15-09-12

BOETES VOOR HET VLAAMS BELANG

Nadat PVDA en Rood! de stad Antwerpen voor de rechtbank hadden gesleept, en de Raad van State oordeelde dat het niet plaatsen van aanplakborden partijen met minder financiële middelen achteruitstelt tegenover de andere partijen, zijn de bekende aanplakborden dan toch verschenen in het Antwerps straatbeeld.

 

Voor Filip Dewinter is het echter nog niet genoeg. Niets gedaan tegen het niet-plaatsen van aanplakborden behalve hierover wat lawaai maken in de gemeenteraadszaal, zijn zijn troepen begonnen met her en der aan bomen en verkeerspalen affiches op te hangen van Filip ‘Napoleon’ Dewinter (foto 1). En dat mag niet. De stedelijke aanplakborden zijn er trouwens als alternatief voor het wildplakken. Filip Dewinter ziet het probleem niet. “In Duitsland bijvoorbeeld is dat een courante, toegelaten praktijk. Ik gebruik de bestaande infrastructuur. Dus ook palen en bomen. We doen dat netjes en zullen alles meteen na 14 oktober weghalen. De stad heeft er de voorbije weken trouwens een potje van gemaakt." Dat “de stad” er een potje van gemaakt heeft, kan niemand ontkennen. Maar op het nippertje werd de zaak toch nog in orde gebracht. Verwijzen naar wat in Duitsland een courante praktijk is, ontlokt enkel maar de bedenking: als het er zoveel beter is, ga er dan wonen.

 

Geen kat trouwens die gelooft dat de bordjes na de verkiezingscampagne keurig terug ingezameld worden door de Vlaams Belang-troepen. Dat zou dan de eerste keer zijn dat bordjes voor-om-het-even-wat niet achtergelaten worden eens de zaak waarvoor ze reclame maken voorbij is. Volgens Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen, zal het Vlaams Belang voor elk bordje een gemeentelijke administratieve sanctie krijgen van maximum 250 euro. “De partijen waren allemaal op de hoogte van wat niet is toegelaten. Er staan nu aanplakborden voor politieke affiches. Het Vlaams Belang is in overtreding en krijgt daarom voor elk bordje een boete. Ook andere partijen die zich niet aan de afspraak houden riskeren zo’n boete.”

 

Intussen is de PVDA de door haar geëiste borden beginnen te gebruiken (foto 2), wat eigenlijk ook niet mag. Pas na dit weekend weten we welke kleinere partijen ook deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en welk lijstnummer, en dus plaats op de aanplakborden, zij krijgen. De stad Antwerpen tilt echter minder zwaar aan de reeds beplakte aanplakborden dan aan de wild opgehangen verkiezingsaffiches. “Dat partijen als wij pas volgende week zo’n lijstnummer wordt toegekend, is zuivere discriminatie”, zegt Peter Mertens en hij heeft gelijk. Waarom kennen de grote partijen al een week hun nationaal lijstnummer, en moeten de kleine partijen daar nog op wachten? Men had evengoed op één en dezelfde dag de nationale lijstnummers en de lokale lijstnummers kunnen toekennen.

 

Discriminatie van de kleine partijen ten overstaan van de grote: het begint met het al dan niet plaatsen van aanplakborden, gaat dan verder met de toekenning van lijstnummers en zendtijd op radio en televisie, om te eindigen met het verschil in stemmen die grote partijen versus kleine partijen nodig hebben om een gemeenteraadszetel te bekomen. En dan gaat het verder, want uit de verkiezingsuitslag is toch gebleken dat...

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, actie, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.