06-09-12

DE LEIDCULTUUR VAN JOHAN SANCTORUM

Op 24 augustus werd Anders Behring Breivik veroordeeld tot minstens 21 jaar gevangenisstraf voor de bom die hij op 22 juli 2011 in hartje Oslo liet ontploffen waarbij 8 mensen omkwamen en de schietpartij op het eiland Utoya waarbij 69 jongeren omkwamen, allen lid van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij. In een slotwoord verontschuldigde Breivik zich bij alle militante nationalistische militanten dat hij niet meer slachtoffers heeft kunnen maken… waarna de voorzitster van de rechtbank de microfoon van Breivik uit zette.

 

In extreemrechtse en ‘militante nationalistische’ kringen werd niet gereageerd op het vonnis, tot vorige week de Franse schrijver Richard Millet schreef dat “Breivik is wat Noorwegen verdiende en wat westerse samenlevingen te wachten staat. Het land liet het toe dat andere gebruiken, talen en religies zo dominant werden dat een verdediger van de traditionele samenleving zich gedwongen voelde om drastisch te werk te gaan.” Vorige zaterdag, 1 september, reageerde Johan Sanctorum (foto 1), naast auteur onder diverse schuilnamen (Hilde de Breuckere, Annick Verbauwen…) tekstschrijver voor VB-voorzitter Bruno Valkeniers. “Wij hebben Breivik niet nodig om de multicultuur in vraag te stellen”, schreef Johan Sanctorum. Dat klopt. Breivik haalde de inspiratie voor zijn manifest bij mensen als Geert Wilders, Filip Dewinter en Paul Belien (The Brussels Journal). Niet omgekeerd.

 

Johan Sanctorum klaagt over “het spook van de politieke correctheid” waardoor een aantal problemen en evidenties niet aan bod komen in het maatschappelijk debat. Johan Sanctorum: “Het spook van de politieke correctheid heeft ervoor gezorgd dat er ook vandaag nog in de media bericht wordt over ‘jongeren’ die een buschauffeur in het ziekenhuis slaan, terwijl het om allochtone jongeren gaat met een moslimachtergrond. Dat is relevante informatie die om verdere duiding vraagt, niet om verdoezeling.” Wij zijn geen kenners van de islam, maar zou ergens in de geschriften van de islam staan dat moslims buschauffeurs, bij uitbreiding: al wie een publieke dienstverlening doet, het ziekenhuis ingeslagen moeten worden? Zo neen, waarom is dan de “moslimachtergrond” van die daders relevante informatie?

 

“Het alternatief voor de multiculturaliteit is niet de monocultuur, maar een leidcultuur die als een ongeschreven grondwet de voorwaarden omschrijft van een goed functionerende communicatiemaatschappij”, schrijft Johan Sanctorum verder. Zelf somt hij als principes voor die “leidcultuur” op: “het onvoorwaardelijk recht op free speech, de scheiding van kerk en staat, gelijkberechtiging van man en vrouw, en dies meer”. Al met het eerste principe loopt het verkeerd: “het onvoorwaardelijk recht op free speech”. Moet, om maar een recent voorbeeld te nemen, een Twitteroproep om een Albanese huurmoordenaar in te schakelen dan zomaar kunnen? Sanctorum zou het liever anders hebben, maar minstens al in ons land kunnen oproepen tot racisme en discriminatie niet tot een beschaafde wereld gerekend worden.

 

Het brengt ons naadloos naar een andere Vlaams Belang-medewerker. In vast dienstverband dan nog (Johan Sanctorum wordt per opdracht betaald), vijfde op de VB-lijst voor de districtsraadsverkiezingen in Deurne en zevenste op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Sam Van Rooy (foto 2). Vorige week wezen we erop dat Sam Van Rooy moeite had met het protest tegen Brusselse politieagenten die, getuige een YouTube-filmpje, een man die geboeid op de grond zat volop aftroefden, sloegen en stampten. Sam Van Rooy reageerde daarop met een Twitterbericht dat hij het AFF-artikel “grotesk” vond, een verwijzing naar de Griekse neonazi’s van ‘Gouden Dageraad’ uit den boze is… want hij, Sam Van Rooy, is toch een Jodenvriend en antiracist. Het eerste zal niemand ontkennen, maar het tweede…

 

Op Facebook verspreidde Sam Van Rooy op 1 september een ‘bewijs’ hoe slim Google is. Wie “Nederlander steelt fiets” als zoektermen ingeeft,  zou als vraag van Google krijgen: “Bedoelde u: Marokkaan steelt fiets”. Probeer het maar eens, en je zal zien dat dit niet klopt. Het is een ‘grap’ die enkele techneuten begin 2011 uithaalden, een hoax van anderhalf jaar geleden die een paar VB’ers (Sandy Neel via Twitter, Sam Van Rooy op Facebook…) nu opnieuw aan het verspreiden zijn. Sam Van Rooy een antiracist? Vergeet het. Sam Van Rooy mag dan wel niet leven volgens de door hem bestudeerde en verfoeide islam, hem als inspiratiebron stellen van hoe het wel moet, zouden we ook niet durven doen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, sanctorum, van rooy |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.