05-09-12

EN STRAKS: DE IDEOLOGIE VAN DE N-VA

Geheel belangeloos – wij worden niet gesubsidieerd, zijn niet tewerkgesteld door een partij, vakbond of andere organisatie – berichten wij over het wel en wee ter extreem rechterzijde van het politieke spectrum, bij uitbreiding wel eens over de rechterzijde tout court. Objectiviteit is daarbij ons streven. Als wij hier vorige zaterdag de promopraat van uitgeverij Davidsfonds over Het regime van Bart De Wever citeerden, dan willen wij dat nu ook doen met N-VA. Analyse van een politieke ideologie van Ico Maly nu de najaarsaanbieding van uitgeverij EPO in onze mailbox viel.

 

“Zondag 13 juni 2010. Vlaanderen heeft gekozen voor Verandering met hoofdletter V: voor het eerst in haar prille geschiedenis kroont de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) zich tot grootste partij. Leeuwenvlaggen wapperen, Latijnse spreuken vliegen in het rond. Maar anders dan na de zegetochten van Vlaams Blok en Vlaams Belang hoeft niemand het met rode kaken te gaan uitleggen in het buitenland. N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt van een gezond nationalisme dat meer democratie wil bewerkstelligen. Een nationalisme dat openstaat voor de wereld. Een nationalisme van de 21ste eeuw. Ruim twee jaar later – De Wever is inmiddels algemeen erkend als ‘Slimste mens van Vlaanderen’ – analyseert Ico Maly het programma en de ideologie van de N-VA. Wat verstaat de partij precies onder de strijd voor meer democratie en hoe staat zij tegenover de erfenis van de verlichting? Wat vindt de N-VA van nieuwkomers die lid van haar natie willen worden? En wat te zeggen van de manier waarop aanhangers het partijdiscours doen circuleren binnen de massamedia.”

 

Voilà. Het boek verschijnt pas op 24 oktober, en dit kan echt niet vroeger, maar intussen kan je bij Kif Kif en De Wereld Morgen wel al de analyse van Ico Maly over de lopende verkiezingscampagne lezen. Hoofdstuk 2 is gisteren verschenen. Én: net zoals met het dieetboek van Bart De Wever is over N-VA. Analyse van een politieke ideologie een Facebook-pagina geopend die je nu al kan raadplegen.

 

Dag Allemaal biedt deze week zes bladzijden lang een exclusieve voorpublicatie uit Het regime van Bart De Wever, met unieke jeugdfoto’s van De Grote Leider. Jeugdfoto’s van Ico Maly mogen ons bespaard worden, maar het zou van objectiviteit getuigen als Ico Maly in oktober ook zes bladzijden lang in Dag Allemaal zijn bevindingen over de ideologie van de N-VA uit de doeken zou mogen doen.

 

Foto: Ico Maly spreekt erover in zijn jongste analyse van de verkiezingscampagne, de N-VA stelt haar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Asse voor als zouden ze elk een Bart De Wever zijn. Ons lijkt het meer een verzameling figuranten uit In de gloria.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, n-va, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.