomen’. Bij RechtsActueel deden ze donderdag lacherig over de huiszoekingen: “Drie nationalistische verenigingen werden geviseerd omwille van hun ‘extreemrechtse criminele activiteiten’. Goed gelachen dus, wie hier intrapt is ofwel links ofwel dom en naïef.” Volgens RechtsActueel zouden de 1.517 criminele feiten die men enkel al tussen januari en juni vaststelde in Nordrhein-Westfalen en aan extreemrechts werden toegeschreven, vooral graffiti zijn. “Nou moe!” Spuitbussen zullen er allicht ook in beslag genomen zijn, maar vuurwapens, boksbeugels, ijzeren buizen, stiletto’s en honkbalknuppels zijn toch niet om mee te lachen.

 

Bij RechtsActueel zijn ze intussen niet slimmer geworden want gisteren werd de actie tegen de drie neonazistische organisaties nog maar eens afgedaan als een actie tegen nationalisten. Het zijn onze vrienden niet, maar we kunnen de Ben Weyts’en (N-VA) en Bart Laeremans’en (VB) toch niet vereenzelvigen met het straatschuim waar men donderdag huiszoekingen bij heeft uitgevoerd. Volgens RechtsActueel zouden de huiszoekingen passen in een strategie om de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) in diskrediet te brengen, en zouden we nu allen naar de Antikriegstag op 1 september in Dortmund moeten gaan. Nog maar in juni zei Filip Dewinter dat hij “zeker niet wil vereenzelvigd worden met de NPD in Duitsland”, maar bij RechtsActueel krijgen de NPD en haar randgroepen een steun in de rug en een hart onder de riem toegeschoven! De auteur van het eerste RechtsActueel-artikel over Duitsland is niet bekend. Het tweede artikel is geschreven door Paul Peters die we op foto 2 als Voorpost’er geld zien inzamelen op de IJzerwake in 2010 (r.). Naast hem Yves Pernet (l.), hoofdredacteur van RechtsActueel.

 

Bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) hebben ze nog niet gerept over de huiszoekingen donderdag. Misschien wel verstandig want de Duitse neonazi's zijn hen niet wereldvreemd. Op foto 1 van in beslag genomen voorwerpen zie je onder andere een hamer en zwaard-affiche. Zoek de zeven verschillen met de vlaggen op de 1 mei-actie van het N-SA vorig jaar in Gent (foto 3). De hamer en het zwaard staan symbool voor het denken van de linkse nazi’s Gregor en Otto Strasser. Links maar wel nazi. Het N-SA trok eerder al met een delegatie naar die zogenaamde Antikriegstag, zoals het ook al naar de 1 mei-betoging van ‘autonomen’ in Berlijn trok. Bij de 1 mei-betoging in 2010, toen ook het N-SA er was, onderschepte de Duitse politie twee leden van het nu verboden Kameradschaft Aachener in het bezit van zelfgemaakte explosieven. Fijne kameraden!

 

RechtsActueel en het N-SA zijn niet noodzakelijk vrienden van elkaar. N-SA’er Ruben Rosiers kan wel vrij artikels posten op RechtsActueel, maar tussen het N-SA en RechtsActueel-redacteur Rob Verreycken loopt het dan weer behoorlijk scheef. Op de IJzerwake vandaag zijn ze echter allebei aanwezig en welkom, ook al lopen ze er mokkend rond over het onrecht dat hun kameraden in Duitsland wordt aangedaan. Ruben Rosiers zamelt er spullen in voor Kleinfontein (Zuid-Afrika). Samen met Orania, waarvoor hij eerder al solidariteitsacties opzette, het enige plaatsje in Zuid-Afrika met een uitsluitend blanke bevolking.

25-08-12

NOODKREET VANUIT DE KEMPEN

Gisteren kon je hier in één van de citaten lezen dat ze in Laakdal, in de Kempen, een probleem hebben om voldoende kandidaten te vinden voor de VB-lijst, maar ze anderzijds wél goed geïnformeerd zijn over het wel en wee aan de top van het VB. Vandaag het volledige verhaal.

 

Laakdal is een gemeente met een 15.000-tal inwoners, vlakbij Tessenderlo en Westerlo. Ludo Callens (rechts op foto 1) zegt in een persmededeling die integraal werd overgenomen door een paar kranten: “Zeggen dat de weg van het Vlaams Belang in Laakdal over rozen loopt is een overdreven ‘verbloeming’. Onze lijst kreeg drie verkozenen, waarvan één naar de CD&V is overgelopen en één naar de NV-A. Het zij zo. (En het derde VB-gemeenteraadslid in Laakdal liet het VB ook voor wat het waard is, nvdr.) Jonge mensen die op onze lijst stonden, werden uit hun vakbond gegooid (…). Zij zijn er niet meer bij, wat begrijpelijk is. Die openlijke en onverholen discriminatie en onverdraagzaamheid duurt nog steeds voort. (…) Daardoor is het moeilijk om kandidaten te vinden en dienen wij steeds met een onvolledige lijst te komen. (…) Een andere handicap is dat de media zelden of nooit een positief feit over onze partij kunnen melden.”

Het Vlaams Belang wil de rol van klokkenluider blijven spelen. “Ook in Laakdal. Iemand moet blijven zeggen dat de politiekers schandalig veel geld naar zich toehalen en dat ze nog nauwelijks een beslissing treffen waarmee de meerderheid van de bevolking kan leven. Een partij die nu al enkele jaren ons programma herhaalt en overneemt heeft nu veel succes, maar om aan de Belgische macht te kunnen deelnemen, zullen ze de grote knieval moeten doen, zoals ze al veel toegevingen hebben gedaan bij de laatste onderhandelingen. Het lijkt soms een tweede CD&V, maar dat hebben wij niet nodig, toch?” Het Vlaams Belang heeft alsnog maar twee kandidaten om op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Laakdal te staan.   

Ludo Callens zal de lijsttrekker zijn voor het VB in Laakdal. In de persmededeling zegt hij over zichzelf: “Ludo is 59 jaar (…). Hij was reeds elders actief in het Vlaams Belang en Vlott, de formatie van Hugo Coveliers (Hij stond vijfde op de lijst voor de districtsraadsverkiezingen in Berchem, nvdr.). Hij is ambtenaar bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, maar in een andere provincie. In de hoedanigheid is hij zeer vertrouwd met gemeentelijke administratie en de controle erop. Met Ludo krijgt het Vlaams Belang een gemeenteraadslid dat in de kortste keren de belangrijke dossiers door en door zal kennen. De kwaliteit van de Laakdalse gemeenteraad moet hierbij verbeteren.” Over mede-kandidaat Frank Desmet (links op foto 2) luidt het: “Frank is een 52-jarige bedrijfsleider van een helikopterbedrijf in Maastricht. (…) Zijn partner Annicq (Deneve, nvdr.) is de secretaresse van niemand minder dan Filip Dewinter in het Vlaams Parlement. Reeds tien jaar is de hoogste partijpolitiek van het land het gespreksonderwerp in zijn huiselijke kring. Frank werd aangesteld tot voorlopige dienstdoende voorzitter die de lijst zal steunen.”

 

Om een geldige lijst in te dienen moeten Ludo Callens en Frank Desmet nog minstens één vrouw vinden die op de VB-lijst in Laakdal wil staan. Geen klus voor Annicq De Neve (foto 2) want die staat reeds als tweede op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen… in Aalst. Met als gevolg dat Frank Desmet ook wel eens naar Aalst moet om daar te gaan bussen voor de partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stonden Frank Desmet en Annicq De Neve nog samen op een VB-lijst. In Grobbendonk. Annicq behaalde toen dubbel zoveel stemmen dan Frank. Dat Annicq niet vies is van een feestje, kunnen we getuigen. Het helpt misschien wel om stemmen te verzamelen.

24-08-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Heb je iets gemist in de vorige De Zondag, het gratis blad dat je bij de bakker vindt? Niet echt? Het was the same stuff as always. Volgens Filip Dewinter heb je wél iets gemist in De Zondag. Een advertentie van het Vlaams Belang (foto) werd geweigerd voor publicatie omdat – dixit Dewinter – “de link tussen allochtonen en geweld te eenzijdig is”. Bij De Zondag hebben ze begrepen dat de analyses en oplossingen van het Vlaams Belang te simplistisch zijn. Én gevaarlijk. Maar wat haalde wél de media?

 

“Misschien in 2014 (zal filmmaker Jan Verheyen opnieuw N-VA stemmen, nvdr.), maar nu niet. Ik begrijp de politiek-strategische opstelling van de N-VA wel. Die partij kan niet anders dan een aantal steden en gemeenten openbreken met de koevoet van de nationale politiek. Alleen ben ik het daarmee niet eens. Ik woon in Ruddervoorde, een deelgemeente van Oostkamp, een traditioneel CD&V-bastion. Ik kan niet anders dan vaststellen dat deze gemeente goed bestuurd wordt. Waarom zou ik dan de bestaande coalitie afstraffen?” Jan Verheyen, die twee jaar geleden opriep N-VA te stemmen, is het deze keer niet eens met de N-VA. (De Zondag, 19 augustus 2012)

 

“Turkse advocate is kandidaat-districtsburgemeester in Antwerpen voor Nv-A” Zuhal Demir, N-VA-lijsttrekster bij de districtsraadsverkiezingen in de oude stad Antwerpen, heeft Turkse roots (wat vooral te merken is aan haar naam), is in het Limburgse Genk geboren (wat je nog een beetje hoort als ze spreekt), en heeft een Vlaamse overtuiging (ze was al lid van de N-VA nog vóór die partij haar eerste groot verkiezingssucces boekte). Toch accentueert Ray de Bouvre (‘Ray van Angeltjes’) graag dat ze een Turkse is. Hij minimaliseert ook het Vlaams zijn van de N-VA door in de partijnaam een kleine v te schrijven. Niet ‘N-VA’, maar ‘N-vA’. We wisten dat overtuigde Vlaams-nationalisten moeite hebben om ‘België’ met een hoofdletter B te schrijven. Zij schrijven ‘belgië’. En nu is het Vlaams zijn van de N-VA ook al geen hoofdletter meer waard. (Angeltjes, 20 augustus 2012)

 

“Het hoofddoel van de Vlaamse beweging in deze periode (1912, nvdr.) was eigen middelbaar onderwijs en een eigen Nederlandstalige universiteit. Lovenswaardig, daar niet van, maar er waren andere prioriteiten denkbaar in een samenleving zonder schoolplicht met een naar West-Europese normen hoge graad van analfabetisme, met werkweken van 60 uur voor schamele lonen in vaak mensonwaardige omstandigheden, met een leger dat tot 1909 bestond uit lotelingen en dat burgerzonen toeliet zich vrij te kopen. De Vlaamse beweging mengde zich slechts hoogst zelden in deze kwesties. Vanuit een (verkeerd begrepen) streven naar respectabiliteit weigerden heel wat flaminganten zich te encanailleren met het ‘rode werkvolk'. Dit heeft de relaties tussen de Vlaamse beweging en het socialisme tot vandaag vergiftigd.” Historicus Maarten van Ginderachter verduidelijkt de rol van de Vlaamse beweging. (De Standaard, 20 augustus 2012)

 

Reeds tien jaar is de hoogste partijpolitiek van het land het gespreksonderwerp in zijn huiselijke kring.” In Laakdal heeft het VB nog maar twee kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar één van de twee is goed geïnformeerd. In een persmededeling laat het Vlaams Belang Laakdal weten dat VB-kandidaat Frank Desmet de partner is van Annicq, “de secretaresse van niemand minder dan Filip Dewinter”. Ten huize Desmet - De Neve heeft men altijd wel een gespreksonderwerp. (Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, 20 augustus 2012)

 

“Hoe groter de inkomensongelijkheid in een land of regio, hoe meer mentale stoornissen, tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie (zowel in de huiskamer als op straat), criminaliteit, drugs- en medicijngebruik. Hoe meer ongelijkheid, hoe slechter de lichamelijke gezondheid, de onderwijsresultaten, de sociale mobiliteit en het veiligheidsgevoel.” Psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe in Identiteit. Welke politieke partij pakt de inkomensongelijkheid aan? (De Morgen, 22 augustus 2012)

 

“Ik hoop dat Marinower het goed zal vinden met Selahattin Koçak, die de Holocaust nog heeft gerelativeerd, of met voormalig Vlaams Belanger Jacky Smeets.” Een kleine week na AFF/Verzet publiceert ook Gazet van Antwerpen de uithaal van Open VLD’er Claude Marinower naar zijn voormalige partijgenoot, nu N-VA’er, André Gantman. Gantman repliceert maar Selahattin Koçak  – die in Beringen geen plaats meer kreeg op de SP.A-lijst wegens te weinig aanwezig zijn op het schepencollege en in de gemeenteraad, en nu bij de Open VLD is binnengehaald – en Jaak Smeets – gemeenteraadslid in Kinrooi, in 2008 bij het VB opgestapt en nu op een nog niet bekende plaats op de plaatselijke Open VLD-lijst – zijn natuurlijk niet te vergelijken met bijvoorbeeld nieuwbakken N-VA’ers Karim Van Overmeire en Jurgen Ceder – parlementsleden verkozen op een VB-lijst, medeauteurs van het beruchte zeventigpuntenplan. Waarschijnlijk heeft Gantman de bijbel niet gelezen (Mattheüs 7:3, en Lucas 6:41): "Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?" (Gazet van Antwerpen, 22 augustus 2012)

 

“Toutes les enquêtes montrent qu’en Flandre, la proportion de partisans de l’indépendance n’excède pas 30 %. Nous sommes un parti démocratique, nous n’allons pas aller contre la volonté du peuple.” VB-Europarlementslid Philip Claeys vindt het “raar” dat Jan Jambon als democraat geen Vlaamse onafhankelijkheid wil omdat ‘maar’ 30 % van de bevolking dat wil. Vindt Philip Claeys dan 30 % voldoende om de overige 70 % de Vlaamse onafhankelijkheid op te leggen? Jan Jambon wil wél nog altijd dat het volk bij de gemeenteraadsverkiezingen N-VA stemt om de regering-Di Rupo af te straffen. N-VA stemmen omwille van de bestuurskwaliteiten van de N-VA-kandidaten is blijkbaar moeilijker te verdedigen. (Le Vif/Express, 23 augustus 2012)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, n-va, demir, dewinter, marinower, gantman, jambon, claeys |  Facebook | | |  Print

'ACHTERLIJKE N-VA YOUTUBE-CLIPS' VERZAMELD

De lokale N-VA-kandidaten hebben de sociale media ontdekt. De man op de foto hiernaast wil aantonen dat het gemeentebestuur van Merchtem maar wat aanmoddert… en toont dat in een filmpje op YouTube dan maar door met zijn blote voeten in een badje met modder te staan.

 

Héél N-VA-Merchtem toont trouwens letterlijk wat het te zeggen heeft. Intussen is op Facebook een pagina geopend waar de hilarische YouTube-filmpjes van de N-VA verzameld worden. Een mens zou er op de duur nog heimwee mee krijgen naar de Me hiël Aantwaarpe-series op VTM.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

23-08-12

DE VERKIEZINGSCAMPAGNE TREKT ZICH OP GANG

De verkiezingscampagne trekt zich op gang. De anders in Brussel tewerkgestelde VB-personeelsleden werken vanaf deze week op regionale secretariaten (Sandy Neel in Antwerpen, Annicq De Neve in Aalst…), de campagnewagens zijn geleverd (12, 3, 4…), en de vuilspuiterij is begonnen.

 

Het bord op de eerste foto werd maandagnacht beklad door een racist die zich door de foto van Sami Souguir aangesproken voelde om er MAKAK op te spuiten. Sami Souguir, vijfde op de Open VLD-lijst in Gent, is zoon van Tunesische ouders maar geboren en getogen Gentenaar. Hij is gemeenteraadslid in Gent en beroepshalve directeur bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur bij het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken. Een carrière waar geen enkel VB-personeelslid aan kan tippen, maar toch wordt de Makak-foto door VB’ers gretig gedeeld op Facebook.

 

In het Limburgse Houthalen heeft men op hun beurt een verkeersbord beklad om erop te wijzen dat allochtonen andere richtingen uit moeten (foto 2). Deze keer is het Filip Dewinter himself die de foto via Twitter en Facebook verder heeft verspreid. Met het commentaar “Zo regelen ze h/ allochtonen-verkeer in Houthalen-Helchteren. Zo’n verkeersborden kunnen we in Antwerpen ook gebruiken!” Een paar dagen tevoren was het commentaar van Dewinter: “Suiker- en Offerfeest als officiële feestdagen? Hoezo? Voor vele moslimvreemdelingen is h/ hier altijd feestdag: OCMW, dop, soc woning…”

 

De tijd is voorbij dat Dewinter over racisme (in Het Laatste Nieuws, 26 juli 2011) zei: “Mochten er geen partijen als de onze bestaan om die frustraties te kanaliseren, dan zouden er zich helaas meer van dergelijke excessen voordoen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, houthalen, racisme, dewinter, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

22-08-12

TOCH VB-LIJST IN ASSENEDE

Vanuit het Vlaams Belang kregen we twee reacties op onderstaand bericht. Het Vlaams Belang gooit zich dan toch in de verkiezingsstrijd in Assenede en wordt de zevende lijst die in deze Oost-Vlaamse gemeente naar de gunst van de kiezer dingt.

 

Luc Vermeire is momenteel het enige raadslid van Vlaams Belang, maar hij komt in oktober op met zijn eigen eenmanslijst SA, wat staat voor Sterk Assenede. Vlaams Belang schuift nu Bart Van Dort (25 j., foto) naar voor als nieuwe lijsttrekker. Ondanks eerdere berichten over een tekort aan kandidaten. "Wij bedanken Luc Vermeire voor zijn jarenlange inzet", zegt Ortwin Depoortere, regiovoorzitter van Vlaams Belang. "Maar wij zijn er wel van overtuigd dat hij met zijn eenmanslijst de foute keuze maakt. De problemen die zich stellen in onze samenleving tonen dat een oppositiepartij als het Vlaams Belang nodig is maar ook nodig blijft.” Hoeveel stemmen in Assenede nog zullen uitgebracht worden voor het Vlaams Belang, is natuurlijk de cruciale vraag. Los van de algemene achteruitgang die voor het Vlaams Belang verwacht wordt, zal Luc Vermeire allicht ook nog een aantal stemmen voor het Vlaams Belang wegtrekken.

 

Onze opmerking in onderstaand bericht dat het Vlaams Belang waarschijnlijk maar in zes van de negentien Brusselse gemeenten zal opkomen, werd niet betwist. Ons bericht eerder deze week over de vergeten mandaten bij het Vlaams Belang werd evenmin betwist.

12:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: assenede, oost-vlaanderen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

GEEN VB-LIJST MEER IN ASSENEDE

Assenede is een gemeente in Oost-Vlaanderen, vlakbij Zelzate, met een 14.000-tal inwoners. Zes jaar geleden presenteerden zich drie partijen bij de gemeente-raadsverkiezingen in Assenede: de plaatselijke lijst Samenplus (een mix van Open VLD, SP.A en Groen, goed voor 51 % van de stemmen), de CD&V / N-VA (39 %) en het VB (10 %). In oktober zullen er dit jaar waarschijnlijk zes lijsten zijn, maar alleszins geen VB-lijst meer.

 

Met 10 % van de stemmen kreeg het VB in Assenede één gemeenteraadslid: Luc Vermeire. Hij neemt op 14 oktober opnieuw deel aan de gemeenteraads-verkiezingen, maar dan in eigen naam. Niet dat er ruzie is met het VB, maar de man krijgt simpelweg geen andere mensen meer warm om mee op een VB-lijst te staan. Luc Vermeire, gepassioneerd verzamelaar van militaria, besliste daarom om op te komen met een eenmanslijst. "Het lukt mij niet om met Vlaams Belang een deftige lijst samen te krijgen, dus stop ik er mee", zegt Luc Vermeire. "De partij wil minstens vijf kandidaten op de lijst, anders beginnen we er niet aan.” Zes jaar geleden waren er nog vijf kandidaten voor de VB-lijst in Assenede. Nu dus niet meer.

 

“Wij worden door de 'zogezegd' democratische partijen nog altijd niet aanvaard”, vervolgt Luc Vermeire. “En dat maakt het echt moeilijk om mensen warm te maken op onze lijst te staan. Overstappen naar een andere partij, wil ik zeker niet doen. Dus zit er maar één ding op: opkomen met een eigen eenmanslijst. Mijn ideologie blijft nog altijd dezelfde. Ik doe het nu gewoon onder de vlag van SA. Wat staat voor Sterk Assenede. Luc Vermeire: “Ik heb ondertussen ontslag genomen uit Vlaams Belang. De partij blijft in Assenede nog zoeken naar kandidaten. Maar wat mij niet gelukt is, zal een ander wellicht ook niet lukken."

 

In oktober zullen de inwoners van Assenede allicht kunnen kiezen uit de Samenplus-lijst, een lijst van de CD&V, een N-VA-lijst (met schepen Guido Van de Veire, losgeweekt uit Samenplus), en de eenmanslijsten van respectievelijk kunstenaar Pim De Rudder, de lijst van ex-VB’er Luc Vermeire, en de LeF-lijst van Alex Van Wynsberghe. LeF staat voor 'Links en Fier'.

 

Foto: Luc Vermeire bij een Voorpost-betoging op 1 maart 2009 in Maastricht (Nederland). Assenede is niet de enige plaats waar we geen VB-lijst meer zullen vinden op 14 oktober. In Brussel bijvoorbeeld kwam het Vlaams Belang zes jaar geleden op in twaalf van de negentien gemeenten, nu waarschijnlijk nog maar in zes gemeenten. Misschien acht. Een geluk bij een ongeluk is dat er nog tijd is tot half september om de lijsten samen te stellen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: assenede, oost-vlaanderen, 14 oktober, leegloop |  Facebook | | |  Print

21-08-12

DE VERGETEN MANDATEN BIJ HET VLAAMS BELANG

Politici moeten jaarlijks opgeven welke mandaten ze vervullen, welke ambten en beroepen ze uitoefenen, en ook jaarlijks een vermogensaangifte doen. Die laatste mogen we niet inzien, de lijst van mandaten etc. werd vorige dinsdag 14 augustus gepubliceerd in een extra editie van het Belgisch Staatsblad. De gegevens gaan over 2011 of een deel van dat jaar. Wij zochten uit wie de meeste vingers in de pap houdt bij het Vlaams Belang... en ontdekten een paar opvallende vergetelheden.

 

Bruno Valkeniers (foto) is volgens het Belgisch Staatsblad federaal volksvertegenwoordiger, Antwerps gemeenteraadslid, bestuurder bij het Antwerps Gemeentelijk Havenbedrijf, partijvoorzitter, zaakvoerder van bvba Falconsult, afgevaardigd bestuurder bij Vormingsinstituut Wies Moens, voorzitter van de raad van bestuur van de vzw’s AVB, Egmont en Vrijheidsfonds, en bestuurder bij Pai Port of Antwerp International, vzw Antwerps Vormingsinstituut, vzw Jan Breydel, vzw KamielVan Damme, vzw Nationalistisch Vormingsinstituut Limburg en vzw Vlaams Belang Vlaams-Brabant. Samen zijn dit 15 mandaten.

 

Filip Dewinter is Vlaams parlementslid (fractieleider en lid van het bureau dat de werkzaamheden van het parlement regelt), gemeenschapssenator, Antwerps gemeenteraadslid (en ook daar fractieleider), lid van het Vlaams Belang-partijbestuur, voorzitter van de raad van bestuur van vzw Hertogfonds, en bestuurder van de vzw’s AVB, Egmont en Vlaamse Concentratie. Samen 11 mandaten.

 

Gerolf Annemans is federaal volksvertegenwoordiger (en fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers), Antwerps gemeenteraadslid, bestuurder van de vzw’s Egmont, AVB, en Vrijheidsfonds, en bestuurder van AG Vespa. Dat laatste is niet het beroemde merk van brommers, maar het vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen. Samen 7 mandaten. Dat Gerolf Annemans ook lid is van het VB-partijbestuur is hij zowaar vergeten.

 

Het verwondert niet dat enkele andere Vlaams Belang-parlementsleden actiever zijn dan Gerolf Annemans. Met 10 mandaten bijvoorbeeld: Bert Schoofs (Beringen) en Barbara Pas, die laatste voormalig voorzitster van de Vlaams Belang Jongeren en onder andere bestuurder van het Ros Beiaardcomité in Dendermonde. Johan Deckmyn (Gent) geeft 9 mandaten op. Daarbij bestuurder van de wijnhandel die hij samen met Vlaams parlementslid Wim Van Dijck (Tienen) heeft, en bestuurder van Info Service Belgium. We verzinnen het niet: 'Info Service Belgium'. Nationaal VB-secretaris Guy D’haeseleer (Ninove), Frank Creyelman (Mechelen) en Marijke Dillen (Schilde) geven elk 8 mandaten op.

 

Veelal gaat het om mandaten binnen het Vlaams Belang of als gevolg van het gemeenteraadslid zijn. Als er ergens een gemeentelijk vastgoedbedrijf is, zijn Vlaams Belang’ers er als de kippen bij om in de beheerraad te zetelen. De toplaag van het Vlaams Belang vinden we uiteraard ook terug in allerlei vzw’s langs waar de partij haar overheidsdotaties krijgt. De vzw AVB bijvoorbeeld, die Bruno Valkeniers, Filip Dewinter en Gerolf Annemans vermelden, staat voor vzw Algemeen Vlaams Belang en heeft als doel “de bevordering van de culturele eigenheid van het Vlaams volk en de verdediging van de Vlaamse belangen”, en kan dit verwezenlijken door “het verwerven of bezitten in eigendom of anderszins van alle roerende en onroerende goederen (…), het ontvangen van giften en legaten, het tewerkstellen van personeel (…)”.

 

Naast Bruno Valkeniers, Filip Dewinter en Gerolf Annemans is enkel nog penningmeester Patsy Vatlet bestuurder van deze vzw. Grappig is dat pas op 16 april 2012 beslist werd om Frank Vanhecke “uit te sluiten als lid en bestuurder van de vzw”. Het was een drukke dag aan het Madouplein in Brussel want diezelfde dag werd Frank Vanhecke ook verwijderd uit de vzw’s Egmont en Vrijheidsfonds. Op 16 april 2012, terwijl Frank Vanhecke reeds op 11 juli 2011 opstapte bij het Vlaams Belang.

 

De vzw Egmont heeft tot doel “de promotie van de nationalistische gedachte” en kan daartoe hetzelfde doen als de vzw Algemeen Vlaams Belang én zorgen voor alle mogelijke publicaties en communicatiemiddelen. De vzw Vrijheidsfonds heeft tot doel “de politieke partij Vlaams Belang financieel en materieel te ondersteunen”. Uiteraard is Filip Dewinter lid van de Raad van Bestuur van vzw Vrijheidsfonds, maar hij vermeldt het niet bij de mandaten die vorige week in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werden.

 

Marijke Dillen vermeldt niet dat ze zaakvoerder is van de bvba Vlaams Blok, terwijl uitgerekend in 2011 is beslist dat ze nog enig zaakvoerder is van die bvba opgericht om misbruik van de naam Vlaams Blok tegen te gaan. Yves Buysse, Jurgen Ceder (intussen N-VA’er) en Joris Van Hauthem vermelden keurig dat ze in (een deel van) 2011 nog verantwoordelijkheid droegen in de bvba Vlaams Blok. De enige die daar nu nog voor opdraait, rept er niet over. Hier een kopie van het laatste terzake geregistreerd document. Misschien kan Koen Dillen – die nog altijd regelmatig deze blog leest – zus Marijke verwittigen over die vergetelheid?

 

Ook vergeetachtig is VB-parlementslid Agnes Bruyninckx: zij meldde geen enkel mandaat terwijl ze toch Vlaams parlementslid is, gemeenteraadslid in Brugge en zaakvoerster van de firma Madrigo die goederen voor dierlijke comsumptie levert. Er zijn nog andere lacunes, maar tot slot nog dit: niemand zegt iets te maken te hebben met de op 8 juli vorig jaar opgerichte Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV). Nochtans werd op de website van het Vlaams Belang in dit verband de namen genoemd van de VB-parlementsleden Guy D’haeseleer, Linda Vissers en Peter Logghe. Alvast die laatste wordt in een artikel op de website van de Vlaamse Solidaire Vakbond vermeld als VSV-bestuurslid. In zijn mandatenlijst is daarvan echter niets terug te vinden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, dewinter, annemans, deckmyn, dillen, bruyninckx, logghe |  Facebook | | |  Print

20-08-12

VERRAAD BIJ DE KAMERADEN

Sinds het bekend worden van de activiteiten van de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), Die Braune Armee Fraktion die tien moorden, bomaanslagen en bankovervallen op haar actief heeft, is het opvolgen van de neonazi’s in Duitsland verstrakt. In maart werden bij een grootscheepse actie huiszoekingen en aanhoudingen verricht bij 24 vermoedelijke leden van de rechts-nationalistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Enkele neonazi’s beginnen nu uit de biecht te klappen. Onder hen: Axel Reitz.

 

Volgens Christian Worch, die vorige maand een nieuwe neonazipartij heeft opgericht, Die Rechte, hebben enkele van de in maart aangehoudenen bezwarende verklaringen afgelegd over hun kameraden. Twaalf zouden geweigerd hebben enige verklaring af te leggen ten overstaan van de politiediensten, zeven zouden gepraat maar niemand verklikt hebben, drie zouden hun kameraden echt verraden hebben, en twee zouden verklaringen afgelegd hebben die wel eens vervelend zouden kunnen zijn voor hun kameraden. De belastende verklaringen zouden gaan over slagen en verwondingen, het aanbrengen van materiële schade, en de financiering van activiteiten. Onder andere door het doorverkopen van peperspray. Gebruik van “symbolen van ongrondwettelijke organisaties”, zeg maar: nazistische symboliek, behoort uiteraard ook bij de aanklachten.

 

Eén van de mensen die zijn kameraden aan de galg zou gepraat hebben is Axel Reitz, ook bekend als de ‘Hitler van Keulen’. In mei 2006 werd Axel Reitz tot een gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden veroordeeld voor opruiing, vooral voor een antisemitische toespraak bij een betoging van neonazi’s tegen de bouw van een synagoge in Bochum in juni 2004. Na ongeveer een jaar werd Reitz wegens ‘goed gedrag’ vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Sindsdien is Reitz een gevierd spreker op activiteiten van extreemrechts tot neonazi’s. Veertien dagen na zijn vrijlating was Axel Reitz al spreker op een bijeenkomst van de NPD, partij waarvan hij in 2009 één van de verkozenen werd. Datzelfde jaar was Axel Reitz ook de voornaamste spreker op het ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Oostkamp (video’s: 1 en 2).

 

Op de foto hierboven zie je vooraan links (met das en lange lederen jas) Axel Reitz in gezelschap van een N-SA-delegatie bij een 1 mei-optocht van Duitse ‘autonomen’ in 2010 in Berlijn. Eerste links achter de N-SA-spandoek (met sjaal en zonnebril) is Thierry Vanroy, nu bestuurslid van de Vlaams Belang Jongeren. Naast hem (met capuchon, pet en handschoenen) Ruben Rosiers, nu nationaal NSV-voorzitter. Aan het andere uiteinde van de spandoek, helemaal rechts: Jan De Beule, VB-gemeenteraadslid in Hamme en lid van de VB-partijraad.

 

De meesten van de in maart in Duitsland aangehoudenen zitten nog steeds in een gevangeniscel. Dat Axel Reitz al lang terug op vrije voeten is – op 13 maart aangehouden en op 10 mei vrijgelaten – voedt de geruchtenmolen dat hij gepraat zou hebben. “Geen commentaar”, antwoordde Axel Reitz aan de Kölner Stadt-Anzeiger toen hij om een reactie werd gevraagd. Constant Kusters (Nederlandse Volks-Unie, NVU), die dezer dagen voor een rechtbank in Almelo gedagvaard is voor racistische uitlatingen bij een betoging vorig jaar in Enschede, bevestigde dat Axel Reitz belastende verklaringen over zijn kameraden heeft afgelegd. Constant Kusters wil nu niets meer met hem te maken hebben, terwijl hij vorig jaar Reitz nog verwelkomde als belangrijke spreker. Reitz wordt net als Kusters vervolgd voor zijn uitlatingen in Enschede, maar daagde niet op bij de rechtbank in Almelo. Op een Duitse website werd Reitz intussen op subtiele wijze bedreigd met vergelding: “Reitz kan met zekerheid weten dat dit verraad niet zonder gevolgen is. Hij wordt nu beschermd door de staat, maar die bescherming zal na verloop van tijd voorbij zijn en dan staat Axel Reitz er alleen voor.”  

 

Andreas Molau, een kaderlid van achtereenvolgens de NPD, DVU en het door het Vlaams Belang gesteunde Pro NRW, heeft intussen wel de moed gehad om openlijk te breken met zijn extreemrechtse vrienden. Hij heeft de Duitse overheid nu om bescherming gevraagd om zich te kunnen integreren in de gewone samenleving. Vijf jaar geleden veranderde Sebastian Seemann van kamp. Hij was dé organisator van Blood and Honour Duitsland / Combat 18. In 2007 maakte hij een deal met de Duitse politiediensten. Enerzijds werd de grond onder zijn voeten te heet in het neonazimilieu omdat bleek dat Seemann een belangrijk deel van de inkomsten uit concerten in eigen zak stak in plaats van te besteden aan ‘de beweging’. Anderzijds rekende Seemann op strafvermindering omdat de Duitse geheime dienst hem al enige tijd aan het volgen was in verband met wapens, explosieven en cocaïne. Nadat Seemann zijn kameraden verlinkte, verbrokkelden de Duitse neonazi’s in meerdere groepen ‘autonomen’ – die elkaar wel vinden bij jaarlijkse marsen en andere tradities.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, neonazi's, n-sa |  Facebook | | |  Print

19-08-12

SOLIDAIR MET PUSSY RIOT

Solidair met Pussy Riot die na de veroordeling van drie leden vrijdag (foto) een nieuwe single uitbracht: Putin Lights Up the FireVrijelijk vertaald: "Poetin steekt de vlam van de revolutie aan". Naast de drie veroordeelden staan er nog meer klaar om Poetin en zij die hem steunen uit te lachen, en het verzet te prediken. Hier de volledige liedtekst (in een Engelse vertaling):

 

State more time in prison
The more arrests - more happiness
And every arrest - with a love of sexist
After swinging his cheeks, as the chest and abdomen

But we can not be resealed in the box
Security officers overthrew the better and more

Putin ignites the fires of revolution
He was bored and frightened people in the silence
Whatever punishment he had - that rotten ash,
With no time in many years - the subject for wet dreams

Chorus.
The country is, the country goes to the streets with audacity
The country is, the country is going to say goodbye to the regime,
The country is, the country is a wedge of feminist
And Putin is Putin goes, leave cattle

Arrested on May 6 the whole city
7 years we have little, give me 18
The ban yelling, slander, and walk,
Take his wife's dad Lukashenko

Chorus 2 times.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

18-08-12

CLAUDE MARINOWER DOET BOEKJE OPEN OVER ANDRÉ GANTMAN

In het jongste nummer van Joods Actueel worden de Open VLD’ers Annemie Turtelboom en Claude Marinower (foto) geïnterviewd. Claude Marinower kwam voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 in Antwerpen. In 1988, en ook in 1994, voerde hij campagne samen met André Gantman die eveneens van joodse komaf is. André Gantman werd in 1995 schepen voor personeelszaken in Antwerpen, maar moest dat ambt voortijdig opgeven wegens zijn betrokkenheid bij een fraudezaak. In 2006 werd Gantman voor deze zaak veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. Claude Marinower was van 2001 tot 2007 federaal volksvertegenwoordiger, en is nu nog fractieleider van de Antwerpse Open VLD. In juni werd bekend dat André Gantman is overgestapt naar de N-VA. Opportunisme is Gantman nooit vreemd geweest.

 

Joods Actueel vraagt Claude Marinower hoe hij aankijkt tegen de overstap van Ludo Van Campenhout en André Gantman. Beiden jarenlang lid van de VLD,  nu N-VA’ers. Claude Marinower: “(…) Voor Ludo Van Campenhout lag het breekpunt bij de verkiezingen in 2010 toen hij niet de plaats op de lijst kreeg die hij ambieerde. Ik heb dat van dichtbij meegemaakt en op een gegeven ogenblik speelde enkel nog de vraag hoe lang het zou duren voordat hij de stap zou zetten. Hij gaf ook de richting aan met zijn verwijzingen naar zijn nationalistische jeugdvisie. Ludo opteert voor een overstap en als hij daarmee kan leven, so b it, maar wat André Gantman betreft, denk ik dat diegenen die hem al langer kennen en nu een aantal van zijn verklaringen lezen omtrent zijn overstap naar de N-VA deze enkel als volgt kunnen uitleggen: ofwel gelooft André werkelijk dat niemand die hem tijdens zijn studies aan de universiteit te Brussel in de jaren zeventig heeft ontmoet nog leeft en niemand hem dus kan tegenspreken, ofwel gelooft hij in een collectieve vorm van Alzheimer waaraan deze getuigen zouden lijden.”

 

“Als ik lees dat zijn Vlaamse roots teruggrijpen naar zijn kennismaking met het racisme van het FDF tijdens zijn studentenperiode aan de universiteit in Brussel, dan is dat pure nonsens. André Gantman is, voor diegenen die het niet meer weten, in de jaren zeventig voorzitter van de Unie van Joodse Studenten van België geweest, op dat ogenblik een nagenoeg volledig Franstalig Brussels bastion. Hij is daarna zelfs nog voorzitter geweest van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België (CCOJB), opnieuw een Franstalig clubje. Mensen vragen zich af of hij op het volgend congres van de N-VA gaat plaatsnemen tussen Jurgen Ceder en Karim Van Overmeire, voormalige Blokkers pur sang. Hij is toch de man die het tijdschrift In naam van de vrijheid heeft gecreëerd, hoe ver kan die overstap gaan? Dat is dan André Gantman die in de jaren negentig vanaf de schepenbank de ganse Vlaams Belangfractie met de grond gelijk maakte nadat die het idee opperden om in Berchem een straat naar collaborateur Ward Hermans te noemen. Maar dezelfde man heeft er dus geen probleem mee als N-VA mandatarissen, dus verkozen op een lijst die racistische programmapunten huldigde, en er voor veroordeeld werd – en niet de minsten – uit het Vlaams Belang opneemt. Ik heb het altijd goed met hem kunnen vinden maar dit is misschien een brug te ver.”

 

Claude Marinower staat op de vierde plaats van de Open VLD-lijst in Antwerpen. Volgens de peilingen haalt Open VLD geen vier zetels, en geraakt Claude Marinower dus niet verkozen. Claude Marinower: “Het is altijd mogelijk dat we de vierde zetel niet halen maar ik zou graag nog een mandaat vervullen. (…) Ik denk dat wij een valabel alternatief bieden en dat het mogelijk is om de peilingen te logenstraffen. Bart De Wever zegt: ‘Vlaanderen zou mij dankbaar moeten zijn omdat ik ervoor zorg dat het Vlaams Belang verschrompelt. Maar de waarheid heeft ook zijn rechten want het feit blijft dat de huidige burgemeester, Janssens, de verkiezingen won in 2006 en dat dit punt de ondergang markeerde van het Vlaams Belang. Toen behaalde de N-VA welgeteld één zetel. Wij zijn vooral een valabel alternatief voor wie zijn stem niet aan De Wever wenst te geven of aan de stadslijst van de burgemeester en de CD&V.”

 

Zowel in de Antwerpse gemeenteraad als in de Kamer van Volksvertegenwoordiger en bij publieke debatten is Claude Marinower altijd fel, en met kennis van zaken, van leer getrokken tegen het Vlaams Blok/Belang. In de Kamer diende hij mee een wetsvoorstel in om organisaties als Blood and Honour te verbieden. In juli werd Claude Marinower aangesteld als nieuwe voorzitter van het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Mechelen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marinower, gantman, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

17-08-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

De formule van De week in zeven citaten (en eentje extra) lijkt aan te slaan. De eerste week kregen we al een vraag van een parlementslid over een door ons bewaard citaat. Vorige week werden de citaten spontaan verder getwitterd... Of was het om de cover van het volgend boek van en over Bart De Wever die we in primeur publiceerden? In elk geval... Waar vielen sindsdien onze ogen op?

 

“’Wij stellen geen vragen over de seksuele geaardheid van onze kandidaten’, zegt Filip Dewinter, kandidaat-burgemeester voor het Vlaams Belang.” Om onduidelijke redenen wordt Filip Dewinter in Het Laatste Nieuws nog “kandidaat-burgemeester” genoemd. Naar aanleiding van de Gaypride in Antwerpen (foto, homoseksuele politieagenten) werd Dewinter gevraagd of er op de kieslijsten van het Vlaams Belang ook homo’s staan. In alle verenigingen en beroepen zijn er homo’s. Alleen bij het Vlaams Belang weten ze het nog niet. (Het Laatste Nieuws, 11 augustus 2012)

 

“Wie intern in het VB iets van kritiek durft formuleren wordt eenvoudig kaltgestelt, we kunnen vele voorbeelden geven – en de zuivering gaat nog steeds onverminderd door, wellicht tot het VB helemaal zal bestaan uit de 5 fans van ‘steden tegen islamisering’ en 1000 met gratis bussen aangevoerde 90-plussers.” Reactie van de redactie van RechtsActueel op de opmerking van Tanguy Veys: “Voor interne kritiek en intern debat is steeds plaats (geweest) binnen het VB. Voor personeelsleden/mandatarissen die met verve de rol van nestbevuiler en/of N-VA duikboot vervullen is geen plaats, da’s waar !”. Na de anoniem geplaatste zijn de meest gelezen RechtsActueel-artikels die van drie VB-personeelsleden (Bert Deckers, Rob Verreycken, Wim De Winter) en twee Voorpost’ers (Yves Pernet, Sjors Remmerswaal). Zij kunnen weten hoe het er bij het VB aan toe gaat. Nu nog namen en feiten noemen. (RechtsActueel, 11 augustus 2012)

“De domheid, blindheid of naïviteit van sommige vrouwen is zo mogelijk nog erger dan de intimidatie van hitsige allochtonen.” Vrouwen die gedrag van moslims lichtzinnig interpreteren, vinden ze bij het Vlaams Belang nog erger dan ongepaste opmerkingen over en aan vrouwen. Citaat uit een artikel met als titel: Vrouwen mét of zonder ballen. Duidelijk geschreven door een man. Een macho. (Vlaams Belang-website, 12 augustus 2012)

“De dader noemt zichzelf kunstenaar (…). Een linkse rakker dus. Als hij betrapt wordt, komt hij ervan af met ‘Niet meer doen, manneke’.” Een lezer van Gazet van Antwerpen online reageert op een bericht over nog meer opgeknoopte poppen die verwijzen naar de Zonder pardon-campagne van het Vlaams Belang. (Gazet van Antwerpen online, 13 augustus 2012)

 

Vlaams Belang Malle heeft op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen enkele plaatsen voorbehouden voor mensen die zwak staan in de samenleving. Een van de kandidaten is een vrouw met een verstandelijke beperking.Is de VB-lijst in Malle de enige VB-lijst met mensen met een verstandelijke beperking? (Het Nieuwsblad, 14 augustus 2012)

 

“Doen onze Vlaamse atleten het slecht, dan voert de Vlaamse regering een slecht beleid. Winnen we wel medailles, worden ze door het belgicisme gerecupereerd. Misschien maar goed dat de oogst zo mager was. Daardoor bleven we bespaard van tricoloor vlaggengezwaai en van de analyses dat ‘België weer helemaal op de kaart staat’.” Bij ’t Pallieterke zien ze toch nog iets positief aan de ene enkele medaille die “onze Vlaamse atleten” bij de Olympische Spelen in Londen behaalden. We durven ons niet inbeelden hoe de sfeer op de redactie was na de 4 - 2 waarmee de Rode Duivels woensdagavond Nederland versloegen. (’t Pallieterke, 15 augustus 2012)

 

“Als de N-VA in de oppositie zit, is ze meestal rechts zoals wij (= Open VLD, nvdr.); als ze aan de macht is, zoals collega Jan Peumans in Riemst, dan is ze eerder links.” Vlaams parlementslid en burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD) werpt een nieuw licht op de N-VA. Iemand moet de burgemeester van Lanaken eens De Morgen van 28 juli 2012 brengen, met het Ik krijg rillingen van die NSV’ers-interview. Daarin rekent Jan Peumans zich bij de progressieven (progressief in deze context = verregaand natuurbehoud, biodiversiteit…), maar geeft hij toe dat de progressieven een minderheid zijn in zijn partij. Heeft Marino Keulen écht niet meer doorzicht, of probeert hij stemmen te winnen door mensen in verwarring te brengen? (De Standaard, 16 augustus 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, dewinter, holebi, rechtsactueel, veys, islam, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

16-08-12

ANTWERPEN: DE HERDENKING OP 15 AUGUSTUS 2012

Lieven Saerens - 15 augustus 2012.jpgPatrick Janssens + Regine Beer.jpgZoals hier en elders (Gazet van Antwerpen, De Standaard) aangekondigd werd gisteren op het Antwerps stadhuis de trieste verjaardag herdacht van de eerste razzia bij de joodse bevolking in Antwerpen waar de Antwerpse politie volop haar medewerking aan verleende.

 

Historicus Lieven Saerens (foto 1) bracht niet alleen de razzia van 15 augustus 1942 in herinnering, ook de razzia van 27 augustus 1942 (die deels mislukte omdat Antwerpse politieagenten sommige joodse burgers verwittigden in ruil voor “geschenken”) en de razzia van 28 augustus 1942 (toen de Antwerpse politie meer dan het door de Duitsers opgelegde streefcijfer van 1.000 aangehouden joden behaalde). Julien Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie, riep in een begeesterende toespraak op om dergelijke gebeurtenissen te blijven herdenken “zelfs tegen beter weten in (over het effect, nvdr.), want niet doen kan nooit een morele optie zijn”. Klener wees er ook op dat het nazisme niet alleen mogelijk was door de medewerking van sadisten en jodenhaters, maar ook door de medewerking van “keurige ambtenaren, salonintellectuelen…, en onder invloed van de media, want haat lijkt besmettelijker dan de liefde”. Precies omwille van de medewerking van die ‘ambtenaren’, beter gezegd: het Antwerps stadsbestuur met voorop waarnemend burgemeester Leo Delwaide en meerdere politiecommissarissen, was het uitkijken naar de toespraak van huidig Antwerps burgemeester Patrick Janssens.

 

Patrick Janssens (foto 2, samen met de eveneens aanwezige Regine Beer): “(…) Het is (zoals blijkt uit historisch onderzoek van Lieven Saerens en Herman Van Goethem, nvdr.) een verhaal van zwijgen, gehoorzamen, medewerking, tegenwerking – sabotage zelfs, dreiging, paraplu’s opentrekken, zich laten indekken, ontkennen… Het is een verhaal van ideologie, van publieke opinie, tijdsgeest, opportunisme en normvervaging. Het is een verhaal van gebrek aan verantwoordelijkheidszin, moed, daadkracht, moreel handelen. Het is geen verhaal waar men een goed gevoel aan overhoudt als burgemeester.  Uit de studie blijkt immers duidelijk dat er andere opties waren.  Opties die in andere steden met Brussel als duidelijkste voorbeeld werden gekozen. Opties die in Antwerpen pas werden gezien toen ‘het eigen volk’ gedeporteerd werd en toen de kansen in de oorlog keerden. 

 

“Deze periode moet grondig bestudeerd en herinnerd worden door ons allemaal, nogmaals, zeker door mijn collega’s en mezelf omdat duidelijk wordt aangetoond hoe de normale mechanismen van de politiek en het overheidsbestuur zoals wij die kennen kunnen ontsporen onder extreme omstandigheden. De stad Antwerpen en haar bestuur is nog lang niet klaar met deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.  We weten vandaag met zekerheid dat het stadsbestuur en de politie in die dramatische dagen van de zomer van 1942 een actieve rol hebben gespeeld in de vervolging en arrestatie van de Antwerpse joden. Het gaat daarbij in de eerste plaats om de burgemeester, maar ook om de hoofdcommissaris, de commissaris van de zesde wijk, de politieinspecteurs die de patrouilles vergezelden.  Allen stuurden ze actief het uitvoerende korps met vaste hand.  En daarnaast was er ook de procureur des konings die toekeek en niets deed.

 

“De mensen die nu verantwoordelijkheid dragen in het stadsbestuur en de politie hebben op zich niets te maken met de Tweede Wereldoorlog, die al afgelopen was toen zij nog moesten geboren worden. Toch zijn het de instellingen waarvoor wij nu verantwoordelijkheid dragen, die mee verantwoordelijk waren voor het lot van vele joodse Antwerpenaars in de Tweede Wereldoorlog. Toen we daarvoor, namens het college, onze excuses aanboden als burgemeester en verantwoordelijke voor het politiekorps had de politiek het daar even moeilijk mee.  U hebt dat samen met ons vastgesteld.  Dat op zich al toonde aan dat we nog veel stappen moeten zetten om in het reine te komen met onze eigen geschiedenis.  Niemand van ons zou accepteren dat een bedrijf dat jarenlang schadelijke producten op de markt bracht die de gezondheid en het milieu schaden zich zou verschuilen achter het feit dat de directie of het aandeelhouderschap ondertussen gewijzigd is.  Het is dan ook noodzakelijk dat het stadsbestuur verdere stappen zet die de herinnering aan deze gruwelijke feiten levend houdt. 

 

“Het is onaanvaardbaar dat – in tegenstelling tot andere Europese steden – het Antwerpse stadsbestuur tot op vandaag geen enkele herdenkingsteken aan deze geschiedenis heeft geplaatst.  Het monument ter herdenking van de Shoah werd immers door het Forum der Joodse organisaties geplaatst. Het wordt tijd dat we een stap verder zetten in de collectieve verwerking van dat duistere verleden. Daarom zullen we als stadsbestuur in het stadhuis een gedenkplaat aanbrengen waarvan we de tekst vandaag voorstellen.  Daarnaast willen we een monument oprichten dat alle namen van de gedeporteerden bevat.” 

 

Het is wel een beetje sneu dat er voorlopig enkel een akkoord is over de tekst voor de gedenkplaat. ‘Monumentenzorg’ moet zich nog uitspreken over waar die gedenkplaat mag opgehangen worden in het historisch Antwerps stadhuis. Als het aan burgemeester Janssens ligt, moet het komen op een plaats dicht bij waar de politieke besluitvorming op het Antwerps stadhuis plaatsvindt. De commissie ‘Beeld in de stad’ moet op haar beurt kunstenaars voorstellen voor het maken van het monument, en een plaats in de stad aanduiden waar het monument met de namen van alle gedeporteerden kan komen. Het is de wens van het (huidige) stadsbestuur dat dit monument op een historisch verantwoorde maar ook heel zichtbare plaats in de stad komt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, collaboratie, actie |  Facebook | | |  Print

15-08-12

ANTWERPEN: DE RAZZIA VAN 15 AUGUSTUS 1942

Vandaag precies zeventig jaar geleden gaf de Antwerpse hoofdcommissaris van de politie Jozef De Potter met zijn Dagelijksche Orders in de rubriek Varia (!) mee: “Heden avond dient op bevel vanaf 20.30 uur der Sicherheitspolizei in de 5de, 6de, en 7de Wijken een bijzondere beschikking voorhanden te zijn, om bepaalde opdrachten uit te voeren.” Welke die “bepaalde opdrachten” waren, werd er niet bij verteld. Wél “dat de aangeduide agenten moeten geleverd worden”, desnoods moest personeel uit andere reeksen aangeduid worden. Wat volgde was een razzia met de  actieve medewerking van de Antwerpse politie waarbij een duizendtal joden opgepakt werden. Ze werden overgebracht naar de Dossinkazerne in Mechelen, en vervolgens naar Auschwitz-Birkenau. Niemand van hen overleefde dit.

 

In totaal moesten vijftig agenten en drie adjunct-commissarissen paraat staan. Omdat er niet zoveel agenten beschikbaar waren in de drie genoemde wijken werd in de praktijk politie gerekruteerd in heel de stad Antwerpen en haar randgemeenten (nu op Mortsel na Antwerpse districten). Het ‘blanco order’ was nog niet uitgevoerd, of de nazi’s gaven die dag nog twee opdrachten. Het politiekantoor in de Vestingstraat (vlakbij het Centraal Station) moest diezelfde avond nog 75 arbeidsoproepingsbevelen gaan overhandigen; het politiekantoor in de Florisstraat (in de buurt van het Stadspark) moest “77 joden” aanhouden waarvan de namen werden overgemaakt. Als ze niet thuis aangetroffen werden, moest hun huis doorzocht worden om na te gaan of ze zich daar niet verstopten. De Antwerpse politie had haar rol tot dan beperkt tot het escorteren van joden die ‘vrijwillig’ gevolg gaven aan de arbeidsoproepingsbevelen. De avond van 15 augustus 1942 ging de Antwerpse politie een stap verder.

 

Om 21.00 uur begon het opsporen van de 77 joden in de buurt van het Antwerpse Stadspark. Een actie die duurde tot 05.00 uur ’s morgens, maar slechts 20 aanhoudingen opleverde. Hoeveel er werden gevonden van de 75 op naam gezochte joden in de buurt van het Centraal Station is niet bekend. Intussen was wel duidelijk wat het ‘blanco order’ inhield. De zone van de Van Immerseel-, Lange Kievit-, Provincie- en Somersstraat (de buurt waar nu de nieuwe stationstoegang is) moest afgezet worden. Het was de buurt waar het grootste aantal joden woonde. Vanaf 22.00 uur werden nagenoeg alle inwoners aangehouden, op vrachtwagens “geladen” en weggevoerd. Daarna werd eenzelfde actie uitgevoerd verderop aan de Plantin en Moretuslei in Borgerhout. Er werden niet minder dan 998 à 1.067 joden opgepakt. Mannen, maar ook vrouwen en kinderen. Het leidde tot helse taferelen. Zo werd een 38-jarige vrouw samen met haar twee kinderen afgevoerd terwijl een paar minuten eerder hun echtgenoot en vader was doodgevallen.

 

Volgens Lieven Saerens – uit wiens boek Vreemdelingen in een wereldstad. Een geschiedenis van Antwerpen en zijn joodse bevolking (1880-1944) we deze gegevens ontlenen – kan het niet anders als dat de razzia van 15 augustus 1942 in Antwerpen bleef nazinderen. Er waren vijftig politieagenten en drie adjunct-commissarissen ingezet, waarbij moeilijk kan aangenomen worden dat ze daarover het volledig stilzwijgen zouden bewaard hebben tegenover familie, vrienden, collega’s…Ten tweede was er de al even rechtstreekse betrokkenheid van verscheidene Antwerpse verhuisfirma’s, waaronder het nu nog actieve Arthur Pierre, die de slachtoffers van de razzia naar Mechelen voerden. Er waren de Belgische buren die de herrie bij de razzia hoorden, waarvan sommigen voor een paar dagen meegevoerd werden naar Mechelen op beschuldiging van “jodenvrienden” te zijn. En ook het verzet was op de hoogte want in de nacht van 21 augustus vond de politie pamfletten van de Vlaamsche Kommunistische Federatie Antwerpen waarin werd opgeroepen tot “het belet van deportatie der joden”.

 

Op het ogenblik dat de politieagenten inzagen dat wat ze deden ontoelaatbaar was, hadden ze kunnen en moeten protesteren en afzien van verdere medewerking. Een ‘Befehl ist Befehl’ gold naar Belgisch recht enkel wanneer de superieur bevoegd was om te bevelen én wanneer het handelen waartoe men verplicht werd niet manifest onwettig was. Echo’s over de actieve inzet van de Antwerpse politie bij de jodenrazzia weerklonken ongetwijfeld tot in het Antwerps stadhuis en gerechtsgebouw. Het is niet 100 % zeker dat burgemeester Leon Delwaide en de Antwerpse procureur des konings ervan op de hoogte waren, maar wel 99,9 % (zie: Vreemdelingen in een wereldstad, blz. 606-607). Zoals bekend heeft Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) in oktober 2007 verontschuldigingen aangeboden voor het aandeel van de Stad Antwerpen bij de jodenvervolging in het nazitijdperk.

 

Bart De Wever vond dat aanvankelijk niet nodig en gratuit. Bart De Wever was daarbij niet aan zijn proefstuk toe. In mei 2007 – zoals deze blog als eerste en in die periode als enige bekendmaakte – had Bart De Wever in de Antwerpse gemeenteraad reeds excuses voor de rol van het Antwerps stadsbestuur afgewezen. Pas na een storm van verontwaardiging, en na bemiddeling door André Gantman die daarvoor beloond werd met een plaats op de N-VA-lijst, draaide  De Wever bij. Vanavond vindt op het Antwerps stadhuis een herdenkingsplechtigheid plaats voor de razzia in de nacht van 15 op 16 augustus. Na toespraken van burgemeester Patrick Janssens, historicus Lieven Saerens en Julien Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, wordt een gedenkplaat onthuld.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, collaboratie |  Facebook | | |  Print

“HET IS GEEN TOEVAL DAT HET VLAAMS BLOK IN ANTWERPEN IS ONTSTAAN”

Lieven Saerens, doctor in de geschiedenis met een proefschrift over de houding van de Antwerpenaars tegenover de joden in de periode 1880-1944, werd maandag in Gazet van Antwerpen, geïnterviewd naar aanleiding van de herdenking vanavond. Een fragment. 

 

Vanaf einde 19de eeuw tot 1930 was Antwerpen een kosmopolitische stad, met respect voor vreemdelingen. Daarna vergleed de stad naar intolerantie. Lieven Saerens: "In de jaren dertig groeide een grote anti-joodse stroming. Het was crisis, extreem rechts kwam op in Europa. In Vlaanderen heerste geen antifascistische traditie, in Brussel en Wallonië wel." Maar hoe kon een massale deportatie plaatsvinden? "Drie factoren hebben daartoe bijgedragen. Er was een minder grote weerstand tegen de Nieuwe Orde, men hechtte hier langer geloof aan een Duitse overwinning en van in het begin is de overheid vrij ver meegegaan met de Duitsers inzake de jodenvervolging. Al is dat nooit op eigen initiatief gebeurd, altijd op vraag van de Duitsers."

 

Dan kan de overheid weinig verweten worden, of toch? "Toen joden verplicht werden uit te wijken naar Limburg, was het de Antwerpse politie die de boodschap verspreidde. Later ging ze transporten begeleiden en nog later ging ze mensen opsporen die geen gevolg hadden gegeven aan dat bevel. Of nog, toen in juni 1942 joodse burgers een davidsster moesten dragen, moest dat bevel worden uitgevaardigd door het stadsbestuur. Antwerpen deed dat. Brussel niet. Die zeiden: 'Dat is immoreel, dat doen we niet'. Toch groeide er ook verzet, want bij een tweede razzia op 27 augustus zijn joodse burgers verwittigd door de politie. In Brussel was de politieleiding niet zo meegaand. In Antwerpen deden ze wat hen werd opgedrongen."

 

Lieven Saerens benadrukt dat het hier niet om alle politiemensen van die tijd gaat. "Ik besef heel goed dat een aantal van hen in het verzet was. Zeker nadat in september van dat jaar Belgen verplicht werden tewerkgesteld in Duitsland. Toen heeft de procureur wél gereageerd. Hij zei dat agenten hier niet aan mochten meedoen op straffe van vervolging. De procureur had dat evengoed kunnen uitvaardigen voor het niet-aanhouden van joden eerder dat jaar." Als je dit allemaal weet, is het toch raar dat joden na de oorlog massaal naar Antwerpen terugkeerden? "Uit heel België zijn er circa 25.000 joodse mensen gedeporteerd. 1.200 kwamen terug. Die generatie hield er een trauma aan over, waarover ze niet spraken. Ze wilden alleen maar een nieuw leven opbouwen.”

 

“De regering richtte een commissie Oorlogsmisdaden op. Toen die overlevenden opzocht, werkten ze nauwelijks mee. Ze hadden belangrijker dingen te doen: 'de heropbouw van ons leven', zeiden ze. Pas in de jaren tachtig en negentig waren ze er klaar voor en zijn ze erover beginnen praten. Langs officiële zijde was de zaak intussen ook ondergesneeuwd.” Is het louter toeval dat extreem rechts precies in Antwerpen kon ontkiemen? "Tot de jaren twintig was er geen sprake van, daarna wel. Ik vind het geen louter toeval dat het Vlaams Blok juist in Antwerpen is ontstaan."

 

Is dat gedachtegoed dan altijd sluimerend aanwezig geweest? "Ja, maar dat heeft ook te maken met de manier waarop men naar oorlogsherinneringen kijkt. In het buitenland gaat het over het verzet. In Vlaanderen gaat het veelal over de repressie, het leed van de collaborateurs. Dat belet het nadenken over excessen die tot collaboratie kunnen leiden. Men heeft in Vlaanderen nooit gefocust op het verzet of op de jodenvervolging. Men kon zich ook niet voorstellen dat autoriteiten konden betrokken zijn." Vandaar nogmaals het belang van de herdenkingsplechtigheid vanavond. Foto: Een vrachtwagen tijdens het nazi-regime, propvol mensen aan de Antwerpse Plantin en Moretuslei nr. 54 (huidige nummering). Er is discussie of het over transport van joden gaat. Het jodentransport an sich wordt niet betwist.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, collaboratie, vb |  Facebook | | |  Print

14-08-12

ONHERROEPELIJK NEERSCHIETEN INBREKERS? "HET IS LUDIEK BEDOELD"

Een uur nadat  wij vandaag via Twitter wezen op de door het Vlaams Belang Zandhoven verspreidde sticker Inbrekers worden onherroepelijk neergeschoten, verspreidde Filip Dewinter (foto 1) dan maar zelf via Twitter het nieuws over de sticker. Niet in het defensief, maar dan maar in het offensief gaan.

 

In zijn tweede tweet over Zandhoven zegt Dewinter: “Toenemende criminaliteit, straffeloosheid, onveiligheid… Overheid oogst wat ze zaait! Burgers nemen het recht in eigen handen. Verwonderd?” Zoals hij met zijn eigen tweets de aandacht voor de AFF-tweet wil wegnemen, verdoezelt Dewinter hier waar het om draait: het gaat niet over een gewone burger die meent het recht in eigen handen te mogen nemen. Het gaat over de voorzitter van het Vlaams Belang Zandhoven die dit doet, Vlaams Belang-kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Jurgen Verstrepen kan daar anders over denken, maar politici hebben de opdracht burgers aan te sporen tot voorbeeldig gedrag. En neerschieten van mensen, ook al zijn het inbrekers, hoort daar niet bij.

 

In een reactie aan Gazet van Antwerpen over hun eerdere berichtgeving over de Vlaams Belang-sticker laat Filip Dewinter weten “dat hij van het initiatief van Vlaams Belang Zandhoven op voorhand op de hoogte was en dat hij de actie goedkeurt. ‘Het is ludiek bedoeld en wil natuurlijk niet zeggen dat alle inbrekers zomaar moeten worden doodgeschoten. De stickers zijn een noodkreet, waarbij de burger laat weten dat hij genoeg heeft van de criminaliteit.’” Bij het Vlaams Belang is blijkbaar alles “ludiek bedoeld”, maar oh wee als iemand een pop die een inbreker voorstelt opknoopt. Dan is het ernst, dan luidt het: “Men wil het Vlaams Belang in een slecht daglicht stellen.” en "Het doorkruist onze verkiezingscampagne."

 

Maar we begrijpen Filip Dewinter wel. Paul Stulens, de voorzitter van het Vlaams Belang Zandhoven en bedenker en verspreider van de controversiële Inbrekers worden onherroepelijk neergeschoten-stickers, viel twee jaar geleden op door… in Zandhoven systematisch de affiches van Filip Dewinter voor de federale verkiezingen te overplakken uit onvrede voor het op een zijspoor zetten van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke (foto 2). Dewinter moet nu tegenover Stulens bewijzen wat ‘ne goeie hij wel is. Nog los van dat hij het recht in eigen handen nemen altijd verdedigd heeft.

22:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zandhoven, dewinter, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

“INBREKERS WORDEN ONHERROEPELIJK NEERGESCHOTEN”

Filip Dewinter mag dan wel zeggen dat het Vlaams Belang niet wil dat elke inbreker aan een boom opgeknoopt wordt, Filip Dewinter heeft de voorzitter van het Vlaams Belang Zandhoven niet teruggefloten.

 

Op het secretariaat van het Vlaams Belang in Zandhoven kan je immers stickers afhalen met de waarschuwing Inbrekers worden onherroepelijk neergeschoten (foto 1). De sticker was ons bekend van een ATV-reportage op 7 juni waarbij ten huize Vlaams Belang-voorzitter in Zandhoven Paul Stulens gefilmd werd (foto 2) en de controversiële sticker in beeld kwam. Gazet van Antwerpen bracht op 11 augustus uit dat het Vlaams Belang in Zandhoven de sticker nu te koop aanbiedt aan 1,50 euro per exemplaar. Het werd aangekondigd in een extra editie van de plaatselijke Vlaams Belang-krant. "Op ons voorstel om bij Zandhovenaars die geen lid zijn van een BIN (Buurt Informatie Netwerk, nvdr.) ook BIN-stickers te verspreiden om de dieven af te schrikken, reageerde de burgemeester afwijzend”, vertelt Paul Stulens. "Gezien de inbrakenplaag blijft voortduren en er weinig of geen extra-maatregelen genomen worden, heeft Vlaams Belang Zandhoven besloten om vanaf nu zelf anti-inbraakklevers aan te bieden aan de inwoners van Groot-Zandhoven. Deze zijn opvallend in het rood en zestalig: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Pools, en Roemeens. Ik gebruik deze sticker zelf al dertien jaar.” Op de sticker staat in zes talen: Waarschuwing: beveiligde eigendom. Inbrekers worden onherroepelijk neergeschoten.

Wie dacht dat Filip Dewinter na de ATV-reportage en het Gazet van Antwerpen-artikel Paul Stulens tot de orde heeft geroepen, vergist zich. Vandaag brengt ook Het Laatste Nieuws het verhaal van de Inbrekers onherroepelijk neerschieten-sticker. Paul Stulens verdedigt zich deze keer in Het Laatste Nieuws met: “Het is een straffe tekst, maar wij roepen niet op om iemand neer te schieten. Dit is hetzelfde met het ophangen van de bordjes ‘Pas op voor de hond’ terwijl veel mensen geen hond hebben.” Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) denkt daar anders over: “Het is nogal laag om mensen aan te sporen tot geweld. Je weet nooit hoe sommigen dit opnemen. Ik denk dat de komst van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober veel te maken heeft met deze stunt.”

 

De afdeling Zandhoven is niet zomaar een Vlaams Belang-afdeling. Als derde op de lijst voor 14 oktober staat er Johan Vanslambrouck, gemeenteraadslid maar vooral bekend als voorzitter van Voorpost (en tot hij gemeenteraadslid werd voorzitter van het IJzerwake-comité). Voorlopig is nog maar de top-drie en de lijstduwer van de VB-lijst in Zandhoven bekend. Gemeenteraadslid Mieke De Moor trekt de lijst, Paul Stulens staat op de tweede plaats, Johan Vanslambrouck op de derde plaats en gemeenteraadslid Herman Van den Bergh is lijstduwer. Voor de Zandhovense VB-lijst is het voornaamste probleem… vrouwen vinden. Er staan nog vijf mannen klaar om op de VB-lijst te figureren, maar om die een plaats te geven op de lijst moeten ook nog vijf vrouwen gevonden worden. De kieswetgeving bepaalt dat het verschil tussen het aantal mannen en het aantal vrouwen op een lijst hoogstens één mag zijn.

 

Over waarschuwingen dat inbrekers onherroepelijk worden neergeschoten, zegt de kieswetgeving niets. Men kan niet op alles voorzien zijn. Filip Dewinter zou Paul Stulens kunnen terugfluiten, maar doet het niet. Het imago dat het Vlaams Belang toch niet het ergste voor heeft met inbrekers, valt in duigen. Uiteraard moeten inbrekers bestraft worden. Voor inbraak gelden geen verzachtende omstandigheden. Los van de materiële schade is het trauma bij de slachtoffers van inbraak enorm. Maar daarom inbrekers onherroepelijk neerschieten, is geen teken van beschaving.

15:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zandhoven, provincie antwerpen, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

“WE WILLEN NIET ELKE INBREKER AAN EEN BOOM OPKNOPEN”

Het voorbije weekend zijn er weer enkele opgeknoopte poppen in het Antwerpse gevonden, zo meldt Gazet van Antwerpen. De poppen verwijzen naar de ‘Zonder pardon’-campagne van het Vlaams Belang en werden in de nacht van zaterdag op zondag opgehangen.

Deze keer werden de poppen opgehangen aan de brug over de populaire ontmoetingsplaats Park Spoor Noord en aan een kraan aan de Italiëlei in Antwerpen (foto 1), en aan een lantaarnpaal in de Hovestraat in Edegem (foto 2). De pop moest telkens een andere persoon die op de affiches van het Vlaams Belang voorkomt voorstellen: respectievelijk Frans V.,  Igor S. en Said I. De dader heeft al nieuwe acties aangekondigd in de loop van de maand, onder andere vormen. Hij of zij noemt zichzelf een kunstenaar en tekent zijn of haar berichten met It Wasn't Me (‘Ik was het niet’).

Filip Dewinter zit verveeld met de situatie. Filip Dewinter zegt in Gazet van Antwerpen: "Ik heb de indruk dat er piraatinitiatieven aan de gang zijn. Men wil het Vlaams Belang in een slecht daglicht stellen. Dat is vervelend, want het doorkruist onze verkiezingscampagne. We willen een harde aanpak van criminelen, maar dat wil niet zeggen dat we elke inbreker aan een boom willen opknopen.”, Begin augustus zag Dewinter een eerste opgeknoopte pop opduiken. Filip Dewinter: “Dit is een organisatie met een agenda en ik vraag me af waarom ze het doen en wat de bedoeling is.”

"Sommigen denken dat dit een stunt van het Vlaams Belang is, maar dat is niet zo. Wat is de meerwaarde hiervan? We overwegen een klacht tegen onbekenden, want we willen ons beschermen." Het Vlaams Belang deed dat ook al in juli toen in het straatbeeld Lam Gods-affiches met een Vlaams Belang-logo en de slogan Blijf van ons land! Asielbedriegers, criminele vreemdelingen, illegalen, islamradicalen, immigratie-profitariaat opdoken. Filip Dewinter: “We wilden een boete voor wildplakken vermijden.”

De politie houdt alle popincidenten nauwkeurig bij. "Er is een informatieverslag opgemaakt, zodat er nadien, als blijkt wie die poppen heeft opgehangen, een GAS-boete kan worden gestuurd naar de verantwoordelijke. Het ophangen van die poppen wordt namelijk beschouwd als sluikstort", zegt Veerle De Vries, woordvoerster van de Antwerpse politie. "Je mag niet zomaar iets achterlaten op de openbare weg." Hopelijk laten ze bij het Vlaams Belang de komende maanden ook niets rondslingeren op de openbare weg.

Dat het Vlaams Belang niet wil dat elke inbreker aan een boom wordt opgeknoopt, is waar. Over de doodstraf zei Filip Dewinter in De Standaard van 9 mei 2009: “Ik ben persoonlijk voorstander van het effectief uitvoeren van de doodstraf. Mijn partij vindt dat dat niet kan. Goed, ik zal me dan aansluiten bij dat standpunt. Maar mijn persoonlijke mening is anders.” Dewinter zal het echter niet gemakkelijk krijgen om de doodstraf (terug) in te voeren. In 1996 werd de doodstraf in ons land bij wet afgeschaft; in 2005 werd dit in de grondwet ingeschreven zodat de doodstraf niet zomaar bij wet kan worden heringevoerd. Onderzoek wees uit dat de doodstraf helemaal geen afschrikkend effect heeft. Bij het Vlaams Belang zijn ze drastischer methodes genegen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, dewinter, criminaliteit, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

13-08-12

HOE IS ’T MET DE VLAAMSE SOLIDAIRE VAKBOND (VSV) ?

Men zal zich misschien herinneren dat in juli vorig jaar de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) werd opgericht door Rob Verreycken & Co. “Co”: dat zijn VB-parlementsleden zoals Guy D’Haeseleer, Peter Logghe en Linda Vissers; en een klad Voorpost’ers en ander volk ter rechterzijde binnen het VB. De VB-vakbond kreeg bij haar oprichting meteen kritiek van onze vrienden van het N-SA, maar kon zich verder uitbouwen met de hulp van Solidarity (foto) – een Britse vakbond opgericht als annex van de British National Party (BNP) van Nick Griffin.

 

De VSV haalde een eerste keer de regionale pers met een ‘flitspalenstaking’ als alternatief op een algemene staking van het ABVV, ACV en ACLVB eind januari, en een eerste keer de nationale pers toen het twee West-Vlaamse bedrijven dagvaardde omdat die VSV-kandidaten weigerden bij de sociale verkiezingen dit voorjaar. Het VSV is tegen het “monopolie” van de drie grote vakbonden, en ziet hoe meer vakbonden in bedrijven, hoe liever. Hoe meer de arbeiders en bedienden verdeeld zijn, hoe beter. Jan Van Der Meirsch had zich namens de VSV, als onderdeel van de Solidarity Trade Union (STU), kandidaat gesteld voor de sociale verkiezingen bij het bedrijf Liebaert uit Deinze; Pol Denys bij Spiceroff/Dana in Brugge. De VSV noemde het weigeren van hun kandidaten – gezien de Belgische wetgeving terzake – een “grove schending van het Europese vrij verkeer van diensten”. In andere gevallen ziet men bij het VB buitenlandse organisaties niet graag naar ons land komen; nu stond weer geen maat op de verontwaardiging omdat een buitenlandse organisatie iets in de weg gelegd werd.

 

Een paar dagen geleden is de uitspraak bekend geraakt van de rechtszaken die de VSV/STU had aangespannen. De arbeidsrechtbanken van respectievelijk Gent en Brugge wezen de vraag van de VSV/STU over het niet met een eigen vakbond kunnen deelnemen aan de sociale verkiezingen af om een aantal redenen, en… veroordeelden Jan Van Der Meirsch en Pol Denys, samen met hun VSV/STU, tot het betalen van elk 2.500 euro boete wegens ‘tergend en roekeloos geding’. Samen dus 5.000 euro. Het is eerder zeldzaam dat boetes voor ‘tergend en roekeloos geding’ worden gevonnist. Met andere woorden: het moet al erg de spuigaten uitlopen vooraleer zo’n boete wordt gegeven. Zowel de arbeidsrechtbank in Gent als die van Brugge vond dat dit hier het geval is. Ze zullen dan wel gelijk hebben, niet?

 

De VSV gaat zich nu beraden over de situatie. Volgens haar stelt zich een “ernstig probleem”: “de VSV werkt volledig met giften en vrijwillige bijdragen – in tegenstelling tot de schatrijke holdings ACV, ABVV en ACLVB die elk jaar 200 miljoen euro belastinggeld 'administratiekost' ontvangen alleen maar om doorgeefluik voor werkloosheidsgeld te spelen…” Dat met die 200 miljoen euro de personeelskosten moeten betaald worden voor de verwerking van de werkloosheidsdossiers is een ‘detail’ dat de VSV over het hoofd ziet. Anderzijds zijn het bij de VSV geen arme luizen. De VSV is verbonden met het VB, en tot nader order is dat nog altijd de rijkste Vlaamse politieke partij (zie: 1 en 2). Of ze bij het VB bereid zijn veel geld te stoppen in de hobby van Rob Verreycken, is natuurlijk nog iets anders.

 

Rob Verreyckens levenspartner Ann Spitaels, gemeenteraadslid in Sint-Niklaas, is intussen opgestapt bij het VB en doet nu met een nieuwe partij de VB-lijst in Sint-Niklaas concurrentie aan. Stemt Rob Verreycken bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor Ann Spitaels of voor de partij die hem een job geeft?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vsv, sociaal, verreycken, spitaels, sint-niklaas, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

12-08-12

ROCK AGAINST RACISM, THE SPECIALS, THE SELECTER...

Rock against racism + AFF-buttons.jpgcultuur,actieVanavond worden de Olympische Spelen in Londen afgesloten met een The best of British-concert waar onder andere The Specials zullen spelen. Donderdag besloot de Britse skagroep de Lokerse Feesten-dag. Een concert dat rommelig startte maar in schoonheid eindigde. Al zijn The Specials niet meer wie ze geweest zijn.

 

In de zomer van 1976, wanneer er volop maatschappelijke onrust is, onderbreekt Eric Clapton een concert in Birmingham om in een dronken bui hulde te brengen aan de controversiële Britse politicus Ennoch Powell. Volgens Clapton heeft Powell het bij het rechte eind en zijn er veel te veel “vreemdelingen” in Engeland. Daarop volgt een racistische scheldtirade die eindigt met de beruchte National Front-slogan Keep Britain White. Kan het nog hypocrieter komend van een man die een fortuin had verdiend door Amerikaanse blues te spelen en een wereldhit had met het legendarische I shot the sheriff van Bob Marley? Het gevolg is dat een groep muziekliefhebbers de oprichting aankondigden van Rock Against Racism (RAR).

 

Algauw groeit een netwerk van artiesten, punks en reggaefans. De beweging ontstaat op hetzelfde moment als de punk en surft op de nieuwe energie en tijdsgeest. Rock against Racism brengt punkgroepen samen met reggaegroepen, die elkaar vervolgens beïnvloeden. The Clash bijvoorbeeld, later wereldberoemd met Rock The Casbah en andere hits, coverde het mooie Police & Thieves van Junior Murvin. In mei 1977 behaalt het extreemrechtse National Front (NF) 5,7 % van de stemmen in Londen; in augustus datzelfde jaar organiseert het NF een mars die tot zware rellen leidt. Enkele maanden later wordt de Anti-Nazi League (ANL) opgericht.

 

De Anti-Nazi League krijgt snel brede steun ter linkerzijde, en kleinere en grotere RAR/ANL-concerten volgen elkaar op. Het eerste groot concert vindt plaats op 30 april 1978 en brengt 80.000 jongeren bijeen. Op het programma: The Clash, Tom Robinson, Steel Pulse en anderen. Een tweede groot concert, met Sham 69 als top of the bill, brengt 100.000 jongeren bijeen. Op drie jaar tijd worden een 300-tal concerten ingericht, 750.000 badges (foto 1) verspreid, 9.000.000 pamfletten verdeeld… Het National Front behaalt in 1979 nog maar 1,9 % van de stemmen terwijl ze met het hoogst aantal kandidaten ooit deelneemt aan de verkiezingen. Keerzijde van de medaille is dat diezelfde verkiezingen Margaret Tatcher aan de macht brengen. Het institutioneel racisme verdwijnt niet en de jeugdwerkloosheid piekt.

 

Het is tegen die achtergrond dat toetsenist Jerry Dammers in 1977 een muziekgroepje opricht dat na een paar naamwisselingen The Specials (foto 2) worden. Zij spelen ska, het energiekere broertje van de wat lomere reggae. Na het uitbrengen van de debuutsingle van The Specials is Jerry Dammers teleurgesteld over de grote platenlabels en begint hij met een eigen label, 2 Tone, dat onder andere ook onderdak biedt aan The Selecter en Madness. Terwijl in de hoogdagen van Rock Against Racism nog een blanke punkgroep naast een zwarte reggaegroep speelt, krijgen we nu met The Specials en The Selecter gemengde groepen. Beide groepen nemen ook duidelijke standpunten in over sociale toestanden in Engeland. The Specials bijvoorbeeld met Maggie’s farm, later nog gecoverd door Rage Against The Machine.

 

Margaret Tatcher voert in Engeland het monetarisme in, een omstreden doctrine die voor het eerst werd toegepast door de Chileense dictator Pinochet. De werkloosheid haalt met twee miljoen werklozen ongeziene hoogten, en in dit klimaat ontstaat in 1981 een nummer als Ghost Town. Over werkloze jongeren die aan hun lot worden overgelaten en uit verveling elkaar te lijf gaan, een stad waar zaken sluiten en de bevolking angstig wordt. Duizendmaal beter in de originele versie dan in de versie die The Specials donderdag in Lokeren brachten. Na 1981 begint het te rommelen in de groep en beginnen de groepsleden aan andere projecten. Jerry Dammers zal nog eenmaal schitteren met The Special AKA en het door Elvis Costello geproduceerd Free Nelson Mandela dat een wereldhit wordt en ons elke keer opnieuw weer uitzinnig vrolijk maakt.

 

Een aantal leden van The Specials zijn intussen terug bijeen als groep, maar dat is meer om poenpakkerij. Een groot verschil met The Selecter. Gedragen The Specials zich als een supergroep, bij The Selecter konden de fans bijvoorbeeld vóór en na hun optreden in Het Depot in Leuven op 4 mei dit jaar probleemloos een praatje slaan met Pauline Black en de andere groepsleden. Het vuur van het verzet zit nog altijd in de groep. Als eerste nummer op hun jongste cd Made in Britain vind je een remake van Big in The Body, Small in the Mind. Een antifascistisch lied dat eerder door Woody Guthrie en Billy Bragg werd gezongen, en The Selecter vorig jaar op Mano Mundo in Boom voor het eerst op Belgische bodem speelde (hier de live versie bij de Nederlandse première). De levensloop van frontvrouw van The Selecter Pauline Black en haar belevenissen tijdens de jaren van het 2 Tone-label werden opgeschreven in het vorig jaar verschenen boek Black by design.

 

Meer over The Specials en de sociaal-economische en politieke achtergrond in de Rock Against Racism-periode vind je in het jongste nummer van Aktief, driemaandelijks tijdschrift van het Masereelfonds.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

11-08-12

HEIBEL BIJ HET VB-GENK

Filip Dewinter is niet alleen een “beetje jaloers” op de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog, laatst twitterde hij als Antwerpenaar ook wel jaloers te zijn op het voetbalstadion dat ze in het Limburgse Genk hebben. Of hij ook jaloers is op de Genkse VB-afdeling is wat anders.

 

De voorbije dagen haalde het VB-Genk herhaaldelijk Het Belang van Limburg en de regionale edities van andere kranten met haar problemen om een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen samen te stellen. Centraal in de storm staan Stijn Vangeneugden (foto 1) en Jimmy Wenmeekers (foto 2). Stijn Vangeneugden was van 1971 tot 1988 schepen in Genk voor de CVP. Naar eigen zeggen stapte hij over naar het VB na een gesprek met Filip Dewinter himself. Vangeneugden rijft sindsdien de zitpenningen bijeen: hij is zes jaar geleden VB-gemeenteraadslid én OCMW-raadslid in Genk én VB-provincieraadslid in Limburg geworden. Het ziet er niet naar uit dat het na 14 oktober anders zal zijn: Stijn Vangeneugden krijgt de derde plaats op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen én de eerste plaats op de VB-lijst voor de provincieraadsverkiezingen in de kiesomschrijving Genk.

 

Zijn antagonist Jimmy Wenmeekers is een kleinzoon van René Wenmeekers, de oprichter van de Genkse VB-afdeling. Jimmy Wenmeekers vindt dat het VB naar de verdoemenis gaat door de almacht van sommigen en het laten begaan van anderen. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger en VB-fractieleider in de Genkse gemeenteraad Chris Janssens is de Genkse VB-lijst voor 14 oktober door iedereen goedgekeurd, behalve door Jimmy Wenmeekers omdat die de plaats op de lijst die hij wilde niet kreeg. Maar er is nog meer aan de hand. Zo is het in Genk algemeen bekend dat VB-gemeenteraadslid en lokaal VB-voorzitster Nancy Dillen en VB-gemeenteraadslid Lydia Werrebrouck niet meer samen door dezelfde deur kunnen. “In iedere partij heb je wel personaliteiten waartussen het niet klikt”, zegt Chris Janssens. “Maar dat betekent geenszins dat onze partij of werking daar onder lijdt.”

 

Wat overblijft van de partij en werking in Genk zal Chris Janssens bedoelen. Volgens de bij het VB-Genk opgestapte maar intussen teruggekomen Yves Coninx en Simone Heinrichs blijven van de laatst 286 leden nog maar 51 leden over. Jimmy Wenmeekers is opgestapt bij het VB-Genk en komt nu in de voormalige mijngemeente op met een eigen lijst – Genk Anders. Wenmeekers is niet alleen opgestapt bij het VB, hij is formeel ook uit het VB gezet wegens “misbruik van vertrouwelijke informatie”. Genks VB-boegbeeld Chris Janssens heeft ervaring met het uit het VB zetten van militanten: hij was de voorzitter van de commissie die een advies moest uitbrengen over het lot van de Gentse Belfortploeg van Francis Van den Eynde. Met Wenmeekers verdwijnt uit het VB een trouwe volger van de ‘winteracademie’ en de ‘zomeruniversiteit’ van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: genk, limburg, leegloop, 14 oktober, janssens |  Facebook | | |  Print

10-08-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

De voorbije week gingen Bart De Wever en de N-VA weer veel over de tong, en dan is het dieetboek dat Carl Huybrechts over De Grote Vermagerde Leider schreef (foto) nog niet te koop. Dat ligt pas vanaf 14 september in de boekhandel, precies één maand voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Kwestie op het juiste moment te pieken in de boekenverkoop en de populariteitspoll. Intussen noteerden wij...

 

“Op de hoek van de Nieuwe Graanmarkt kwam ik nog een kortgeschoren kerelman tegen die zich naar aloud Vlaams gebruik niet voorstelde, maar mij desondanks eerder abrupt vroeg wat ik toch tegen de N-VA had. ‘Ge zijt toch ook een Vlaming?’, gooide hij, nog eer ik één woord kon uitbrengen, als eerste en laatste argument op de denkbeeldige tafel. ‘Wel beste Kurt/Helmut/Jürgen/Sahim’, antwoordde ik geduldig. ‘Daar gaat het nu juist om. Dat ik als Vlaming niet wens dat er een partij is die denkt dat ze namens mij mag spreken. En overigens wil ik u in alle vriendschap laten weten dat het niet de letter V is die mij stoort in de naam van uw vereniging, maar wel de N.’” Marc Didden wordt op wandel in Brussel wel eens aangesproken door wildvreemde figuren. (De Morgen, 4 augustus 2012)

 

“Mijn neef tapt in café De Oude Tijd aan het station van Leuven. Een volkser café bestaat niet. En elke keer als ik daar langsga, zegt hij: “’t zit goe jong”. Daar komen de mensen die geen of amper kranten lezen of nieuws kijken. Als ik dan in mijn maag zit met iets wat over ons gezegd of geschreven is, zegt hij gewoon: “Theo, waar maak jij je druk over? Dat heeft echt niemand gelezen!” Dus zolang het daar goed zit…” Parlementslid Theo Francken (N-VA) schetst het kiespubliek van de N-VA, en meteen de moeilijkheid waar tegenstanders van de N-VA voor staan. (De Standaard, 4 augustus 2012)

 

“De Morgen en AFF vragen zich af of er nog excuses komen. Dit terwijl het niet eens duidelijk is of Jurgen Ceder wel de dader is van de fatale trap die Bart Germeys invalide maakte. Volgens de rechtbank alvast niet.” VB-personeelslid, Voorpost’er en RechtsActueel-redacteur Wim De Winter heeft een leesprobleem. Wij vroegen ons hier af of als Jurgen Ceder niet de dader was, dan zijn toenmalige NSV-vrienden excuses zouden aanbieden voor het invalide stampen van Bart Germeys. (RechtsActueel, 5 augustus 2012)

 

“Bart De Wever is eirger dan Filip Dewinter. Hij is sympathiek en intelligent, maar dat maakt hem net zo gevaarlijk. Hij is een wolf in schapenvacht. Met hem halen ze het Paard van Troije binnen op het Schoon Verdiep.” Robbe De Hert schetst de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. (Het Laatste Nieuws, 6 augustus 2012)

 

De rechtse nationalisten zijn terecht trots op hun steun met raad en daad aan Kroatië tijdens de vrijheidsoorlog.” Als er commotie ontstaat over een Twitterbericht van Filip Dewinter waarin Dewinter zegt een “beetje jaloers” te zijn op de onafhankelijkheidsoorlog van Kroatië (die 10.668 doden, 2.915 vermisten en 37.180 gewonden kostte, nvdr.) en Dewinter twittert de “Kroatische vrijheidsstrijd militant actief gesteund” te hebben, dan springt Rob Verreycken hem bij. (RechtsActueel, 6 augustus 2012)

 

“Filip Dewinter verdedigde zich gisteren tegenover De Standaard: ‘Mensen zoeken te veel achter mijn tweets. Ik hou helemaal geen apologie voor geweld. Ik praat de vele doden en gewonden ook niet goed. Maar anderzijds: wie ben ik? De context was toen compleet anders.’ Dat laatste klopt: het Vlaams Blok was toen nog een openlijk racistische partij. Ze werd daar nadien niet voor niets voor veroordeeld. Het minste wat men kan concluderen uit deze Twitter-rel is dat Filip Dewinter stiekem toch nog een beetje heimwee heeft naar die tijd.” Karl Van den Broeck haalt herinneringen op uit de periode 1991-1997 toen hij voor De Morgen het Vlaams Blok volgde, en heeft uit die periode een gezonde achterdocht overgehouden. (De Morgen, 8 augustus 2012)

 

“De inschrijvingen voor de bussen waar de IJzerwakers voor de peulschil van 3 euro in alle hoeken van Vlaanderen kunnen opstappen, zijn nog niet om over naar huis te schrijven. Dat schijnt de Vlaamse beweger eigen te zijn: hij wil wel in actie komen, maar je moet hem wat tijd gunnen. Intussen liggen de busverantwoordelijken te lande, onder wie uw dienaar voor Sint-Niklaas, wakker van de vraag of zij hun bus vol gaan krijgen.” Hector Van Oevelen geeft een stand van zaken over de inschrijvingen voor de IJzerwake zondag 26 augustus. (’t Pallieterke, 8 augustus 2012)

 

“Ik krijg hoe langer hoe meer ‘stenen kloten’ van deze ‘voorbeeldgedragmaatschappijvlaanderen’: je mag niet snel rijden, je mag niet drinken, je mag geen uitgesproken mening hebben en vooral het gedoe dat ik een voorbeeldfunctie moet hebben gezien ‘mijn functie’. Duh! Weet je wanneer ik dit eventueel zou aanvaarden? Als het gros van de Vlamingen zich zelf eens zou gedragen en het waard zou zijn… Dus, vergeet het ;)))” Jurgen Verstrepen lucht zijn hart op Facebook. 53 mensen vinden dit leuk. (Facebook, 8 augustus 2012)

09-08-12

SLECHTS LICHTE STRAF VOOR BBET-KOPSTUK DIE VRIENDIN SLOEG

Vandaag worden de ouders van de door Jürgen Goris vermoorde Tim Tobback en Thierry De Rydt voor een gesprek verwacht over de mogelijk vervroegde vrijlating van Goris, nadat Goris slechts tien van de dertig jaar celstraf heeft uitgezeten waartoe hij veroordeeld is voor die moorden. Een vriend van Goris, Joeri V.d.P., kwam er vorige maand goedkoop vanaf voor het slaan van zijn ex-vriendin. Nadat Joeri V.d.P. tussen september vorig jaar en mei dit jaar al een paar keer naar de rechtbank van Dendermonde moest als één van de kopstukken van de Blood and Honour-groep Bloed - Bodem - Eer - Trouw (BBET, zie 1, 2, 3, 4, 5, 6), stond hij er vorige maand terecht voor slagen aan zijn ex-vriendin (foto: Joeri V.d.P. in het midden als BBET-verdachte, links (enkel nog deels zijn arm en been te zien) BBET-leider Tomas B., rechts BBET-ideoloog Mark H.).

 

Een paar dagen voor het langverwachte vonnis werd uitgesproken in de zaak tegen het van terrorisme verdachte BBET – vonnis dat er uiteindelijk niet kwam – werd Joeri V.d.P. thuis in de boeien geslagen. Hij werd er door zijn ex-vriendin Freya A. van beschuldigd haar op 16 mei bont en blauw te hebben geslagen. “De vrouw wou haar relatie met Joeri V.d.P. beëindigen”, verduidelijkte de advocaat van Freya A. “Dat was niet naar de zin van Joeri V.d.P. die haar begon te stalken en te bedreigen. Ze kreeg klappen van Joeri V.d.P. waardoor ze verscheidene dagen werkonbekwaam was. Freya A. was bang van Joeri V.d.P. die vaak erg agressief wordt.” Openbaar aanklager Annelies De Cauwer trad de advocaat bij. “De blauwe plekken in het gezicht van de vrouw logen er niet om. De politie is in het verleden nog een aantal keren opgeroepen. Joeri V.d.P. heeft duidelijk een gedragsprobleem. We hebben het e-mailverkeer onderzocht tussen Joeri V.d.P. en het slachtoffer. Dat was op zijn zachts gezegd niet bepaald respectvol.” Het Openbaar Ministerie eiste een effectieve celstraf van vijftien maanden.

 

Joeri V.d.P. ontkent alle beschuldigingen. Volgens zijn advocaat, Raan Colman, is de hele aanklacht opgezet spel. “Het was Joeri V.d.P. zelf die de relatie had beëindigd, en niet Freya A. De vrouw kon de breuk niet verkroppen en wou Joeri V.d.P. ‘pakken’ op zijn zwakke plek: het BBET-proces. Een paar dagen voor het vonnis diende ze klacht in, waardoor hij geboeid in een volle rechtszaal werd gebracht. Bovendien moest hij door de aanklacht opnieuw voor onderzoeksrechter Van Cauteren komen. Zij wist dat hij enorm bang was van hem.” En waar kwamen dan de blauwe plekken in het gezicht van Freya A. vandaan? Tegen de keukenkast gelopen? De correctionele rechtbank in Dendermonde hield het dinsdag 24 juli uiteindelijk op, naargelang de bron, acht dan wel tien maanden cel. In elk geval met uitstel. Ook een geldboete van 550 euro werd met uitstel uitgesproken. “Dit is je laatste kans”, zei de rechter aan Joeri V.d.P. “Probeer voortaan rustig en kalm te blijven.”

 

In 2006 werd Joeri V.d.P. in Nederland veroordeeld tot zes jaar cel voor een zaak waarbij een vermeende anabolenhandelaar een pink werd afgeknipt. In 2009 werd Joeri V.d.P. voor deze zaak vrijgesproken omdat er volgens de rechtbank te weinig bewijsmateriaal was om het precies aandeel van Joeri V.d.P. te bepalen. Ook het BBET-proces – Joeri V.d.P. wordt beschouwd als de oprichter van de BBET-groep – dreigt op een sisser af te lopen. De correctionele rechtbank van Dendermonde besloot na acht maanden en vier zittingsdagen om een, acht maanden en vier zittingsdagen eerder geformuleerde, vraag van één van de advocaten over de bevoegdheid van het federaal parket inzake terrorismebestrijding voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof. Die uitspraak laat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten.

 

Joeri V.d.P. wordt in de rand van de BBET-zaak, samen met Tomas B. en een derde verdachte, ook vervolgd voor illegale handel in anabolen en viagra. Dezelfde advocaat die de bevoegdheid van het federaal parket inzake terrorismebestrijding opwerpt, houdt een vraag klaar over de bevoegdheid van het Dendermondse parket inzake de handel in anabolen en viagra. Een vraag die als het BBET-proces niet stopt na het arrest van het Grondwettelijk Hof over de bevoegdheid van het federale parket, pas dan zal gesteld worden. Ah ja, de verdediging wil de zaak zolang mogelijk rekken om uiteindelijk te pleiten dat de zaak te lang heeft geduurd en het niet redelijk is de verdachten alsnog te straffen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

08-08-12

LIEFDE IS WEER IN

Het is zomer, en dus zie je meer verliefde koppeltjes. Aan het strand en aan openluchtzwembaden, in het straatbeeld en op Facebook. Liz deelt op Facebook haar vreugde met Bart (foto 1). Jawel, Bart Debie.

 

Bezoekers van deze blog zullen zich Bart Debie herinneren als een onstuimige man. Als politieagent, waarbij hij beschuldigd werd van racisme, schriftvervalsing, overmatig geweld enzomeer en daarvoor in 2008 veroordeeld werd tot vier jaar gevangenisstraf waarvan drie jaar met uitstel, een geldboete en het verlies voor vijf jaar van zijn burgerrechten. Onstuimig ook als fuifbeest. Onmiddellijk nadat cassatie de veroordeling bevestigde trok Bart Debie de Antwerpse uitgangsbuurt in. Het zou ongemerkt voorbijgaan in de media ware het niet dat Bart Debie die avond een diamant won die hij prompt schonk aan zijn nieuwe verloofde, Valèrie Seyns. Even later verhuisde Bart Debie van Antwerpen naar Brussel, waar zijn nieuwe levenspartner toen nog Vlaams Belang-parlementslid was.

 

Men zal zich Bart Debie ook herinneren als een onstuimige tegenstander van Marie-Rose Morel, waardoor hij na een voor interpretatie vatbare uitlating op Facebook in 2010 ontslagen werd als personeelslid van het Vlaams Belang. Het werd daarna stil rond Bart Debie, toch in de media. Eind vorige maand bevestigde Valèrie Seyns op Facebook dat zij en Bart Debie sinds half april uit elkaar zijn. Het kan in de beste families gebeuren, en wij hebben er toen zedig over gezwegen. Maar nu is er terug goed nieuws: Liz deelt op Facebook mee hoe gelukkig ze is met Bart (foto 2). De fysieke gelijkenis met dé Bart is groot, en met even doorklikken komen we inderdaad uit op de Facebookpagina van dé Bart Debie.

 

Uit de gedeelde foto’s blijkt dat Bart niet alleen Liz maar ook haar Afrikaanse familie en vrienden heeft leren kennen. Ook de kinderen die daarbij horen (foto 3). Het ziet er goed uit en we wensen Bart en Liz dan ook een lang en gelukkig leven toe.

07:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

TATOEAGES ZIJN WEER IN

Het is zomer, en dus zie je meer tatoeages. Aan het strand en aan openluchtzwembaden, in het straatbeeld en in de media. Het magazine bij De Morgen had er vorige zaterdag haar omslagverhaal aan gewijd, en ook Het Nieuwsblad vulde er zaterdag haar pagina’s mee. Helaas zijn er ook minder onschuldige tatoeages.

 

Wade Michael Page, de man die zondag in een Sikh-tempel in Wisconsin (Verenigde Staten) zes mensen doodschoot en drie zwaar verwondde, toont graag het Keltisch kruis met daarop het cijfer 14 op zijn linkerarm (foto 1). Volgens het  Southern Poverty Law Center (SPLC) was hij een “wanhopige neonazi”. Is dat geen pleonasme? Twee keer hetzelfde zeggen. Het Keltisch kruis, dat je bijvoorbeeld in Ierland vaak in niet-politieke context ziet, is bij extreemrechts wereldwijd populair als White Power-symbool.14 staat voor de veertien woorden We must secure the existence of our race and the future for white children. Een citaat van de Amerikaanse neonazi David Lane die een levenslange gevangenisstraf kreeg voor het vermoorden van een progressieve Joodse radiopresentator. (Meer betekenissen van extreemrechtse symboliek: hier en hier).

Wade Michael Page heeft onder andere ook de letters HFFH op zijn lichaam laten tatoeëren, wat staat voor Hammerskins Forever, Forever Hammerskins. Hammerskins is een met Blood and Honour verwante Amerikaanse organisatie. In juni 2009 wilde Hammerskins nog een concert opzetten in Wallonië. Na protest werd uitgeweken naar Noord-Frankrijk. In publieke registers zijn over Wade Michael Page enkel twee veroordelingen terug te vinden voor rijden onder invloed en zonder geldig rijbewijs. Maar er is meer mis met die man. Op de foto hierboven is nog een miniem stukje te zien van een hakenkruisvlag als achtergrond bij een optreden van Wade Michael Page met zijn groep End Apathy. Ook met zijn groep Definite Hate trad Wade Michael Page op met een hakenkruisvlag op de achtergrond.

 

Nazi-symboliek laten tatoeëren beperkt zich niet tot de Verenigde Staten. Op 31 juli postte een Nederlands neonazi-koppel nog foto’s van hun jongste tatoeages op het Stormfront-forum. Hij heeft op één van zijn kuiten een Landser (een Duitse soldaat van lagere rang, nvdr.) laten tatoeëren; zij op haar borst de SS-slogan Meine Ehre Heisst Treue (foto 2). Ieder diertje zijn pleziertje, maar sommige diertjes hebben rare pleziertjes.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: neonazi's, blood and honour |  Facebook | | |  Print