04-09-12

TOMAS BOUTENS TERUG IN BUGGENHOUT

Toen hij op 23 januari, op de tweede procesdag tegen de Blood and Honour-groep bekend als Bloed - Bodem - Eer - Trouw (BBET), bij de rechtbank van Dendermonde verscheen, zei Tomas Boutens (foto 1) dat hij tegenwoordig in Turnhout woont. Zaterdagnamiddag 1 september werd Boutens door de politie opgemerkt op het terras van een café in zijn vroegere woonplaats Buggenhout (bij Dendermonde). Men kon toen perfect weten dat de kans op heisa later op de dag groot was.

 

Tomas Boutens kreeg op slag nationale bekendheid toen op 7 september 2006 in vijf legerkazernes en achttien privé-adressen huiszoekingen werden verricht. Tomas Boutens, toen beroepsmilitair gekazerneerd in Leopoldsburg, wordt beschouwd als de leider van de BBET-groep die verdacht wordt van onder meer wapenhandel en terrorisme. “Hun doelwit was het land destabiliseren om een nationaal-socialistisch regime te installeren”, zei federaal procureur Ann Fransen bij het begin van de rechtszaak op 12 september 2011. Op die eerste zittingsdag werd bekend dat Boutens een White Freedom Fighter-manifest had opgesteld waarin zijn activiteiten kaderden, en werd ook bekend dat een aantal ‘nevendossiers’ aan de BBET-zaak waren gehecht. Onder andere handel in anabolen en viagra, vechtpartijen en bedreigingen door Boutens. Eén van die vechtpartijen was bij een oudejaarsfuif in Buggenhout waarbij Boutens en een vriend betrokken waren, en een politieagent in burger die tussenbeide kwam een gebroken kaakbeen overhield aan de confrontatie.

 

Boutens verscheen niet op de eerste procesdag in de BBET-zaak. Het gerucht circuleerde dat hij naar het buitenland was vertrokken. Hij had al eens laten vallen in Brazilië dan wel in Zuid-Afrika een ‘nieuw leven’ te willen beginnen. Maar Rudi Vranckx kon Boutens opsporen en interviewen voor de VRT-reeks De vloek van Osama. Een interview dat plaatsvond in het Vlaams-nationalistisch café De Klokke in Duffel. De daaropvolgende keren verscheen Boutens wel voor de behandeling van de BBET-zaak, telkens zijn motor demonstratief parkerend voor het gerechtsgebouw van Dendermonde. Volgens zijn advocaat was Boutens na 2006 een brave burger geworden, enkel nog geïnteresseerd in moto’s.

 

Het belette niet dat Boutens in november 2010 nog de ordedienst verzorgde bij een congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), in maart vorig jaar in Nederland werd opgemerkt bij een groep neonazi’s bij wie wapens in beslag werden genomen, diezelfde maand meeliep in de traditionele NSV-betoging en in maart dit jaar in Antwerpen bij een NSV-meeting met voormalig NPD-leider Udo Voight tussen het publiek zat. Terwijl iedereen het vonnis over de BBET-zaak verwachte werd de behandeling van de BBET-zaak op 25 mei voor onbepaalde tijd uitgesteld, in afwachting van een uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de bevoegdheid van het federaal parket inzake terrorismebestrijding. En als dat de zaak niet zal stopzetten, zullen de advocaten van de BBET-verdachten nog wel andere vertragingsmanoeuvres inroepen om uiteindelijk de vrijspraak te bepleiten wegens het overschrijden van de redelijke termijn voor behandeling van de BBET-zaak.

 

Tomas Boutens trok zaterdag rond 3u30 ’s morgens met een aantal vrienden naar de jaarlijkse KSA-fuif in Buggenhout en vond er al snel een van de mannen met wie hij het de vorige keer aan de stok had gekregen. Er ontstond een handgemeen en de vechtersbazen werden op straat gezet. Daar escaleerde het geweld. “Toen de politie ter plaatse kwam, waren er al tweehonderd toeschouwers”, verduidelijkt Caroline Jonckers van het parket in Dendermonde. “We konden een aantal heethoofden identificeren. Toen kwam er plots een motorbende ter plaatse. Ze had het in het bijzonder op één man gemunt. De politie probeerde hem onmiddellijk te ontzetten. Toen de agenten met de man wegreden, werden ze achtervolgd door de motorbende. Uiteindelijk reed de motorbende weg.” Boutens noch de vijftien aanwezige leden van de motorbende werden zaterdagnacht aangehouden.

Bij de Chirojeugd, die met oudejaar Boutens op bezoek kreeg, en bij de KSA (foto 2), bij wie Boutens nu langskwam, wrijft men zich met de handen in het haar. Jeugdbewegingen hebben het financieel niet breed en dan zijn zo’n fuiven van groot belang om de kas aan te vullen. De KSA had professionele securitymensen ingehuurd – wat drukt op de winst die men kan maken – maar toch ontspoorde de fuif. Gaan mensen de volgende keer niet wegblijven gezien het gemak waarmee de voorgaande fuiven in geweld ontaarden? 

Update. Enkele kranten gaan vandaag door op de zaak-Boutens. Het Nieuwsblad laat de politieman aan het woord wiens kaaksbeen gebroken werd op de oudejaarsfuif in Buggenhout vorig jaar 1 januari. Het was rond 5 uur ’s morgens, de man die verder anoniem wil blijven werd als verantwoordelijke voor de fuif naar buiten geroepen omdat er een raam gesneuveld was. “Voor ik het goed en wel besefte, werd ik onderuit gestampt. Gevolgd door een vuistslag in mijn gezicht. De man die mijn kaak brak, was Tomas Boutens, de man die iedereen hier vreest.” Volgens de krant werd Boutens diezelfde ochtend opgepakt en verdween hij voor twee maanden achter de tralies. Nog volgens Het Nieuwsblad was Tomas Boutens de afgelopen maanden “volgens verschillende getuigen, betrokken bij een viertal vechtpartijen op fuiven in de buurt.”

Gazet van Antwerpen kon Boutens zelf spreken. “Het is niet gegaan zoals in de media wordt verteld”, zegt Boutens. Maar verder wil hij niets kwijt over de zaak. Gazet van Antwerpen sprak ook met een politieman in Buggenhout. Die vertelt: “We wisten dat er iets zat aan te komen. B. had zich hier al een tijdje  niet meer getoond. Hij is verhuisd naar Bonheiden. Maar zaterdagmiddag zat hij hier plots op een terras een pintje te drinken. Ik heb toen al aan een collega gezegd: Vanavond wordt er geknokt.” De vraag is waarom dan niet alerter is gereageerd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boutens, blood and honour, bbet |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.